Topplistor

50 Mäktigaste 2015: 1-25

Branschens omröstning för att kora ”Mäktigast 2015”. Här redovisar vi placeringarna 1–25.

Placeringarna 26-50 finns redovisade här.

Plats 1

50maktigaste-uppFredrik Wirdenius - 50 MäktigasteFredrik Wirdenius,
Vasakronan

”Mr 100 miljarder” återtar förstaplatsen som han tidigare röstats fram till 2013, 2012 och 2008. Bolaget har ännu inte fått det symboliska och höga fastighetsvärdet 100 miljarder kronor – men nu återstår ”bara” en miljard. Han har speciellt två projekt som han brinner för inom bolagets stora bestånd, omvandlingen av SEB-kvarteret vid Sergels torg och planerna på att bygga en ny hållbar stadsdel vid den ännu oöppnade tunnelbanestationen i Kymlinge. Wirdenius tillträdde som VD för AP Fastigheter i början av 2008 och han var direkt med om att förvärva Vasakronan för 41,1 miljarder kronor (därefter övertog bolaget Vasakronans namn). Fredrik Wirdenius, som bor i Sigtuna, har tidigare arbetat ungefär 20 år vid Skanska, senast som för VD Skanska Kommersiell Utveckling Norden. (ifjol: 2)
Läs en intervju med Fredrik Wirdenius här.

Plats 2

50maktigaste-ner50 Mäktigaste - Erik SelinErik Selin,
Balder

Rycker fram överallt och gillar samarbeten. Ett tidigare samarbete fick en rejäl smäll i kvällspressen där Selin anklagades för att tjäna stora pengar på unga flyktingar, vilket han tillbakavisade i DN – dock lite sent. En liten varning om hur en liten tuva skulle kunna skaka om ett stort bestånd om samarbetspartnern gör något tveksamt. För Balder har Erik Selin hittills i år köpt fastigheter för 2,2 miljarder och har har även utnyttjat markansförutsättningarna för att ”rensa ur” beståndet genom att ha sålt för 1,6 miljarder. Under året har Balder även förvärvat 30,3 procent av Sato Oyj, Finlands näst största bostadsbolag och där sitter Erik Selin numera även i styrelsen. Även i Danmark har Selin varit på offensiven, och då har det hamnat om klenodbyggnader” i bra lägen. I somras börsnoterades Collector AB där Balders ägarandel uppgår till 44,1 procent. Efter att ha varit tvåa de senaste tre åren röstades göteborgaren Selin ifjol fram av branschen till ”Mäktigast”. 1992 var året när Erik Selin, som 25-åring, köpte sin första fastighet, i Ängelholm. Fastighetsvärdet i Balder, där han är storägare och VD, har nu nått 40 miljarder kronor. Till det kommer flera fastighetsbolag som han äger privat. Balders bestånd har under de senaste åren fått allt mer fina adresser i Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn. (ifjol: 1)

Plats 3

50maktigaste-upp50 Mäktigaste - Fredrik LundbergFredrik Lundberg,
Lundbergs

Det är väl egentligen inte på fastighetssidan som Lundberg under 2015 skaffat sig en allt mer framträdande position utan via uppmärksammade maktrockader inom andra delar av näringslivet. Lundberg har aldrig sökt medialjuset men hamnade där i samband med SCA-turerna. Lundberg är till exempel ny ordförande i maktbolaget Industrivärden. Han är även styrelseordförande i Holmen, Hufvudstaden och Indutrade, vice styrelseordförande i Svenska Handelsbanken och styrelseledamot i L E Lundbergföretagen och Skanska. Han är VD och koncernchef i L E Lundbergföretagen. Fredrik Lundberg är, via det stora ägandet i Hufvudstaden, den i särklass största ägaren i området i Stockholm som kallas Gyllene Triangeln. På projektsidan håller bolaget dock högst takt i Göteborg. Tredjeplatsen i Fastighetsvärldens omröstning ”50 Mäktigaste” inom bygg- och fastighetsbranschen är den högsta som Lundberg röstats fram till sedan 2010 när han var tvåa. Fredrik Lundberg jublar över IFK Norrköpings första SM-guld sedan 1989. (ifjol: 6)

