Den oberoende Riksbanken

Anne-Marie Pålsson, Krönikör
Docent i nationalekonomi och fd riksdagsledamot (M).Hon har skrivit flera böcker bland annat om skattepolitik. 1993 drog hon igång den så kallade Pigdebatten och hon har flera gånger kritiserat vinster i välfärden. Pålsson är krönikör i magasinet Fastighetsvärlden sedan 2016.

Visa faktaruta

En gång i tiden trodde alla att politikerna kunde skapa välfärd. Så kom 1970- och 80-talet med hög inflation och hög arbetslöshet. Slapp ekonomisk politik ägnad att vinna väljarnas gunst snarare än en omsorg om landets bästa löd förklaringen.

Det blev startskottet för ett nytt synsätt. Politikernas makt skulle begränsas till finanspolitiken medan penningpolitiken skulle överlåtas till en oberoende centralbank. Med delat kommando skulle de båda krafterna balansera varandra och bara så kunde välfärd skapas.

Dessa trossatser nådde Sverige 1999 då vi fick vi en oberoende riksbank. Dess 15 första år blev bra men därefter har kritiken mot Riksbanken tilltagit. Att surra sig fast vid en minusränta har för allt fler blivit obegripligt. Detta särskilt när ekonomin går på högvarv och när tecken på finansiella obalanser syns allt tydligare.

Att surra sig fast vid en minusränta har för allt fler blivit obegripligt.

Riksbanken försvarar sig med att inflationen inte nått målet på två procent. Men varför sänker då inte direktionen målet? Ty den möjligheten har den. I själva verket säger riksbankslagen inget alls om att inflationen ska vara exakt två procent. Där sägs bara att penningvärdet ska vara stabilt. Det finns heller inget vetenskapligt stöd för att inflationen ska ligga på just två procent. Att den hamnade där var egentligen en slump och betraktades när den först kom på pränt som ett mycket ambitiöst mål.

Om riksbanksdirektionen inte vill ändra målet, varför gör då inte riksdagen detta? Inte bara möjligt utan också önskvärt enligt en färsk utredning. I den föreslogs att nivån på inflationen borde bestämmas av riksdagen och att Riksbankens uppgift skulle begränsas till att se till så att målet nås (2015/16:RFR6). Vill ansvariga politiker inte utmana Riksbankens oberoende? Kanske, men det finns också en annan förklaring till passiviteten. Med den nuvarande ordningen kan ingen hållas ansvarig om politiken misslyckas. Riksbanksdirektionen skyller på riksdagen och de folkvalda skyller på direktionen. Reformen som syftade till att skapa en fördelning av ansvaret förvanskades i stället till en som befriade alla från ansvar.

Fler Krönikor

Krönika

Triangelns uddar

Den underbara varma sommaren fick plötsligt många att undra om inte klimatförändringen med stigande värme redan var ett faktum.

Krönika

Bjud en skåning på lunch!

Kännedomen om vad som händer här nere minskar i övriga Sverige. Inom tull­arna vet businessfolket mer om Manhattan än om Malmö.

Krönika

Satsning på pratpersonal

Om regeringen verkligen vill få fart på bygghanteringen borde Peter Eriksson ropa ”mea culpa” och tvärstoppa Boverkets expansion.

Krönika

Det mest ökända huset

Byggnadsverk definierar civilisationer och historiska epoker: Keops pyramid, Parthenon, Kinesiska muren, Versailles, Taj Mahal. Byggmästare och arkitekter står för de …

Krönika

Historiens misstag

Intet är nytt under solen. Som framgår av Anders Johnsons bok om Isaak Hirsch (Bonniers) önskade Nobelstiftelsen redan för över …

Krönika

Krönika: Flexibla arbetsplatser lockar talanger

Cushman & Wakefield VD Agneta Jacobsson blickar in i framtiden.

Krönika

"Mipim är som Facebook"

Kanske är Malmö stads beslut att nobba Mipim början på en trend.

Krönika

Lär av historiska misstag

Anne-Marie Pålsson

”Vad historien lär oss är att administrativa knep för att hålla tillbaka utlåningen inte fungerar. Efterfrågan följer marknadens lagar.”

Krönika

Träskallarnas komplott

Malin Siwe

”Inget fel i att bygga hus med trästommar. Inget fel att bygga med betong, stål eller tegel heller. Eller lecakulor om man har lust med det.”

Krönika

Drömmen om Trantor

Göran Greider

Trantor! Planeten nära Vintergatans centrum blev till slut en enda stad, med ett skyhögt metallhölje på ytan och borrande lika …

Krönika

Kanonad av hantverkare

Ulf Adelsohn

Strax efter påsk kom vår granne upp och meddelade att det läckte ner vatten ­utanför deras badrum. Då började det. …

Krönika

Förtätning vår tids misstag

Jan Wifstrand

”Under varje epok görs historiska misstag. Fastighetsbranschen är inget undantag. Nu är det ‘förtätning’ som gäller, på flertalet politikers och samhällsbyggares läppar. Det kommer de att få äta upp.”

Krönika

Så får man nya ovänner

Anne-Marie Pålsson

Donald Trump fortsätter att oroa världens ekonomier genom kritiken av frihandeln och de växande obalanserna i handels­utbytet. Först ut som …

Krönika

Lyssnandets förbannelse

Malin Siwe

I mars var det blågröna styret i Helsingborg malligt. Kommunen hade fått den högsta poängen som hittills utdelats av Sveriges …

Tillbaka till förstasidan