Topplistor

50 Mäktigaste 2017

Branschens omröstning. Här redovisar vi placeringarna i 2017 års omröstning. Under första veckan redovisas fem namn varje vardag, i form av nedräkning. Andra veckan tre namn varje vardag och den tredje, finalveckan, två namn dagligen. Nya placeringar redovisas vardagar klockan 11.11.

1
Erik SelinBalder
Samma position som förra året

Historia: 1992 var året när Erik Selin, som 25-åring, köpte sin första fastighet, i Ängelholm. Bildade Balder 2005 ur börsnoterade Enlight AB.

Aktuell: Balder äger fastigheter för snuddande nära 100 miljarder kronor (93, enligt Q3-rapporten). Är branschens JV-kung. Är med i mer än tio deläganden. De senaste samarbetena gäller det med Tredje AP-fonden som sysslar med bostäder, samt ”nya” Tornet och ”nya” Brinova. Äntligen börjat med nyproduktion, i form av bostäder. När blir Selin stadsutvecklare?

Kuriosa: Han är född och uppväxt i Göteborg. Men han är nästan fastighetsägare överallt. Hur många vet till exempel att han är en stor ägare av bostadsfastigheter i Ryssland? (i finska bolaget Sato ingår bostäder i St Petersburg). Började handla med aktier som 14-åring och fick lära sig en nyttig läxa vid kraschen i början av 90-talet när han blev helt utblottad.

Tre senaste åren: 1–2–1

 

2
Fredrik LundbergLundbergs
Högre position än förra året

Historia: Kom in i det börsnoterade familjebolaget Lundbergs 1977 och blev VD 1980/81, 30 år gammal. Har utvecklat bolaget från att endast ha varit inriktat på bygg och fastigheter till ett stort investmentbolag. Tog kontrollen över Hufvudstaden 1998 genom att köpa Öresunds aktier.

Aktuell: Bolaget är näst största ägare i Skanska sett till röster sedan 2011. Lundbergs kontrollerar 88% av rösterna i Hufvudstaden, är storägare i Industrivärden SHB samt Holmen. Helägda Fastighets AB L E Lundbergs har flyttat fram positionerna på flera marknader genom nyproduktion av kontor.

Kuriosa: Stort fan av IFK Norrköping där han även är med som sponsor. Gillar curling och var en gång i tiden juniorvärldsmästare. Sommarställe i Arkösund. Var tills 2010 stor ägare i NCC. Styrelseordförande i Fastighets AB L E Lundberg, Hufvudstaden, Holmen, Industrivärden och Indutrade. Vice ordförande i Handelsbanken och styrelseledamot i Skanska.

Tre senaste åren: 3–3–6

 

3
Fredrik WirdeniusVasakronan
Lägre position än förra året

Historia: Tillträdde som VD för AP Fastigheter i början av 2008 och han var direkt med om att förvärva Vasakronan för 41,1 miljarder kronor (därefter övertog bolaget Vasakronans namn). Tidigare arbetat ungefär 20 år vid Skanska, senast som för VD Skanska Kommersiell Utveckling Norden.

Aktuell: Tidigare korad till Mäktigast hela fyra gånger. Fortfarande den som är mäktigast utan att ha egna ägarintressen. Brinner för speciellt två projekt, omvandlingen av SEB-kvarteret vid Sergels torg och planerna på att bygga en ny hållbar stadsdel vid den ännu oöppnade tunnelbanestationen i Kymlinge.

Kuriosa: Bor i Sigtuna. Har själv sagt att han är ”en jäkel på snowboard”, men håller sig numera främst till längdskidorna. Lär, enligt kollegor, ha en väldans koll på musik, inte minst hårdrock. Styrelseledamot i Scandic och RICS Sverige.

Tre senaste åren: 2–1–2

 

4
Rutger ArnhultKlövern
Samma position som förra året

Historia: Född i Bjärred och uppväxt på Bjärehalvön, Tog över VD-stolen i Klövern 1 januari 2012 efter att i flera steg köpt aktier i bolaget. Arnhults första fastighetsförvärv ägde rum 1996 i Jönköping. Efter examen från Lunds universitet jobbade han som analytiker vid Alfred Berg och Öhmans.

Aktuell: Fjärde största ägare i konkurrenten Castellum i slutet av september. Gjorde hösten 2017 första utlandsköpet i Klövern. Laddar för att fortsätta utveckla Globenområdet. I övrigt fortsatt göra fler förvärv i allt mer centrala lägen i de största städerna. Har ett stort privat ägande i såväl Klövern som i Corem och i Sagax. Heläger M2 Gruppen där han gjort flera affärer både i Kista och i Småland.

Kuriosa: Arnhult, som bor på sydöstra Lidingö, är fastighets- och finansbranschens superlöpare. 2016 sprang han Stockholm Marathon på 2.49.18, vilket var nytt rekord. Lyckas du springa milen på 40 minuter och 10 sekunder så springer du lika snabbt som Arnhult gör – alltså under ett maraton som är mer än fyra gånger så långt. Äger liksom Zlatan Ibrahimovic en kyrka (Caroli i Malmö ägs av Agora).

