Krönikor

Bostadsbrist och bristande tillväxt

Lennart Sten är sedan maj 2011 Europachef vid den globala jätten GE Capital Real Estate. Han har gått Sjökrigsskolan och är även utbildad jurist. Under en kort utflykt från GE var han VD för Fabege. Uppväxt i Göteborg, nu bosatt i Paris och Stockholm.

Visa faktaruta

I bakvattnet av det amerikanska presidentvalet kan frågan ställas vad som egentligen är samhällets uppgifter, dess kärnverksamhet. Detta varierar naturligtvis med vilken grundläggande politisk uppfattning man har. En väldigt republikansk amerikan som är närstående nattväktarliberalismen skulle nog anföra att bostadförsörjning inte är ett samhällsåtagande. En mer europeiskt balanserad uppfattning skulle antagligen kunna uttryckas med att samhället skall säkerställa möjligheten till ett drägligt liv för alla. I den europeiska debatten kvarstår då att definiera vad som är drägligt.

Jag tror att de allra flesta skulle hävda att möjlighet till en anständig bostad är nödvändig för ett drägligt liv. Idag är det dessvärre så att en anständig bostad inte är möjlig ens för de mest strävsamma unga människor. Hyresrätten, som borde vara det naturliga klivet in i ett vuxenliv med stabil social situation, produceras idag i alltför liten omfattning. Med de nya lånebegränsingarna för köp av bostadrätter är inte ett köp av en bostadsrätt en möjlighet för många männsikor i början av ett yrkesliv. Jag vill här för tydlighets skull tillägga att jag är av den uppfattningen att lånebegränsningarna är nödvändiga för att förhindra uppkomsten av en boprisbubbla med svåra ekonomiska återverkningar på samhällsekonomin.

Stockholm växer med cirka 40.000 människor om året. Vi skulle för att behålla bostadsbristen konstant behöva producera drygt 20.000 nya bostäder i samma takt. Förra året byggdes cirka 7.000, merparten av dessa bostadrätter.

Frågan blir här – varför byggs det då för lite hyresrätter? En kortsynt och ogenomtänkt fastigheteskapitalist säger att det beror på hyresregleringen. Hyresregleringen är kass, men den är inte problemet. Problemet idag är avskaffandet av räntebidragen i kombination med total brist på lånat kapital. Produktionen av hyrsrätter störtdök 2006, när räntebidragen försvann, det sista steget i genopmförandet av den så kallade Danellutredningen. Idag är räntorna så låga, om man kan låna, att frånvaron av räntebidragen just nu inte är något problem, de blir det igen när räntorna så småningom stiger. Problemet idag är att bankerna är så restriktiva med sin utlåning, eller helt enkelt inte har kapaciteten.

Alldeles nyss har man kunnat läsa i andra välrenommerade tidskrifter att bristen på bostäder är tillväxthämmande. Företagsledningen i Heba anförda av styrelseordförande Sören Härnblad har givit uttryck för liknande tankar alldeles nyligen. Oavsett vilken politisk uppfattning man har, om man anser att basal bostadsförsörjning är ett samhälleligt åtagande eller en rent finansiell fråga, så kvarstår detta att utbredd bostadsbrist i storstäder hämmar dessas tillväxt. När storstäderna lider, lider hela landet. Kvarstår gör alltså till sist att oavsett om man anser bristen på bostäder till de unga är en social eller ekonomisk fråga, så blir det ett mycket angeläget problem att lösa.

Så länge det inte går att finansiera bostadsprojekt så blir det bara Skanska, NCC och PEAB som kommer att bygga, men det räcker inte. Det politiska systemet måste agera för att säkerställa att viss finansiering blir tillgänglig även för små och medelstora fastighetsutvecklare. Om det inte blir löst kommer bostadsbristen att fortsätta att öka och byggnationen av hyresrätter uteblir. Och för den med litet socialt samvete så är det stora problemet att vi inte får den tilväxt som annars skulle gynna alla. Bristen på hyresrätter i de stora städerna är den största tillväxthämmaren idag.

Hyresrätter åt folket för tillväxtens skull.

Fler Krönikor

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Krönika

Det går inte ihop!

Anna-Carin Telin idkar självstudier, läs om hennes problem.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Medelmåttornas tyranni är här

Det mediokra blir det nya normala. Sverige ett land på dekis.

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Krönika

Storebror ser dig

”Bara för att något är möjligt behöver det inte vara lämpligt.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Krönika

Dyrt att vara åldersfixerad

”Självfallet ska det finnas LSS-bostäder och särskilda boenden för äldre.”

Krönika

Räkna med apan

”Bolagen utsätts för risken att skandaliseras som följd av usla aktieval.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Göteborg är på väg att ta täten i Sverige

”Göteborg är så hårt på gång att det inte går att hitta rätt gata.”

Krönika

Dags att göra om PBL i grunden

(Krönikan publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden 1/2023) Muharrem Demirok får det inte inte lätt om han väljs till partiledare för …

Krönika

Fastighetsvärdering 2022 – en svårbemästrad pardans

Anders Elvinsson, värderingschef vid Cushman & Wakefield, i en FV-krönika om utmaningen att värdera när snabba skiften uppstår.

Krönika

Tillsätt en kommission

”Inför framtiden borde en kommission tillsättas.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Coliving och hotell blir en bra kombo

”Att minska styrkan i det ofrivilliga varumärket ’Loneliness in Sweden’ vore en välgärning.”

Tillbaka till förstasidan