Ägna kyrkorna en tanke

Malin Siwe, Krönikör

Är sedan 2004 krönikör i magasinet Fastighetsvärlden. Hon är journalist och har bland annat jobbat på Finanstidningen och Dagens Nyheter. Sedan 2010 är hon knuten till Expressens ledarsida. 2005 utsågs Malin Siwe till Årets krönikör, av tidningen Resumé.

Visa faktaruta

I tyska Mönchengladbach ligger i en trea på 82 kvadratmeter med högsta standard från 2011 ute för en totalhyra om 729 euro i månaden. Den ligger inte i en nybyggd box, utan i Herz Jesu – en före detta katolsk församlingskyrka i nygotik från 1903.

Haken är att vem som helst inte kan flytta in.

Ombyggnaden gjordes med antikvarisk hänsyn och offentliga medel, därför får bara låginkomsttagare möjlighet att bo i de 23 lägenheterna.

I Hildesheim har den gamla dominikanerkyrkan S:t Paulus, helt färdig 1480 och sönderbombad den 22 mars 1945, omvandlats till ålderdomshem. Den som raskt promenerar förbi tänker bara gotisk helgedom, den som låter blicken stanna ett par sekunder upptäcker nya fönster och ser våningsplanen genom de höga gamla fönstrena.

Två nyanvändingar Svenska kyrkan borde inspireras av. För det finns långt fler kyrkobyggnader, över 3 300, inom den forna statskyrkan än vad som behövs för att fylla de troendes behov. Mer än var femte kyrka används max tio gånger om året, och aktiviteten är låg i många andra. Underhållet kostar mycket mer än vad kollekt, kyrkoskatt och tillskott av antikvariska anslag från staten ger – om det görs mer än akutåtgärder.

Men tänk, tänk om. Här kanske man kan bygga lägenheter i kyrkan?

Ta Bunkeflo kyrka, en knapp kilometer från köptemplet Emporia i Malmö. I fjol stängdes fuskbygget från 1898 eftersom teglet vittrar, ett problem som krävde renovering redan på 1920-talet. Nu vill Malmö pastorat riva, att åtgärda bristerna skulle kosta uppåt 70 miljoner kronor. Bara SD vill lägga de pengarna.

Men tänk, tänk om. Här kanske man kan bygga lägenheter i kyrkan? Eller i Gällstad, i kyrktäta Ulricehamns kommun. Där vill både kommunen och Göteborgs stift bygga äldre- och serviceboende och stiftetet dessutom lägenheter. Varför inte våningar i kyrkan och omsorgsboenden på andra sidan vägen? Omtanke om de historiska byggnaderna kräver omtänkande. Och betänketiden är snävt utmätt.

Fler Krönikor

Krönika

2001 – ett år att minnas

År 2001 kan gå till historien. Då chockades USA av 9/11 och inledde med det kriget mot terrorn. Samma år …

Krönika

"Dags att släppa in hyreskatter bland villahermeliner"

Malin Siwe är trött på att villaområden ska fredas.

Krönika

Kapitalism utan ansikten

”Jag fruktar att den dödar plats efter plats, stad efter stad.”

Krönika

Det höll på att gå helt på tok

Populära Nordic Party fyller tio år. Men första året som festfixare var ingen succé.

Krönika

Lär av Socialdemokraterna

”Folk mår bäst av att inte veta hur korvar och lagar blir till”.

Krönika

Röstade nästan på C!

”Jag var på vippen att lägga min röst på Centerpartiet i kommunalvalet i Stockholm”

Krönika

Triangelns uddar

Den underbara varma sommaren fick plötsligt många att undra om inte klimatförändringen med stigande värme redan var ett faktum.

Krönika

Bjud en skåning på lunch!

Kännedomen om vad som händer här nere minskar i övriga Sverige. Inom tull­arna vet businessfolket mer om Manhattan än om Malmö.

Krönika

Den oberoende Riksbanken

Det finns också en annan förklaring till passiviteten. Med nuvarande ordning kan ingen hållas ansvarig om politiken misslyckas.

Krönika

Satsning på pratpersonal

Om regeringen verkligen vill få fart på bygghanteringen borde Peter Eriksson ropa ”mea culpa” och tvärstoppa Boverkets expansion.

Krönika

Det mest ökända huset

Byggnadsverk definierar civilisationer och historiska epoker: Keops pyramid, Parthenon, Kinesiska muren, Versailles, Taj Mahal. Byggmästare och arkitekter står för de …

Krönika

Historiens misstag

Intet är nytt under solen. Som framgår av Anders Johnsons bok om Isaak Hirsch (Bonniers) önskade Nobelstiftelsen redan för över …

Krönika

Krönika: Flexibla arbetsplatser lockar talanger

Cushman & Wakefield VD Agneta Jacobsson blickar in i framtiden.

Krönika

"Mipim är som Facebook"

Kanske är Malmö stads beslut att nobba Mipim början på en trend.

Tillbaka till förstasidan