Bjud en skåning på lunch!

Jan Wifstrand, Krönikör

Är sedan våren 2016 krönikör för Fastighetsvärlden. Wifstrand har varit chefredaktör på Sydsvenskan och DN. Nu är han VD för nyhetsbyrån Rapidus. Han har även ett flertal gånger varit moderator vid FV:s seminarier.

Visa faktaruta

Snart dags igen. Fastighetsvärlden synar Öresundsmarknaden, det årliga seminariet i Malmö, som tar tempen på sydligaste Sverige.

Öresundsregionen är ett ord danskarna sällan använder, det förknippas mest med Malmö, Lund och Helsingborg. Kännedomen om vad som händer här nere minskar i övriga Sverige. Mediekriser och Stockholmsperspektiv är förklaringen. Inom tullarna vet businessfolket mer om Manhattan än om Malmö.

Men är du nyfiken på möjligheterna, du som inte verkar här? Här, där Wihlborgs och Akelius med flera är lokala kungar i fastighetssvängen? Hur ska du få veta vad som egentligen rör sig, förutom gängkrig och skjutningar?

Bjud en lokal profil på lunch, vet jag! Här är fem personer du bör pumpa på insikter.

1) Bjud Pia Kinhult på lunch. Region Skånes tidigare politiska ordförande (M), är nu fri agent och hjälper European Spallation Source, ESS, i Lund med strategier. Kinhult har ett enormt kontaktnät och är brett respekterad. Hon känner Malmö, Lund och hela Skåne väl.

”Menyn får ni bestämma själva. Jag kan hjälpa till med telefonnumren.”

2) Bjud Anna Nordström Carlsson från kommunikationsbyrån Ehren­stråhle på lunch. I Skåne, som är något av en oskuld kommunikationsmässigt, är hon Malmös reklamdrottning med tung erfarenhet av allsköns byråtjänster åt de stora företagen.

3) Bjud Terje Johansson på lunch. Vd:n i MKB, stadens största fastighetsägare och en jätte inom allmän­nyttan, kom in utifrån. Han bor inte ens i Malmö, men har sett till att det händer mer kring företaget. Han fortsätter säkert den inslagna vägen med spännande samarbetsprojekt med privata aktörer.

4) Bjud Niclas Carlnén på lunch. Han är vd i Malmö FF. Han leder inte bara en fotbollsklubb. Han ansvarar för Skånes odiskutabelt starkaste varumärke. Av det följer kontakter med hela näringslivet.

5) Bjud Jonas Hafström på lunch. Före detta Washingtonambassadören, nu ordförande för Lunds universitet, är en äkta Lundapåg och riktigt bra på att knyta ihop globala skeenden med lokala.

Menyn får ni bestämma själva. Jag kan hjälpa till med telefonnumren.

Fler Krönikor

Krönika

Röstade nästan på C!

”Jag var på vippen att lägga min röst på Centerpartiet i kommunalvalet i Stockholm”

Krönika

Triangelns uddar

Den underbara varma sommaren fick plötsligt många att undra om inte klimatförändringen med stigande värme redan var ett faktum.

Krönika

Den oberoende Riksbanken

Det finns också en annan förklaring till passiviteten. Med nuvarande ordning kan ingen hållas ansvarig om politiken misslyckas.

Krönika

Satsning på pratpersonal

Om regeringen verkligen vill få fart på bygghanteringen borde Peter Eriksson ropa ”mea culpa” och tvärstoppa Boverkets expansion.

Krönika

Det mest ökända huset

Byggnadsverk definierar civilisationer och historiska epoker: Keops pyramid, Parthenon, Kinesiska muren, Versailles, Taj Mahal. Byggmästare och arkitekter står för de …

Krönika

Historiens misstag

Intet är nytt under solen. Som framgår av Anders Johnsons bok om Isaak Hirsch (Bonniers) önskade Nobelstiftelsen redan för över …

Krönika

Krönika: Flexibla arbetsplatser lockar talanger

Cushman & Wakefield VD Agneta Jacobsson blickar in i framtiden.

Krönika

"Mipim är som Facebook"

Kanske är Malmö stads beslut att nobba Mipim början på en trend.

Krönika

Lär av historiska misstag

Anne-Marie Pålsson

”Vad historien lär oss är att administrativa knep för att hålla tillbaka utlåningen inte fungerar. Efterfrågan följer marknadens lagar.”

Krönika

Träskallarnas komplott

Malin Siwe

”Inget fel i att bygga hus med trästommar. Inget fel att bygga med betong, stål eller tegel heller. Eller lecakulor om man har lust med det.”

Krönika

Drömmen om Trantor

Göran Greider

Trantor! Planeten nära Vintergatans centrum blev till slut en enda stad, med ett skyhögt metallhölje på ytan och borrande lika …

Krönika

Kanonad av hantverkare

Ulf Adelsohn

Strax efter påsk kom vår granne upp och meddelade att det läckte ner vatten ­utanför deras badrum. Då började det. …

Krönika

Förtätning vår tids misstag

Jan Wifstrand

”Under varje epok görs historiska misstag. Fastighetsbranschen är inget undantag. Nu är det ‘förtätning’ som gäller, på flertalet politikers och samhällsbyggares läppar. Det kommer de att få äta upp.”

Krönika

Så får man nya ovänner

Anne-Marie Pålsson

Donald Trump fortsätter att oroa världens ekonomier genom kritiken av frihandeln och de växande obalanserna i handels­utbytet. Först ut som …

Tillbaka till förstasidan