Tre senaste åren: 4–5–3

 

5
Christian HermelinFabege
Högre position än förra året

Historia: Efter nära tio år i bolaget blev Christian Hermelin i januari 2007 VD för Fabege. Innan han tog VD-stolen i besittning var han ansvarig för projekt och utveckling i bolaget. Han stod också för mycket av analysen och kalkylerandet under tiden Erik Paulsson var VD. Tidigare jobbat på Arcona.

Aktuell: Säg den som inte är imponerad över Fabeges uthyrningar i Arenastaden? Hattricket med Vattenfall, Teliasonera och SEB sticker ut. Men bolaget gör stora uthyrningar även vid Globen/Hammarby sjöstad och i Sundbyberg. Sålt två fastigheter i Arenastaden.

Kuriosa: Lillebror till Gustaf Hermelin som är styrelseordförande på Catena. Fastighetsbranschen hamnade Christian Hermelin i därför att storebror (som senare blev VD för Klövern) behövde hans hjälp när denne hyrde ut fastigheter i Bastuträsk på 80-talet. När Christian Hermelin inte tänker Fabege han han fokus på jakt och träning.

Tre senaste åren:
8–6–8

 

6
Henrik SaxbornCastellum
Lägre position än förra året

Historia: Han tillträdde VD-stolen under mars 2013 efter att ha varit vice VD sedan 2006. Han var med och lade grunden till det som idag är Newsec Asset Management och har även arbetat med att bygga upp ett par av Niam-fonderna. Tidigare Vd för Westpartner Förvaltning.

Aktuell: En av fjolårets stora raketer på listan där omröstningen ägde rum några månader efter jätteköpet av Norrporten. Den affären röstades av FV:s transaktionsjury fram till 2016 års Bästa köp. Den följande delförsäljningen till Diös röstades fram till Bästa försäljning. Lyckat värre för Castellum alltså. Laddar framöver för flera spännande projekt i storstadsområdena och har drivit några framgångsrika sådana i regionstäder.

Kuriosa: Född i Göteborg och pluggat i Stockholm (KTH). Drogs in i fastighetsbranschen av sin bror som i slutet av 70-talet köpte ett landshövdingehus.

Tre senaste åren: 5–14–19

 

7
Hans WallenstamWallenstam
Samma position som förra året

Historia: 29 år gammal blev han VD i familjeföretaget, vilket innebär att 2017 firade han 25 år på VD-posten i bolaget. Han tog över den i ett utsatt läge, mitt under fastighetskrisens uppsegling. Övertygade bankerna om beståndets kvaliteter och kämpade sig igenom de tuffa åren utan att slukas som så många andra hårt belånade bolag.

Aktuell: Fick rubriker nyligen när han berättade att bolaget ändrar tänka bostadsrätter till hyresrätter i ett projekt i Stockholm. Han har röstats fram till placeringarna mellan fjärde och sjunde plats sedan omröstningen inleddes. Dottern Rebecka Wallenstam tillträdde i januari 2017 som ny koncerncontroller.

Kuriosa: Som ung spelade Hans Wallenstam fotboll i IFK Göteborgs juniorlag fram till och med 1978, tillsammans med bland annat Dan Corneliusson. Fyra år vann den sistnämnde UEFA-cupen. Lokalt är Hans Wallenstam även känd som tränare och huvudsponsor i innebandyklubben Pixbo.  Han är även honorärkonsul för Portugal i Göteborg.

Tre senaste åren: 7–4–5

 

8
Johan KarlströmSkanska
Lägre position än förra året

Historia: Utsågs till VD och koncernchef i april 2008. Innan dess hade han suttit i koncernledningen sedan 2001 med ansvar för de nordiska enheterna och sedan för byggenheterna i USA.

Aktuell: Meddelade i september att han den 13 april 2018 kommer att lämna Skanska. Senast någon var VD längre än Karlström var Ulf Widerström (1965–1977). Han kommer nog främst att bli ihågkommen för att legat bakom bolagets jättesatsning i USA.

Kuriosa: Karlström startade som snickare och har genom åren metodiskt byggt sin väg upp mot toppen av byggbranschen. Kallas internt i Skanska för ”C2M”, Chief 2 Meters, vilket snarast är en underskattning av hans längd.

Tre senaste åren: 6–7–4

 

9
Sven-Olof JohanssonFastpartner
Högre position än förra året

Historia: VD och huvudägare i börsnoterade Fastpartner sedan 1997.

Aktuell: Snart kommer sannolikt ett generationsskifte i VD-stolen att äga rum. Utsåg sommaren 2016 sonen Christopher Johansson, marknadschef sedan 2015, till vice VD i bolaget. Satsar allt mer på bostadsutveckling på fastigheter som tidigare var något bortglömda. 75 procent av hyresintäkterna finns numera i Stockholmsområdet.

Kuriosa: Lämnat NCC:s styrelse efter att suttit där i fem år. Sedan några år tillbaka pendlar han frekvent till Paris där hans fru driver en häst-ranch inriktad på Reining, westernridning. Sedan tidigare känd för sin ”corner” i Saab-Scania 1990. Dessutom är han en av delägarna i Samhällsbyggnadsbolaget. Gillar konst, musik och spelar trumpet. Född i Ödeshög.

