Förstatliga asylboendet!

Göran Greider, författare, poet, journalist och debattör. Är sedan 1999 chefredaktör för Dala-Demokraten och deltar ofta i den offentliga debatten.

Visa faktaruta

Plötsligt har fastighetsbranschen blivit en central del av migrationspolitiken. Migrationsverket letar med ljus och lykta efter asylboenden och tvingas kalla in giriga entreprenörer som Bert Karlsson för att fixa situationen. Och folk blir med rätta oerhört upprörda över att skattepengar som borde gå till flyktingmottagandet hälls rakt ner i fickorna på en före detta skivbolagskung. Det är delvis samma moraliska dilemma som syns i den allmänna debatten om vinster i välfärden.

Borde asylboendet förstatligas? Ja. Självklart. Det kan visserligen inte ske över en natt, men det borde ha planerats för det för länge sedan.

I skrivande stund hör jag om svagare krav på brandsäkerhet i upphandlingarna av boenden, samtidigt som extremistiska galningar sätter eld på flyktingboenden.

Över en natt går det inte att förstatliga asylboendena. Men Sverige kommer att vara ett land som tar emot flyktingar under många år, sannolikt mer eller mindre för alltid – en dag anländer antagligen klimatflyktingarna – och det är dags att dra upp planerna för ett statligt drivet asyl-boende.

Idealet är att ett statligt bolag tar hand om det. Och planen måste vara att bygga en massa bostäder som både kan användas som asylboenden och, när det inte behövs, kommer ut på den vanliga bostadsmarknaden. Sådana bostäder borde oftast anläggas nära de storstadsregioner där arbetsmarknaden är bäst och allra helst i de kommuner som är mest välbeställda och i dag tar emot skamligt få flyktingar.

Använd flyktingmottagandet för att sätta i gång ett större, statligt bostadsbyggande än någonsin! En gång byggde vi barnrikehus. De blev sedan en del av det kommunala bostadsbeståndet. Sverige skriker efter nya bostäder och flyktingkrisen borde kunna skynda på investeringsviljan.

Göran Greider, krönikör

Krönikan publicerades i FV 11/2015.

Fler Krönikor

Krönika

2001 – ett år att minnas

År 2001 kan gå till historien. Då chockades USA av 9/11 och inledde med det kriget mot terrorn. Samma år …

Krönika

"Dags att släppa in hyreskatter bland villahermeliner"

Malin Siwe är trött på att villaområden ska fredas.

Krönika

Kapitalism utan ansikten

”Jag fruktar att den dödar plats efter plats, stad efter stad.”

Krönika

Det höll på att gå helt på tok

Populära Nordic Party fyller tio år. Men första året som festfixare var ingen succé.

Krönika

Lär av Socialdemokraterna

”Folk mår bäst av att inte veta hur korvar och lagar blir till”.

Krönika

Ägna kyrkorna en tanke

Det finns fler kyrkor än de troende har behov av. Kan byggnaderna i stället bli bostäder?

Krönika

Röstade nästan på C!

”Jag var på vippen att lägga min röst på Centerpartiet i kommunalvalet i Stockholm”

Krönika

Triangelns uddar

Den underbara varma sommaren fick plötsligt många att undra om inte klimatförändringen med stigande värme redan var ett faktum.

Krönika

Bjud en skåning på lunch!

Kännedomen om vad som händer här nere minskar i övriga Sverige. Inom tull­arna vet businessfolket mer om Manhattan än om Malmö.

Krönika

Den oberoende Riksbanken

Det finns också en annan förklaring till passiviteten. Med nuvarande ordning kan ingen hållas ansvarig om politiken misslyckas.

Krönika

Satsning på pratpersonal

Om regeringen verkligen vill få fart på bygghanteringen borde Peter Eriksson ropa ”mea culpa” och tvärstoppa Boverkets expansion.

Krönika

Det mest ökända huset

Byggnadsverk definierar civilisationer och historiska epoker: Keops pyramid, Parthenon, Kinesiska muren, Versailles, Taj Mahal. Byggmästare och arkitekter står för de …

Krönika

Historiens misstag

Intet är nytt under solen. Som framgår av Anders Johnsons bok om Isaak Hirsch (Bonniers) önskade Nobelstiftelsen redan för över …

Krönika

Krönika: Flexibla arbetsplatser lockar talanger

Cushman & Wakefield VD Agneta Jacobsson blickar in i framtiden.

Tillbaka till förstasidan