Krönikor

Inte så rationellt

Peter Gustavsson Nyhetschef vid Södra Dalarnes Tidning, som är en del av Dalarnas Tidning. Har kontinuerligt medverkat som krönikör i magasinet Fastighetsvärlden under många år.

Visa faktaruta

Om ni, som jag, tror att ni fattar väl genomtänkta, kloka och rationella beslut grundade på förnuft och beprövad erfarenhet bör ni tänka om. Läs ”Tänka snabbt och långsamt” av Daniel Kahneman, som funnits på svenska ett tag och nu även i pocket.

2002 belönades han med Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne. Man skulle kunna tro att en ekonomipristagare i grunden är ekonom, men Kahneman är psykolog och har ägnat sitt liv åt att forska om vad som formar människors beslut.

Genom boken finns hans tankegångar tillgänglig för en större publik. Språket flyter lätt; ingen bör avskräckas från att läsa boken.

Med otaliga exempel visar han hur även viktiga och stora beslut påverkas av så banala saker som hur frågeställningen formuleras eller hur blodsockernivån hos beslutsfattaren är för tillfället.

Mycket av ekonomisk teori baseras på antaganden som inte är rationella.

Vi när många tokiga föreställningar, till exempel att inte sälja något för ett lägre pris än vi köpte det för. Det som även är lite skrämmande är att vi fortsätter att fatta dåliga beslut, även när vi känner till de felslut vi gjort tidigare.

Värdepappersförvaltare kan med förödande statistik överbevisas att deras skrå sammantaget inte presterar bättre än värdeutvecklingen totalt. Trots detta tror de flesta förvaltare att dessa sanningar inte gäller dem och deras kunder är beredda att betala stora pengar för att kunna tjäna ännu större pengar.

Kommer man då att göra bättre val och fatta klokare beslut efter att ha plöjt de närmare 500 sidorna i Kahnemans roande och omskakande bok. Man vill gärna tro det. Tyvärr talar exemplen i boken mot detta.

Men vi kanske kommer till insikt om att våra rationella val och genomtänkta beslut inte alltid är så rationella och genomtänkta – och det är alltid en början.

Fler Krönikor

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Krönika

Storebror ser dig

”Bara för att något är möjligt behöver det inte vara lämpligt.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Krönika

Dyrt att vara åldersfixerad

”Självfallet ska det finnas LSS-bostäder och särskilda boenden för äldre.”

Krönika

Räkna med apan

”Bolagen utsätts för risken att skandaliseras som följd av usla aktieval.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Göteborg är på väg att ta täten i Sverige

”Göteborg är så hårt på gång att det inte går att hitta rätt gata.”

Krönika

Dags att göra om PBL i grunden

(Krönikan publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden 1/2023) Muharrem Demirok får det inte inte lätt om han väljs till partiledare för …

Krönika

Fastighetsvärdering 2022 – en svårbemästrad pardans

Anders Elvinsson, värderingschef vid Cushman & Wakefield, i en FV-krönika om utmaningen att värdera när snabba skiften uppstår.

Krönika

Tillsätt en kommission

”Inför framtiden borde en kommission tillsättas.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Coliving och hotell blir en bra kombo

”Att minska styrkan i det ofrivilliga varumärket ’Loneliness in Sweden’ vore en välgärning.”

Krönika

En björntjänst med för höga krav

”Klockan två en fredagseftermiddag är pendelstationerna på ön knökfulla med hantverkare”.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Drömmer som Magdalena

”I sömnen kom den, den inre monologen, grubblerier från statsministern själv.”

Krönika

EU har problem

Från EU hörs allt oftare krav på att bojkotta den ryska gasen. Men att omvandla ord till handling går trögt. …

Tillbaka till förstasidan