Topplista

Största affärerna 2015

Fastighetsvärlden listar här de största fastighetsaffärerna som ägde rum i Sverige under 2015, inklusive rådgivare vid affärerna. (SR=Säljrådgivare, KR=Köprådgivare, J=Jurist) Köpeskilling redovisas i miljoner kronor.

Nyhetsbrevet Fastighetsvärlden Idag fungerar som underlag till listan. När listan eller bedömda köpeskillingar citeras ska Fastighetsvärlden anges som källa.

* Av Fastighetsvärldens redaktion bedömd köpeskilling.

Affär

1. Blackstone köper Obligos samtliga kvarvarande fastigheter

Köpeskilling: *9.500 SR: ABG Sundal Collier SJR: Schjødt, Delphi KR: Union Corporate KJR: Bahr
Del i en större affär där 41 procent av värdet finns i Sverige, motsvarande 9,5 miljarder kronor. I Sverige ingår bland annat 12 lager- och logistikfastigheter (postterminaler) och större kontorsfastigheter i Stockholm, Linköping, Östersund och Umeå. Ytmässigt rör det sig om totalt 659.000 kvadratmeter lokaler.
Läs mer »

2. Catena förvärvar Tribona

Köpeskilling: 5.200 KR: JLL
Den nya koncernen får ett fastighetsbestånd om 83 fastigheter med ett fastighetsvärde om cirka 10 miljarder kronor. Fastighetsbeståndet är spritt kring viktiga logistiknav och storstadsregioner.
Läs mer »

3. Danska institutioner köper logistik av NREP

Köpeskilling: *4.400 SR: CBRE KR: Catella
Det NREP säljer är hela fonden NREP Logistics samt tre logistikfastigheter ur bolagets C1-fond. Cirka 70 procent av den totala köpeskillingen i affären, 6,3 miljarder, avser svenska fastigheter vilket är det som redovisas ovan. Av de tre största fastigheterna i Sverige finns två i Borås och en i Botkyrka.
Läs mer »

4. Grosvenor köper Skärholmens Centrum

Köpeskilling: *3.500 SR: CBRE KR: PwC, Ramböll, Clifford Chance TAM Retail KJR: Cederquist
Brittiska Grosvenor Fund Management förvärvar Stockholms största köpcentrum, Skärholmen Centrum, från Royal Bank of Scotland. Den uthyrningsbara ytan uppgår till ca 100.000 kvadratmeter.
Läs mer »

5. AMF köper Fatburen på Södermalm av Aareal

Köpeskilling: 3.060 SR: CBRE SJR: Wigge & Partners KR: JLL
Byggnaden omfattar totalt  46.000 kvadratmeter, vilket ger 66.500 kr/kvm. Hyresgäster i Fatburen är bland annat DICE, Sungard, Miljömärkning Sverige och Stockholms Läns Landsting. Fatburen är centralt belägen nära Medborgarplatsen, mellan Magnus Ladulåsgatan, Västgötagatan och Södermalmsallén.
Läs mer »

6. Kungsleden köper av Djurgårdstadens Fastigheter

Köpeskilling: 3.000 SR: Newsec
 Kungsleden förvärvar fyra fastigheter på Gärdet och en i Hammarby Sjöstad i Stockholm. Den totala uthyrningsbara arean är 96.000 kvm. Säljare är Djurgårdsstadens Fastigheter AB. I det bolaget har, enligt Fastighetsvärldens källor, familjerna Brummer och Tham stora ägarintressen.
Läs mer »

7. Svenska Handelsfastigheter köper 44 fastigheter från Areim och Möller & Partners

Köpeskilling: 2.700 SR: Leimdörfer
SJR: Kilpatrick KJR: Glimstedt
Det nybildade bolaget med Lennart Sten som VD köper 44 handelsfastigheter med en uthyrningsbar area om 180.000 kvadratmeter. De största fastigheterna finns i Luleå, Gävle, Södertälje, Katrineholm och Kungälv.
Läs mer »

8. Alecta förvärvar från Swedavia

Köpeskilling: 1.975 SR: DTZ KR: CBRE
Överenskommelsen omfattar 20 fastigheter om cirka 260.000 kvadratmeter uthyrningsbar area inom logistik, hangar och kontor. Fastigheterna samlas ett bolag ägt 50/50 av Swedavia och Alecta. Den största hyresgästen är Swedavia.
Läs mer »

9. Castellum förvärvar Henry Ståhls kommersiella bestånd av Heimstaden

Köpeskilling: 1.900 SR:Newsec KR:
Affären mellan Castellum och Heimstaden omfattar totalt 27 fastigheter om 186.700 kvm i Norrköping, Linköping, Örebro och Solna. I och med affären påbörjas även en gemensam satsning på stadsutveckling i Linköping och Norrköping. Den stora delen av affären innebär att Castellum förvärvar 50 procent av aktierna i Henry Ståhl Fastigheter.
Läs mer »