Tre senaste åren: 13–15–11

 

10
Peter WågströmNCC
Högre position än förra året

Historia: Tillträdde i april 2011 som ny VD och koncernchef. Var tidigare chef för NCC Housing. Wågström kom till NCC från Drott 2004, ett bolag som knoppats av från Skanska där han först arbetade under många år.

Aktuell: Den 30 oktober meddelade NCC:s styrelse, som en överraskning för nästan alla, att man beslutat att sparka Wågström. Han har under året satt spaden i backen till bolagets nya huvudkontor och stadsutvecklingsprojekt vid Järva krog i Solna. Under de senaste åren har Wågström tagit allt mer utrymme i samhällsdebatten kring bostadsbyggande och stadsutveckling.

Kuriosa: Han är född i Uppsala och en av förgrundsfigurerna vid det årliga Toppmötet i Åre.

Tre senaste åren: 11–8–7

 

11
Jens EngwallHemfosa
Högre position än förra året

Historia: Skapade Hemfosa 2009. Var VD för Kungsleden 1994–2006. Tidigare var han vice VD vid BPA Fastigheter, VD vid Claesson & Anderzén och han har arbetat vid Skanska Mellansverige.

Aktuell: Meddelande under sommaren 2016 att han ska lämna VD-stolen under 2017. I december stod det klart att den utpekade kronprinsen slutar till följd av ”kulturfrågor” – och Engwall blev kvar. Allt mer fokus på samhällsfastigheter, men Engwall har kvar sin ”buslåda”, alltså det segment där han är bäst i landet.

Kuriosa: Röstades fram till branschens Mäktigaste 2011. Sexbarnspappa, hästägare och fd bageriägare. Född i Eskilstuna. Bor i byn Hemfosa med 80 invånare och ”egen” pendeltågsstation – framöver planeras det dock att byggas en hel stad där. Lämnat den ”finfina” Kampradstyrelsen.

Tre senaste åren: 16–11–10

 

12
Mats HederosAMF Fastigheter
Högre position än förra året

Historia: Första jobbet efter examen var på Jaeger & J:son. Därefter regionchef i Stockholm för Gigab, Götabankens bottenlåneinstitut. Därefter jobbat vid Enskilda Securities och på AP Fastigheter. Anställd vid AMF sedan 2006 då han blev chef över fastigheterna. Har som högst varit 8:a i omröstningen (2013)

Aktuell: Investerar massa miljarder i Urban Escape och i Mood-kvarteren. Bidrar till att öppna upp tidigare smått bortglömda kvarter i centrala Stockholm. Bolaget har under det senaste året tecknat ett antal hyreskontrakt på riktigt höga nivåer. AMF är även hälftenägare i Rikshem där det varit turbulent och delar av ledningen byttes ut 2016.

Kuriosa: Bördig från Kalmar. En friskus som de senaste åren lärt sig kitesurfa och som nyligen varit på cykelturer i både Laos och Bhutan. Fick i mars 2017 Stockholms Handelskammares nyinstiftade pris Boosting the Capital.

Tre senaste åren: 14–13–14

 

13
Louise LindhLundbergs
Högre position än förra året

Historia: Sedan november 2016 är hon VD för Fastighets AB L E Lundberg där hon sedan 2008 varit vice VD. Började på familjebolaget 2005 efter att i två år ha jobbat på KPMG.

Aktuell: Hållit en hög affärstakt på många orter runt om i landet. Snabbt vunnit respekt. Fortsätter att klättra i omröstningen och gör det nu rejält. Framröstad som branschens mäktigaste kvinna.

Kuriosa: Född i Sverige, uppväxt i Schweiz. Tredje generationens Lundbergare inom branschen och Fredrik Lundbergs äldsta dotter. Styrelseledamot i L E Lundbergföretagen, Holmen, Hufvudstaden och Fastighets AB L E Lundberg.

Tre senaste åren: 35–39–48

 

14
Roger AkeliusAkelius
Lägre position än förra året

Historia: Fastighetsbolaget bildade han 1994. Äger numera bostadshus i hela sju länder.

Aktuell: Storköpare och filantrop. Fastighetsvärdet är nu snuddande nära 100 miljarder, varav numera endast 30 procent i Sverige. Största enskilda beståndet finns i Berlin. Strategin att köpa och att uppgradera lägenheter är fortfarande densamma överallt (och har rakt av kopierats av många andra bostadsaktörer i Sverige de senaste åren).

Kuriosa: Frispråkig entreprenör. Bor delar av året på Bahamas där han även med jämna mellanrum får huset delvis förstört av tropiska stormar. Akelius växte upp i Stora Mellby, en by mellan Trollhättan och Alingsås. Han har gett ut ett flertal böcker.

Tre senaste åren: 12–10–13

 

15
Urban EdenströmStronghold
Högre position än förra året

Historia: Under drygt 20 år har han byggt upp Stronghold där han är den största ägaren och styrelseordförande. Det började med rådgivningsdelen i Newsec och förvaltning. Niam, som Edenström grundade 1998, har över åren varit mycket framgångsrikt. Datscha har inlett en internationell expansion.

Aktuell: I maj 2017 utsedd till ordförande i Stockholms Handelskammare, där han varit ledamot sedan 2014. Ligger bakom några kanonaffärer som Niam gjort den senaste tiden i Stockholm. Når sin högsta placering på Mäktigaste-listan.

