Drömmen om Trantor

Göran Greider, Krönikör

Är sedan 2004 krönikör i magasinet Fastighetsvärlden. Greider är sedan 1999 chefredaktör vid Dalademokraten. Han har även givit ut ett tiotal diktsamlingar och 1997 tilldelades han Stig Sjödinpriset. Även medverkat vid flera av Fastighetsvärldens seminarier. Utsedd till en av landets starkaste opinionsbildare.

Visa faktaruta

Trantor! Planeten nära Vintergatans centrum blev till slut en enda stad, med ett skyhögt metallhölje på ytan och borrande lika djupt ned i marken. Fyrtio miljarder invånare krävde enorma rymdflottor som dagligen forslade produkter från tjugo jordbruksvärldar i galaxen!

Sedan tonåren har Isaac Asimovs science fiction-berättelse Stiftelsetrilogin fascinerat mig oerhört. Inte minst för att den beskriver den totala urbaniseringen av en värld. ­Man förskräcks – och fascineras.

När jag för något år sedan hörde att regeringen tillsatt en utredning om att anlägga helt nya städer vaknade min sf-ådra. Jag såg framför mig helt nya skapelser, klimatmässigt hypersmarta och socialt välplanerade städer som vaknar till i ödemarken (i stället för att lösa bostadsproblemen med förtätningar som dödar mycket av dagens städer). Jag fantiserade till och med om väldiga städer i ett avlägset norr som plötsligt skulle balansera Stockholm, Göteborg och Malmö i söder.

Sedan kom den lilla utredningen. Och jag blev besviken. Inget Trantor siktades. Snarare några nya stadsdelar – oftast i utkanterna av Stockholm och Göteborg, vilket snarast skulle stärka den urbana obalansen i detta avlånga land. SF-känslan falnade, krympte till kommunal bostadspolitik.

Men det är fascinerande med stadsutopier – Trädgårdsstaden, ABC-förorten, eller Frank Lloyd Wrights Broadacre City – och särskilt idén med en helt nybyggd stad som i ett enda slag fylls med människor. Är det möjligt? Brasilia anlades från scratch. Vad jag förstår (utan att ha varit där) pendlar den mellan fungerande utopi och dyster misär.

Men det var ett svindlande ögonblick när jag hörde idén om att uppföra helt nya städer. Jag drömmer om det fortfarande. Ett Brasilia beläget mellan Falun och Borlänge exempelvis? Jag tror en nation behöver ett sådant projekt.

Fler Krönikor

Krönika

2001 – ett år att minnas

År 2001 kan gå till historien. Då chockades USA av 9/11 och inledde med det kriget mot terrorn. Samma år …

Krönika

"Dags att släppa in hyreskatter bland villahermeliner"

Malin Siwe är trött på att villaområden ska fredas.

Krönika

Kapitalism utan ansikten

”Jag fruktar att den dödar plats efter plats, stad efter stad.”

Krönika

Det höll på att gå helt på tok

Populära Nordic Party fyller tio år. Men första året som festfixare var ingen succé.

Krönika

Lär av Socialdemokraterna

”Folk mår bäst av att inte veta hur korvar och lagar blir till”.

Krönika

Ägna kyrkorna en tanke

Det finns fler kyrkor än de troende har behov av. Kan byggnaderna i stället bli bostäder?

Krönika

Röstade nästan på C!

”Jag var på vippen att lägga min röst på Centerpartiet i kommunalvalet i Stockholm”

Krönika

Triangelns uddar

Den underbara varma sommaren fick plötsligt många att undra om inte klimatförändringen med stigande värme redan var ett faktum.

Krönika

Bjud en skåning på lunch!

Kännedomen om vad som händer här nere minskar i övriga Sverige. Inom tull­arna vet businessfolket mer om Manhattan än om Malmö.

Krönika

Den oberoende Riksbanken

Det finns också en annan förklaring till passiviteten. Med nuvarande ordning kan ingen hållas ansvarig om politiken misslyckas.

Krönika

Satsning på pratpersonal

Om regeringen verkligen vill få fart på bygghanteringen borde Peter Eriksson ropa ”mea culpa” och tvärstoppa Boverkets expansion.

Krönika

Det mest ökända huset

Byggnadsverk definierar civilisationer och historiska epoker: Keops pyramid, Parthenon, Kinesiska muren, Versailles, Taj Mahal. Byggmästare och arkitekter står för de …

Krönika

Historiens misstag

Intet är nytt under solen. Som framgår av Anders Johnsons bok om Isaak Hirsch (Bonniers) önskade Nobelstiftelsen redan för över …

Krönika

Krönika: Flexibla arbetsplatser lockar talanger

Cushman & Wakefield VD Agneta Jacobsson blickar in i framtiden.

Tillbaka till förstasidan