Krönikor

Heta bostäder på en kylslagen marknad

Temperaturen är nära noll när jag i november tar cykeln från Solna till jobbet i city. Cykling och annan motion motiveras särskilt nu i höst av att vi på jobbet räknar hur många steg vi förmår ta fram till jul. Att mäta och sedan jämföra sig med kollegor, helst med de som gör bättre i från sig, är ett utmärkt sätt att själv lyfta sig i kragen och bli bättre. Något som i seriösare sammanhang kallas för benchmarking, vilket är den ordinarie verksamhet jag ägnar mig åt, med då gäller mätningen avkastning och andra nyckeltal för fastigheter.

   På den kylslagna fastighetsmarknaden framstår bostäder nu som hetast och har stått för 3/4 av transaktionsvolymen under året. Bostäder bedöms vara en trygg placering som är lättast att finansiera till förmånliga villkor. Bostäder har enligt vår statistik på 25 års sikt varit den bästa fastighetsplaceringen med den oslagbara kombinationen högst avkastning till låg risk. Bostadshyrorna har stadigt stigit med 1-2% över inflationen under de senaste 40 åren. Men den långsiktigt höga avkastningen gäller för tillväxtorter där inga lägenheter gapat tomma. Och särskilt stark har den varit i lägen där värdetillväxten skapats av övergången från en reglerad och felprissatt hyresmarknad till en friare bostadsrättsmarknad.

   Framöver kommer läget och efterfrågan att påverka hyressättningen, efter långt motstånd även i Stockholmsområdet. En tredjedel av landets lägenheter i flerbostadshus är byggda under miljonprogramsåren. Den största andelen av dessa har inte upprustats och deras ägare dras därför med höga energi- och underhållskostnader. Mer genomgripande upprustningsåtgärder är  i många fall nödvändiga på några års sikt, men der är svårt att få den kalkylen att gå ihop.  En mer differentierad hyressättning efter läge kan spä på problemen ytterligare.

   Vid värdering görs schablonmässiga antaganden om hyresutveckling, kostnader och investeringsbehov för bostäder utan tillräcklig anpassning till ålder, läge och teknisk standard, vilket någon köpare senare fått erfara. Men bättre beslutsunderlag borde krävas vid investering i miljonprogramsområden, där ombildning till bostadsrätt inte är den kortsiktiga utvägen. Och en lösning på hur äldre bostadshus skall energieffektiviseras till rimlig investering. Bostäder är inte en enkel och trygg placering utan risker.

Fler Krönikor

Krönika

Det går inte ihop!

Anna-Carin Telin idkar självstudier, läs om hennes problem.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Medelmåttornas tyranni är här

Det mediokra blir det nya normala. Sverige ett land på dekis.

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Krönika

Storebror ser dig

”Bara för att något är möjligt behöver det inte vara lämpligt.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Krönika

Dyrt att vara åldersfixerad

”Självfallet ska det finnas LSS-bostäder och särskilda boenden för äldre.”

Krönika

Räkna med apan

”Bolagen utsätts för risken att skandaliseras som följd av usla aktieval.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Göteborg är på väg att ta täten i Sverige

”Göteborg är så hårt på gång att det inte går att hitta rätt gata.”

Krönika

Dags att göra om PBL i grunden

(Krönikan publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden 1/2023) Muharrem Demirok får det inte inte lätt om han väljs till partiledare för …

Krönika

Fastighetsvärdering 2022 – en svårbemästrad pardans

Anders Elvinsson, värderingschef vid Cushman & Wakefield, i en FV-krönika om utmaningen att värdera när snabba skiften uppstår.

Krönika

Tillsätt en kommission

”Inför framtiden borde en kommission tillsättas.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Coliving och hotell blir en bra kombo

”Att minska styrkan i det ofrivilliga varumärket ’Loneliness in Sweden’ vore en välgärning.”

Krönika

En björntjänst med för höga krav

”Klockan två en fredagseftermiddag är pendelstationerna på ön knökfulla med hantverkare”.

Tillbaka till förstasidan