Drömmen om Trantor

Göran Greider, Krönikör

Är sedan 2004 krönikör i magasinet Fastighetsvärlden. Greider är sedan 1999 chefredaktör vid Dalademokraten. Han har även givit ut ett tiotal diktsamlingar och 1997 tilldelades han Stig Sjödinpriset. Även medverkat vid flera av Fastighetsvärldens seminarier. Utsedd till en av landets starkaste opinionsbildare.

Visa faktaruta

Trantor! Planeten nära Vintergatans centrum blev till slut en enda stad, med ett skyhögt metallhölje på ytan och borrande lika djupt ned i marken. Fyrtio miljarder invånare krävde enorma rymdflottor som dagligen forslade produkter från tjugo jordbruksvärldar i galaxen!

Sedan tonåren har Isaac Asimovs science fiction-berättelse Stiftelsetrilogin fascinerat mig oerhört. Inte minst för att den beskriver den totala urbaniseringen av en värld. ­Man förskräcks – och fascineras.

När jag för något år sedan hörde att regeringen tillsatt en utredning om att anlägga helt nya städer vaknade min sf-ådra. Jag såg framför mig helt nya skapelser, klimatmässigt hypersmarta och socialt välplanerade städer som vaknar till i ödemarken (i stället för att lösa bostadsproblemen med förtätningar som dödar mycket av dagens städer). Jag fantiserade till och med om väldiga städer i ett avlägset norr som plötsligt skulle balansera Stockholm, Göteborg och Malmö i söder.

Sedan kom den lilla utredningen. Och jag blev besviken. Inget Trantor siktades. Snarare några nya stadsdelar – oftast i utkanterna av Stockholm och Göteborg, vilket snarast skulle stärka den urbana obalansen i detta avlånga land. SF-känslan falnade, krympte till kommunal bostadspolitik.

Men det är fascinerande med stadsutopier – Trädgårdsstaden, ABC-förorten, eller Frank Lloyd Wrights Broadacre City – och särskilt idén med en helt nybyggd stad som i ett enda slag fylls med människor. Är det möjligt? Brasilia anlades från scratch. Vad jag förstår (utan att ha varit där) pendlar den mellan fungerande utopi och dyster misär.

Men det var ett svindlande ögonblick när jag hörde idén om att uppföra helt nya städer. Jag drömmer om det fortfarande. Ett Brasilia beläget mellan Falun och Borlänge exempelvis? Jag tror en nation behöver ett sådant projekt.

Fler Krönikor

Krönika

Triangelns uddar

Den underbara varma sommaren fick plötsligt många att undra om inte klimatförändringen med stigande värme redan var ett faktum.

Krönika

Bjud en skåning på lunch!

Kännedomen om vad som händer här nere minskar i övriga Sverige. Inom tull­arna vet businessfolket mer om Manhattan än om Malmö.

Krönika

Den oberoende Riksbanken

Det finns också en annan förklaring till passiviteten. Med nuvarande ordning kan ingen hållas ansvarig om politiken misslyckas.

Krönika

Satsning på pratpersonal

Om regeringen verkligen vill få fart på bygghanteringen borde Peter Eriksson ropa ”mea culpa” och tvärstoppa Boverkets expansion.

Krönika

Det mest ökända huset

Byggnadsverk definierar civilisationer och historiska epoker: Keops pyramid, Parthenon, Kinesiska muren, Versailles, Taj Mahal. Byggmästare och arkitekter står för de …

Krönika

Historiens misstag

Intet är nytt under solen. Som framgår av Anders Johnsons bok om Isaak Hirsch (Bonniers) önskade Nobelstiftelsen redan för över …

Krönika

Krönika: Flexibla arbetsplatser lockar talanger

Cushman & Wakefield VD Agneta Jacobsson blickar in i framtiden.

Krönika

"Mipim är som Facebook"

Kanske är Malmö stads beslut att nobba Mipim början på en trend.

Krönika

Lär av historiska misstag

Anne-Marie Pålsson

”Vad historien lär oss är att administrativa knep för att hålla tillbaka utlåningen inte fungerar. Efterfrågan följer marknadens lagar.”

Krönika

Träskallarnas komplott

Malin Siwe

”Inget fel i att bygga hus med trästommar. Inget fel att bygga med betong, stål eller tegel heller. Eller lecakulor om man har lust med det.”

Krönika

Kanonad av hantverkare

Ulf Adelsohn

Strax efter påsk kom vår granne upp och meddelade att det läckte ner vatten ­utanför deras badrum. Då började det. …

Krönika

Förtätning vår tids misstag

Jan Wifstrand

”Under varje epok görs historiska misstag. Fastighetsbranschen är inget undantag. Nu är det ‘förtätning’ som gäller, på flertalet politikers och samhällsbyggares läppar. Det kommer de att få äta upp.”

Krönika

Så får man nya ovänner

Anne-Marie Pålsson

Donald Trump fortsätter att oroa världens ekonomier genom kritiken av frihandeln och de växande obalanserna i handels­utbytet. Först ut som …

Krönika

Lyssnandets förbannelse

Malin Siwe

I mars var det blågröna styret i Helsingborg malligt. Kommunen hade fått den högsta poängen som hittills utdelats av Sveriges …

Tillbaka till förstasidan