Kuriosa: Född i Karlskrona. Bodda i Tensta under första åren i Stockholm. Stronghold var för övrigt namnet på Björn Borgs tidigare investeringsbolag (som var en av Fastighetsvärldens första prenumeranter!)

Tre senaste åren: 22–28–24

 

16
Erik PaulssonHansan
Lägre position än förra året

Historia: Branschens största ”räv”. Ingen i modern tid har satt så stora spår på den svenska fastighetsmarknaden som Erik Paulsson. Ett tag kändes det som att han låg bakom det mesta som hände på marknaden och fortfarande har han ett finger med lite överallt. Hjärnan bakom Arenastaden. Framröstad som ”Mäktigast” vid hela fyra tillfällen 2006, 2007, 2009 och 2010 –

Aktuell: I slutet av september offentliggjordes att Paulsson under våren 2018 ska lämna fler styrelser, bland annat Fabege, Wihlborgs och Catena. När han lämnar bolagen har han hunnit fylla 76 år.

Kuriosa: Erik grundande byggbolaget Paulsson Entreprenad AB, Peab, tillsammans med brodern Mats Paulsson i slutet av 60-talet. Inledde med att köra avfall hemma på Bjärehalvön åt bönderna i trakten.

Tre senaste åren: 9–9–12

 

17
Biljana PehrssonKungsleden
Lägre position än förra året

Historia: VD för bolaget sedan 2013 efter att suttit i styrelsen sedan 2011. VD vid Centrumutveckling 2002–2007. Jobbade därefter för East Capital där hon bland annat bodde i Moskva.

Aktuell: Gjort allt fler köp närmare stadskärnorna i Stockholm och Malmö. Även sålt bestånd på flera mindre orter. Blev årets rookie för 2013 när hon röstades fram till en 15:e plats. Tappar flera placeringar i årets Mäktigaste-omröstning.

Kuriosa: Född i Belgrad. Uppväxt i Jordbro och Haninge. En av hjärnorna bakom Västermalmsgallerian.

Tre senaste åren: 10–12–9

 

18
Johan SkoglundJM
Lägre position än förra året

Historia: VD har han varit sedan 2002. Innan han blev VD hade han dessutom hunnit avverka ett 15-tal år i bolaget i olika positioner.

Aktuell: JM har varit framgångsrikt i att köpa stora markområden för att därefter utveckla stora mängder bostäder inom några få områden. Överväger att flytta huvudkontoret till Karlberg.

Kuriosa: Skoglund är en långmilare, både som börs-VD och som skidåkare i något utmanande lopp runt om i Europa. Styrelseledamot i Castellum, Infranord och Mentor Sverige.

Tre senaste åren: 17–18–17

 

19
Ilija BatljanSBB
Högre position än förra året

Historia: Jobbat vid regeringskansliet, varit kommunalråd och landstingsråd. 2012 röstades han fram som Årets Rookie. Fick i december 2015 sparken från Rikshem, där han var vice VD.

Aktuell: Han är överallt, hela tiden. Hur går det till? Inte ens Acta, Keops eller Boultbee har på så kort tid lyckats bygga upp ett lika stort bestånd som Batljans skapelse Samhällsbyggnadsbolaget. Köpet av Dnb-byggnaden mitt i Oslo våren 2017 överraskade stort.

Kuriosa: Född i Kolašin, Montenegro. Flydde bomberna i Mostar, Bosnien, 1993 och väl i norra Polen skulle familjen ta första lämpliga båt till Danmark eller Sverige. Den som avgick först gick till Sverige. Doktorerat på Socialhögskolan i ämnet demografi och planering för äldrevård.

Tre senaste åren: 20–19–21

 

20
Kerstin HessiusTredje AP-fonden
Lägre position än förra året

Historia: VD för Tredje AP-fonden ända sedan 2004. Har en bakgrund som nationalekonom, vice riksbankschef och VD för Stockholmsbörsen. Fastigheter är egentligen ingen hemmaplan för Kerstin Hessius men investeringarna har varit många.

Aktuell: Tredje AP-fonden är den som investerat mest i fastigheter och som har flest deläganden, och har gett sig in i nya satsningar med Balder och Brunswick. Äger en fjärdedel procent av Vasakronan och hela Trophi och merparten av Hemsö. AP3 har sålt i Tyskland.

Kuriosa: Var sommarpratare 2009. Satt i Diös styrelse några år i slutet av 90-talet. Det var hennes första börsstyrelse.

Tre senaste åren: 15–22–15

 

21
David MindusSagax
Lägre position än förra året

Historia: Skapade i maj 2005 bolaget Sagax efter att gjort om det lilla teknikföretaget Effnet till fastighetsbolag. Han äger, via bolaget Mindustri, 25 procent av rösterna. Sedan 2013 äger Sagax 15 procent i Hemsö. Mindus har tidigare arbetat vid bland annat GE Capital Real Estate.

Aktuell: Mindus var den som återinförde preferensaktierna på marknaden och har nyligen lanserat D-aktier. Så på något sätt är han branschens finansiella innovatör. Mindus går även i bräschen för utlandsköp. Hela 52 procent av fastighetsvärdet finns numera utomlands.

