Arenafebern är en pandemi

Göran Greider, författare, poet, journalist och debattör. Är sedan 1999 chefredaktör för Dala-Demokraten och deltar ofta i den offentliga debatten.

Visa faktaruta

Mitt liv är för kort och dyrbart för att jag skulle vilja förslösa det på att säga något gott om högerns tankesmedja Timbro. Det mesta den gör bidrar till att försämra det här landet. Men en bra sak har denna tankesmedja gjort och det var när den för några år sedan gav ut en ilsken studie av den arenafeber som hemsöker Sverige och världen. Det är inte ens en feber längre, det är en epidemi, rentav kanske en pandemi.

I Rysslands lägger Putin nu enorma summor på arenor och anläggningar inför OS, resurser som borde gå till befolkningens behov. I Qatar spenderar den svinrika och odemokratiska oljestaten väldiga summor på arenor inför fotbolls-VM 2022. Migrantarbetarna har slavliknande arbetsförhållanden, vilket Amnesty nyligen rapporterat om.

Även i Sverige råder sedan åtskilliga år en arenaepidemi. Den syns i landsortskommuner och i storstäder där politiker, i symbios med byggintressen och någon storbank som behöver en neonskylt, drömmer om storslagna anläggningar som ska sätta orten på kartan eller få en stadsdel att stråla. Men Timbro visade i sin rapport att planerna oftast är mycket orealistiska och att skattebetalarna i slutändan får stå för notan. Hur har någon kunnat inbilla sig att exempelvis Friend´s Arena – redan från början förknippad med en del mutskandaler – ska kunna gå med vinst? Hela Sverige, inklusive fotbollslandslandslaget, har förlorat på den arenan.

Fixeringen vid evenemangskultur och villfarelsen att kommuner kan marknadsföras ligger bakom mycket av arenafebern. När den till slut en dag lägger sig lämnar den bara trista schabrak efter sig.

Av Colosseum finns åtminstone nog kvar för att det ska räcka för att hålla turismen vid liv. De arenor som byggs i Sverige kommer ingen att vallfärda till.

 

 

Fler Krönikor

Krönika

Racka inte ner på det unika

Första gången statsminister Löfven neggade om Almedalen var 2017. Han sa då att han hellre reste runt i landet för …

Krönika

2001 – ett år att minnas

År 2001 kan gå till historien. Då chockades USA av 9/11 och inledde med det kriget mot terrorn. Samma år …

Krönika

"Dags att släppa in hyreskatter bland villahermeliner"

Malin Siwe är trött på att villaområden ska fredas.

Krönika

Kapitalism utan ansikten

”Jag fruktar att den dödar plats efter plats, stad efter stad.”

Krönika

Det höll på att gå helt på tok

Populära Nordic Party fyller tio år. Men första året som festfixare var ingen succé.

Krönika

Lär av Socialdemokraterna

”Folk mår bäst av att inte veta hur korvar och lagar blir till”.

Krönika

Ägna kyrkorna en tanke

Det finns fler kyrkor än de troende har behov av. Kan byggnaderna i stället bli bostäder?

Krönika

Röstade nästan på C!

”Jag var på vippen att lägga min röst på Centerpartiet i kommunalvalet i Stockholm”

Krönika

Triangelns uddar

Den underbara varma sommaren fick plötsligt många att undra om inte klimatförändringen med stigande värme redan var ett faktum.

Krönika

Bjud en skåning på lunch!

Kännedomen om vad som händer här nere minskar i övriga Sverige. Inom tull­arna vet businessfolket mer om Manhattan än om Malmö.

Krönika

Den oberoende Riksbanken

Det finns också en annan förklaring till passiviteten. Med nuvarande ordning kan ingen hållas ansvarig om politiken misslyckas.

Krönika

Satsning på pratpersonal

Om regeringen verkligen vill få fart på bygghanteringen borde Peter Eriksson ropa ”mea culpa” och tvärstoppa Boverkets expansion.

Krönika

Det mest ökända huset

Byggnadsverk definierar civilisationer och historiska epoker: Keops pyramid, Parthenon, Kinesiska muren, Versailles, Taj Mahal. Byggmästare och arkitekter står för de …

Krönika

Historiens misstag

Intet är nytt under solen. Som framgår av Anders Johnsons bok om Isaak Hirsch (Bonniers) önskade Nobelstiftelsen redan för över …

Tillbaka till förstasidan