Topplista

50 Mäktigaste 2020

För 15:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast.

1
Erik SelinBalder
Samma position som förra året

Historia: 1992 var året när Erik Selin, som 25-åring, köpte sin första fastighet, i Ängelholm. Bildade Balder 2005 ur börsnoterade Enlight AB – resten är modern fastighetshistoria…

Aktuell: Balder har passerat 150 miljarder kronor i fastighetsvärde och är på väg att bli en byggherre av rang efter att ha värmt upp under några år i Göteborg. Fem stora stadsutvecklingsprojekt i Stockholmsområdet summerar nästan 7.000 lägenheter. Är branschens JV-kung genom fler än tio större deläganden. Balder tog sig under 2018 in på den tyska marknaden genom köp av sju hotellfastigheter där och under 2019 köptes två kontorshus i centrala London. Etta på listan fyra gånger tidigare. Topp-två varje år sedan 2011.

Kuriosa: Han är född och uppväxt i Göteborg. Men han är nästan fastighetsägare överallt. Började handla med aktier som 14-åring och fick lära sig en nyttig läxa vid kraschen i början av 90-talet när han blev helt utblottad.

Tre senaste åren: 1–2–1

Läs FV långa ”vinnarintervju” med Erik Selin här. Den tar upp många dagsaktuella frågor.

 
2
Ilija BatljanSBB

Historia: Jobbat vid regeringskansliet, varit kommunalråd och landstingsråd. 2012 röstades han fram som Årets Rookie. Fick i december 2015 sparken från Rikshem, där han var vice vd.

Aktuell: Han är överallt, hela tiden. Röstades in på ”pallplats” på Mäktigaste-listan 2019 där han aldrig tidigare varit på topp-tio. Batljans skapelse Samhällsbyggnadsbolaget, SBB, har på rekordkort tid lyckats bygga upp ett bestånd värt 75 miljarder kronor efter att överraskande köpt hela Hemfosa i slutet av 2019 – i vad som är det största fastighetsaffären i Norden någonsin. Första köpet ägde rum i Örkelljunga i april 2016. Han har även under 2020 hunnit med att vara frihetsberövad i 33 timmar, misstänkt för insiderbrott (som snabbt lades ner). Nya målet är att nå 125 miljarder till 2025. Gör nu även en satsning på statlig infrastruktur. ”Vi är ny benchmark för Sverige”, sa Batljan under FV:s heldag under Almedalsveckan 2109.

Kuriosa: Född i Kolašin, Montenegro. Flydde bomberna i Mostar, Bosnien, 1993 och väl i norra Polen skulle familjen ta första lämpliga båt till Danmark eller Sverige. Den som avgick först gick till Sverige. Doktorerat på Socialhögskolan i ämnet demografi och planering för äldrevård.

Tre senaste åren: 3–13–19

 
3
Rutger ArnhultKlövern
Lägre position än förra året

Historia: Född i Bjärred och uppväxt på Bjärehalvön, Tog över vd-stolen i Klövern den 1 januari 2012 efter att i flera steg köpt aktier i bolaget. Arnhults första fastighetsförvärv ägde rum 1996 i Jönköping. Efter examen från Lunds universitet jobbade han som analytiker vid Alfred Berg och Öhmans.

Aktuell: Klart största aktieägare i konkurrenten Castellum och driver för Klövern fyra spännande kontorsprojekt mitt på Manhattan. Har ett stort privat ägande i såväl Klövern som i Corem och i Sagax. Heläger M2 Gruppen som kontrollerar fastighetsbestånd i Stockholmsområdet och i Småland. Har under 2020 tagit Wästbygg, där han är största ägare, till börsen samt är en av de största ägarna i Odd Molly som även blivit fastighetsbolag.

Kuriosa: Arnhult, som bor på sydöstra Lidingö, är fastighets- och finansbranschens superlöpare. 2016 sprang han Stockholm Marathon på 2.49.18, vilket var nytt personligt rekord. Hösten 2018 blev han tvåa på SM i halvmaraton i sin åldersgrupp. Äger liksom Zlatan Ibrahimovic en kyrka (Caroli i Malmö ägs av Agora/Klövern).

Tre senaste åren: 2–3–4

 
4
Johanna SkogestigVasakronan

Historia: Vd vid jätten Vasakronan sedan 1 november 2019. Tillträdde i mars 2015 som chef för fastighetsinvesteringar och ansvarar för bolagets analys och transaktionsverksamhet. Tidigare jobbat vid Areim och Sveafastigheter. Ännu tidigare jobbade hon på AP Fastigheter (som är nuvarande Vasakronan).

Aktuell: Högst placerade tjänsteman för första gången och Mäktigaste kvinna för andra gången. Vd vid 160-miljardersbolaget. Funnits med på Mäktigaste-listan sedan 2015.  Ska snart inviga miljardsatsningen Sergelhuset och bolagets egna coworkingkoncept Arena. Bolaget bygger även om de lägre våningsplanen i Hötorgshusen och har jättelika projektmöjligheter i centrala Göteborg, även efter att Platinan står klar. Intressant satsning på stort kontorshus i trä i centrala Uppsala.

Kuriosa: Född i Sunne. Inte lika duktig som Stenmark i slalombacken, men nästan. Styrelseledamot Cibus (som köpte Coops Netto-fastigheter för 1,9 miljarder 2020). Lämnat Corems och Regios styrelse.

Tre senaste åren: 7–45–42

 
5
Sven-Olof JohanssonFastpartner

Historia: Vd och huvudägare i börsnoterade Fastpartner sedan 1997.

