Topplista

Största uthyrningar 2011

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna under 2011. Listan avser nya förhyrningar som till största delen gäller kontorsfastigheter och där även inblandade konsulter nämns. Nyhetsbrevet Fastighetsvärlden Idag fungerar som underlag för listan. Saknas någon uthyrning – tipsa redaktionen på red@fastighetsvarlden.se

Uthyrning

1. Humlegården hyr ut till Swedbank

Yta, kvm:44 000 Rådgivare värd:
Rådgivare tagare: Nextport
Swedbank flyttar ut sitt huvudkontor med drygt 2.500 arbetsplatser till en nyproduktion i kvarteret Cirkusängen som idag är en parkeringsyta precis vid gränsen mellan Sundbyberg och Solna. Byggherre är Humlegården och inflyttningen är planerad till årsskiftet 2013/2014.

2. Wihlborgs hyr ut till Psykiatri Skåne i Lund

Yta, kvm:30 000 Rådgivare värd: Rådgivare tagare:

Region Skåne hyr fastigheten Landsdomaren i Lund av Wihlborgs för Psykiatri Skåne Lokalerna ska anpassas till modern psykiatrisk vård och innebär ombyggnad av befintlig yta på 17 000 kvm samt tillbyggnad av 12 500 kvm.

.

3. Skanska flyttar HK till Lustgården

Yta, kvm:27 000 Rådgivare värd: Rådgivare tagare:
Skanska flyttar sitt huvudkontor från Solna till det egna prestigeprojektet Lustgården på Kungsholmen. Därigenom fyller Skanska i en handvändning upp 27.000 av de totalt 55.000 kvadratmeter kontor som projektet innehåller.

4. Kanico hyr ut till Borås Stad på Simonsland

Yta, kvm:15 000 Rådgivare värd: Rådgivare tagare:

I högskolans kölvatten slår Borås Stad till och hyr 15000 kvadratmeter yta för i första hand Textilmuséet, Espira (ett resurscentrum för nyföretagande), Stiftelsen Proteko (ett företag som tillhandahåller KY-utbildning inom tekoindustri och handel) samt den kommersiella mötesplatsen Marketplace Borås.

 

5. Vasakronan hyr ut till Trafikverket

Yta, kvm:13 600 Rådgivare värd: Rådgivare tagare:
Trafikverket hyr cirka 13 600 kvadratmeter i Vasakronans fastighet Nöten 3, vid Solna Strand. Det är ett 6-årigt hyresavtal som träffats mellan parterna. Redan tidigare har Vasakronan haft delar av verkets verksamhet hos sig i ”Solna Access” på Sundbybergsvägen i Solna.

6. Skanska hyr ut till QlikTech i Lund

Yta, kvm:11 200 Rådgivare värd: Rådgivare tagare:
Hela kontorsfastigheten Forskaren i Lund NE hyrs från den 1 januari 2011 av QlikTech. Företaget övertar det hyresavtal som Skanska ursprungligen hade tecknat med Sony Ericsson.

7. Fabege hyr ut till Svea Ekonomi

Yta, kvm:10 195 Rådgivare värd: Rådgivare tagare:
Fabege har tecknat ett sexårigt hyresavtal med Svea Ekonomi i Sjökvarteret i Arenastaden, Solna.

8. NCC hyr ut till Axfood

Yta, kvm: 8 925 Rådgivare värd: Rådgivare tagare:
Axfood flyttar sitt huvudkontor till Torsplan i den nya stadsdelen Hagastaden. I fastigheten om tolv våningar kommer Axfoodatt hyra 40 procent av kontorsdelen som total rymmer 22.000 kvm.

9. Skanska hyr ut till ÅF i Göteborg

Yta, kvm: 7 500 Rådgivare värd: Rådgivare tagare:
Endast ett halvår efter förvärvet av fastigheten Kallebäck 2:5 i Göteborg tecknar Skanska ett 10-årigt hyreskontrakt med teknikkonsultföretaget ÅF avseende 7 500 kvm i ett 14000 kvm stort kontorshus som ska uppföras där.

