Historiens misstag

Foto: Håkan Elofsson

Ulf Adelsohn, Krönikör

Är krönikör i magasinet Fastighetsvärlden sedan våren 2012. Adelsohn var partiledare för Moderaterna i fem år och var finansborgarråd i Stockholm i tre år. Han har även varit kommunikationsminister i tre år och landshövding i Stockholms län i åtta år.

Visa faktaruta

Intet är nytt under solen. Som framgår av Anders Johnsons bok om Isaak Hirsch (Bonniers) önskade Nobelstiftelsen redan för över hundra år sedan uppföra en monumentalbyggnad med stor högtidssal för 1 200 personer samt lokaler för sin administration.

Den skulle också ligga vid vattnet utanför

Djurgårdsbron på den plats som numera, just därför, heter Nobelparken. En av tidens främsta arkitekter, Ferdinand Boberg, presenterade några skisser.

Problemet var bara att tvärs över viken, där Carl Eldhs staty över gluntarnas fader, Gunnar Wennerberg, står planerade Isaak Hirsch bland annat en stor restaurang och teaterbyggnad.

Två jätteanläggningar nära Djurgårdsbron blev för mycket för Djurgårdsförvaltningen. Nobelstiftelsen gav sig dock inte. 1905 erbjöd de sig att lösa in marken på andra sidan viken och skänka den som parkmark åt förvaltningen. På så sätt skulle stiftelsen få uppföra sin monumentalbyggnad.

Två jätteanläggningar nära Djurgårdsbron blev för mycket för Djurgårds-förvaltningen. Nobelstiftelsen gav sig dock inte.

Men säljarna var oense och ärendet fördröjdes genom en lång rättsprocess. Något bygge blev det inte heller, Bobergs sista förslag från 1911 blev för dyrt och många kritiserade också själva utformningen(!).

Under första världskriget blev frågan liggande och när Stockholms stadshus stod färdigt 1923 och Konserthuset 1926 fann man lokalfrågan för festligheterna löst. Administrationen fick skötas i andra fastigheter.

Då blev det ett frivilligt tillbakadragande. I dag avgörs ärendet av specialdomstolar, vars ledamöter knappast behöver ta konsekvenserna av beslutet.

Det är för mig en gåta varför de folkvalda politikerna, stadsfullmäktige och regering, tillåtits befria sig från det fulla ansvaret.

Fler Krönikor

Krönika

Röstade nästan på C!

”Jag var på vippen att lägga min röst på Centerpartiet i kommunalvalet i Stockholm”

Krönika

Triangelns uddar

Den underbara varma sommaren fick plötsligt många att undra om inte klimatförändringen med stigande värme redan var ett faktum.

Krönika

Bjud en skåning på lunch!

Kännedomen om vad som händer här nere minskar i övriga Sverige. Inom tull­arna vet businessfolket mer om Manhattan än om Malmö.

Krönika

Den oberoende Riksbanken

Det finns också en annan förklaring till passiviteten. Med nuvarande ordning kan ingen hållas ansvarig om politiken misslyckas.

Krönika

Satsning på pratpersonal

Om regeringen verkligen vill få fart på bygghanteringen borde Peter Eriksson ropa ”mea culpa” och tvärstoppa Boverkets expansion.

Krönika

Det mest ökända huset

Byggnadsverk definierar civilisationer och historiska epoker: Keops pyramid, Parthenon, Kinesiska muren, Versailles, Taj Mahal. Byggmästare och arkitekter står för de …

Krönika

Krönika: Flexibla arbetsplatser lockar talanger

Cushman & Wakefield VD Agneta Jacobsson blickar in i framtiden.

Krönika

"Mipim är som Facebook"

Kanske är Malmö stads beslut att nobba Mipim början på en trend.

Krönika

Lär av historiska misstag

Anne-Marie Pålsson

”Vad historien lär oss är att administrativa knep för att hålla tillbaka utlåningen inte fungerar. Efterfrågan följer marknadens lagar.”

Krönika

Träskallarnas komplott

Malin Siwe

”Inget fel i att bygga hus med trästommar. Inget fel att bygga med betong, stål eller tegel heller. Eller lecakulor om man har lust med det.”

Krönika

Drömmen om Trantor

Göran Greider

Trantor! Planeten nära Vintergatans centrum blev till slut en enda stad, med ett skyhögt metallhölje på ytan och borrande lika …

Krönika

Kanonad av hantverkare

Ulf Adelsohn

Strax efter påsk kom vår granne upp och meddelade att det läckte ner vatten ­utanför deras badrum. Då började det. …

Krönika

Förtätning vår tids misstag

Jan Wifstrand

”Under varje epok görs historiska misstag. Fastighetsbranschen är inget undantag. Nu är det ‘förtätning’ som gäller, på flertalet politikers och samhällsbyggares läppar. Det kommer de att få äta upp.”

Krönika

Så får man nya ovänner

Anne-Marie Pålsson

Donald Trump fortsätter att oroa världens ekonomier genom kritiken av frihandeln och de växande obalanserna i handels­utbytet. Först ut som …

Tillbaka till förstasidan