Aktuell:  Varit med på M50-listan i alla 15 år som omröstningen genomförts. Når nu sin högsta plaweringe, Mer än 80 procent av hyresintäkterna finns numera i Stockholmsregionen. Utsåg sommaren 2016 sonen Christopher Johansson, marknadschef sedan 2015, till vice vd. När kommer generationsskiftet i vd-stolen? Har intressanta projektmöjligheter i Bromma, Spånga och Akalla. Utökat beståndet i i ”Frösundaområdet” genom att köpa NCC:s huvudkontor. Troligen den av alla fastighets-vd:ar som är bäst på scen.

Kuriosa: Sedan några år tillbaka pendlar han frekvent till Paris där hans fru driver en häst-ranch inriktad på reining, westernridning. Sedan tidigare känd för sin ”corner” i Saab-Scania 1990. Gillar konst, musik och spelar trumpet. Född i Ödeshög. Äger 72 procent av Fastpartner via egna bolaget Compactor.

Tre senaste åren: 8–12–9

 
6
Fredrik LundbergLundbergs
Lägre position än förra året

Historia: Kom in i det börsnoterade familjebolaget Lundbergs 1977 och blev vd 1980/81, 30 år gammal. Har utvecklat bolaget från att endast ha varit inriktat på bygg och fastigheter till ett stort investmentbolag. Tog kontrollen över Hufvudstaden 1998 genom att köpa Öresunds aktier.

Aktuell: Vann kampen mot Nobel Center som vid genomförande hade förstört den vackra utsikten från egna huvudkontoret. Bolaget är näst största ägare i Skanska sett till röster sedan 2011. Lundbergs kontrollerar 88 procent av rösterna i Hufvudstaden, är storägare i Industrivärden SHB samt Holmen. Helägda Fastighets AB L E Lundbergs har flyttat fram positionerna på flera marknader genom nyproduktion av kontor.

Kuriosa:  Gillar curling och var en gång i tiden juniorvärldsmästare. Stort fan av IFK Norrköping där han även är med som sponsor. Sommarställe i Arkösund. Var tills 2010 stor ägare i NCC. Koncernchef i L E Lundbergföretagen AB.  Ordförande i Fastighets AB L E Lundberg, Hufvudstaden, Holmen och Industrivärden. Vice ordförande i Handelsbanken och ledamot i Skanska.

Tre senaste åren: 4–5–2

 
7
Hans WallenstamWallenstam
Lägre position än förra året

Historia: 29 år gammal blev han vd i familjeföretaget, vilket innebär att han 2022 firar 30 år på vd-posten i bolaget. Han tog över den i ett utsatt läge, mitt under fastighetskrisens uppsegling.

Aktuell: Gav hösten 2020 ut boken ”Mot alla odds – vägen ur fastighetskrisen”. Slog 2018 till och blivit delägare i coworkingbolaget Convendum. Dottern Rebecka Wallenstam tillträdde i januari 2017 som ny koncerncontroller. Har röstats fram till stabila placeringar här i listan, och stabiliteten liknar väl bolaget.

Kuriosa: Som ung spelade Hans Wallenstam fotboll i IFK Göteborgs juniorlag. Lokalt är Hans Wallenstam även känd som tränare och huvudsponsor i innebandyklubben Pixbo. Sommarhus på Styrsö. Ledamot i Ulla och Lennart Wallenstam stiftelsen.

Tre senaste åren: 6–7–7

 
8
David MindusSagax

Historia: Skapade i maj 2005 bolaget Sagax efter att gjort om det lilla teknikföretaget Effnet till fastighetsbolag. Han äger, via bolaget Mindustri, 25 procent av rösterna. Sedan 2013 äger Sagax 15 procent i Hemsö. Bolaget är även ägare i NP3 och Emilshus. Mindus har tidigare arbetat vid bland annat GE Capital Real Estate.

Aktuell: Med på listan för elfte året och når sin högsta placering efter ytterligare ett rejält skutt uppåt. Två tredjedelar av fastighetsvärdet finns utomlands. Mindus var den som återinförde preferensaktierna på marknaden och har nyligen lanserat D-aktier. På flera sätt är han branschens finansiella innovatör. Har riktigt bra projektläge i Barkarby och Solna Business Park. Blir Mindus stadsutvecklare?

Kuriosa:  Köpte 2007 ett stenhus i Lärkstaden från författarinnan Liza Marklund. Det handlade om Östtysklands tidigare ambassad. i Hemsös styrelse där Sagax äger 15 procent. Numera även bosatt i Spanien.

Tre senaste åren: 13–21–21

 
9
Henrik SaxbornCastellum
Lägre position än förra året

Historia: Han tillträdde vd-stolen under mars 2013 efter att ha varit vice vd sedan 2006. Han var med och lade grunden till det som idag är Newsec Asset Management och har även arbetat med att bygga upp ett par av Niam-fonderna. Tidigare vd för Westpartner Förvaltning.

Aktuell: Tappar några placeringar i omröstningen. Gjort om rejält i ledningsgruppen de senaste åren. Gjort kontorsköp i allt mer centrala områden samt inlett en satsning inom modern logistik. Slog överraskande till och köpte coworkingbolaget United Spaces i början av 2019. Laddar även för en handfull intressanta projekt i Stockholmsområdet.

Kuriosa: Född i Göteborg och pluggat i Stockholm (KTH). Drogs in i fastighetsbranschen av sin bror som i slutet av 70-talet köpte ett landshövdingehus. Gillar att fiska hummer samt att paddla havskajak. Aktiv i Bris och sitter i styrelsen där.