Plats 4

50maktigaste-upp50 Mäktigaste - Hans WallenstamHans Wallenstam,
Wallenstam

Hans Wallenstam med bolag och familj kontrollerar 60,7 procent av rösterna och 23,7 procent av kapitalet. Bolaget har tryckt ner gaspedalen rejält när det gäller nyproduktion. Under perioden 2014- 2018 ska bolaget bygga i snitt 1.500 lägenheter årligen, vilket motsvarar totalt 7.500 lägenheter under perioden. Bolaget får ofta även beröm för att bygga snyggt. De kommersiella fastigheterna finns fortfarande endast i Göteborg. 29 år gammal blev Hans Wallenstam VD i familjeföretaget, vilket innebär att han nästa år kan fira 25 år på VD-posten i bolaget. Han tog över den i ett utsatt läge, mitt under fastighetskrisens uppsegling. Övertygade bankerna om beståndets kvaliteter och kämpade sig igenom de tuffa åren utan att slukas som så många andra hårt belånade bolag. Hans Wallenstam var tidigt ute med att styra bolaget mot nyproduktion av bostäder, med en mix av hyresrätt och brf-projekt. Som ung spelade Hans Wallenstam fotboll i IFK Göteborgs juniorlag fram till och med 1978, tillsammans med bland annat Dan Corneliusson. Fyra år vann den sistnämnde UEFA-cupen. Lokalt är han även känd som tränare och huvudsponsor i innebandyklubben Pixbo. (ifjol: 5)

Plats 5

50maktigaste-ner50 Mäktigaste - Rutger ArnhultRutger Arnhult,
Klövern

Röstades in på 50-listan så sent som 2010 då han hamnade på 43:e plats. Årets därefter blev det en åttondeplats. De tre senaste åren har han röstats fram till tredjeplatsen, men i år blir det alltså två platser lägre. Klövern har tagit för sig rejält på marknaden, ofta genom snabba affärer, och skaffat fastigheter i allt bättre geografiska lägen (Globen, Frösunda, Solna Gate). Arnhult har stort ägande i såväl Klövern och Corem som i Sagax och privat äger han M2 Gruppen som tuffar på i god fart i främst Småland. M2 Gruppen är även 80-procentig ägare av Wästbygg sedan 2013. På minussidan för Arnhult under 2015 finns att Ericsson ska lämna stora ytor i Kista och budkampen om Tribona. Efter examen från Lunds universitet jobbade han som analytiker vid Alfred Berg och Öhmans. Rutger Arnhults första fastighetsförvärv ägde rum 1996 i Jönköping. Arnhult, som bor på sydöstra Lidingö, är fastighets- och finansbranschens superlöpare. Han har briljerat med många fantastiska tider. I år sprang han Stockholm Marathon på 2.49.18, vilket var nytt rekord. Med den tiden var han sjunde bästa +45-åring och 137 totalt i loppet. Så lyckas du springa milen på 40 minuter och 10 sekunder så springer du lika snabbt som Arnhult gör – alltså under ett maraton som är mer än fyra gånger så långt. (ifjol: 3)

