Hisnande slätstruket

Johan Hakelius är välkänd debattör och skribent. Han medverkar som regelbunden kolumnist i bland annat Aftonbladet, Affärsvärlden och Fastighetsvärlden.

Visa faktaruta

Om historien hade känsla för det väsentliga skulle Otis Redding vara världens mest inflytelserika Otis. Men historien är inte konstnärssjäl, utan ingenjör. Därför vinner Elisha Otis. Det var han som uppfann säkerhetsbromsen för hissar och därmed, i praktiken, den brukbara hissen.

Utan Elisha Otis hade vi inte haft några skyskrapor. Manhattan hade sett ut som Säffle. Sittin’ on the dock of the bay må vara en klassiker, men inget bräcker världens mest berömda skyline.

Med det sagt måste man erkänna att amerikanerna har haft mer tur med sin musik än med sin arkitektur. Blues, soul, rock, R&B, funk, bluegrass, country – allt funkar. Men ett genomsnittligt amerikanskt hus …

”Nyeklektisk” kallas stilen i moderna amerikanska villakvarter. Det är en omskrivning för att det kan se ut lite hur som helst. Man tar lite av ditten och lite av datten, lägger till en aning av dutten, skakar om och hoppas på det bästa. Oftast förgäves.

Det är ju inte så att amerikanerna alltid misslyckats med sina byggen. De började med ganska bra kopior av klassiska tempel. De var inte oävna på Beaux-Arts. Frank Lloyd Wrights präriearkitektur tillförde något unikt amerikanskt.

Men i övrigt. Amerikanska arkitekter verkar falla platt för varje idé som råkar passera förbi i ritögonblicket. Pueblo, mayan, egyptian, spanish colonial, moorish, tudor – inget funkar. Särskilt inte när de blandas.

Det skulle vara svårt att förlåta amerikanerna, om det inte vore för Elisha Otis. Men skyskrapan lånade så fräckt från klassiska ideal att den blev ett helt eget ideal som inte bara fungerade, utan triumferade. Chrysler building kan ursäkta nästan vad som helst.

Sedan blev skyskraporna trista lådor av spegelglas, men det är en annan historia.

Johan Hakelius, Krönikör

Krönikan publicerades i FV 9/2015.

Fler Krönikor

Krönika

Kapitalet tränger ut folk

”Åtråvärd mark med hus kidnappas av kapitalstarka riskbolag.”

Krönika

Racka inte ner på det unika

Första gången statsminister Löfven neggade om Almedalen var 2017. Han sa då att han hellre reste runt i landet för …

Krönika

2001 – ett år att minnas

År 2001 kan gå till historien. Då chockades USA av 9/11 och inledde med det kriget mot terrorn. Samma år …

Krönika

"Dags att släppa in hyreskatter bland villahermeliner"

Malin Siwe är trött på att villaområden ska fredas.

Krönika

Kapitalism utan ansikten

”Jag fruktar att den dödar plats efter plats, stad efter stad.”

Krönika

Det höll på att gå helt på tok

Populära Nordic Party fyller tio år. Men första året som festfixare var ingen succé.

Krönika

Lär av Socialdemokraterna

”Folk mår bäst av att inte veta hur korvar och lagar blir till”.

Krönika

Ägna kyrkorna en tanke

Det finns fler kyrkor än de troende har behov av. Kan byggnaderna i stället bli bostäder?

Krönika

Röstade nästan på C!

”Jag var på vippen att lägga min röst på Centerpartiet i kommunalvalet i Stockholm”

Krönika

Triangelns uddar

Den underbara varma sommaren fick plötsligt många att undra om inte klimatförändringen med stigande värme redan var ett faktum.

Krönika

Bjud en skåning på lunch!

Kännedomen om vad som händer här nere minskar i övriga Sverige. Inom tull­arna vet businessfolket mer om Manhattan än om Malmö.

Krönika

Den oberoende Riksbanken

Det finns också en annan förklaring till passiviteten. Med nuvarande ordning kan ingen hållas ansvarig om politiken misslyckas.

Krönika

Satsning på pratpersonal

Om regeringen verkligen vill få fart på bygghanteringen borde Peter Eriksson ropa ”mea culpa” och tvärstoppa Boverkets expansion.

Krönika

Det mest ökända huset

Byggnadsverk definierar civilisationer och historiska epoker: Keops pyramid, Parthenon, Kinesiska muren, Versailles, Taj Mahal. Byggmästare och arkitekter står för de …

Tillbaka till förstasidan