Tre senaste åren: 5–6–6

 
10
Biljana PehrssonKungsleden

Historia: Vd för bolaget sedan 2013 efter att suttit i styrelsen sedan 2011. Vd vid Centrumutveckling 2002–2007. Jobbade därefter för East Capital där hon bland annat bodde i Moskva.

Aktuell:  Gjort allt fler köp närmare stadskärnorna i Stockholm, Göteborg och Malmö. Även sålt bestånd på flera mindre orter. På väg att förvandla bolaget från en ful ankunge till en vacker svan. Blev årets rookie för 2013 när hon röstades fram till en 15:e plats. Tydliga åsikter, om allt från coworking till behovet av kontoret.

Kuriosa: Född i Belgrad. Uppväxt i Jordbro och Haninge. En av hjärnorna bakom Västermalmsgallerian. Sitter i styrelsen för Kungliga Dramatiska teatern sedan 2017 och sedan 2020 även i Swedbanks styrelse.

Tre senaste åren: 11–8–17

 
11
Anders DanielssonSkanska

Historia: Ny vd sedan januari 2018. Långvägare inom bolaget som anställdes redan 1991. Nu vd. Har tidigare haft flera chefspositioner vid bolaget. 2008 blev han vd för Skanska Sverige.

Aktuell: Årets rookie på listan 2017 och var av Fastighetsvärlden utpekad som favorit att bli ny vd och koncernchef efter Johan Karlström.

Kuriosa: Född i Nacka och bor i Huddinge. Duktig skridskoåkare som både spelat ishockey och varit domare. Gillar även utförsåkning.

Tre senaste åren: 12–11–24

 
12
Mats HederosAMF Fastigheter
Lägre position än förra året

Historia: Första jobbet efter examen var på Jaeger & J:son. Därefter regionchef i Stockholm för Gigab, Götabankens bottenlåneinstitut. Därefter jobbat vid Enskilda Securities och på AP Fastigheter. Anställd vid AMF sedan 2006 då han blev chef över fastigheterna – en av de som suttit längst i vd-stolen i branschen.

Aktuell: Investerat massa miljarder i Urban Escape där färdigställandet går in i sitt slutskede, succé på alla sätt, men har det kämpigt att fylla det övre butiksplanet. Är i gång med en ombyggnation av nedre delen av Femte Hötorgsskrapan. Planerar för en storsatsning i centrala Sundbyberg.

Kuriosa: Bördig från Kalmar. En friskus som de senaste åren lärt sig kitesurfa och som varit på cykelturer i udda delar av världen. Fick i mars 2017 Stockholms Handelskammares nyinstiftade pris Boosting the Capital. Sitter i styrelsen för Fastighetsägarna Sverige.

Tre senaste åren: 10–9–12

 
13
Annica ÅnäsAtrium Ljungberg
Lägre position än förra året

Foto Annica Ånäs

Historia: Tog över vd-stolen i februari 2016 efter att ha varit tillförordnad boss i ett halvår. Hon hade då jobbat inom bolaget i sammanlagt åtta år, först som ekonomichef, som CFO sedan 2011.

Aktuell: Kämpar med en stor volym handel som blivit mindre när Farsta centrum avyttrades. Bolaget är en liten ”gullegris” hos landets större kommuner eftersom man i flera fall varit duktigt på att ”bygga stad”. Gjorde sannolikt en kanondeal med staden genom att ge upp en byggrätt vid Slussen där Nobel Center kan byggas. Planerar en satsning på hela 8 miljarder kronor i Slakthusområdet.

Kuriosa: Uppväxt i Täby. Årets rookie 2016. Sitter i styrelsen i JM och har tidigare gjort det i finska Technopolis. Jurist och civilekonom.

Tre senaste åren: 9–10–23

 
14
Roger AkeliusAkelius

Historia: Fastighetsbolaget bildade han 1994. Äger numera bostadshus i hela sju länder – och det kan bli fler.

Aktuell: Storköpare och filantrop. Fastighetsvärdet är nu 125 miljarder kronor. Berättade nyligen att målet är att dubbla beståndet på tio år. Brottas med problem i Berlin där politikerna fryst hyresnivån. Sålt mycket i Sverige.

Kuriosa: Frispråkig entreprenör. Bor delar av året på Bahamas där han även med jämna mellanrum får huset delvis förstört av tropiska stormar. Akelius växte upp i Stora Mellby, en by mellan Trollhättan och Alingsås. Han har gett ut ett flertal böcker.

Tre senaste åren: 15–15–14

 
15
Kerstin HessiusAP3
Lägre position än förra året

Historia: Vd för Tredje AP-fonden ända sedan 2004. Har en bakgrund som nationalekonom, vice riksbankschef och vd för Stockholmsbörsen. Fastigheter är egentligen ingen hemmaplan för Kerstin Hessius men investeringarna har varit många.

Aktuell: Är den av AP-fonderna som investerat mest i fastigheter och som har flest deläganden. Äger en fjärdedel av Vasakronan, hela Trophi och merparten av Hemsö och Regio. Fick mycket uppmärksamhet i början av pandemin.

Kuriosa: Var sommarpratare 2009. Satt i Diös styrelse några år i slutet av 90-talet. Det var hennes första börsstyrelse.

Tre senaste åren: 14–16–20

 
16
Stefan DahlboFabege

Historia: Utsågs våren 2019 överraskande till vd för Fabege där han tillträdde 1 september. Efter att ha jobbat på Alfred Berg några år efter studierna hamnade han på HQ där han några år senare blev vd. 2005 fortsatte han till Investment AB Öresund för nya toppjobb. Var under några år vd för Byggmästare Anders J Ahlström Holding

Aktuell: Ska nu försöka fortsätta bolagets framgångsresa i Arenastaden där utvecklingen nu går in i andra halvlek. Startar en ny jättesatsning i Flemingsberg för att skapa en sydlig nod i 08-området. Årets rookie på 50-listan ifjol.

