Den obyggda spökstaden

Det dånar ofta av vitalitet från en av de städer som denna tidning utnämnt till eventuell framtida spökstad: Borlänge. Framgångsrika rockgrupper står där som spön i backen, kanske för att det i rockbranschen är coolt att komma från en hård bruksort. Även i det politiska livet har jag känt av vitaliteten: När Attac hade upptaktsmöte i Dalarna kröp rebeller i långa rader fram ur stan. Kommunalrådet är en äkta gråsosse, men att skilja honom från någon barsk, osentimental företagsledare är svårt.
Ändå spökar det i Borlänge. Vad händer den dag ssab och Kvarnsvedens pappersbruk går i kvav eller blir så produktiva att de knappt behöver någon mer anställd än vd:n? I Fastighetsvärlden definieras Dalarna som ett landskap med ”svag centralregion”. Rätt diagnos: där är länets problem. Mellan Falun och Borlänge – två mil från varandra – utbreder sig ett stort ingenting.

Redan för fyrtio år sedan insåg många lokala bedömare att de två städerna måste byggas ihop; bara så kan det sammanhängande urbana område uppstå som förmår attrahera allt från statliga verk över medelstora företag till spjutspetsforskare och allt slags folk som gärna bosätter sig i de vackra byarna kring de två städerna (särskilt Borlänge marknadsför dåligt sin tätortsnära landsbygd). Politikerna brydde sig dock inte: När något nytt byggdes – sjukhus, idrottsarenor – byggde de bort från varandra. Högskolan klövs i två delar, en i Falun, en i Borlänge. Och ingenmanslandet bestod.
Nu reser sig en icke-existerande spökstad mellan de
båda städerna. I skogsbrynen ser jag fastigheter som inte finns, företagsloggor som aldrig tänts, en stadsteater som aldrig byggts, restauranger som aldrig besöks. Ja, jag ser spöken mitt på ljusa dan när jag sitter på bussen mellan de två orterna. En älg ser jag.

Fler Krönikor

Krönika

2001 – ett år att minnas

År 2001 kan gå till historien. Då chockades USA av 9/11 och inledde med det kriget mot terrorn. Samma år …

Krönika

"Dags att släppa in hyreskatter bland villahermeliner"

Malin Siwe är trött på att villaområden ska fredas.

Krönika

Kapitalism utan ansikten

”Jag fruktar att den dödar plats efter plats, stad efter stad.”

Krönika

Det höll på att gå helt på tok

Populära Nordic Party fyller tio år. Men första året som festfixare var ingen succé.

Krönika

Lär av Socialdemokraterna

”Folk mår bäst av att inte veta hur korvar och lagar blir till”.

Krönika

Ägna kyrkorna en tanke

Det finns fler kyrkor än de troende har behov av. Kan byggnaderna i stället bli bostäder?

Krönika

Röstade nästan på C!

”Jag var på vippen att lägga min röst på Centerpartiet i kommunalvalet i Stockholm”

Krönika

Triangelns uddar

Den underbara varma sommaren fick plötsligt många att undra om inte klimatförändringen med stigande värme redan var ett faktum.

Krönika

Bjud en skåning på lunch!

Kännedomen om vad som händer här nere minskar i övriga Sverige. Inom tull­arna vet businessfolket mer om Manhattan än om Malmö.

Krönika

Den oberoende Riksbanken

Det finns också en annan förklaring till passiviteten. Med nuvarande ordning kan ingen hållas ansvarig om politiken misslyckas.

Krönika

Satsning på pratpersonal

Om regeringen verkligen vill få fart på bygghanteringen borde Peter Eriksson ropa ”mea culpa” och tvärstoppa Boverkets expansion.

Krönika

Det mest ökända huset

Byggnadsverk definierar civilisationer och historiska epoker: Keops pyramid, Parthenon, Kinesiska muren, Versailles, Taj Mahal. Byggmästare och arkitekter står för de …

Krönika

Historiens misstag

Intet är nytt under solen. Som framgår av Anders Johnsons bok om Isaak Hirsch (Bonniers) önskade Nobelstiftelsen redan för över …

Krönika

Krönika: Flexibla arbetsplatser lockar talanger

Cushman & Wakefield VD Agneta Jacobsson blickar in i framtiden.

Tillbaka till förstasidan