Bjud en skåning på lunch!

Jan Wifstrand, Krönikör

Är sedan våren 2016 krönikör för Fastighetsvärlden. Wifstrand har varit chefredaktör på Sydsvenskan och DN. Nu är han VD för nyhetsbyrån Rapidus. Han har även ett flertal gånger varit moderator vid FV:s seminarier.

Visa faktaruta

Snart dags igen. Fastighetsvärlden synar Öresundsmarknaden, det årliga seminariet i Malmö, som tar tempen på sydligaste Sverige.

Öresundsregionen är ett ord danskarna sällan använder, det förknippas mest med Malmö, Lund och Helsingborg. Kännedomen om vad som händer här nere minskar i övriga Sverige. Mediekriser och Stockholmsperspektiv är förklaringen. Inom tullarna vet businessfolket mer om Manhattan än om Malmö.

Men är du nyfiken på möjligheterna, du som inte verkar här? Här, där Wihlborgs och Akelius med flera är lokala kungar i fastighetssvängen? Hur ska du få veta vad som egentligen rör sig, förutom gängkrig och skjutningar?

Bjud en lokal profil på lunch, vet jag! Här är fem personer du bör pumpa på insikter.

1) Bjud Pia Kinhult på lunch. Region Skånes tidigare politiska ordförande (M), är nu fri agent och hjälper European Spallation Source, ESS, i Lund med strategier. Kinhult har ett enormt kontaktnät och är brett respekterad. Hon känner Malmö, Lund och hela Skåne väl.

”Menyn får ni bestämma själva. Jag kan hjälpa till med telefonnumren.”

2) Bjud Anna Nordström Carlsson från kommunikationsbyrån Ehren­stråhle på lunch. I Skåne, som är något av en oskuld kommunikationsmässigt, är hon Malmös reklamdrottning med tung erfarenhet av allsköns byråtjänster åt de stora företagen.

3) Bjud Terje Johansson på lunch. Vd:n i MKB, stadens största fastighetsägare och en jätte inom allmän­nyttan, kom in utifrån. Han bor inte ens i Malmö, men har sett till att det händer mer kring företaget. Han fortsätter säkert den inslagna vägen med spännande samarbetsprojekt med privata aktörer.

4) Bjud Niclas Carlnén på lunch. Han är vd i Malmö FF. Han leder inte bara en fotbollsklubb. Han ansvarar för Skånes odiskutabelt starkaste varumärke. Av det följer kontakter med hela näringslivet.

5) Bjud Jonas Hafström på lunch. Före detta Washingtonambassadören, nu ordförande för Lunds universitet, är en äkta Lundapåg och riktigt bra på att knyta ihop globala skeenden med lokala.

Menyn får ni bestämma själva. Jag kan hjälpa till med telefonnumren.

Fler Krönikor

Krönika

Racka inte ner på det unika

Första gången statsminister Löfven neggade om Almedalen var 2017. Han sa då att han hellre reste runt i landet för …

Krönika

2001 – ett år att minnas

År 2001 kan gå till historien. Då chockades USA av 9/11 och inledde med det kriget mot terrorn. Samma år …

Krönika

"Dags att släppa in hyreskatter bland villahermeliner"

Malin Siwe är trött på att villaområden ska fredas.

Krönika

Kapitalism utan ansikten

”Jag fruktar att den dödar plats efter plats, stad efter stad.”

Krönika

Det höll på att gå helt på tok

Populära Nordic Party fyller tio år. Men första året som festfixare var ingen succé.

Krönika

Lär av Socialdemokraterna

”Folk mår bäst av att inte veta hur korvar och lagar blir till”.

Krönika

Ägna kyrkorna en tanke

Det finns fler kyrkor än de troende har behov av. Kan byggnaderna i stället bli bostäder?

Krönika

Röstade nästan på C!

”Jag var på vippen att lägga min röst på Centerpartiet i kommunalvalet i Stockholm”

Krönika

Triangelns uddar

Den underbara varma sommaren fick plötsligt många att undra om inte klimatförändringen med stigande värme redan var ett faktum.

Krönika

Den oberoende Riksbanken

Det finns också en annan förklaring till passiviteten. Med nuvarande ordning kan ingen hållas ansvarig om politiken misslyckas.

Krönika

Satsning på pratpersonal

Om regeringen verkligen vill få fart på bygghanteringen borde Peter Eriksson ropa ”mea culpa” och tvärstoppa Boverkets expansion.

Krönika

Det mest ökända huset

Byggnadsverk definierar civilisationer och historiska epoker: Keops pyramid, Parthenon, Kinesiska muren, Versailles, Taj Mahal. Byggmästare och arkitekter står för de …

Krönika

Historiens misstag

Intet är nytt under solen. Som framgår av Anders Johnsons bok om Isaak Hirsch (Bonniers) önskade Nobelstiftelsen redan för över …

Krönika

Krönika: Flexibla arbetsplatser lockar talanger

Cushman & Wakefield VD Agneta Jacobsson blickar in i framtiden.

Tillbaka till förstasidan