Plats 6

50maktigaste-upp50 Mäktigaste - Christian HermelinChristian Hermelin,
Fabege

Säg den som inte är imponerad över Fabeges uthyrningar i Arenastaden. Hattricket med Vattenfall, Teliasonera och SEB sticker ut men det finns fler stora uthyrningar i det området. De fem största uthyrningarna (senast Icas huvudkontor) summerar motsvarande 22 Hötorgsskrapor, räknat utifrån kontorsytan. 85 procent av de planerade kontorslokalerna i området är redan tingade. Nu väntar hela marknaden på om Fabege ska sälja något där. Hermelin inväntar lägre yielder. Efter nära tio år i bolaget blev Christian Hermelin i januari 2007 VD för Fabege. Innan han tog VD-stolen i besittning var han ansvarig för projekt och utveckling i bolaget. Han stod också för mycket av analysen och kalkylerandet under tiden Erik Paulsson var VD. Christian Hermelin är lillebror till Gustaf Hermelin som är VD på Catena (bröderna gjorde i somras en affär på 1,5 miljarder med varandra kring Stora Frösunda). Christian Hermelin är en tävlingsmänniska. Enligt kollegor frågar han ofta exempelvis varför man ska vara nöjd med att hoppa 2,40 när man kan hoppa 2,45? Att det går att göra det omöjliga möjligt har han lärt av sina läromästare, Erik Paulsson och Gustaf Hermelin. När Christian Hermelin inte tänker Fabege är fokus på jakt och träning. Årets omröstning är den första där Christian Hermelin får en högre placering än Erik Paulsson. (ifjol: 8)

Plats 7

50maktigaste-ner50 Mäktigaste - Johan KarlströmJohan Karlström,
Skanska

Den treåriga affärsplanen går ut vid årsskiftet. Hur länge kommer Karlström att fortsätta? Har han energi för att fullfölja ytterligare en affärsplansperiod? Han intog VD-stolen 3 april 2008 och har alltså till våren innehaft det tuffa jobbet i hela åtta år. Enligt FV:s granskning har de sex föregående VD:arna innehaft positionen kortare tider. Senast någon var VD längre än så var Ulf Widerström (1965–1977). Den dag Karlström bestämmer sig för att trappa ner kommer han nog främst bli ihågkommen för att legat bakom bolagets jättesatsning i USA. Den lönsamma infrastrukturverksamheten har expanderat utanför östra USA, bolaget har varit lyckosamt inom PPP (genom kunskaper från Storbritannien) och haft bra fart inom fastighetsprojekt – där mycket återstår att skörda. Karlström var tidigare ansvarig för byggverksamheten i USA och lärde sig under några år mycket om USA där han bland annat besökt alla 50 stater. Men bolaget har även gått på nitar i USA, bland annat tappat det stora byggkontraktet med Apple. Han startade som snickare och har genom åren metodiskt byggt sin väg upp mot toppen av byggbranschen. Kallas internt i Skanska för ”C2M”, Chief 2 Meters, vilket snarast är en underskattning av hans längd. (ifjol: 4)

Plats 8

50maktigaste-ner50 Mäktigaste - Erik PaulssonErik Paulsson,
Hansan

Ingen i modern tid har satt så stora spår på den svenska fastighetsmarknaden som Erik Paulsson. Ett tag kändes som att han låg bakom det mesta som hände på marknaden och fortfarande har han ett finger med lite överallt. Affärshungern har alltid varit stor – och är fortfarande – och målet har hela tiden varit att åstadkomma något. Han är hjärnan bakom Arenastaden som den 12 november kompletteras med ett stort köpcentrum och därmed får området alla de ingredienser han skissat på. ”Det här projektet är ett av det mest spännande under mitt affärsliv, har Paulsson sagt om området. Paulsson kom in i branschen på allvar efter det att Peab köpt BPA för att rädda det fackföreningsägda bolaget. Erik Paulsson är styrelseordförande i Fabege sedan 2007 och han har varit ledamot sedan 1998. Han är även styrelseordförande i Backahill, SkiStar och Wihlborgs. I Catena är han styrelseledamot. I det sistnämnda bolaget tog han nyligen en skalp genom att förvärva Tribona. Planerar för nya bolag på börsen, bland annat ”nya” Brinova. (ifjol: 7)

Plats 9

50maktigaste-upp50 Mäktigaste - Peter WågströmPeter Wågström,
NCC

Åter inröstad på topp 10-listan för tredje gången. Som koncernchef för NCC sedan fem år har Wågström tagit allt mer utrymme i samhällsdebatten kring bostadsbyggande och stadsutveckling. Han har tryckt på behovet av ökad produktion av hyresrätter och pekat på exempel ur bolagets tyska verksamhet som förebild för planering och genomförande i Sverige. Wågström kom till NCC från Drott 2004, ett bolag som knoppats av från Skanska där han först arbetade under många år. Wågström laddar för en större byggnation vid bolaget huvudkontor vid Järva krog. Långsiktigt väntar ett annat stort projekt i Värtan, kv Valparaiso, men hur det blir där finns det få svar idag kring. Inom kort kan det förväntas komma två större avyttringar från Wågströms NCC: dels bolagets andra kontorshus i Hagastaden, Stockholm, och dels projektet eXlent i Hyllie, Malmö. Bolaget planerar även att notera bostadsutvecklingen. Peter Wågström är född i Uppsala. (ifjol: 12)