Kuriosa: Tennisspelare av klass, och var ordförande i Svenska Tennisförbudet 2007–2015. Född i Helsingborg.

Tre senaste åren: 19–X–X

 
17
Lars JohnssonFolksam

Historia: Sedan våren 2015 ansvarig för Folksam Fastigheter. Johnsson var tidigare vice vd och chef fastighetsinvesteringar vid jätten Vasakronan där han slutade sommaren 2014. Har en bakgrund inom AP Fastigheter (numera Vasakronan). Han har även jobbat vid LE Lundberg-företagen

Aktuell: Fortsätter klättra på listan. Håller högt förvärvstempo och har som mål att köpa för ytterligare 20 miljarder kronor. Förvärvet av Trygg Hansa-huset för 4,3 miljarder kronor är en av de största styckeaffärerna någonsin.

Kuriosa: En av de i Sverige som gjort flest affärer. Uppväxt i Ängelholm och håller på Rögle i hockey. Vann 2019 FV:s och C&W:s tävling vem som har mest kunskaper om branschen och blev 2020 tvåa i samma tävling.

Tre senaste åren: 21–24–29

 
18
Johan SkoglundJM
Samma position som förra året

Historia: Vd har han varit sedan 2002, alltså en av de som varit börs-vd allra längst. Innan han blev vd hade han dessutom hunnit avverka ett 15-tal år i bolaget i olika positioner.

Aktuell: Nästan läskigt stabil placeringsmässigt på Mäktigaste-listan. JM har varit framgångsrikt i att köpa stora markområden för att därefter utveckla stora mängder bostäder inom några få områden.

Kuriosa: Skoglund är en långmilare, både som börs-vd och som skidåkare i något utmanande lopp runt om i världen. Styrelseledamot i Svenskt Näringsliv och Mentor Sverige, styrelseordförande i Polhem Infra AB. Tidigare ledamot i Castellum.

Tre senaste åren: 18–17–18

 
19
Lena BobergAlecta

Historia: Tog över vd-stolen i Ica Fastigheter 2011 efter att tidigare varit CFO. Kom till bolaget 2007 från Skandrenting. Tidigare jobbade hon i korta perioder på Know IT och Hagströmer & Qviberg.

Aktuell: Sedan i somras vd vid ”nya” Alecta Fastigheter. Där ska hon leda en storsatsning och flera investeringar väntas. Några nyckelrekryteringar har redan genomförts. Förvaltningen ska framöver skötas internt och en organisation håller på att byggas upp. Årets Klättare på listan.

Kuriosa: Hon har alltid ett mentorsuppdrag på gång, en sak hon gillar och växer själv av. Tidigare suttit i Rikshems och Corems styrelse. Drömmer om att äga en Hälsingegård.

Tre senaste åren: 47–44–49

 
20
Jens EngwallNyfosa
Lägre position än förra året

Historia: Skapade Hemfosa 2009 och ”busföretaget” Nyfosa 2018. Var vd för Kungsleden 1994–2006. Tidigare var han vice vd vid BPA Fastigheter, vd vid Claesson & Anderzén och han har arbetat vid Skanska Mellansverige.

Aktuell: Tagit ett steg ner från vd-stolen (26 oktober). En av branschens största legender ska framöver blicka mer mot utlandet i private upptåg. Kvarstår dock som rådgivare i Nyfosa och kommer sitta i styrelsen.

Kuriosa: Röstades fram till branschens Mäktigaste 2011.Ringt in tre fastighetsbolag på börsen, senast Nyfosa. Sexbarnspappa, hästägare och fd bageriägare. Född i Eskilstuna. Bor i byn Hemfosa med 80 invånare och ”egen” pendeltågsstation – framöver planeras det dock att byggas en hel stad där.

Tre senaste åren: 16–14–11

 
21
Louise LindhLundbergs
Lägre position än förra året

Historia: Sedan november 2016 är hon vd för Fastighets AB L E Lundberg där hon sedan 2008 varit vice vd. Började på familjebolaget 2005 efter att i två år ha jobbat på KPMG.

Aktuell: Något lägre affärstakt senaste tiden, med främst renodlingar. Snabbt vunnit respekt. Kanske redo för större utmaningar?

Kuriosa: Född i Sverige, uppväxt i Schweiz. Tredje generationens Lundbergare inom branschen och Fredrik Lundbergs äldsta dotter. Styrelseledamot i L E Lundbergföretagen, Holmen, Hufvudstaden och Fastighets AB L E Lundberg samt i Institutet för Näringslivsforskning.

Tre senaste åren: 20–19–13

 
22
Urban EdenströmStronghold
Lägre position än förra året

Historia: Under drygt 20 år har han byggt upp Stronghold, som han köpte loss från Investor 1999, och han är största ägare och styrelseordförande. Det började 1994 med rådgivningsdelen i Newsec och förvaltning. Därefter kom Niam 1998.

Aktuell: Sålde nyligen Datscha med kanonvinst och letar nu efter ny vd för Niam. Har tre söner som följer honom inom bolagssfären och i familjebolaget Pejoni.

