Inte så rationellt

Peter Gustavsson Nyhetschef vid Södra Dalarnes Tidning, som är en del av Dalarnas Tidning. Har kontinuerligt medverkat som krönikör i magasinet Fastighetsvärlden under många år.

Visa faktaruta

Om ni, som jag, tror att ni fattar väl genomtänkta, kloka och rationella beslut grundade på förnuft och beprövad erfarenhet bör ni tänka om. Läs ”Tänka snabbt och långsamt” av Daniel Kahneman, som funnits på svenska ett tag och nu även i pocket.

2002 belönades han med Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne. Man skulle kunna tro att en ekonomipristagare i grunden är ekonom, men Kahneman är psykolog och har ägnat sitt liv åt att forska om vad som formar människors beslut.

Genom boken finns hans tankegångar tillgänglig för en större publik. Språket flyter lätt; ingen bör avskräckas från att läsa boken.

Med otaliga exempel visar han hur även viktiga och stora beslut påverkas av så banala saker som hur frågeställningen formuleras eller hur blodsockernivån hos beslutsfattaren är för tillfället.

Mycket av ekonomisk teori baseras på antaganden som inte är rationella.

Vi när många tokiga föreställningar, till exempel att inte sälja något för ett lägre pris än vi köpte det för. Det som även är lite skrämmande är att vi fortsätter att fatta dåliga beslut, även när vi känner till de felslut vi gjort tidigare.

Värdepappersförvaltare kan med förödande statistik överbevisas att deras skrå sammantaget inte presterar bättre än värdeutvecklingen totalt. Trots detta tror de flesta förvaltare att dessa sanningar inte gäller dem och deras kunder är beredda att betala stora pengar för att kunna tjäna ännu större pengar.

Kommer man då att göra bättre val och fatta klokare beslut efter att ha plöjt de närmare 500 sidorna i Kahnemans roande och omskakande bok. Man vill gärna tro det. Tyvärr talar exemplen i boken mot detta.

Men vi kanske kommer till insikt om att våra rationella val och genomtänkta beslut inte alltid är så rationella och genomtänkta – och det är alltid en början.

Fler Krönikor

Krönika

Racka inte ner på det unika

Första gången statsminister Löfven neggade om Almedalen var 2017. Han sa då att han hellre reste runt i landet för …

Krönika

2001 – ett år att minnas

År 2001 kan gå till historien. Då chockades USA av 9/11 och inledde med det kriget mot terrorn. Samma år …

Krönika

"Dags att släppa in hyreskatter bland villahermeliner"

Malin Siwe är trött på att villaområden ska fredas.

Krönika

Kapitalism utan ansikten

”Jag fruktar att den dödar plats efter plats, stad efter stad.”

Krönika

Det höll på att gå helt på tok

Populära Nordic Party fyller tio år. Men första året som festfixare var ingen succé.

Krönika

Lär av Socialdemokraterna

”Folk mår bäst av att inte veta hur korvar och lagar blir till”.

Krönika

Ägna kyrkorna en tanke

Det finns fler kyrkor än de troende har behov av. Kan byggnaderna i stället bli bostäder?

Krönika

Röstade nästan på C!

”Jag var på vippen att lägga min röst på Centerpartiet i kommunalvalet i Stockholm”

Krönika

Triangelns uddar

Den underbara varma sommaren fick plötsligt många att undra om inte klimatförändringen med stigande värme redan var ett faktum.

Krönika

Bjud en skåning på lunch!

Kännedomen om vad som händer här nere minskar i övriga Sverige. Inom tull­arna vet businessfolket mer om Manhattan än om Malmö.

Krönika

Den oberoende Riksbanken

Det finns också en annan förklaring till passiviteten. Med nuvarande ordning kan ingen hållas ansvarig om politiken misslyckas.

Krönika

Satsning på pratpersonal

Om regeringen verkligen vill få fart på bygghanteringen borde Peter Eriksson ropa ”mea culpa” och tvärstoppa Boverkets expansion.

Krönika

Det mest ökända huset

Byggnadsverk definierar civilisationer och historiska epoker: Keops pyramid, Parthenon, Kinesiska muren, Versailles, Taj Mahal. Byggmästare och arkitekter står för de …

Krönika

Historiens misstag

Intet är nytt under solen. Som framgår av Anders Johnsons bok om Isaak Hirsch (Bonniers) önskade Nobelstiftelsen redan för över …

Tillbaka till förstasidan