Kuriosa: Köpte 2007 ett stenhus i Lärkstaden från författarinnan Liza Marklund. Det handlade om Östtysklands tidigare ambassad. Sitter i styrelsen för Hemsö.

Tre senaste åren: 19–21–26

 

22
Klaus Hansen VikströmFabege
Högre position än förra året

Historia: Utsågs till vice VD i maj 2014. Anställd 2006 och medlem i koncernledningen sedan 2009. Var tidigare chef för Stockholms Modecenter. Han var VD och grundare av klädmärket Brubaker AS. Årets rookie 2015 med en 24:e plats.

Aktuell: Bygger kontaktnät i en takt som få andra – och tänker lite annorlunda. Det har bidragit till att ett flertal större och medelstora företag har flyttat till Fabeges projektfastigheter.

Kuriosa: Uppväxt i Köpenhamn och det var kärleken som tog honom till Sverige. Han är en hejare på triathlon där han tillhör sin åldersgrupps främsta.

Tre senaste åren: 29–24–X

 

23
Annica ÅnäsAtrium Ljungberg
Högre position än förra året

Historia: Tog över VD stolen i februari 2016 efter att ha varit tillförordnad boss i ett halvår. Hon hade då jobbat inom bolaget i sammantaget åtta år, först som ekonomichef, som CFO sedan 2011.

Aktuell: Gett sig in på Göteborgsmarknaden. Är i gång med ett stort projekt i Uppsala och laddar för ytterligare projekt i Sickla. Bolaget är en liten ”gullegris” hos landets större kommuner eftersom man i flera fall varit duktigt på att ”bygga stad”. Fått en häftig marktilldelning vid Slussen.

Kuriosa: Årets rookie 2016.

Tre senaste åren: 25–X–X

 

24
Anders DanielssonSkanska
Ny på 50 mäktigaste-listan

Historia: Anställd vid byggjätten sedan 1991. Nu vice VD och med ansvar för Skanska Infrastructure Development, Skanska USA och Skanska USA Civil. Har tidigare haft flera chefspositioner vid bolaget.

Aktuell: Ny och Årets rookie på listan. Av Fastighetsvärlden utpekad favorit att bli ny VD och koncernchef efter Johan Karlström.

Kuriosa: Besked om vem som blir ny VD förväntas komma före årsskiftet.

Tre senaste åren: X–X–X

 

25
Christel Armstrong DarvikStena Fastigheter
Lägre position än förra året

Historia: Är sedan i oktober 2006 VD vid Stena Fastigheter. Dessförinnan hade hon framgångsrikt hand om styckningen av Tornet efter att Lehman Brothers tagit över majoritetsägandet.

Aktuell: Lämnar VD-stolen och bolaget vid årsskiftet. Har tryckt ner investeringspedalen när det gäller bostäder, även i hemstaden där hon länge varit kritisk mot politikernas agerande.

Kuriosa: Var länge ensam kvinna i toppen av fastighetsbranschen. Som tur är har det förändrats.

Tre senaste åren: 18–23–16

 

26
Lennart WeissVeidekke
Högre position än förra året

Historia: Tillträdde tjänsten som kommersiell direktör vid Veidekke 2012. Weiss var tidigare VD vid NAI Svefa under fyra år efter att värvats dit från just Veidekke.

Aktuell: Anställdes med målet att Veidekke skulle vara en mer aktiv röst i debatten. Genomslaget har blivit stort. Har även rekryterats till socialdemokraternas expertgrupp kring bostadspolitiken.

Kuriosa: Korades 2015 som branschens favorit till ny bostadsminister i FV:s branschomröstning bland ledande bostadsaktörer (vilket gjorde dåvarande minister Kaplan irriterad, enligt FV:s källor). Som 17-åring blev han invald i kommunfullmäktige i Gävle och kort senare blev han invald i SSUs: förbundsstyrelse. Har stora kunskaper kring vin.

Tre senaste åren: 30–X–X

 

27
Ivo StopnerHufvudstaden
Lägre position än förra året

Historia: Blev VD för bolaget 1997 när han efterträdde Olov Agri.

Aktuell: Laddar för projekt nära centralstationen i Stockholm och i Fredstan i Göteborg. Framgångsrik på att locka nya varumärken till sina butikslokaler. Länge legat lågt på transaktionsmarknaden.

Kuriosa: Arbetade under tre år på Trygg-Hansa innan han lämnade för Hufvudstaden.

Tre senaste åren: 26–20–31

 

28
Anders KupsuSkandia Fastigheter
Lägre position än förra året

Historia: VD sedan sommaren 2010. Har en lång bakgrund vid Skanska där han senast var VD för kommersiell utveckling Norden.

Aktuell: Finns åter på köpsidan, inte minst inom handels- och samhällsfastigheter. Har gjort första köpet utomlands (Finland) och satsar även mycket på bostadsutveckling. Bolaget står även inför ett riktigt spännande projekt med utbyggnaden av Mörby Centrum (och namnbyte till Danderyd centrum).

Kuriosa: Som ny VD för Diligentia/Skandia blev han årets med en 13:e plats. Född i Örnsköldsvik. Spelade som ung volleyboll som bäst i division ett.