Kuriosa: Född i Karlskrona. Bodde i Tensta under första åren i Stockholm. Stronghold var för övrigt namnet på Björn Borgs tidigare investeringsbolag (som var en av Fastighetsvärldens första prenumeranter!). Vann EY Entrepreneur of the year 2018 i Sverige och tävlade i världsfinalen. I maj 2017 utsedd till ordförande i Stockholms Handelskammare, där han varit ledamot sedan 2014

Tre senaste åren: 17–23–15

 
23
Anneli JanssonHumlegården

Historia: Intog vd-stolen på Humlegården i november 2016. Sedan 2012 var Jansson ansvarig för brittiska Grosvenor Fund Management. Tidigare har hon även jobbat på KF Fastigheter och Doughty Hanson.

Aktuell: Ökat beståndet och ägarbasen. Slog vid årsskiftet till och rekordköpte Landbyska verket 8–9. Planerar ytterligare projektutveckling i två olika områden i Solna och laddar även för att utveckla kontor i nya Sjöstadshöjden.

Kuriosa: Född och uppväxt på ön Yxlan i norra Stockholms skärgård. Sitter i Brinovas, Platzers och Fastighetsägarna Sveriges styrelse.

Tre senaste åren: 24–34–46

 
24
Nils StyfHemsö

Historia: Sedan hösten 2016 vd vid AP3-kontrollerade Hemsö. Var tidigare CIO vid Citycon. Han har tidigare arbetat på Merrill Lynch, Deutsche Bank, Doughty Hanson & Co och Areim.

Aktuell: Hemsö tar gärna på sig rollen om att hjälpa Sveriges kommuner med att vara en långsiktig ägare av skolor och äldreboenden. Hemsö har även blivit en riktigt stor aktör även Finland och Tyskland. Allt mer fokus på nyproduktion. Bolaget överväger även fler länder.

Kuriosa: Syns ofta på elcykel. Mexikansk bakgrund och kan flytande spanska. Blev tvåa i FV:s och C&Ws tävling 2019 om vem som har mest kunskaper om branschen.

Tre senaste åren: 28–42–X

 
25
Ulrika HallengrenWihlborgs

Historia: Vd vid bolaget sedan i april 2018. Hon var tidigare projekt- och utvecklingschef vid bolaget. Tidigare jobbat vid bland annat Tyréns.

Aktuell: Ny på listan 2018. Ska med ett stort innehav i Nyhamnen i Malmö göra området till lika betydande för bolaget som Dockan varit. Basar även över ett stort bestånd i Helsingborg och i Lund. Hållit fortsatt hög fart på transaktionsmarknaden, senast med en kanonförsäljning till Blackstone.

Kuriosa: Är styrelseledamot i SHH Bostad och var tidigare styrelseledamot i Tyréns. Har en Ducati för landsvägskörning. Tidigare kört mycket enduro. Född i Västervik.

Tre senaste åren: 30–47–X

 
26
Stina Lindh HökNyfosa
Ny på 50 mäktigaste-listan

Historia: Tidigare jobbat vid Drott, Leimdörfer, Atrium Ljungberg och kom till Hemfosa 2010 som anställd nummer åtta. Blev 2018 COO när Nyfosa knoppades av.

Aktuell: Nybliven vd och även Årets Nykomling i branschomröstningen. Har under de senaste tolv månaderna gjort affärer för 18 miljarder kronor.

Kuriosa: Ville egentligen bli veterinär. Född i Helsingborg. Äger hästen Heart to heart som har smeknamnet Totte.

Tre senaste åren: X–X–X

 
27
Cecilia FasthStena Fastigheter

Historia: Vd vid Stena Fastigheter sedan i januari 2018. Värvades till Castellum som vd region Väst 2014 där hon hade ansvar för sammanslagningen av två dotterbolag. Hon kom då från Sverigehuset där hon var vd. Tidigare har hon jobbat på Skanska där hon 2016 blev vd för Skanska Fastigheter Göteborg och hon har även jobbat i Storbritannien för byggjätten.

Aktuell: Laddar för en större investering i SKFs historiska område som bolaget förvärvat. Stena har döpt satsningen till District Bearing. Driver även större projektplaner vid Masthuggskajen och fortsätter utveckla bostäder i Vega.

Kuriosa: Hade tidigt ett stort intresse kring hållbara fastigheter. Uppges ha gillat lego som ung.

Tre senaste åren: 31–28–39

 
28
Patrik HallHeimstaden

Historia: Vd och koncernchef i nuvarande befattning sedan 2003. Anställd sedan 2001.

Aktuell: Klättrar rejält på årets lista. Bolaget, med norske Ivar Tollefsen som huvudägare i Heimstaden Bostad tillsammans med Alecta och Folksamhar, växt som en raket genom storköp i så väl Sverige som Tjeckien och Nederländerna.

Kuriosa: Tidigare förhandlingschef på Hyresgästföreningen. Utbildad vid Officerhögskolan och har varit yrkesofficer.

Tre senaste åren: 49–38–X

 
29
Tomas CarlssonNCC
Lägre position än förra året

Historia: Ny vd sedan maj 2018. Var sedan i slutet av 2012 vd vid Sweco. Tidigare jobbat 20 år vid NCC i olika roller, senast som chef för den svenska byggverksamheten

Aktuell: Kämpar med att stärka siffrorna för byggjätten. Företrädaren Peter Wågström röstades fram till plats tio under sitt sista år i vd-stolen. Carlsson tappar några placeringar i årets branschomröstning.

Kuriosa: Född i Umeå. Tidigare scoutledare. Kallades ”professorn” av vännerna. Har dubbla MBA i studiebagaget. Bor i Bromma. Var aktuell som NCC-vd redan 2011.

