Krönikor

De privata monopolen

I äldre tider förekom att staten genom kungen gav privata personer statlig egendom och rätt att på denna mark uppbära skatt. Denna rätt uppstod då adeln tilldelades jord genom sk förläning. Detta medförde en slags privat rätt att beskatta andra. Denna uppbörd kallades i Sverige för räntan. Denna rätt förekom vitt i Europa. Det hör till sakens natur att i vissa fall användes denna rätt på ett mindre varsamt sätt och ett direkt överuttag av skatt var inte ovanlig. Visserligen riskerade säkert vissa herrar represalier från kungen om saken inte sköttes väl, men någon direkt kunglig övervakning fanns inte.

Denna rätt för privata intressen att beskatta andra medborgare existerar inte längre i Sverige, på samma sätt som inte adeln längre finns annat än som en ideell förening. Numer är det endast staten och de olika kommunerna som har beskattningsrätt. Eller finns den privata rätten att beskatta kvar?

I samhället finns en mängd monopol, både legala som faktiska. Sedan systemet med förläningar upphörde och framförallt under de senaste 100 åren har monopolen oftast ägts och kontrollerats av staten. Det intressanta är att under de senaste 30 åren har en mängd tidigare statliga verksamheter bolagiserats och ofta privatiserats. Avsikten har varit att få högre effektivitet genom att utsätta dessa verksamheter för marknaden. I vissa fall har detta inneburit att en del de facto monopol överförts till privata aktörer. Detta gäller t ex fjärrvärmenäten och elnäten. Det finns fler exempel men jag vill tillåta mig att använda dessa för fastighetsägarna viktiga leverantörer som exempel. Det intressanta är att båda dessa fenomen är sk de facto monopol som tidigare kontrollerades av stat och kommun och i båda fallen är man också leverantörer till såväl privatpersoner som till företagssektorn.

Eftersom vi som fastighetsägare, till skillnad från elleverantörer som i praktiken kan väljas (även om det är ett oligopol och konkurrensen deärmed en chimär), är vi vad gäller fjärrvärmenät och elnät hänvisade till en leverantör. Samhällsekonomiskt kan det aldrig motiveras med dubbla uppsättningar infrastruktur.

Vad är då problemet. Jo en konkurrensutsatt marknad reglerar sig själv så länge konkurensen fungerar. När staten äger monopolverksamheter kontrolleras systemet ytterst genom det folkvalda parlamentet. Men i dessa båda fallen finns inte någon fungerande kontroll efter privatiseringarna. Existerande tillsynsmyndigheter eller legal kontroller fungerar inte alls eller otillfredställande; det hade varit önskvärt med en fungerande kontroll efter privatiseringarna i den här sektorn. Det är därför vi år efter år kan se 20% avgiftsökningar utan annan förklaring än att det är möjligt eftersom vi inte kan byta leverantör. Faktiskt är kontrollen bättre av oligopolmarknader.

Det är de nya förläningarna att sälja ut de facto monopol utan att säkerställa en tillfredställande kontroll. Genom detta har skatten gett dessa aktörer en rätt att beskatta privata och företag, på samma sätt som adeln fick detta av 1600 talets monarker.

Fler Krönikor

Krönika

Det går inte ihop!

Anna-Carin Telin idkar självstudier, läs om hennes problem.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Medelmåttornas tyranni är här

Det mediokra blir det nya normala. Sverige ett land på dekis.

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Krönika

Storebror ser dig

”Bara för att något är möjligt behöver det inte vara lämpligt.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Krönika

Dyrt att vara åldersfixerad

”Självfallet ska det finnas LSS-bostäder och särskilda boenden för äldre.”

Krönika

Räkna med apan

”Bolagen utsätts för risken att skandaliseras som följd av usla aktieval.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Göteborg är på väg att ta täten i Sverige

”Göteborg är så hårt på gång att det inte går att hitta rätt gata.”

Krönika

Dags att göra om PBL i grunden

(Krönikan publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden 1/2023) Muharrem Demirok får det inte inte lätt om han väljs till partiledare för …

Krönika

Fastighetsvärdering 2022 – en svårbemästrad pardans

Anders Elvinsson, värderingschef vid Cushman & Wakefield, i en FV-krönika om utmaningen att värdera när snabba skiften uppstår.

Krönika

Tillsätt en kommission

”Inför framtiden borde en kommission tillsättas.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Coliving och hotell blir en bra kombo

”Att minska styrkan i det ofrivilliga varumärket ’Loneliness in Sweden’ vore en välgärning.”

Krönika

En björntjänst med för höga krav

”Klockan två en fredagseftermiddag är pendelstationerna på ön knökfulla med hantverkare”.

Tillbaka till förstasidan