Plats 10

50maktigaste-upp50 Mäktigaste - Roger AkeliusRoger Akelius,
Akelius

Om Roger Akelius skulle provbo alla sina hyreslägenheter så skulle det ta honom 141 år – förutsatt att han under den tiden inte hinner med att förvärva fler. Storköparen och filantropen har hunnit fylla 70 år och håller ett allt högre temp på transaktionsmarknaden, så frågan är om han längre hinner med sina promenader på Bahamas stränder (där han sedan flera år bor stora delar av året). Fastighetsbeståndet finns numera i sju år efter att bolaget i april 2015 äntrade den amerikanska marknaden. Strategin att köpa och att uppgradera lägenheter är fortfarande densamma men bolaget har det senaste året valt att fokusera på större orter. Bolaget har även sålt relativt nyköpta bostadsfastigheter i London – med ett kanonresultat som följd. I Sverige har Akelius sålt delar av det kommersiella beståndet och där har bolaget aldrig uppnått samma framgång. Roger Akelius växte upp i Stora Mellby, en by mellan Trollhättan och Alingsås. Han har gett ut ett flertal böcker och fastighetsbolaget bildade han 1994. (ifjol: 13)

Plats 11

50maktigaste-ner50 Mäktigaste - Jens EngwallJens Engwall,
Hemfosa

Röstades fram till branschens Mäktigaste 2011 och har de senaste tre åren haft en placering nästan motsvarande årets. I mars 2013 kunde nyhetsbrevet Fastighetsvärlden Idag avslöja att Hemfosas ägare planerade att placera bolaget på börsen. I mars 2014 ringde Engwall in bolaget på Nasdaq OMX. Egentligen ville Engwall inte bli börs-VD igen, men förutsättningarna för att sälja bolagets bestånd var långt ifrån de bästa. Bolaget har haft en stark resa på börsen även om det blev en smäll när bolaget medeelade att två trotjänare lämnar ledningsgruppen. Vad händer om Engwall själv lämnar? Till FV har han dock sagt att han inte har några sådana planer, även om han inte längre är ”låst” vid bolaget på något sätt. Anses ha en legendarisk fingertoppskänsla för affärer och det är många investerare genom åren som försökt ta rygg på honom. Engwall är styrelseledamot i Bonnier Fastigheter, NSP och Chengde Intressenter AB som har intressen i den kinesiska staden med samma namn. Dessutom har han det ”finfina” uppdraget att sitta med i styrelsen i Ikano S. A, som en av tio ledamöter. De tre sönerna Kamprad sitter med där liksom Ingvar Kamprad själv som ”Senior Advisor”. Sexparnspappa, hästägare och fd bageriägare. Född i Eskilstuna (ifjol: 10)

Plats 12

50maktigaste-ner50 Mäktigaste - Biljana PehrssonBiljana Pehrsson,
Kungsleden

Blev årets rookie för två år sedan när hon röstades fram till en 15:e plats. Följer en tydlig strategi som går ut på att bygga ett 20-tal kluster i några av landets största orter. Kvaliteten på beståndet har växt stegvis. Bolaget har gjort ett flertal större förvärv, bland annat i Kista och nu senast något överraskande i Värtan där bolaget gjort en annan marknadsanalys än till exempel Vasakronan och NCC. Norra länken har lyft området men det kommer dröja länge till en österled är på plats. Att SEB nobbade området var ett tufft slag för utvecklingen. Under Pehrssons ledning har Kungsleden åter växt kraftigt och har ett fastighetsvärde som väntas nå 27 miljarder före årets slut. Efter flytten från Vasagatan i city styr hon numera bolaget från en egen ägd fastighet på västra Kungsholmen. Biljana Pehrsson var under flera år mest känd via konsultföretaget Centrumutveckling där hon arbetade under lång tid och bland annat som VD. Därefter ”försvann hon från radarn” när hon gick till fondbolaget East Capital och främst sysslade med investeringar i Östeuropa. Hon var ifjol första kvinna att röstas fram till en plats på topp 10-listan. Född i Belgrad. (ifjol: 9)