10. GE hyr ut till Jämtlands Läns Landsting

Yta, kvm:8 100 Rådgivare värd: Rådgivare tagare:
GE Capital Real Estate har tecknat ett 15-årigt hyresavtal med Jämtlands Läns Landsting i fastigheten Handelsmannen 6 i centrala Östersund. Lokalerna hyrdes tidigare av Polisen.

11. Lunds Universitet hyr i Medicon Village

Yta, kvm: 8 000 Rådgivare värd: –Rådgivare tagare:
Lunds universitet hyr 8000 kvm i Medicon Village. Avtalet löper på tre år till en årlig kostnad av 20 miljoner kronor. Universitetet kommer att få tillgång till lokalerna under 2012.

12. NCC hyr ut till WSP i Göteborg

Yta, kvm: 6 500 Rådgivare värd: –
Rådgivare tagare:
WSP flyttar sitt regionkontor i Väst , till NCC:s nya kontorsfastighet på Ullevigatan 17-19. Därmed lämnar man 2013 Gamlestaden 2:5 som nyligen ropades in av Hemfosa på Kefrenauktionen.

13. Probitas hyr ut till Spotify i Jarlahuset

Yta, kvm:5 700 Rådgivare värd: DTZ
Rådgivare tagare:
Probitas hyr ut de sista vakanta ytorna i Jarlahuset till musiktjänsten Spotify som då flyttar från Catellahuset

14. Norrvidden hyr ut till Trafikverket i Gävle

Yta, kvm:5 200 Rådgivare värd: Rådgivare tagare: Niras
Trafikverket bestämde under sommaren sig för var det nya regionkontoret i Gävle ska finnas. Valet föll på Norrviddens fastighet på Norra Kungsgatan 1.

15. Mengus hyr ut till Canon i Solna One

Yta, kvm:5 000 Rådgivare värd: JLL
Rådgivare tagare:
Canon blir största hyresgäst i fastighetsfonden Mengus fastighet Solna One. canon flyttar från närbelägna Frösunda Port.

16. Kopparleden hyr ut till Sweco i Falun

Yta, kvm:5 000 Rådgivare värd: Savills
Rådgivare tagare:
Kopparleden AB hyr ut kontorslokaler till Sweco i fastigheten Falun 9:22, mer känd som ”Stora Research”, i Falun.

17. Fabege hyr ut på Fleminggatan på Kungsholmen

Yta, kvm: 5 000 Rådgivare värd: Rådgivare tagare:
Fabege tecknart ett sexårigt hyresavtal med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i fastigheten Klamparen 10, Fleminggatan i Stockholm.

18. Vasakronan hyr ut till H&M i Klara Zenit

Yta, kvm:4 600 Rådgivare värd: Rådgivare tagare:
Vasakronan har tecknat hyresavtal med H&M om 4600 kvadratmeter i kvarteret Blåmannen, Klara Zenit. Därmed är kvarteret fullt uthyrt. I H&M:s nya kontor satt tidigare SvD och inflyttning är planerad till våren 2012.

19. Fabege hyr ut till Svenska Fotbollsförbundet

Yta, kvm:4 550 Rådgivare värd: Rådgivare tagare:
Fabege tecknar ett femtonårigt hyresavtal med Svenska Fotbollförbundet i fastigheten Uarda 1 i Arenastaden, Solna. Avtalet gäller ca 4.550 kvm kontors- och produktionslokaler, och inflyttning är planerad till november 2012.

20. Probitas hyr ut till Forma Publishing Group

Yta, kvm:4 300 Rådgivare värd: Rådgivare tagare:
Probitas fångar ännu ett mediaföretag till sin projektfastighet Jarlahuset vid Birger Jarlsgatan i Stockolm. Det är Forma Publishing Group som flyttar samman företagets samtliga 350 medarbetare, som tidigare satt spridda på fyra olika adresser..

Fler Topplistor

Tillbaka till förstasidan