Topplistor

12 Största köpcentrumen

Topplistan i detta nummer anknyter till köpcentrumtemat och är samtidigt före sin tid.
Den listar inte dagens största köpcentrum utan har ambitionen att visa hur situationen ser ut 2015, då nya Mall of Scandinavia slår upp portarna. Av listan framgår att expansione inom retailfastigheter är stark i Sverige för närvarande. Av de tolv redovisade anläggningarna är det endast tre som i närtid inte byggt ut eller planerar att bygga ut. För topplistan har vi använt oss av en modifiering av Urban Lands Institutes definition av köpcentrum: ”En arkitektoniskt enhetlig grupp av byggnader för detaljhandel och kommersiell service, som är planerad, utvecklad, ägd och förvaltad som en enhet. Denna skall vad gäller läge, storlek och typ av butiker, samt antal egna parkeringsplatser, vara dimensionerad och anpassad till den marknad som den skall betjäna.” Kort sagt ska kunden en regnig dag kunna besöka alla butiker i centrumet utan behov av paraply för att en anläggning ska räknas som köpcentrum och inte som handelsplats. Däremot kan i vissa fall volymhandel vara inräknad i gallerians yta under förutsatt de är fysiskt förbundna med varandra.

Köpcentrum, stad

1. Mall of Scandinavia, Solna

Handelsyta, kvm: 100 000
Unibail-Rodamco Skulle enligt den ursprungliga planen stått färdigt i år men det blir hösten 2015 som portarna slås upp till Skandinaviens största köpcentrum. Med 250 butiker i tre plan, strategiskt placerad invid nya Friends Arena.

2. Erikslund, Västerås

Handelsyta, kvm: 80 000
Ikano Retail Erikslund shopping öppnade så sent som förra året. Av den uthyrningsbara ytan utgörs hälften av ett av världens största IKEA varuhus vilket är sammanbyggt med gallerian.

3. Täby Centrum, Täby

Handelsyta, kvm: 78 000
Unibail-Rodamco Renoveras och byggs ut i etapper och kommer att stå klart hösten 2014 med cirka 250 butiker, varav en är Sveriges första och nyöppnade Apple-butik.

4. SKHLM, Stockholm

Handelsyta, kvm: 77 300
Centeni Skärholmens centrum byggdes om till sin nuvarande utformning 2005–08. Har under ny ledning fyllt upp stora delar av tidigare vakanser.

5. Emporia, Malmö

Handelsyta, kvm: 68 000
Steen & Ström Öppnar 25 oktober i år med drygt 200 butiker och blir då Malmö största köpcentrum i expansiva Hyllie.

6. Sickla Köpcentrum, Stockholm

Handelsyta, kvm: 66 600
Atrium Ljungberg Faller egentligen utanför köpcentrumdefinitionen då anläggningen består av flera enheter men då alla dessa enheter huvudsakligen är gallerior med samma ägare görs ett undantag.

7. Nordby, Strömstad

Handelsyta, kvm: 65 000
Thon Eiendom/Orvelin Group Bestod fram till 2009 av två anläggningar som byggdes samman. Byggs för närvarade ut med 10 000 kvadratmeter livsmedel som öppnasi november.

8. Nordstans Affärscentrum, Göteborg

Handelsyta, kvm: 65 000
Vasakronan/AMF/Hufvudstaden/Eklandia Listans enda citygalleria kan ståta med 37 miljoner besökare per år, som omsätter cirka 4 miljarder kronor.

9. Allum, Partille

Handelsyta, kvm: 59 300
Steen & Ström Byggs ut med 14 900 kvadratmeter fördelat på 40 nya butiker, totalt 138, som ska stå klara för öppning hösten 2014. Utvecklar även serviceutbudetrunt Kyrktorget.

10. Torp Köpcentrum, Uddevalla

Handelsyta, kvm: 57 300
Steen & Ström När nya Torp står klart 2015 kommer det att innehålla 110 butiker. Genom ombyggnaden kommer även dagens två detaljhandelshus att fogas samman till ett.

11. Frölunda Torg, Göteborg

Handelsyta, kvm: 56 000
Diligentia Centrumets senaste utbyggnadsetapp invigdes i april 2011. 2011 omsatte Frölunda Torg 2,3 miljarder och hade 11 miljoner besökare.

12. Väla Centrum, Helsingborg

Handelsyta, kvm: 56 000
Diligentia Senaste utbyggnaden stod klar i mars. Väla hade då växt med 20 000 kvadratmeter och har nu 180 butiker.

KOMMENTAR: Per Ronnevik, Unibail-Rodamco

– Mall of Scandinavia är en av de största investeringarna som gjorts i Sverige inom det här området. Vi kommer att sätta en ny standard för hur shopping ska upplevas. Närheten till Stockholm tillsammans med de goda kommunikationsmöjligheterna gör denhär platsen perfekt.

Fler Topplistor

Tillbaka till förstasidan