Plats 13

50maktigaste-upp50 Mäktigaste - Mats HederosMats Hederos,
AMF Fastigheter

Kitesurfaren Hederos leder det största cityprojektet i Stockholm sedan Norrmalmsregleringens dagar. De fem fastigheterna som utgör Galleriankvarteret ska förses med ett till stora delar ett nytt innehåll, bland annat två nya hotell. En av de fem byggnaderna ska enligt planen jämnas med marken och där ska det istället uppföras en byggnad som volymmässigt är mycket större men även med inbjudande än dagens. Efter projektet med Mood laddar bolaget nu även för ombyggnad av Citycronans nedre våningsplan. Hederos ser en möjlig Fifth Avenue framför sig när han kollar på Regeringsgatan som idag delvis är bortglömd. AMF Fastigheter äger numera endast fastigheter i Stockholmsområdet efter att för två år sedan ha sålt bolagets sista fastighet i Göteborg. Hederos är från Kalmar och borde därmed kanske gilla fotboll, men det är hockey och kitesurfing som är favoritsporterna. Hederos har under de senaste sju åren haft stabila placeringar mellan plats 8 och 15. (ifjol: 14)

Plats 14

50maktigaste-upp50 Mäktigaste - Henrik SaxbornHenrik Saxborn,
Castellum

Upp hela fem platser i branschens stora omröstning och han når därmed sin högsta placering i omröstningen. Saxborn ligger bakom några av marknadens större transaktioner den senaste tiden, vilket är olikt jätten Castellum som ofta gjort sig känt för att mala på med mindre affärer och projekt. Inte minst inom det senaste området har bolaget varit framgångsrikt, inte minst i Göteborgsområdet. I Skåne har bolaget haft det tyngre under ett tag och många ledande positioner där har besatts av ny personal. Under året har bolaget även gjort om sin grafiska profil för att de sex dotterbolagen ska harmonisera bättre med moderbolaget. Det var ingen högoddsare när Saxborn i december 2012 presenterades som ny VD i Castellum, en position han sedan tillträdde under mars 2013. Han var med och lade grunden till det som idag är Newsec Asset Management och har även arbetat med att bygga upp ett par av Niam-fonderna. Lämnade dock den sfären när han 2006 erbjöds rollen som vice VD i Castellum på hemmaplan i Göteborg. (ifjol: 19)

Plats 15

50maktigaste-ner50 Mäktigaste - Sven-Olof JohanssonSven-Olof Johansson,
Fastpartner

I magasinet Fastighetsvärlden (nr 7/8-2015) stora kartläggning över vilka börsnoterade fastighetsbolag som expanderat mest sedan Lehman Brothers-kraschen 2008 hamnade Fastpartner på andraplats. Fastighetsvärdet hade då ökat med 235 procent. Kursuppgången under samma period var 432 procent (artikel visade samband mellan kraftig expansion och kursuppgång). Bolaget kommer inom kort nå ett bestånd värt 15 miljarder kronor. Slog för ett år sedan till och köpte ett stort kontorshus i Frösunda – något av en revansch för att bolaget missade att köpa Globenfastigheterna (som enligt FV:s källor han var med och bjöd på). Johansson ramlar ner några pinnhål från förra året, trots att han är mer aktiv än någonsin med förvärv och utveckling av Fastpartner som han är dominerande ägare till med över 70 procent av aktierna. Vem har sagt att man ska lägga av med affärer vid uppnådd pensionsålder? Johansson gasar på har uppnått merparten av tidigare utlovade målsättningar med bred tidsmarginal. Utöver det egna bolaget hinner han också med att sitta i styrelsen för NCC och en del annat. Sedan några år tillbaka pendlar han frekvent till Paris där hans fru driver en häst-ranch inriktad på Reining, westernridning, något Sven-Olof också sysslat med under lång tid. Men han gillar även andra hästkrafter och ses ofta i högpresterande sportbilar. Född i Ödeshög. (ifjol: 11)

