Krönikor

Historiens misstag

Foto: Håkan Elofsson

Ulf Adelsohn, Krönikör

Är krönikör i magasinet Fastighetsvärlden sedan våren 2012. Adelsohn var partiledare för Moderaterna i fem år och var finansborgarråd i Stockholm i tre år. Han har även varit kommunikationsminister i tre år och landshövding i Stockholms län i åtta år.

Visa faktaruta

Intet är nytt under solen. Som framgår av Anders Johnsons bok om Isaak Hirsch (Bonniers) önskade Nobelstiftelsen redan för över hundra år sedan uppföra en monumentalbyggnad med stor högtidssal för 1 200 personer samt lokaler för sin administration.

Den skulle också ligga vid vattnet utanför

Djurgårdsbron på den plats som numera, just därför, heter Nobelparken. En av tidens främsta arkitekter, Ferdinand Boberg, presenterade några skisser.

Problemet var bara att tvärs över viken, där Carl Eldhs staty över gluntarnas fader, Gunnar Wennerberg, står planerade Isaak Hirsch bland annat en stor restaurang och teaterbyggnad.

Två jätteanläggningar nära Djurgårdsbron blev för mycket för Djurgårdsförvaltningen. Nobelstiftelsen gav sig dock inte. 1905 erbjöd de sig att lösa in marken på andra sidan viken och skänka den som parkmark åt förvaltningen. På så sätt skulle stiftelsen få uppföra sin monumentalbyggnad.

Två jätteanläggningar nära Djurgårdsbron blev för mycket för Djurgårds-förvaltningen. Nobelstiftelsen gav sig dock inte.

Men säljarna var oense och ärendet fördröjdes genom en lång rättsprocess. Något bygge blev det inte heller, Bobergs sista förslag från 1911 blev för dyrt och många kritiserade också själva utformningen(!).

Under första världskriget blev frågan liggande och när Stockholms stadshus stod färdigt 1923 och Konserthuset 1926 fann man lokalfrågan för festligheterna löst. Administrationen fick skötas i andra fastigheter.

Då blev det ett frivilligt tillbakadragande. I dag avgörs ärendet av specialdomstolar, vars ledamöter knappast behöver ta konsekvenserna av beslutet.

Det är för mig en gåta varför de folkvalda politikerna, stadsfullmäktige och regering, tillåtits befria sig från det fulla ansvaret.

Fler Krönikor

Krönika

Det går inte ihop!

Anna-Carin Telin idkar självstudier, läs om hennes problem.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Medelmåttornas tyranni är här

Det mediokra blir det nya normala. Sverige ett land på dekis.

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Krönika

Storebror ser dig

”Bara för att något är möjligt behöver det inte vara lämpligt.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Krönika

Dyrt att vara åldersfixerad

”Självfallet ska det finnas LSS-bostäder och särskilda boenden för äldre.”

Krönika

Räkna med apan

”Bolagen utsätts för risken att skandaliseras som följd av usla aktieval.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Göteborg är på väg att ta täten i Sverige

”Göteborg är så hårt på gång att det inte går att hitta rätt gata.”

Krönika

Dags att göra om PBL i grunden

(Krönikan publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden 1/2023) Muharrem Demirok får det inte inte lätt om han väljs till partiledare för …

Krönika

Fastighetsvärdering 2022 – en svårbemästrad pardans

Anders Elvinsson, värderingschef vid Cushman & Wakefield, i en FV-krönika om utmaningen att värdera när snabba skiften uppstår.

Krönika

Tillsätt en kommission

”Inför framtiden borde en kommission tillsättas.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Coliving och hotell blir en bra kombo

”Att minska styrkan i det ofrivilliga varumärket ’Loneliness in Sweden’ vore en välgärning.”

Krönika

En björntjänst med för höga krav

”Klockan två en fredagseftermiddag är pendelstationerna på ön knökfulla med hantverkare”.

Tillbaka till förstasidan