2001 – ett år att minnas

Anne-Marie Pålsson, Krönikör
Docent i nationalekonomi och fd riksdagsledamot (M).Hon har skrivit flera böcker bland annat om skattepolitik. 1993 drog hon igång den så kallade Pigdebatten och hon har flera gånger kritiserat vinster i välfärden. Pålsson är krönikör i magasinet Fastighetsvärlden sedan 2016.

Visa faktaruta

År 2001 kan gå till historien. Då chockades USA av 9/11 och inledde med det kriget mot terrorn. Samma år sjösatte Alan Greenspan en lågräntepolitik världen tidigare inte skådat. Sedan dess har den ekonomiska tillväxten varit svag, samtidigt som klyftorna ökat. Och nu har USA en president som är motståndare till det mesta landet traditionellt försvarat.

I EU rustade sig 15 medlemsländer inför avskaffandet av nationella valutor som betalningsmedel. 2002 infördes euron. Bytet skulle göra EU till världens mest dynamiska region och euron till en världsvaluta. Av det blev intet. I unionen utkämpas nu ett verbalt krig mellan öst–väst och nord–syd, där skiljelinjen går dels mellan eurons vinnare och förlorare, dels i synen på migrationen. Vad gäller tillväxten stannade den vid 25 procent.

Men 2001 inträffade en annan händelse – mindre spektakulär men långsiktigt väl så viktig. Då blev Kina medlem i världshandelsorganisationen WTO. Med EU och USA upptagna med problemen på hemmaplan kunde Kina ostört flytta fram sina positioner. Sedan 2001 har Kinas BNP vuxit med ofattbara 290 procent och 100-tals miljoner kineser har lyfts ur fattigdom.

Valet av Trump förändrade spelplanen. Kina tillämpar oschysta konkurrensvillkor och använder sina företag för spionage och teknikstölder, dundrade Trump och startade ett handelskrig. Fast hans indignation handlade nog mer om att Kinas ekonomi nu utgör ett hot mot USA:s dominans. Ty fortsätter utvecklingen som hittills är Kinas ekonomi världens största om tio år.

Tiden är förbi när väst ensamma kunde diktera villkoren

EU nöjde sig med att kräva ett bättre hänsynstagande till rättvisa, miljö och socialt ansvar av Kina. Fast det hindrade inte den italienska regeringen att teckna en avsiktsförklaring med Kina om miljardinvesteringar i olika infrastrukturprojekt eller president Macron att komma överens med Xi Jinping om försäljning av militärutrustning till Kina för stora belopp.

Kina är en stormakt. Vilka ambitioner landet har vet vi inte. Men en sak kan vi vara ganska säkra på. Tiden är förbi när väst ensamma kunde diktera vill­koren. Läget är snarare sådant att vi måste fundera över vad vi kan göra för att stå emot den kinesiska modellen och kunna hävda oss i konkurrensen.

290 procents tillväxt mot 25 talar sitt tydliga språk!

Fler Krönikor

Krönika

Racka inte ner på det unika

Första gången statsminister Löfven neggade om Almedalen var 2017. Han sa då att han hellre reste runt i landet för …

Krönika

"Dags att släppa in hyreskatter bland villahermeliner"

Malin Siwe är trött på att villaområden ska fredas.

Krönika

Kapitalism utan ansikten

”Jag fruktar att den dödar plats efter plats, stad efter stad.”

Krönika

Det höll på att gå helt på tok

Populära Nordic Party fyller tio år. Men första året som festfixare var ingen succé.

Krönika

Lär av Socialdemokraterna

”Folk mår bäst av att inte veta hur korvar och lagar blir till”.

Krönika

Ägna kyrkorna en tanke

Det finns fler kyrkor än de troende har behov av. Kan byggnaderna i stället bli bostäder?

Krönika

Röstade nästan på C!

”Jag var på vippen att lägga min röst på Centerpartiet i kommunalvalet i Stockholm”

Krönika

Triangelns uddar

Den underbara varma sommaren fick plötsligt många att undra om inte klimatförändringen med stigande värme redan var ett faktum.

Krönika

Bjud en skåning på lunch!

Kännedomen om vad som händer här nere minskar i övriga Sverige. Inom tull­arna vet businessfolket mer om Manhattan än om Malmö.

Krönika

Den oberoende Riksbanken

Det finns också en annan förklaring till passiviteten. Med nuvarande ordning kan ingen hållas ansvarig om politiken misslyckas.

Krönika

Satsning på pratpersonal

Om regeringen verkligen vill få fart på bygghanteringen borde Peter Eriksson ropa ”mea culpa” och tvärstoppa Boverkets expansion.

Krönika

Det mest ökända huset

Byggnadsverk definierar civilisationer och historiska epoker: Keops pyramid, Parthenon, Kinesiska muren, Versailles, Taj Mahal. Byggmästare och arkitekter står för de …

Krönika

Historiens misstag

Intet är nytt under solen. Som framgår av Anders Johnsons bok om Isaak Hirsch (Bonniers) önskade Nobelstiftelsen redan för över …

Krönika

Krönika: Flexibla arbetsplatser lockar talanger

Cushman & Wakefield VD Agneta Jacobsson blickar in i framtiden.

Tillbaka till förstasidan