Här älskar vi hus

När detta skrivs befinner vi oss i tid då enligt gammalt kyndelsmässodagen firades, den 2 februari. Fram till 1772 var detta en fristående helgdag, men därefter flyttades den till en söndag. Denna helgdag markerade
slutet på kyrkoårets julkrets. Den firades till minnet av när Jesus bars fram i templet av sin mor Jungfru Maria.
Men, det var säkerligen inte detta som upptog tankarna hos landets befolkning. Kyndelsmäss markerade att halva vintern hade gått. Detta är förvisso något att fira för oss som föredrar den varmare årstiden. I det agrara Sverige hade dock dagen betydigt större betydelse än som känslomässig markör. Det var en kontrollpunkt för om man planerat rätt inför vintern. Hade mer än hälften av förråden med mat, ved och hö till djuren gått åt var man illa ute.

Lite krasst kan man säga  att livet gick ut på att under den varma årstiden förbereda sig för den kalla. Det gällde att överleva en vinter som ibland kunde ta sig rent arktiska uttryck. Förutsättningarna för oss nordbor var betydligt kärvare än för medelhavsbefolkningen.
Här kommer naturligtvis husen in i bilden. För oss var ett boningshus något mer än ett skydd mot vind, regn, sol och insyn, det var en absolut nödvändighet för att över
huvud taget kunna överleva. Det var en livmoder till skydd för ett hotande och ogästvänligt yttre. Så har det varit i generation efter generation och så har synen på bostaden präglat oss nordbor. Detta märks än i dag, trots att vi under ett par generationer inte behövt samla i lador och bodar för att överleva. Nordborna lägger betydligt större vikt vid sitt boende jämfört med våra bröder och systrar vid Medelhavet. Och då handlar det inte bara om isolering och uppvärmningssystem. Vad detta har för betydelse för fastighetsmarknaden och på vilket sätt branschen kan dra nytta av detta faktum överlåter jag med varm hand åt läsekretsen.

Fler Krönikor

Krönika

2001 – ett år att minnas

År 2001 kan gå till historien. Då chockades USA av 9/11 och inledde med det kriget mot terrorn. Samma år …

Krönika

"Dags att släppa in hyreskatter bland villahermeliner"

Malin Siwe är trött på att villaområden ska fredas.

Krönika

Kapitalism utan ansikten

”Jag fruktar att den dödar plats efter plats, stad efter stad.”

Krönika

Det höll på att gå helt på tok

Populära Nordic Party fyller tio år. Men första året som festfixare var ingen succé.

Krönika

Lär av Socialdemokraterna

”Folk mår bäst av att inte veta hur korvar och lagar blir till”.

Krönika

Ägna kyrkorna en tanke

Det finns fler kyrkor än de troende har behov av. Kan byggnaderna i stället bli bostäder?

Krönika

Röstade nästan på C!

”Jag var på vippen att lägga min röst på Centerpartiet i kommunalvalet i Stockholm”

Krönika

Triangelns uddar

Den underbara varma sommaren fick plötsligt många att undra om inte klimatförändringen med stigande värme redan var ett faktum.

Krönika

Bjud en skåning på lunch!

Kännedomen om vad som händer här nere minskar i övriga Sverige. Inom tull­arna vet businessfolket mer om Manhattan än om Malmö.

Krönika

Den oberoende Riksbanken

Det finns också en annan förklaring till passiviteten. Med nuvarande ordning kan ingen hållas ansvarig om politiken misslyckas.

Krönika

Satsning på pratpersonal

Om regeringen verkligen vill få fart på bygghanteringen borde Peter Eriksson ropa ”mea culpa” och tvärstoppa Boverkets expansion.

Krönika

Det mest ökända huset

Byggnadsverk definierar civilisationer och historiska epoker: Keops pyramid, Parthenon, Kinesiska muren, Versailles, Taj Mahal. Byggmästare och arkitekter står för de …

Krönika

Historiens misstag

Intet är nytt under solen. Som framgår av Anders Johnsons bok om Isaak Hirsch (Bonniers) önskade Nobelstiftelsen redan för över …

Krönika

Krönika: Flexibla arbetsplatser lockar talanger

Cushman & Wakefield VD Agneta Jacobsson blickar in i framtiden.

Tillbaka till förstasidan