Det höll på att gå helt på tok

Det går snabbt när man har roligt, och plötsligt kan FV fira tioårsjubileum för Mipimveckans roligaste event – Nordic Party.

Vi hade inte en tanke på något partaj när plötsligt telefonen ringde en dag för tio år sedan. Agnetha Jacobsson på DTZ undrade om vi ville ta över stafettpinnen för deras populära party på Grand Café i Cannes under Mipimveckan. Huvudkontoret i London hade tagit fram rödpennan och strukit i budgeten. Det fina i kråksången var att det kommande arrangemanget till viss del redan var betalt. Jag slog till på stående fot. DTZ:s partaj hade ju varit det roligaste under hela Mipim i flera år.

Första året som festarrangör var väl inte helt övertygande. Den inhyrde diskjockeyn spelade mest hissmusik och draget uteblev. Jag fick mer eller mindre hota honom för att han skulle lägga på lite sväng så att det blev en anständig avslutning framåt midnatt. Med det första årets erfarenheter laddade vi om. Tack vare välvilliga sponsorer kunde vi året därpå bjuda på klassiska Clabbe ”rakt över disc” bakom spakarna.

Det höll dock på att gå helt på tok. Vid soundchecken tre timmar innan festligheterna skulle dra i gång upptäcktes att ”le plug” saknades. Något slags kontakt för att få hela musikmaskinen att leverera ljud. En febril jakt över hela Cannes efter ”le plug” och tack och lov fanns den på plats ett par timmar senare. Clabbe fick snabbt upp tempot på dansgolvet och det dansades så att svetten lackade. Succén var given. Grand Cafés barmästare Bernard fick se bord och bardiskar rensade på allt ät- och drickbart.

En febril jakt över hela Cannes efter ”le plug” och tack och lov fanns den på plats ett par timmar senare.

Sedan har det bara rullat på i samma stil. Clabbe har fått gå i pension och yngre förmågor ta över musiken – och de är omvittnat duktiga på att se till att stämningen hamnar på topp. Ingen tid på året är FV:s medarbetare mer populära än veckorna före Mipim. Entrépassen är hårdvaluta. De flesta får våra sponsorer hantera som tack för deras stöd.

Hård press på entrépass, insmuggling av diverse oanmälda börs-vd:ar och kommunhöjdare är saker som återkommer år efter år,  samt de diplomatiska ansträngningar som måste till för att blidka den lokala polisen. Ljudnivån tenderar att stiga ju längre Nordic Party håller på och länge var det tufft att få hålla musiken i gång till 00.30. De senaste två åren har vi lyckats förlänga till 01.30 utan att några blåljus dykt upp.

Grand Café har nu bytt namn till Beefhouse. Jag är sådär förtjust i namnbytet. Men vad tusan, huvudsaken är att vi kör vidare. Så har du en biljett så ses vi på Mipim Nordic Party onsdag den 13 mars.

Fler Krönikor

Krönika

2001 – ett år att minnas

År 2001 kan gå till historien. Då chockades USA av 9/11 och inledde med det kriget mot terrorn. Samma år …

Krönika

"Dags att släppa in hyreskatter bland villahermeliner"

Malin Siwe är trött på att villaområden ska fredas.

Krönika

Kapitalism utan ansikten

”Jag fruktar att den dödar plats efter plats, stad efter stad.”

Krönika

Lär av Socialdemokraterna

”Folk mår bäst av att inte veta hur korvar och lagar blir till”.

Krönika

Ägna kyrkorna en tanke

Det finns fler kyrkor än de troende har behov av. Kan byggnaderna i stället bli bostäder?

Krönika

Röstade nästan på C!

”Jag var på vippen att lägga min röst på Centerpartiet i kommunalvalet i Stockholm”

Krönika

Triangelns uddar

Den underbara varma sommaren fick plötsligt många att undra om inte klimatförändringen med stigande värme redan var ett faktum.

Krönika

Bjud en skåning på lunch!

Kännedomen om vad som händer här nere minskar i övriga Sverige. Inom tull­arna vet businessfolket mer om Manhattan än om Malmö.

Krönika

Den oberoende Riksbanken

Det finns också en annan förklaring till passiviteten. Med nuvarande ordning kan ingen hållas ansvarig om politiken misslyckas.

Krönika

Satsning på pratpersonal

Om regeringen verkligen vill få fart på bygghanteringen borde Peter Eriksson ropa ”mea culpa” och tvärstoppa Boverkets expansion.

Krönika

Det mest ökända huset

Byggnadsverk definierar civilisationer och historiska epoker: Keops pyramid, Parthenon, Kinesiska muren, Versailles, Taj Mahal. Byggmästare och arkitekter står för de …

Krönika

Historiens misstag

Intet är nytt under solen. Som framgår av Anders Johnsons bok om Isaak Hirsch (Bonniers) önskade Nobelstiftelsen redan för över …

Krönika

Krönika: Flexibla arbetsplatser lockar talanger

Cushman & Wakefield VD Agneta Jacobsson blickar in i framtiden.

Krönika

"Mipim är som Facebook"

Kanske är Malmö stads beslut att nobba Mipim början på en trend.

Tillbaka till förstasidan