Plats 16

50maktigaste-uppIngalill BerglundIngalill Berglund,
Atrium Ljungberg

Hon var årets rookie i Mäktigaste-omröstningen 2011 (37:a) och nådde sin hittills högsta placering 2013 därefter (13:e). Tillträdde som VD för Atrium Ljungberg våren 2011. Då hade hon funnits i bolaget sedan 2001 (då Ljungberggruppen). Hamnade i fastighetsbranschen via rollen som revisor och gick sedan in i Stadshypotek Fastigheter för att skapa ordning och reda på ekonomisystem etc när deras övertagande av pantfastigheter tog fart på 90-talet. Bolaget är sedan flera år projektintensivt och den största satsningen de kommande åren sker i Gränby, Uppsala. På transaktionsfronten har det hänt mycket. Bolaget har till exempel ”rensat ur” fyra handelfastigheter i orter där man inte vill finnas och dessutom gjort ett första köp i Göteborg. Berglund, som för tillfället är sjukskriven, gillar segling, ridning och skidåkning. (ifjol: 18)

Plats 17

50maktigaste-upp50 Mäktigaste - Jan-Erik HöjvallJan-Erik Höjvall,
Rikshem

Köp, köp, köp. Höjvall har ett mandat från ägarna, Fjärde AP-fonden och AMF, att beståndet kan fortsätta att växa kraftigt under förutsättning att det sker på motsvarande avkastningskrav som idag. Lämnade VD-stolen i Akelius våren 2010 och under sommaren presenterades han som ny VD för bostadsbolaget Dombron (senare namnändrat till Rikshem) som Vasakronan knoppat av under våren. Bolaget startade därmed med ett fastighetsbestånd värt 5 miljarder kronor. Idag är bolagets fastighetsvärde cirka 30 miljarder. Hela den tidigare karriären på Skanska, Drott, och Akelius kantades av stora affärer. Ett av Höjvalls mer kända citat är: ”Det finns mycket pengar i branschen och därför måste man ha nerver av stål” som är hämtat från magasinet Fastighetsvärlden. Kanske är det dessa starka nerver som ligger bakom det spektakulära köpet i juni av Teliafastigheten i Farsta. Jan-Erik Höjvall drar även i spakarna kring ”toppmötet i Åre” som blivit populärt. Född i byn Risudden i Övertorneå kommun. (ifjol: 20)

Plats 18

50maktigaste-ner50 Mäktigaste - Johan SkoglundJohan Skoglund,
JM

Kan vara på väg att flytta bolagets huvudkontor från Frösunda till det överraskande läget Karlberg (den exakta platsen för JM:s byggoption är annars mest känd för att det var där styckmördade Catrine da Costas kropp hittades 1984). JM har varit framgångsrikt i att köpa stora markområden för att därefter utveckla stora mängder bostäder inom några få områden. Bolaget har även hållit ett fortsatt högt tempo på transaktionsmarknaden. I juli förvärvade bolaget till exempel Alviks Terrass för 800 miljoner. På den negativa sidan finns att Skoglund tvingats brottas med en del personalrotation. Johan Skoglund är en långmilare, både som VD i ett börsbolag och som skidåkare. Innan han blev VD för JM hade han dessutom hunnit avverka ett 15-tal år i bolaget i olika positioner. VD har han varit sedan några år in på 2000-talet. Skoglund är styrelseledamot i Castellum, Infranord, Mentor Sverige och JM. (ifjol: 17)

