Krönikor

Färdigbyggt och bara att flytta in – eller?

Vi har levt i snart ett år med en ny lagstiftning. Den syftar till att från samhällets sida säkra upp att bland annat nya byggnader lever upp till de myndighetskrav som finns. Det är självklart beaktansvärt. Enligt den nya Plan-och bygglagen måste byggnadsnämnden utfärda ett så kallat slutbesked för att ett nybyggt hus (eller hus som genomgått andra ombyggnationer som kräver bygglov) skall få tas i bruk. Om hyresgäst eller annan tar byggnaden i bruk innan slutbesked är utfärdat kan byggherren drabbas av byggsanktionsavgift eller vite. Byggnadsnämnden kan möjligen också begära rättelse d.v.s. hyresgästen som flyttat in utan att slutbesked utfärdats kan genom handräckning via kronofogdemyndigheten tvingas flytta ut.

För att byggnadsnämnden ska utfärda ett slutbesked krävs att alla krav enligt bygglov, kontrollplan, starbesked eller beslut om kompletterande villkor är uppfyllda. Vanligtvis är det entreprenören som levererar merparten av de handlingar som krävs för att få slutbesked.

Hur kan man då hantera om entreprenören inte lämnar ut de handlingar som krävs för att slutbesked ska kunna erhållas eller om byggnadsnämnden, på grund av hög arbetsbelastning kanske, inte utfärdar ett slutbesked?

Att entreprenören inte lämnar ut alla handlingar är kanske inte helt ovanligt i till exempel en tvistesituation men det är inte heller sällan som entreprenörer är sena med att inkomma med relationshandlingar, besiktningsutlåtanden avseende hissar med mera. Nu får det en annan dimension än tidigare. Byggherren kan förlora hyra, hyresgästen vara utan lokal med stora skadeståndsanspråk gentemot fastighetsägaren som följd etc. Om byggherren hamnar i konflikt med entreprenören kanske det ”vapnet” kommer att (rätt eller fel) användas av entreprenören– att inte lämna ut handlingarna. Den frågan kommer att bli viktigare framöver att försöka säkra upp i kontraktsskrivningen.

Den andra frågan – om byggnadsnämnden inte fattar ett beslut; hur hanterar man den? Lagstiftaren verkar inte ha tänkt på att den situationen kan uppkomma, men alla som varit i kontakt med myndigheter vet att det då och då är för hög arbetsbelastning eller dylikt vilket kan leda till att ärendena inte hanteras inom rimlig tid. I detta fall kan det bli mycket kostsamt.

Nej, numera är det inte bara för hyresgästen att flytta in och börja betala hyra när entreprenaden är slutbesiktigad och allt är klart parterna emellan. Nu är vi i en annan situation än för ett år sedan. Om man skrivit entreprenadkontrakt med noggranna skrivningar och påföljder kring dokumentation är man som beställare i en bra sits för att inte hamna i en problematisk situation mot entreprenören, men hur hanterar man en kommun som inte fattar beslut, eller dröjer med beslut, trots att man som beställare lämnat in alla handlingar?

 

Fler Krönikor

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Krönika

Storebror ser dig

”Bara för att något är möjligt behöver det inte vara lämpligt.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Krönika

Dyrt att vara åldersfixerad

”Självfallet ska det finnas LSS-bostäder och särskilda boenden för äldre.”

Krönika

Räkna med apan

”Bolagen utsätts för risken att skandaliseras som följd av usla aktieval.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Göteborg är på väg att ta täten i Sverige

”Göteborg är så hårt på gång att det inte går att hitta rätt gata.”

Krönika

Dags att göra om PBL i grunden

(Krönikan publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden 1/2023) Muharrem Demirok får det inte inte lätt om han väljs till partiledare för …

Krönika

Fastighetsvärdering 2022 – en svårbemästrad pardans

Anders Elvinsson, värderingschef vid Cushman & Wakefield, i en FV-krönika om utmaningen att värdera när snabba skiften uppstår.

Krönika

Tillsätt en kommission

”Inför framtiden borde en kommission tillsättas.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Coliving och hotell blir en bra kombo

”Att minska styrkan i det ofrivilliga varumärket ’Loneliness in Sweden’ vore en välgärning.”

Krönika

En björntjänst med för höga krav

”Klockan två en fredagseftermiddag är pendelstationerna på ön knökfulla med hantverkare”.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Drömmer som Magdalena

”I sömnen kom den, den inre monologen, grubblerier från statsministern själv.”

Krönika

EU har problem

Från EU hörs allt oftare krav på att bojkotta den ryska gasen. Men att omvandla ord till handling går trögt. …

Tillbaka till förstasidan