10. KLP köper Waterfront Hotell & Kongress i Stockholm av DNB

Köpeskilling: 1.750 SR: Pangea KR:
Fastigheten består av hotellet Radisson Blu Waterfront med 414 rum och en konferensdel om 14.000 kvm som bland annat innehåller ett auditorium med plats för 3.000 besökare. Fastigheten invigdes 2011.
Läs mer »

11. Rikshem förvärvar Akelius bostäder i norr

Köpeskilling: 1.878 SR: Leimdörfer KR:
Rikshem köper 1.693 lägenheter av Akelius i Haparanda, Umeå och Östersund. Affären omfattar 47 bostadsfastigheter på totalt 120.000 kvadratmeter. I köpet ingår 968 lägenheter i Östersund, 574 i Umeå och 151 i Haparanda.
Läs mer »

12. Akelius och Heimstaden i storaffär

Köpeskilling: *1.700 R: Nordier
Heimstaden förvärvar Akelius samtliga fastigheter i Trelleborg totalt 688 lägenheter. Samtidigt köper Akelius fastigheter i Vaxholm, Bromma, Solna, Hägersten och på Möllevången i Malmö, sammanlagt 489 lägenheter, från Heimstaden.
Läs mer »

13. Rikshem förvärvar 1.600 lägenheter från Lulebo i Luleå

Köpeskilling: 1.639 SR: Catella KR: Pangea
Affären omfattar 1.600 lägenheter samt fem stycken av kommunen ägda fastigheter. Två procent av de lägenheterna som omfattas av affären reserveras för socialtjänstens behov. Vidare innebär avtalet att Rikshem åtar sig att bygga minst 560 nya lägenheter under sju år. Samtliga dessa kommer att vara hyresrätter.
Läs mer »

14. Rikshem förvärvar 1.600 lägenheter från Lulebo i Luleå

Köpeskilling: 1.639 SR: Catella KR: Pangea
Affären omfattar 1.600 lägenheter samt fem stycken av kommunen ägda fastigheter. Två procent av de lägenheterna som omfattas av affären reserveras för socialtjänstens behov. Vidare innebär avtalet att Rikshem åtar sig att bygga minst 560 nya lägenheter under sju år. Samtliga dessa kommer att vara hyresrätter.
Läs mer »

15. Castellum köper Torsplan 2 i Stockholm av NCC

Köpeskilling: 1.600 R: Cushman & Wakefield
Kontorsprojektet Torsplan 2kommer att omfatta ca 23.000 kvm flexibla och anpassningsbara ytor varav 18.800 kvm kontor och resterande delar handel/restaurang/gym samt 164 parkeringsplatser. Projektet uppförs med ambitionen att nå Breeeam Outstanding – en av de högsta miljö-certifieringsnivåerna i världen.
Läs mer »

16. Sveafastigheter säljer till Partners Group

Köpeskilling: *1.500 SR: Leimdörfer SJR: Roschier KR: PwC KJR: Wistrand
I Sverige ingår 14 fastigheter, bland annat bolagets bestånd i Boden. Dessutom ingår en fastighet på Torslanda i Göteborg (där de två delägarna köpts ut), den tidigare Badkarsfabriken i Gustavsberg på Värmdö (som idag är en samhällsfastighet med skolverksamhet), ett Scandichotell i Örnsköldsvik, en Willysbutik i Österåker och en butiksfastighet i Kristianstad.
Läs mer »

17. Areim säljer på Kungsholmen till Invesco och Scius Partners

Köpeskilling: *1.500 SR: KR:
Areim avyttrar Gångaren 10, även kallad Lindhagensporten. Fastigheten innehåller 35.200 kvm. Den sista fasen av kontorsprojektet med utveckling av ca 11.000 kvm nya moderna kontorsytor beräknas stå klar Q4 2016.
Läs mer »

18. Fabege köper av Catena vid Frösundaleden i Solna

Köpeskilling: 1.450 SR: KR:
Fabege förvärvar fastigheterna Stora Frösunda 2 och Hagalund 2:2 i Solna från Catena. Fastigheterna, belägna invid Frösundaleden i Solna, har en tomtareal om cirka 51.000 kvm och omfattar enligt den nya detaljplanen cirka 225.000 kvm byggrätt för boende och kommersiell användning.
Läs mer »

19. Atrium Ljungbrg säljer fyra handelsfastigheter till fond

Köpeskilling: 1.300 SR: JLL SJR: Cederquist
De fyra fastigheterna omfattar totalt 63.300 kvadratmeter uthyrbar yta med ett hundratal butiker och restauranger. Affären berör följande fastigheter: Igor i Västerås, Mittpunkten i Östersund, Rotebro Handel samt Orminge Centrum. Köper är en internationell fastighetsfond tidigare verksam i Sverige.
Läs mer »

20. Folksam köper nyproducerade bostäder av Skanska

Köpeskilling: 1.300 SR: KR:
Folksam inleder genom dotterbolaget KPA Pension ett strategiskt samarbete med Skanska Hyresbostäder om förvärv av nyproducerade bostadsfastigheter. Samarbetet omfattar ett antal utvecklingsprojekt som ger Folksam exklusivitet att förvärva nästan 600 lägenheter.
Läs mer »

Fler Topplistor

Tillbaka till förstasidan