Krönikor

Ingen cash utan ”lull-lull”

Kristina Alvendal Stadsbyggnads- och fastighetsborgarråd i Stockholm 2008–2010. Under flera år dessförinnan var hon ordförande för flera allmännyttiga bostadsbolag. Sedan 2011 är hon VD för Airport City Stockholm. Bonus: Hon har varit etableringschef på Lidl och hon har en jur. kand.

Visa faktaruta

För en tid sedan var jag på en tillställning där en fastighetsvärderare frågade vem som skulle betala för, vad han kallade, allt ”lull-lull” som planeras i många stadsutvecklingsprojekt. Jag höjde ögonbrynet och kan konstatera att dagens värderingsinstrument varken har hängt med sin tid eller tagit hänsyn till senare tids forskning.

”Lull-lull” i fastighetsbranschen, har jag förstått, anses vara allt man inte kan lägga in i Excel-filen för fastighetsvärdering. Till exempel trottoarer, rabatter, blommor, träd, bra kollektivtrafik, närhet till parker, trevliga caféer och restauranger, ett och annat träningsställe och så vidare. Det intressanta är dock att slutanvändaren – hyresgästen tycker att dessa typer av stadskvaliteter tillför så pass mycket att de är beredd att betala en högre hyra för kontoret, trots att det egentligen inte hänger samman med just de kvadratmetrar som hyrs. Inte heller är det alltid den geografiska placeringen av kontoret som är avgörande för just detta – läs Stockholms innerstad

I en studie, som kom för en tid sedan, ’Värdering av stadskvalitet – betalningsvilja för kontor’ beställd av Stockholms läns landsting, görs en analys av företags lokaliseringspreferenser och betalningsvilja för stadskvaliteter. I den finns att läsa att bland annat tillgången till urbana verksamheter har stor påverkan på hyresnivån för kontor.

Dagens arbetsmarknad förändras. Företagen i Stockholmsregionen är beroende av duktiga medarbetare som trivs. Trivs gör få i en trist och slät kontorsmiljö där det inte går att interagera med andra, till exempel på uteserveringen eller på gymmet. Så om medarbetarna inte trivs, kommer inte kontorsetableringarna att ske och i sin tur innebär det ökad vakansgrad eller obyggd mark. Områden med hög andel vakanser tenderar, inte så överraskande, att generera lägre hyresnivåer. Att titta in i ett tomt kontor från sin arbetsplats bidrar inte till kreativiteten. Känslan av att jobba i ett område på dekis är en svår trend för fastighetsägare att vända.

Fastighetsägare och investerare har därför allt att vinna på att addera mer ”lull-lull” till sina fastigheter och dess omgivningar. Om värderingsinstrumenten var anpassade till verkligheter skulle den typen av värden kunna räknas in i kalkylerna för projektet. Det är uppenbart att det genererar en högre hyresnivå.  I en tid när fler och fler företag kallar sig för ”samhällsbyggare” blir det en hygienfaktor för framtiden. Dags att höja blicken och se att ”lull-lull” bidrar till Cash Cash.

 

Fler Krönikor

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Krönika

Det går inte ihop!

Anna-Carin Telin idkar självstudier, läs om hennes problem.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Medelmåttornas tyranni är här

Det mediokra blir det nya normala. Sverige ett land på dekis.

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Krönika

Storebror ser dig

”Bara för att något är möjligt behöver det inte vara lämpligt.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Krönika

Dyrt att vara åldersfixerad

”Självfallet ska det finnas LSS-bostäder och särskilda boenden för äldre.”

Krönika

Räkna med apan

”Bolagen utsätts för risken att skandaliseras som följd av usla aktieval.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Göteborg är på väg att ta täten i Sverige

”Göteborg är så hårt på gång att det inte går att hitta rätt gata.”

Krönika

Dags att göra om PBL i grunden

(Krönikan publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden 1/2023) Muharrem Demirok får det inte inte lätt om han väljs till partiledare för …

Krönika

Fastighetsvärdering 2022 – en svårbemästrad pardans

Anders Elvinsson, värderingschef vid Cushman & Wakefield, i en FV-krönika om utmaningen att värdera när snabba skiften uppstår.

Krönika

Tillsätt en kommission

”Inför framtiden borde en kommission tillsättas.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Coliving och hotell blir en bra kombo

”Att minska styrkan i det ofrivilliga varumärket ’Loneliness in Sweden’ vore en välgärning.”

Tillbaka till förstasidan