Tre senaste åren: 25–20–X

 
30
Lennart WeissVeidekke

Historia: Tillträdde tjänsten som kommersiell direktör vid Veidekke 2012. Weiss var tidigare vd vid Svefa under fyra år efter att värvats dit från just Veidekke.

Aktuell: Anställdes med målet att Veidekke skulle vara en mer aktiv röst i debatten. Genomslaget har blivit stort. Går mot nya mål?

Kuriosa: Korades 2015 som branschens favorit till ny bostadsminister i FV:s branschomröstning bland ledande bostadsaktörer. Som 17-åring (!) blev han invald i kommunfullmäktige i Gävle och kort därefter blev han invald i SSU:s förbundsstyrelse. Har stora kunskaper kring vin och är stor supporter av Brynäs.

Tre senaste åren: 34–25–26

 
31
Ivo StopnerHufvudstaden
Lägre position än förra året

Historia: Blev vd för det Lundbergkontrollerade bolaget 1997 när han efterträdde Olov Agri. En av topp-vd:arna som suttit allra längst.

Aktuell: Åter i vd-stolen efter ett års sjukskrivning. Kämpar för att vända utvecklingen för NK. Kanske nya Hermès ger ett lyft. Länge legat lågt på transaktionsmarknaden. Laddar för projekt nära centralstationen i Stockholm och i Fredstan i Göteborg. Stopner syns sällan utåt.

Kuriosa: Arbetade under tre år på Trygg-Hansa innan han lämnade för Hufvudstaden. Född i Prag och flyttade till Sverige i samband med Sovjetunionens invasion av Tjeckoslovakien. Gillar att jaga och fiska, gärna i Jämtland/Härjedalen. Gillar även att stå vid grytorna, då gärna långkok.

Tre senaste åren: 29–26–27

 
32
Åke PetterssonSkandia
Lägre position än förra året

Historia: Ny vd vid Skandia Fastigheter. Sedan 2011 har han varit affärsutvecklingschef inom bolaget. Jobbade tidigare på Vasakronan dit han värvades 2007 som transaktionschef. Han kom då från Arcona. Tidigare har han jobbat vid just Skandia/Diligentia.

Aktuell: Tog över vd-stolen efter Anders Kupsu i februari 2019. Sålt massa fastigheter de senaste åren för massor av miljarder för att klara driva stora projekt och därmed hålla allokeringsnivån mot fastigheter. Laddar för stora projekt i Danderyd och Backaplan.

Kuriosa: Född i Vallentuna. Under tonåren ägnade han fritiden åt att skapa datorspel.

Tre senaste åren: 26–X–X

 
33
Klaus Hansen VikströmFabege
Lägre position än förra året

Historia: Utsågs till vice vd i maj 2014. Anställd 2006 och medlem i koncernledningen sedan 2009. Var tidigare chef för Stockholms Modecenter. Han var vd och grundare av klädmärket Brubaker AS. Årets rookie 2015.

Aktuell: Från och med maj 2019 endast konsult vid Fabege, men fortfarande vice vd, Bygger kontaktnät i en takt som få andra – och tänker lite annorlunda. Vill nu skapa ett nytt Arenastaden – i Flemingsberg, Huddinge.

Kuriosa: Uppväxt i Köpenhamn och det var kärleken som tog honom till Sverige. Han är en hejare på triathlon. Deltog 2019 i VM på Hawaii och gick i mål på 14 timmar och 24 minuter. ”Superdansken” blev 27:a i sin åldersklass och bäst i Norden.

Tre senaste åren: 22–18–22

 
34
Jesper GöranssonPeab

Historia: Kan 2021 fira 25-årsjubileum på Peab, det företag han är vd och koncernchef för sedan våren 2013.

Aktuell: Ganska låg profil inom fastighetsutveckling. Klar med det egna blivande Stockholmskontoret vid Järva krog i Solna, och så smått börjar det hända saker i jv:t i Varvsstaden i Malmö. Peabs helägda färdigställda kommersiella fastigheter delas ut till aktieägarna via ett nytt bolag. Göransson åker jojo på Mäktigastelistan.

Kuriosa: Började sin yrkesverksamma bana hos Peab med två veckors praktik på en byggarbetsplats. Uppväxt i Trelleborg och ungdomsintresset var windsurfing.

Tre senaste åren: 44–27–32

 
35
PG PerssonPlatzer

Historia: Tog Platzer till börsen i slutet 2013 och blev vd för bolaget fem år tidigare, då en doldis. Han har en bakgrund på Skanska och Coor.

Aktuell: Tajmat projekt och uthyrningar på ett riktigt bra sätt. Håller högt tempo på alla fronter: transaktioner, projekt och uthyrningar. Bygger bland annat två höghus i Gårda, med 27 respektive 25 våningar.

Kuriosa: Heter Per-Gunnar. Som tonåring var han högt rankad tennisspelare. Ordförande för TennisGöteborg, ett av sju regionförbund i landet. Ledamot i Rikshem och Provibis Invest och suppleant Chalmers Studentbostäder.

Tre senaste åren: 36–33–36

 
36
Ola SernekeSerneke
Lägre position än förra året

Historia: Sommarjobbade på Peab och blev kvar där i sex år. Startade därefter det egna bolaget SEFA som 2014 bytte namn till Serneke.

Aktuell: Tappar ett flertal placeringar i listan. Har som högsta mål att förverkliga den 245 meter höga bostadsskrapan Karlatornet i Göteborg, men bygget har pausats en handfull våningar upp i luften. Ska enligt planerna bland annat bygga en skidhall i Järfälla, ett blandkvarter vid Torsplan och en ny havsnära stadsdel i Trelleborg.