Plats 19

50maktigaste-upp50 Mäktigaste - Ilija BatljanIlija Batljan,
Rikshem

Bolagets vice VD fortsätter att klättra i listan bär han blev årets nykomling 2012. Har under året figurerat i media på många sätt. Dels som ”hjälte” för besparingar av skattepengar kring bygget av Nya Karolinska sjukhuset, dels som ”spekulant” efter att han köpt på sig så mycket aktier i Eniro att han nu är femte största ägare och även som ”klipparen”, enligt kvällspressen, efter avtalet kring konvertiblerna. Batljan håller ett högt tempo på fastighetsmarknaden och nästan alltid när Fastighetsvärlden talar med honom befinner han sig någonstans i landet och inspekterar fastigheter. Rikshem har på kort tid blivit en storfavorit hos landets kommuner, varav flera i det närmaste skriker, bönar och ber om att få göra affärer med bolaget. Rikshem har börjat kalla sig ”den nationella allmännyttan”. När Ilija Batljan 2011 värvades till bolaget var han landstingsråd (S) i Stockholms län och hade tidigare varit kommunalråd i Nynäshamn där han fortfarande bor. Ilija Batljan är född i den lilla byn Kolašin i Montenegro. Han har doktorerat (2007) inom demografi och omsorg. (ifjol: 21)

Plats 20

50maktigaste-upp50 Mäktigaste - Ivo StopnerIvo Stopner,
Hufvudstaden

Får kanske en skjuts upp tack vare bolagets hundraårsjubileum som firats under hösten. Nyligen vann även bolaget ”Nöjdkund index”-omröstningen vilket fick Stopner och kollegorna att fira ytterligare. Själv har VD:n kunnat fira att han jobbat ett kvart sekel vid bolaget. På transaktionsfronten har Hufvudstaden legat lågt ett tag. När det gäller projektsidan håller bolaget en hög takt i Göteborg men har inte riktigt kommit loss i huvudstaden. Ivo Stopner är utbildad vid KTH och arbetade under tre år på Trygg-Hansa innan han lämnade för Hufvudstaden.
(ifjol: 31)

Plats 21

50maktigaste-upp50 Mäktigaste - David MindusDavid Mindus,
Sagax

”Bonne chance, monsieur Mindus!”. I januari gjorde Sagax sitt första förvärv på den franska fastighetsmarkanden genom att köpa en industrifastighet i Paris för 6,0 miljoner euro. Sedan tidigare finns bolaget på fastighetsmarknaderna i Finland, Danmark och Norge. Med tålmodigt arbete och utan direkt stort risktagande har beståndet vuxit från en miljard till 15,5 miljarder enligt senaste delårsrapporten. Även David Mindus position på den här listan börjar till slut påverkas av den fina utvecklingen. Han klättrar fem placeringar i år efter att ha klättrat sju ifjol. Han är uppe på sin högsta placering någonsin under listans tio år. (ifjol: 26)

Plats 22

50maktigaste-ner50 Mäktigaste - Kerstin HessiusKerstin Hessius,
AP3

Vad händer med AP-fonderna? Ska fem fonder bli tre? Ska Andra AP-fonden bli överhuvud när det gäller fastigheter? Totalt kan AP-fastigheter för cirka 230 miljarder komma att kastas om i fall att strukturen görs om. Tredje AP-fonden är den av de fem fonderna som placerat mest i fastigheter och enligt Fastighetsvärldens sammanställning i våras kontrollerar AP3 fastigheter för drygt 67 miljarder kronor. I början av september lanserade Tredje AP-fonden ett nytt bolag, tillsammans med Sveafastigheter, för att köpa kontors- och handelsfastigheter i växande regionstäder. Tredje AP-fonden var tidigt ute när det gällde att köpa butiksfastigheter, via bolaget Trophi, och har gjort en lyckad resa inom det segmentet. Som VD för Tredje AP-fonden och med en bakgrund som nationalekonom, vice riksbankschef och VD för Stockholmsbörsen är fastigheter egentligen ingen hemmaplan för Kerstin Hessius – men satsningarna har alltså varit stora. Hessius tappar några placeringar och är åter kring den placering hon röstades in på 2013 när hon för första gången fanns på valbar plats.
(ifjol: 15)

