Krönikor

Dags att tänka bortom lapptäcket Stockholm

Stockholm stads vision år 2030 är att ”Stockholm ska vara en stad i världsklass”. Visionen bygger bland annat på att staden måste planera infrastruktur, bostäder och arbetsplatser för omkring 200.000 nya stockholmare fram till år 2030. För att nå visionen (eller vara i närheten av den) tror jag att det inte finns så mycket tid och utrymme för att vara rädd för att ta beslut och våga sätta ner foten i olika projekt. Jag vill inte nämna något specifikt, för det skulle ju kanske vara tråkigt för bland annat Slussen… Om jag inte missminner mig så var det en jury som år 2005 tog ett beslut om hur det skulle se ut på platsen?

För ett par år sedan hade jag personligen en liten förhoppning om att Stockholm skulle börja bygga mer på höjden, åtminstone på några utvalda platser. Nu verkar man göra ett lappkast i frågan och dessutom skall gränserna mellan inner och ytterstaden raderas ut och staden blir platt och bred. Detta är ju väldigt bra för kollektivtrafiken kanske men hur skall citykärnan se ut i framtiden? Eller är det kanske så att det inte skall finnas någon citykärna för att det skulle vara mer rättvist för oss svenskar. Då kan vi alla som sitter på kontor i Stockholm stolt säga att vi har kontor i City och har halverat hyran jämfört med tidigare.  Är Waterfront, Stadshuset och ”skraporna” vid Hötorget, om hela 16 våningar med sönderfrasig färg likt blåkulla i Solna, de mest utstickande byggnaderna som kännetecknar en citykärna i en framgångsrik storstad? Är målet att Stockholm city kännetecknas av gamla, omoderna, energislukande ”märkta” hus som har gjort sitt? Räcker det inte att spara några av dem?

För att kunna benämnas som en stad i världsklass tycker jag att större fokus ska sättas på stadskärnan. Just nu i skrivandes stund tror jag att de flesta fastighetsägarna i City ritar och räknar på att utveckla det som går, alltså 1–2 våningar på taket så husen ser ut som lapptäcken. Detta kan väl knappast vara den långsiktiga lösningen för varken arkitektur eller för Staden. ”Stockholm – The Capital of Scandinavia” kanske framöver tvingar bolag som vill sitta i citykärnan i moderna lokaler att antingen flytta ut ur staden eller kanske rent av flytta till någon av våra grannländers huvudstäder på grund av ett dåligt utbud.

Vi måste våga satsa på city, nu!

Fler Krönikor

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Krönika

Det går inte ihop!

Anna-Carin Telin idkar självstudier, läs om hennes problem.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Medelmåttornas tyranni är här

Det mediokra blir det nya normala. Sverige ett land på dekis.

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Krönika

Storebror ser dig

”Bara för att något är möjligt behöver det inte vara lämpligt.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Krönika

Dyrt att vara åldersfixerad

”Självfallet ska det finnas LSS-bostäder och särskilda boenden för äldre.”

Krönika

Räkna med apan

”Bolagen utsätts för risken att skandaliseras som följd av usla aktieval.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Göteborg är på väg att ta täten i Sverige

”Göteborg är så hårt på gång att det inte går att hitta rätt gata.”

Krönika

Dags att göra om PBL i grunden

(Krönikan publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden 1/2023) Muharrem Demirok får det inte inte lätt om han väljs till partiledare för …

Krönika

Fastighetsvärdering 2022 – en svårbemästrad pardans

Anders Elvinsson, värderingschef vid Cushman & Wakefield, i en FV-krönika om utmaningen att värdera när snabba skiften uppstår.

Krönika

Tillsätt en kommission

”Inför framtiden borde en kommission tillsättas.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Coliving och hotell blir en bra kombo

”Att minska styrkan i det ofrivilliga varumärket ’Loneliness in Sweden’ vore en välgärning.”

Tillbaka till förstasidan