Kuriosa: Född i Alingsås. Med som sponsor bakom flera idrottsklubbar och investerare i IFK Göteborgs riskkapitalbolag. Går alltid upp klockan 04.17, uppgav han när han var sommarpratare 2019.

Tre senaste åren: 23–22–30

 
37
Anette FrumerieRikshem
Ny på 50 mäktigaste-listan

Historia: Började ute på byggarbetsplatsen och tog sig till vd-stolen. Började på JM 1992 och slutade där 2010 efter att bland annat varit regionchef Stockholm. 2012 lämnade hon Skanska för nya Beqab som hon var med att ta till börsen.

Aktuell: Tillträdde vd-stolen vid Rikshem den 5 maj 2020. 

Kuriosa: Har en mäklarutbildning. Kallar sig själv ”bostadsnörd”. Sprungit Lidingöloppet.

Tre senaste åren: X–X–X

 
38
Jan-Erik HellmanVasakronan
Ny på 50 mäktigaste-listan

Historia: Tidigare regionchef i Uppsala sedan 2017. Jobbat vid bolaget i tio år. Har tidigare jobbat vid JLL i ett år och vid Ica Fastigheter i sex år.

Aktuell: Sedan i början av 2020 chef för fastighetsutveckling i Stockholm för Vasakronan och samtidigt ta ansvar för samordningen av bolagets projektverksamhet.

Kuriosa: Har en officersexamen från Marinens Officershögskola.

Tre senaste åren: X–X–X

 
39
Pernilla Arnrud MelinAMF
Lägre position än förra året

Historia: Sedan 18 februari 2018 ansvarig för AMF:s fastighetsinvesteringar. Jobbade dessförinnan vid MSCI. Tidigare arbetet vid CBRE och Strateg.

Aktuell: Ansvarar för fastighetsplaceringar för drygt 100 miljarder, i Sverige (AMF Fastigheter plus halva Rikshem), Norge och Finland. Syns ganska sällan.

Kuriosa: Född i skånska Höllviken samt uppväxt i Nyköping och Täby. Cyklar (på riktigt, alltså inte elcykel) ofta till jobbet i city från hemmet i Sollentuna. Sitter i delägda Rikshems styrelse.

Tre senaste åren: 38–37–X

 
40
Kerstin Lindberg GöranssonAkademiska Hus
Lägre position än förra året

Historia: Sedan 2011 är hon vd för ett av landets största fastighetsbolag. Dessförinnan var hon flygplatschef på Arlanda. Tidigare har hon jobbat på FFV Aerotech, Beckers Industrial Coating, Scandic och Telia IT Service.

Aktuell: Hon och bolaget fortsätter att leverera en stor andel av Sveriges snyggaste byggnader. Bidrar även till att det numera byggs tusentals studentbostäder i anslutning till bolagets campus. Efter att ha tappat hyresgäst i Kalmar kan bolaget nu även få tomställda lokaler i Kristianstad.

Kuriosa: Tidigare styrelseledamot i AP3 och Jernhusen. Född i Hudiksvall och även bott i Arboga. Har jobbat med JAS-projektet.

Tre senaste åren: 37–35–33

 
41
Sharam RahiBalder
Lägre position än förra året

Historia: Anställd vid Balder sedan 2005. Mötte Erik Selin när han drev ett kafé nära Balders kontor där Selin var kund.

Aktuell: Står på många sätt bakom en av fastighetsbranschens största framgångssagor. Alltid gillat att göra affärer. Utsågs 2013 till Göteborgs Finansprofil tillsammans med Erik Selin där de kallades ” ett oslagbart team”.  Ny på listan 2017.

Kuriosa: Har en bakgrund som komiker, under namnet Mustafa. En omskriven sådan under tiden han jobbade som fastighetsförvaltare. Haft egen show i SVT. Är via Chirp AB ägare i First North-listade Cybaero som tillverkar obemannade helikoptrar, Uppväxt i Iran.

Tre senaste åren: 39–40–48

 
42
Anna NybergIca Fastigheter
Lägre position än förra året

Historia: Tidigare chef för fastig­hetsutveckling på Vasakronan och sannolikt en av vd-kandidaterna. Var med och stöpte om centrala Stockholm. Började på AP Fastigheter 2007 och var med om omvandlingen till Vasakronan. Tidigare jobbat på Hufvudstaden och Amplion.

Aktuell: Ny vd vid Ica Fastigheter sedan i augusti 2020. Tappar ett antal placeringar jämfört med när hon jobbade vid Vasakronan. Ny på Mäktigaste-listan 2018.

Kuriosa: Född i Köping. Spelat både basket och fotboll. En av initiativtagarna till Lavadagarna, KTH:s arbetsmarknadsdagar.

Tre senaste åren: 27–XX–XX

 
43
Stefan RänkEinar Mattsson
Lägre position än förra året

Historia: Vd och koncernchef i det 80-åriga stolta bostadsbolaget sedan 2010 där han är den tredje generationen efter legendaren Einar Mattsson. Han började jobba inom bolaget 2002 efter att tidigare jobbat på Fastighets AB Stadshus, Leimdörfer (delägare) och Castellum.

Aktuell: Stabil bostadsutvecklare och stabila placeringar i Mäktigaste-omröstningen. Får folk att lyssna när han talar. Boss över ett av Sveriges största privata bostadsbestånd. Besviken över att planerna på Nobel center på Blasieholmen stoppats.