Plats 23

50maktigaste-ner50 Mäktigaste - Christel Armstrong DarvikChristel Armstrong Darvik,
Stena

Var tidigare under sju år framröstad som branschens mäktigaste kvinna. I årets omröstning hamnar hon precis utanför pallen i den kategorin. Christel Armstrong Darvik har varit VD för Stena Fastigheter sedan i oktober 2006. Dessförinnan hade hon framgångsrikt hand om styckningen av Tornet efter att Lehman Brothers tagit över majoritetsägandet. Hon har i år legat lägre på transaktionsfronten efter att under 2014 köpt SCA-huset i Mölndal och ett år tidigare förvärvat Gröna Skrapan i Göteborg. Båda köpen något överraskande eftersom hon uttalat att det är dyrt i Sverige. Har under den senaste tiden främst sålt, då framför allt bostäder i Göteborg och Daneryd. I Stockholm laddar Stena Fastigheter för hotellprojekt vid Brunkebergstorg och i närheten har bolaget varit framgångsrikt på uthyrningssidan vid Sergels torg. (ifjol: 16)

Plats 24

50 mäktigaste Ny50 Mäktigaste - Klaus Hansen VikströmKlaus Hansen Vikström,
Fabege

Årets rookie. Utsågs till vice VD i maj 2014. Han är affärsutvecklingschef och har varit medlem av koncernledningen sedan 2009. Han var tidigare chef för Stockholms Modecenter och det var där han träffade Erik Paulsson och Christian Hermelin i samband med en förhandling och en flytt av Modecenter från Marievik till Järla Sjö. Danske Hansen Vikström anklagade den svenska duon för att inte ”begripa” varpå Paulsson svarade ”visa oss hur det ska vara” – och på den vägen är det. Han har under de senaste åren varit inblandad i det mesta som Fabege gjort på affärssidan, inte minst i att locka Telenors huvudkontor till Råsunda – en dragkamp som Fabege i ett tidigare läge egentligen hade förlorat. På CV:n finns även VD och grundare av klädmärket Brubaker AS. Som säljare reste han runt i hela Europa och även mycket i Mellanöstern. Klaus Hansen Vikström är en hejare på triathlon där han tillhör sin åldersgrupps främsta. Han representerar Saltsjöbadens Triathlon Sällskap och han började träna så sent som för några år sedan efter att en kollega vid Fabege utmanat övriga. Tidigare sysslade han mest med tennis och segling. Beskrivs som en tävlingsmänniska av rang och det går igenom i allt han gör. Uppväxt i Köpenhamn och det var kärleken som tog honom till Sverige. (ifjol: ny)

Plats 25

50maktigaste-upp50 Mäktigaste - Gustaf HermelinGustaf Hermelin,
Catena

Slog nyligen till genom att lägga ett bud på hela Tribona, vilket dubblar Catenas fastighetsbestånd till runt 10 miljarder kronor. Han har själv ett stort ägande i Catena, via bolaget SFU Sverige AB, med 7,2 procent av aktierna. Omröstningen till ”50 Mäktigaste”-listan var dock avslutad när Catena kom med sitt bud på Tribona. Förvärvet av Tribrona möjliggörs av den framgångsrika försäljningen av Haga Norra i Solna. För fyra år sedan mer eller mindre tvingades Hermelin bort från posten som VD i Klövern efter stora ägarförändringar i bolaget. Som VD för Klövern röstades Hermelin som högst fram till elfteplatsen. Gustaf Hermelin är också en av de största aktieägarna i bolaget. Hermelin, som bor utanför Nyköping, gillar fart och fläkt och har bland annat varit framgångsrik Trialförare, i världsklass. Baron Hermelin gillar utmaningar utmaningen att fylla upp tomma lokaler, oavsett om dessa finns i lilla norrländska Bastuträsk (där han uträttat mirakel!) eller i Uppsala. (ifjol: 28)

Fler Topplistor

Tillbaka till förstasidan