Gränslöst samhälle

Peter Wågström, NCC. Sedan i april 2011 VD och koncernchef vid NCC. Har arbetet vid bolaget sedan 2004 och jobbade dessförinnan vid Drott och Skanska

Visa faktaruta

Att arbeta över gränserna lönar sig – både i det stora och i det lilla. Vi har ersatt förra seklets mörka korridorer och dess tunga dörrar med glas, ljus och öppna landskap. Erfarenhetsutbytet ökar, kreativiteten blomstrar och företagen flyttar fram sina positioner.

Tanken på ”vi” är på frammarsch och gränser blir suddigare – mellan människor, mellan företag, mellan länder. Det jag funderar över är när trenden ska nå våra städer?

Ta Stockholm till exempel: 2040 kommer vi att vara cirka 900 000 fler invånare i Stockholms län och ytterligare 300 000 fler i Mälardalsregionen. Det innebär att vi, i rundatal, behöver bygga 400 000 bostäder i regionen de närmsta 25 åren. Och de boende ska kunna ta sig till och från sina arbetsplatser utan att spendera timmar i köer. Blir det fler bostäder blir det fler arbetsplatser också.

För att nå dit måste vi göra oss av med de strukturella hinder som idag sinkar utvecklingen. Ska vi lyckas skapa framtidens samhälle måste vi lyfta blicken. Med det nystartade gemensamma forumet ”Stockholmsgruppen för tillväxt” där olika aktörer inom samhällsbyggnad möts och samverkar, skapar vi förutsättningar att hitta lösningar som möjliggör tillväxten. Vi är överens – för att Stockholm framöver ska fungera så som vi förväntar oss och vill och för att vår huvudstad även i framtiden ska hålla världsklass krävs en bred, politiskt förankrad och kommunöverskridande exploateringsplan. Den finns inte idag. Det krävs också ett brett stöd och ett gemensamt forum som banar väg för planen – Stockholmsgruppen för tillväxt. För den oinvigde kan det låta som en enkel och självklar lösning, kanske ställer man sig frågan ”är det så svårt då?”

Svårt är det inte men det krävs engagemang, det krävs arbete och framför allt – det krävs samarbete. De regler vi har idag är var och en skapade i ett gott syfte men tillsammans fungerar de inte. Riksintressen, bullernivåer och regler för tekniska särintressen är bara några exempel på vad som behöver ses över.

Och låt oss inte stanna vid huvudstaden.

Vi på NCC såg behovet av att snabba upp och förenkla plan- och byggprocessen i Sverige och vi såg hur man lyckats i Tyskland med hjälp av paragraf 34. Genom att sätta fingret på problemet och lyfta fram en möjlig lösning har vi fått igång en utvidgad utredning av frågan i regeringen. Det är ett steg i rätt riktning. Vi har fler idéer på lager och vi tänker fortsätta dela med oss av dem. Vi tänker också fortsätta engagera oss för ett hållbart samhälle, för rätt förutsättningar att skapa det och för att regler och planer utvecklas i takt med behoven. Vi är många som vill bygga framtidens samhälle, ska vi lyckas så gäller det att tänka gränslöst, agera tillsammans och inte fastna i dåtidens regelverk. Låt oss börja direkt.

Fler Krönikor

Krönika

Det osända kundbrevet

Visst, när det kommer ett företag och vill hyra sådär 6.500 kvm på fina gatan brukar det bli litet fart …

Krönika

Det heliga överskottet?

”Vi vet ju inte hur regering och riksdag skulle ha handlat utan den tvångströjan.”

Krönika

Måste få bygga som man vill

”Sen kom kommunen för att inspektera. Pang, bom. Entrén var inte tillgänglighetsanpassad nog”

Krönika

Kapitalet tränger ut folk

”Åtråvärd mark med hus kidnappas av kapitalstarka riskbolag.”

Krönika

Racka inte ner på det unika

Första gången statsminister Löfven neggade om Almedalen var 2017. Han sa då att han hellre reste runt i landet för …

Krönika

2001 – ett år att minnas

År 2001 kan gå till historien. Då chockades USA av 9/11 och inledde med det kriget mot terrorn. Samma år …

Krönika

"Dags att släppa in hyreskatter bland villahermeliner"

Malin Siwe är trött på att villaområden ska fredas.

Krönika

Kapitalism utan ansikten

”Jag fruktar att den dödar plats efter plats, stad efter stad.”

Krönika

Det höll på att gå helt på tok

Populära Nordic Party fyller tio år. Men första året som festfixare var ingen succé.

Krönika

Lär av Socialdemokraterna

”Folk mår bäst av att inte veta hur korvar och lagar blir till”.

Krönika

Ägna kyrkorna en tanke

Det finns fler kyrkor än de troende har behov av. Kan byggnaderna i stället bli bostäder?

Krönika

Röstade nästan på C!

”Jag var på vippen att lägga min röst på Centerpartiet i kommunalvalet i Stockholm”

Krönika

Triangelns uddar

Den underbara varma sommaren fick plötsligt många att undra om inte klimatförändringen med stigande värme redan var ett faktum.

Krönika

Bjud en skåning på lunch!

Kännedomen om vad som händer här nere minskar i övriga Sverige. Inom tull­arna vet businessfolket mer om Manhattan än om Malmö.

Tillbaka till förstasidan