Tre senaste åren: 21–27–23

 

29
Lars JohnssonFolksam
Lägre position än förra året

Historia: Sedan våren 2015 ansvarig för Folksam Fastigheter. Johnsson var tidigare vice VD och chef fastighetsinvesteringar vid jätten Vasakronan där han slutade sommaren 2014. Har en bakgrund inom AP Fastigheter (numera Vasakronan). Han har även jobbat vid LE Lundberg-företagen

Aktuell: Rivstartade med att göra om organisationen och har därefter gjort flera större förvärv både i centrala Stockholm och i Malmö.

Kuriosa: En av de i Sverige som gjort flest affärer. Uppväxt i Ängelholm.

Tre senaste åren: 27–34–X

 

30
Ola SernekeSerneke
Högre position än förra året

Historia: Sommarjobbade på Peab och blev kvar där i sex år. Startade därefter det egna bolaget SEFA som 2014 bytte namn till Serneke.

Aktuell: Väntas inom kort sätta spaden i backen till rekordskrapan Karlatornet i Göteborg. Sålt halva projektstadsdelen Karlastaden till NREP. Många politikers önskebyggherre.

Kuriosa: Född i Alingsås. Bolaget hette ursprungligen Sefa Bygg & Konsult AB.

Tre senaste åren: 31–48–X

 

31
Anders JarlWihlborgs
Högre position än förra året

Historia: Blev VD i Wihlborgs inför avknoppningen från Fabege våren 2005. Skånes starke fastighetsman har varit med på Mäktigaste-listan under alla elva år som omröstningen pågått. Som högst har han röstats fram till plats 21.

Aktuell: Ökat beståndet kraftigt i Danmark. Byggt framgångsrikt på spekulation i Lund och hoppas göra detsamma i Helsingborg. I Malmö är Dockan numera inget självspelande piano och Jarl har sökt nya jaktmarker i Nyhamnen och Hyllie.

Kuriosa: Vann som ung SM-medaljer i både simning och handboll. Han är uppväxt i Kristianstad.

Tre senaste åren: 34–33–30

 

32
Jesper GöranssonPeab
Högre position än förra året

Historia: Firade under 2016 20-årsjubileum på Peab, det företag han är VD och koncernchef för sedan våren 2013.

Aktuell: Levererar projekt inom en mängd områden, men färre egenutvecklade kontorsfastigheter än konkurrenterna. Blir med en rättskonflikt med U-R om Mall of Scandinavia?

Kuriosa: Började sin yrkesverksamma bana hos Peab med två veckors praktik på en byggarbetsplats. Uppväxt i Trelleborg och ungdomsintresset var windsurfing

Tre senaste åren: 36–38–36

 

33
Kerstin Lindberg GöranssonAkademiska Hus
Lägre position än förra året

Historia: Sedan 2011 är hon VD för ett av landets absolut största fastighetsbolag. Dessförinnan var hon flygplatschef på Arlanda. Tidigare har hon jobbat på FFV Aerotech, Beckers Industrial Coating, Scandic och Telia IT Service.

Aktuell: Hon och bolaget fortsätter att leverera en stor andel av Sveriges snyggaste byggnader. Bidrar även till att det numera byggs tusentals studentbostäder i anslutning till bolagets campus. Nu igång med Albanoprojektet, som när det är färdigt ska knyta samman KI, KTH och Stockholms Universitet i ett gemensamt universitetsområde.

Kuriosa: Styrelseledamot AP3 och Jernhusen. Född i Hudiksvall och även bott i Arboga. Har jobbat med JAS-projektet.

Tre senaste åren: 32–37–25

 

34
Marita LoftStorebrand
Högre position än förra året

Historia: Sedan 2012 är Marita Loft VD för den norska försäkringskoncernen Storebrands fastighetsverksamhet i Sverige. Var tidigare chef vid SEB Trygg Liv.

Aktuell: Köpte nyligen handelsfastigheter för 1,6 miljarder kronor. Har även varit aktiv på köpsidan inom samhällsfastigheter och hotellfastigheter.

Kuriosa: Född i Sundsvall. Var inröstad på listan även 2010–2013, då som högst 46:a.

Tre senaste åren: 41–X–X

 

35
Sophia Mattsson LinnalaRikshem
Högre position än förra året

Historia: Tillträde VD-stolen i det omskakade Rikshem den 1 november 2016. Hon har tidigare varit VD vid Huge, Sollentunahem och Botkyrkabyggen.

Aktuell: Har i det närmaste byggt upp en helt ny organisation efter att tidigare chefer ”stulit” medarbetare. Fått skutan på rätt köl igen. Förtroende är det allra viktigaste för bolaget – och ger bolaget ”förtur” vid förvärv.

Kuriosa: Fick sitt första VD-jobb, för Botkyrkabyggen, när hon var 36 år.

Tre senaste åren: 39–X–X

 

36
PG PerssonPlatzer
Högre position än förra året

Historia: Tog Platzer till börsen i slutet 2013 och blev VD för bolaget fem år tidigare, då en doldis. Han har en bakgrund på Skanska och Coor.

