Ingen cash utan ”lull-lull”

Kristina Alvendal Stadsbyggnads- och fastighetsborgarråd i Stockholm 2008–2010. Under flera år dessförinnan var hon ordförande för flera allmännyttiga bostadsbolag. Sedan 2011 är hon VD för Airport City Stockholm. Bonus: Hon har varit etableringschef på Lidl och hon har en jur. kand.

Visa faktaruta

För en tid sedan var jag på en tillställning där en fastighetsvärderare frågade vem som skulle betala för, vad han kallade, allt ”lull-lull” som planeras i många stadsutvecklingsprojekt. Jag höjde ögonbrynet och kan konstatera att dagens värderingsinstrument varken har hängt med sin tid eller tagit hänsyn till senare tids forskning.

”Lull-lull” i fastighetsbranschen, har jag förstått, anses vara allt man inte kan lägga in i Excel-filen för fastighetsvärdering. Till exempel trottoarer, rabatter, blommor, träd, bra kollektivtrafik, närhet till parker, trevliga caféer och restauranger, ett och annat träningsställe och så vidare. Det intressanta är dock att slutanvändaren – hyresgästen tycker att dessa typer av stadskvaliteter tillför så pass mycket att de är beredd att betala en högre hyra för kontoret, trots att det egentligen inte hänger samman med just de kvadratmetrar som hyrs. Inte heller är det alltid den geografiska placeringen av kontoret som är avgörande för just detta – läs Stockholms innerstad

I en studie, som kom för en tid sedan, ’Värdering av stadskvalitet – betalningsvilja för kontor’ beställd av Stockholms läns landsting, görs en analys av företags lokaliseringspreferenser och betalningsvilja för stadskvaliteter. I den finns att läsa att bland annat tillgången till urbana verksamheter har stor påverkan på hyresnivån för kontor.

Dagens arbetsmarknad förändras. Företagen i Stockholmsregionen är beroende av duktiga medarbetare som trivs. Trivs gör få i en trist och slät kontorsmiljö där det inte går att interagera med andra, till exempel på uteserveringen eller på gymmet. Så om medarbetarna inte trivs, kommer inte kontorsetableringarna att ske och i sin tur innebär det ökad vakansgrad eller obyggd mark. Områden med hög andel vakanser tenderar, inte så överraskande, att generera lägre hyresnivåer. Att titta in i ett tomt kontor från sin arbetsplats bidrar inte till kreativiteten. Känslan av att jobba i ett område på dekis är en svår trend för fastighetsägare att vända.

Fastighetsägare och investerare har därför allt att vinna på att addera mer ”lull-lull” till sina fastigheter och dess omgivningar. Om värderingsinstrumenten var anpassade till verkligheter skulle den typen av värden kunna räknas in i kalkylerna för projektet. Det är uppenbart att det genererar en högre hyresnivå.  I en tid när fler och fler företag kallar sig för ”samhällsbyggare” blir det en hygienfaktor för framtiden. Dags att höja blicken och se att ”lull-lull” bidrar till Cash Cash.

 

Fler Krönikor

Krönika

Studieresa till Landskrona?

”Det behövs helt nya, lång­siktiga grepp. Fastighets­ägarna borde till exempel börja bry sig.”

Krönika

Happy days are here again

”Så snart allt återgår till det normala blir det business as usual.”

Krönika

En chans för att överleva

Så har jag suttit här hemma framför datorn dag efter dag och ibland stirrat ut över den skräpiga bergsknallen på …

Krönika

Förstärkta trender i pandemins spår

Dag Klerfelt redogör för tendenserna – dit coronan för oss.

Krönika

Det osända kundbrevet

Visst, när det kommer ett företag och vill hyra sådär 6.500 kvm på fina gatan brukar det bli litet fart …

Krönika

Det heliga överskottet?

”Vi vet ju inte hur regering och riksdag skulle ha handlat utan den tvångströjan.”

Krönika

Måste få bygga som man vill

”Sen kom kommunen för att inspektera. Pang, bom. Entrén var inte tillgänglighetsanpassad nog”

Krönika

Kapitalet tränger ut folk

”Åtråvärd mark med hus kidnappas av kapitalstarka riskbolag.”

Krönika

Racka inte ner på det unika

Första gången statsminister Löfven neggade om Almedalen var 2017. Han sa då att han hellre reste runt i landet för …

Krönika

2001 – ett år att minnas

År 2001 kan gå till historien. Då chockades USA av 9/11 och inledde med det kriget mot terrorn. Samma år …

Krönika

"Dags att släppa in hyreskatter bland villahermeliner"

Malin Siwe är trött på att villaområden ska fredas.

Krönika

Kapitalism utan ansikten

”Jag fruktar att den dödar plats efter plats, stad efter stad.”

Krönika

Det höll på att gå helt på tok

Populära Nordic Party fyller tio år. Men första året som festfixare var ingen succé.

Krönika

Lär av Socialdemokraterna

”Folk mår bäst av att inte veta hur korvar och lagar blir till”.

Tillbaka till förstasidan