Topplista

14 Största Arkitekterna

ANTALET ARKITEKTER säger egentligen ganska lite om en arkitektbyrås kvaliteter. Visserligen ligger schablonbilden av arkitekten, som det ensamma geniet bakom ritbordet, nu ganska långt tillbaka i tiden. Men samtidigt är det som i alla kreativa yrken av större betydelse för det färdiga projektets slutresultat vilka man är än hur många man är. Det ska dock inte skymma det faktum att modernt arkitekturarbete är en fråga om kvalificerat teamwork mellan flera kompetenser och discipliner. I flera fall även byråer.

I den här sammanställningen har vi dock valt att räkna respektive arkitektbyrås färdigutbildade arkitekter, det vill säga den yrkeskategori som ritar hus och som oftast är de som frontar när nya byggprojekt presenteras, även om såväl inredning- och landskapsarkitektens som byggnadsingenjörens bidrag är nog så viktiga.

Listan publicerades ursprungligen i FV nr Nr 7/8 2015 och sammanställdes i juni 2015 och spelar de förhållanden som rådde då.

Företag och ansvarig

1. White Arkitekter

Antal kontor: 10 Antal arkitekter: 323
Ansvarig: MONICA VON SCHMALENSEE Ansvarar för att ta fram detaljplanen då Rikshem ska omvandla Telias huvudkontor i Farsta till 3.000 bostäder. Vann även tävlingen om Sveriges största stadsomvandlingsprojekt någonsin med bidraget Kiruna-4-ever. Nya Karolinska Sjukhuset i Solna är ett annat av byrån prestigeprojekt.

2. Sweco Architects

Antal kontor: 20 Antal arkitekter: 300
JAN MATTSON På meritlistan återfinns bland annat storhotellet Clarion Hotel Arlanda invigt 2012. Ikeas nya huvudkontor utanför Malmö klart i september 2015 är ett exempel på kontorsprojekt som tagits fram inom Sweco.

3. Tengbomgruppen

Antal kontor: 12 Antal arkitekter: 260
GUNILLA HAGLUND Tillsammans med White upphovsman till Nya Karolinska Sjukhuset i Solna. Har även ritat Technology for Health i Flemingsberg i Huddinge åt Sveanor. Ett större aktuellt bostadsprojekt ä Ropstenskajen i Norra Djurgårdsstaden.

4. Link Arkitektur

Antal kontor: 6 Antal arkitekter: 81
JOHN LYDHOLM Formger i Stockholm bland annat Citybanans station City. Ett annat projekt är Täby Norra Centrum, ett bostadskvarter som Link ritat åt Strabag.

5. Wingårdhs

Antal kontor: 3 Antal arkitekter: 76
GERT WINGÅRDH Hotellet Victoria Tower i Kista samt Quality Hotel Friends i Solna är två av de senaste hotellprojekten som tagits fram inom Wingårdhs.

6. Arkitekterna Krook & Tjäder

Antal kontor: 5 Antal arkitekter: 68
MATS BERGSTRAND Bland de största uppdragen återfinns det pågående kontors- och hotellprojektet Point Hyllie utanför Malmö som byrån har formgivit åt Annehem.

7. Fojab Arkitekter

Antal kontor: 3 Antal arkitekter: 67
CECILIA PERING Störst i katalogen över pågående projekt är den nya synkrotronljusanläggningen MAX IV i Lund. Vidare har man ansvarat för omvandlingen av Mobilia i Malmö till stadskvarter.

8. Liljewall Arkitekter

Antal kontor: 3 Antal arkitekter: 67
PER-HENRIK JOHANSSON Kontorshuset Blenda som Eklandia ska uppföra på granntomten till färdigställda Aurora på Lindholmen i Göteborg är byrån senaste stora kontorsprojekt.

9. AIX Arkitekter

Antal kontor: 1 Antal arkitekter: 61
GUNILLA PERSSON På uppdrag av Akademiska Hus har man ritat Kungliga Musikhögskolans nya lokaler vid Valahallavägen i Stocckholm, vilka står invigningsklara i maj 2016.

10. Temagruppen Sverige

Antal kontor: 4 Antal arkitekter: 55
ANNIKA PERSSON Ombyggnadsprojektet Klara C åt Vasakronan samt Piteås högsta hus om 16 våningar i kvarteret Ekorren åt Pitebo är två aktuella exempel ur produktionen.

11. ÅWL Arkitekter

Antal kontor: 2 Antal arkitekter: 55
JACOB HAAS Har formgivit handelsplatsen Barakarby Gate i Järfälla åt TK Development samt nybyggnaden Svea Artilleri kontorshus i Stockholm åt Vasakronan.

12. Arkitema Architects

Antal kontor: 2 Antal arkitekter: 55
PETER BERG Upphovsman till flera stora bostadsprojekt, bland andra Bromma Tracks, Tingstorget i Alby samt Nya Hovås i Göteborg

13. Brunnberg & Forshed

Antal kontor: 1 Antal arkitekter: 48
STAFFAN CORP Huvudansvarig för utformningen av Stockholms nya universitetsområde Albano. Bland tidigare projekt finns Signalfabriken i Sundbyberg och Skandias huvudkontor.

14. Nyréns Arkitektkontor

Antal kontor: 2 Antal arkitekter: 46
TOMAS ALSMARKER Stora pågående projekt är Arrheniushusen på universitetsområdet Frescati samt Ersta Nya Sjukhus i Stockholm samt bostäder i kvarteret Konsuln i Linköping.

Fler Topplistor

Tillbaka till förstasidan