Aktuell: Rullade för ett år sedan i ett Volvo-bestånd för 2,8 miljarder in i Platzer. Tar för sig allt mer och ligger bakom några av de mest spännande projekten i Göteborg. Inröstad på listan i fyra år. Intar sin högsta placering.

Kuriosa: Heter Per-Gunnar. Som tonåring var han högt rankad tennisspelare.

Tre senaste åren: 48–43–47

 

37
Carola LavénNCC
Högre position än förra året

Historia: Hon är sedan 2013 boss över NCC Property Development efter att hon värvats till byggbolaget från Atrium Ljungberg där hon jobbade i tio år. Dessförinnan har hon innehaft chefstjänster på Drott och Skanska. Rookie på Mäktigaste-listan 2014.

Aktuell: Inlett projektet i Järva med det egna nya huvudkontoret. Laddar även för att snart påbörja projektet på Kungsholmen där det ursprungligen ar tänkt att Telia skulle ha sitt jättekontor. Även vid Jerntorget i Göteborg har bolaget intressanta planer.

Kuriosa: Är styrelseledamot i Sweden Green Building Council. Tidigare varit styrelseledamot i BRIS i flera år. Född och uppväxt i Sollefteå.

Tre senaste åren: 45–41–33

 

38
Fredrik PalmAlecta
Ny på 50 mäktigaste-listan

Historia: Blev under 2011 ansvarig för de direktägda fastigheterna i Sverige. 2013 blev Palm även ansvarig för bolagets indirekta fastighetsinvesteringar. Han har jobbat vid Alecta sedan 2007 och arbetade tidigare vid CBRE och Ramböll.

Aktuell: Åter in på Mäktigaste-listan. Erik Selin är välkänd för alla sina deläganden, men Alecta skuggar honom. Fastighetsvärlden listade nyligen 14 deläganden. Ligger bakom Heimstadens kraftiga expansion.

Kuriosa: Har en namne inom Alecta som sitter i företagsledningen.

Tre senaste åren: X–44–37

 

39
Cecilia FasthCastellum/Stena
Ny på 50 mäktigaste-listan

Historia: Värvades till Castellum som VD region Väst 2014 där hon hade ansvar för sammanslagningen av två dotterbolag. Hon kom då från Sverigehuset där hon var VD. Tidigare har hon jobbat på Skanska där hon 2016 blev VD för Skanska Fastigheter Göteborg och hon har även jobbat i Storbritannien för byggjätten.

Aktuell: Ny på Mäktigaste-listan. Och blir ny VD vid Stena Fastigheter 1 januari 2018.

Kuriosa: Hade tidigt ett stort intresse kring hållbara fastigheter. Uppges ha gillat legosom ung.

Tre senaste åren: X–X–X

 

40
Stefan RänkEinar Mattsson
Högre position än förra året

Historia: VD och koncernchef i det 80-åriga stolta bostadsbolaget sedan 2010 där han är den tredje generationen efter legendaren Einar Mattsson. Han började jobba inom bolaget 2002 efter att tidigare jobbat på Fastighets AB Stadshus, Leimdörfer (delägare) och Castellum.

Aktuell: Stabil bostadsutvecklare. Får folk att lyssna när han talar. Boss över ett av Sveriges största privata bostadsbestånd.

Kuriosa: Ränk valdes 2016 in som styrelseledamot i Nobelhuset. Under några år var han ledamot i Stockholms Stadsmissions styrelse. Han fick näst mest röster när bygg- och fastighetsbranschen i FV röstade fram sin favorit till ny bostadsminister.

Tre senaste åren: 43–X–X

 

41
Oscar EngelbertOscar Properties
Lägre position än förra året

Historia: Grundare, VD och storägare. Inspirationen att bygga om kontorshus till bostäder har han tagit från New York. Målet är alltid att bygga de bästa produkterna.

Aktuell: Årets klättrare på listan ifjol, årets ras i år när rösterna räknats samman. Har haft extrem otur med överklaganden på de båda höghusprojekten Gasklockan och Norra Tornen. Den missade tajmingen kostar massor.

Kuriosa: Sitt första fastighetsprojekt började han med när han var 27 år – och helt novis inom området. På hans mors sida finns en del av familjen Bonnier. Född i Stockholm.

Tre senaste åren: 24–49–42

 

42
Johanna SkogestigVasakronan
Lägre position än förra året

Historia: Tillträdde i mars 2015 som chef för fastighetsinvesteringar och ansvarar för bolagets analys och transaktionsverksamhet. Tidigare jobbat vid Areim och Sveafastigheter. Ännu tidigare jobbade hon på AP Fastigheter (som är nuvarande Vasakronan).

Aktuell: Var näst högst placerade nykomling på Mäktigaste-listan 2015, men har sedan tappat placeringar. Bolaget har legat väldigt lågt på transaktionssidan i flera år och istället satsat på projekt.

Kuriosa: Styrelseledamot i Corem och Regio.

Tre senaste åren: 28–26–X

 

43
Tomas IngemarssonAFA Fastigheter
Ny på 50 mäktigaste-listan

Historia: Boss över bolaget sedan 2002, och var tidigare transaktionsansvarig under fem år.

Aktuell: Signerade 28 september ett hyresavtal värt 1,3 miljarder kronor med Stockholms läns landsting. Med ett stort hotellbestånd är han nästan en smått anonym svensk ”hotellkung”.

