Ju rikare vi blir, desto mindre har vi råd med

Johan Hakelius är välkänd debattör och skribent. Han medverkar som regelbunden kolumnist i bland annat Aftonbladet, Affärsvärlden och Fastighetsvärlden.

Visa faktaruta

Det är ju inget snack om att vi har det bättre ställt nu än på 1700-talet, eller för den delen tidigt 1900-tal. Det gäller förstås om vi ser till de fattigaste, men det gäller också om vi ser till de rikaste. Det har funnits jättelika förmögenheter i historien, men vår tids stora förmögenheter slår alla rekord.

Ändå lämnade historiens relativt fattiga rikingar efter sig ett enormt kulturarv byggnader. De står där, århundrade efter århundrade, och ser bra ut.

Och vi då? Vad lämnar vi efter oss?

Det är något märkligt med fasader som uppförts under efterkrigstiden. På bara några år, i bästa fall några decennier, ser de skitiga och murriga ut. Ta en titt runt Stockholm: Universitet, Åhlénspalatset, Fältöversten, Kvarteret Trossen. Då och då försöker någon fixa till lite, som när Västermalmsgallerien slog upp, just i Kvarteret Trossen. Det håller aldrig mer än några år.

Länge trodde jag att det enda skälet till att det blivit så här, var att arkitekterna hade bestämt sig för att det är vulgärt att bygga vackert. Men jag har börjat ana att den ideologin antagligen gömmer ett försök att göra dygd av nödvändigheten. Jag misstänker nämligen att inte ens våra rikingar längre har råd att bygga vackert.

Det går inte att ”räkna hem” en hantverksmässigt skapad tegelbyggnad som Stadshuset längre. Men det går att ”räkna hem” ett plockepinn av rostfritt stål, som ”Stockholm waterfront”. Därför blir det ett sådant, med tillhörande arkitektonisk ideologi. Och om tio år, tjugo år, trettio år, kommer Stadshusets fasad att se lika bra ut som i dag.

Är det någon som tror att detsamma gäller Stockholm Waterfront? Jag tvivlar. Men ju rikare vi blir, desto mindre har vi råd att bry oss.

 

Fler Krönikor

Krönika

Racka inte ner på det unika

Första gången statsminister Löfven neggade om Almedalen var 2017. Han sa då att han hellre reste runt i landet för …

Krönika

2001 – ett år att minnas

År 2001 kan gå till historien. Då chockades USA av 9/11 och inledde med det kriget mot terrorn. Samma år …

Krönika

"Dags att släppa in hyreskatter bland villahermeliner"

Malin Siwe är trött på att villaområden ska fredas.

Krönika

Kapitalism utan ansikten

”Jag fruktar att den dödar plats efter plats, stad efter stad.”

Krönika

Det höll på att gå helt på tok

Populära Nordic Party fyller tio år. Men första året som festfixare var ingen succé.

Krönika

Lär av Socialdemokraterna

”Folk mår bäst av att inte veta hur korvar och lagar blir till”.

Krönika

Ägna kyrkorna en tanke

Det finns fler kyrkor än de troende har behov av. Kan byggnaderna i stället bli bostäder?

Krönika

Röstade nästan på C!

”Jag var på vippen att lägga min röst på Centerpartiet i kommunalvalet i Stockholm”

Krönika

Triangelns uddar

Den underbara varma sommaren fick plötsligt många att undra om inte klimatförändringen med stigande värme redan var ett faktum.

Krönika

Bjud en skåning på lunch!

Kännedomen om vad som händer här nere minskar i övriga Sverige. Inom tull­arna vet businessfolket mer om Manhattan än om Malmö.

Krönika

Den oberoende Riksbanken

Det finns också en annan förklaring till passiviteten. Med nuvarande ordning kan ingen hållas ansvarig om politiken misslyckas.

Krönika

Satsning på pratpersonal

Om regeringen verkligen vill få fart på bygghanteringen borde Peter Eriksson ropa ”mea culpa” och tvärstoppa Boverkets expansion.

Krönika

Det mest ökända huset

Byggnadsverk definierar civilisationer och historiska epoker: Keops pyramid, Parthenon, Kinesiska muren, Versailles, Taj Mahal. Byggmästare och arkitekter står för de …

Krönika

Historiens misstag

Intet är nytt under solen. Som framgår av Anders Johnsons bok om Isaak Hirsch (Bonniers) önskade Nobelstiftelsen redan för över …

Tillbaka till förstasidan