Kuriosa: Ränk valdes 2016 in som styrelseledamot i Nobelhuset. Under några år var han ledamot i Stockholms Stadsmissions styrelse. Han fick näst mest röster när bygg- och fastighetsbranschen i FV röstade fram sin favorit till ny bostadsminister.

Tre senaste åren: 41–41–40

 
44
Ylva Sarby WestmanKungsleden

Historia: Jobbat på Kungsleden sedan 2009. Arbetade dessförinnan vid NCC Property Development och även Newsec under flera år.

Aktuell: Utsågs under våren till finansdirektör och är fortfarande vice vd. Har ett brett ansvarsområde inom bolaget. Har varit med om resan att skifta beståndet från fulfastigheter till stor del finfastigheter.

Kuriosa: Den kvinna som sannolikt har gjort flest fastighetsaffärer i Sverige, och numera allt oftare även möter kvinnor som motpart vid affärerna. Sitter sedan 2017 i styrelsen för Ikano Bostad och sedan våren 2020 i styrelsen för Eastnine. Har stuga i Stockholms skärgård och innehar även dykcertifikat.

Tre senaste åren:45–49–50

 
45
Kerstin GillsbroJernhusen

Kerstin Gillsbro, Jernhusen

Historia: Blev vd för statliga bolaget 2010. Har ett mångårigt förflutet inom NCC-koncernen med en rad ledande befattningar.

Aktuell: Bolagets har spännande utvecklingsprojekt där överdäckningen av spårområdet i huvudstaden står i fokus. Men bolaget har även spännande projektplaner i Göteborg, Lund, Västerås, Norrköping, Linköping etc. Gillsbro själv syns dock väldigt sällan.

Kuriosa: Styrelseledamot i JM, Christian Berner Tech Trade, Förtroenderådet SNS samt Sweden Green Building Council.

Tre senaste åren: 50–48–45

 
46
Marita LoftStorebrand
Lägre position än förra året

Historia: Sedan 2012 är Marita Loft vd för den norska försäkringskoncernen Storebrands fastighetsverksamhet i Sverige. Var tidigare chef vid SEB Trygg Liv. Dessförinna jobbat på Trygg-Hansa och HSB.

Aktuell: Tappar ytterligare placeringar på listan. Håller ett jämt affärstempo där det mesta finns på radarn, allt från samhällsfastigheter till handel.

Kuriosa: Född i Sundsvall. Var inröstad på listan även 2010–2013, men försvann sedan ur listan i två år.

Tre senaste åren: 42–32–44

 
47
Fredrik HolmströmMagnolia
Lägre position än förra året

Historia: Storägare i Magnolia (55 procent) via egna bolaget F. Holmström Fastigheter.

Aktuell: Håller ett smått sanslöst högt affärstempo, även om det kanske dämpats något. Försöker tajma markköp med försäljningar till investerare för att minska riskerna.

Kuriosa: Började hjälpa sin far med fastighetsförvaltning som 20-åring. Vunnit VM-silver i thaiboxning, bestigit Kilimanjaro och seglat till Antarktis. Gillar film och var en av producenterna bakom Lilla Jönssonligan.

Tre senaste åren: 46–46–X

 
48
Johanna FrelinRiksbyggen
Ny på 50 mäktigaste-listan

Historia: Lång bakgrund inom SVT, från praktikant till toppchef. Efter åtta år i företagets ledning blev hon 2011 vd för utbildningsföretaget Hyper Island. 2016 blev hon vd vid Tengbom.

Aktuell: Sedan i början av 2020 vd vid Riksbyggen. Planen är att ytterligare öka tempot i nyproduktionen och även ta in en jv-partner för det egna förvaltningsbeståndet.

Kuriosa: MBA vid handelshögskolan. Skapat SVT-program som REA och Faber. Var 2014 het kandidat till att bli vd vid SVT.

Tre senaste åren: X–X–X

 
49
Lars-Åke TollemarkUnibail-Rodamco-Westfield
Lägre position än förra året

Historia: 2010 började han på köpcentrumjätten Unibail-Rodamco där han sedan 2013 är boss över verksamheten i Norden. Tidigare tagit Retail and Brands (RNB) till börsen, varit vd Marco Polo i Norden och vd. Sportex/Sportringen.

Aktuell: Leder handelsjättarna Westfield Mall of Scandinavia och Täby centrum, som efter stora framgångar nu börjat skifta utbud. Har en hög position inom det internationella bolaget.

Kuriosa: Tollemark är uppväxt i lilla Dals Långed som ligger i Bengtsfors kommun. Sitt första jobb fick han genom att knacka på hos klädbutiken Hugo på S:t Eriksgatan och där fick han snabbt allt mer inflytande och snart var den nya arbetsgivaren en stor hyresgäst på NK. Hamnat på listor över Sveriges mest välklädda.

Tre senaste åren: 40–43–X

 
50
Tomas IngemarssonAFA Fastigheter
Lägre position än förra året

Tomas Ingemarsson, AFA Fastigheter

Historia: Boss över bolaget ända sedan 2002, och var tidigare transaktionsansvarig under fem år. En av de som suttit längst på yttersta chefsstolen.

Aktuell: Med ett stort hotellbestånd är han nästan en smått anonym svensk ”hotellkung”. Annars har han främst sålt fastigheter under de senaste åren. Tappar i år flera placeringar. Har kvalat in på 50-listan vid 12 av 14 omröstningar.

Kuriosa: Gillar fysiska utmaningar och har bland annat genomfört flera Marcialonga, ett skidlopp i norra Italien. Född i Örebro.

Tre senaste åren: 43–36–43

 

Fler Topplistor

Tillbaka till förstasidan