Kuriosa: Varit på röstbar plats i samtliga tolv år omröstningen arrangerats, lyckats åka ut två gånger. Gillar fysiska utmaningar och har bland annat genomfört flera Marcialonga, ett skidlopp i norra Italien. Född i Örebro.

Tre senaste åren: X–32–27

 

44
Fredrik JonssonNiam
Ny på 50 mäktigaste-listan

Historia: Ny VD sedan halvårsskiftet 2017. Jobbat vid Niam sedan i augusti 2007.

Aktuell: Ny på listan. Niam är i köpläge och kan förvärva för 15–20 miljarder.

Kuriosa: Tidigare varit investeringsansvarig och har enligt FV:s sammanställning gjort köp för en bra bit över 50 miljarder kronor. Besitter breda kunskaper om champagne.

Tre senaste åren: X–X–X

 

45
Kerstin GillsbroJernhusen
Lägre position än förra året

Historia: Blev VD för statliga bolaget 2010. Har ett mångårigt förflutet inom NCC-koncernen med en rad ledande befattningar.

Aktuell: Bolagets utvecklingsprojekt finns i bästa läge överallt: Göteborg, Lund, Stockholm, Västerås, Norrköping, Malmö, Linköping etc. I november 2016 såldes ägarandelen i Freinds Arena, ett ägande Gillsbo ofta duckat för.

Kuriosa: Styrelseledamot i Balco, Stena Fastigheter och Sweden Green Building Council.

Tre senaste åren: 37–42–39

 

46
Anneli JanssonHumlegården
Samma position som förra året

Historia: Intog VD-stolen på Humlegården den 7 november 2016. Sedan 2012 var Jansson ansvarig för brittiska Grosvenor Fund Management. Tidigare har hon även jobbat på KF Fastigheter och Doughty Hanson.

Aktuell: Håller på med projektet Grow i Solna strand som inkluderar kontor och hotell. Även vunnit kampen om att få förverkliga Astoria-projektet i city. Jublade när beslutet om en tunnelbanestation i Hagalunds arbetsplatsområde kom. Bolaget äger nästan hela området.

Kuriosa: Född och uppväxt på ön Yxlan i norra Stockholms skärgård. På Grosvenor var hennes yttersta boss Gerald Grosvenor, en av Storbritanniens rikaste.

Tre senaste åren: 46–X–X

 

47
Agneta JacobssonCushman & Wakefield
Samma position som förra året

Historia: Sedan september 2015 VD för ”nya” Cushman & Wakefield efter att kontoret slagits ihop med DTZ. Jacobsson var tidigare under mer än ett decennium VD vid DTZ Sweden.

Aktuell: Still going strong. Boss över 75 anställda.

Kuriosa: Var med och startade Värderingshuset på 80-talet, det som senare kom att utgöra grunden för DTZ i Sverige. Bördig från Örebro.

Tre senaste åren: 47–50–40

 

48
Sharam RahiBalder
Ny på 50 mäktigaste-listan

Historia: Anställd vid Balder sedan 2005.

Aktuell: Ny på Mäktigaste-listan. Står på många sätt bakom en av fastighetsbranschens största framgångssagor. Alltid gillat att göra affärer. Utsågs 2013 till Göteborgs Finansprofil tillsammans med Erik Selin där de kallades ” ett oslagbart team”.

Kuriosa: Har en bakgrund som komiker, under namnet Mustafa. En omskriven sådan under tiden han jobbade som fastighetsförvaltare. Haft egen show i SVT. Är via Chirp AB ägare i First North-listade Cybaero som tillverkar obemannade helikoptrar, Uppväxt i Iran.

Tre senaste åren: X–X–X

 

49
Lena BobergIca Fastigheter
Lägre position än förra året

Historia: Tog över VD-stolen 2010 efter att tidigare varit CFO. Kom till bolaget 2007 från Skandrenting. Tidigare jobbade hon i korta periodet på Know IT och Hagströmer & Qviberg.

Aktuell: Växlar upp Ica Fastigheter till en stadsbyggare med flera spännande projekt på gång, bland annat vid Bromma Blocks. Hälftenäger Ancore och Secore med Alecta respektive Första AP-fonden.

Kuriosa: Hon har alltid ett mentorsuppdrag på gång, en sak hon gillar och växer själv av. Styrelseledamot Rikshem och sitigare suttit i Corems styrelse.

Tre senaste åren: 42–45–44

 

50
Ylva Sarby WestmanKungsleden
Lägre position än förra året

Historia: Utsågs till vice VD och Chief Investment Officer i september 2015 efter att ha jobbat inom bolaget i nästan sju år.

Aktuell: Rensat ut genom att sälja solitärer i udda orter samt förvärvat i de klusterområden som bolaget har. Fokus på allt mer centrala lägen i storstäderna.

Kuriosa: Den kvinna som sannolikt har gjort flest fastighetsaffärer i Sverige, och numera allt oftare även möter kvinnor som motpart vid affärerna. Sitter sedan våren 2017 i styrelsen för Ikano Bostad.

Tre senaste åren: 40–X–X

Fler Topplistor

Tillbaka till förstasidan