Projekt

Positiva signaler från äldre förbisett kvarter

Ett förfallet kvarter blir till ett helt nytt när centrala Sundbyberg utvecklas. Projektet Signal­ fabriken resulterar i en modern blandstad med den tidigare charmen intakt.

Signalfabriken, Sundbyberg

Signalfabriken karta

Läge:
Centralt. Strax norr om tunnelbane- och pendeltågsstationen.

Arkitekt:
Koncept Stockholm

Total yta BTA(kvm):
36 000

Fördelning:
Ca 10–15 butiker
120 lägenheter
7 000 kvm kontor och bibliotek
3000 kvm hotell

Projektkostnad (ca):
700 mkr

Byggherre:
Alecta

Entreprenör:
NCC

Inflyttning:
2013 (sept/okt)

Projektstart:
Hösten 2011

Visa faktaruta

När fastighetsvärlden besöker Sundbyberg pågår en febril byggaktivitet på främst två platser, i centrum och på den västra sidan av järnvägen som länge legat i skuggan av den östra där butiksgatorna finns. Direkt i närheten av den södra uppgången från pendel- och tunnelbanestationen byggs Swedbanks nya huvudkontor och vid den norra uppgången utvecklar Alecta, med hjälp av Newsec, projektet Signalfabriken.

Det handlar om Kvarteret Plåten där 15 byggnader som långsamt förfallit ska få ett nytt innehåll och merparten ska stå klart under hösten. Ja, en hyresgäst flyttade in redan 13 januari och det var biblioteket som hyrde 2 100 kvadratmeter på ett 20-årigt hyresavtal i en gammal fabriksbyggnad med stora spröjsade fabriksfönster. Här tillverkade den gamla mekaniska verkstaden ”Järn-Alpha” en gång i tiden både kablar och telefondelar. Här har också pressats grammofonskivor och det har funnits ett tryckeri.

Industribyggnadernas själ
– Att bevara det ursprungliga och lyfta fram de gamla industribyggnadernas själ har varit viktigt i arbetet, säger Peter Liderås, chef för fastighetsutveckling och projekt vid Newsec.

Totalt resulterar projektet i 36 000 kvadratmeter BTA, varav hälften nybyggnad, och innehållet fördelas mellan bostäder, kontor, hotell, bibliotek, restauranger och butiker.

– Direkt när vi kollade på kvarteret första gången i samband med förvärvet gillade vi den existerande strukturen och karaktären. Vi ville bevara den gamla industrimiljön och har utökat byggrätterna. Vi har inte förändrat särskilt mycket jämfört med våra ursprungliga idéer, säger Danor Ghersinich, tillgångsförvaltare vid Alecta och ansvarig för bolagets fastigheter i Stockholmsområdet.

Alecta förvärvade fastigheterna Plåten 3-5 under 2009 efter att Centrum Terre (systerbolag till Centrumutveckling), som köpte projektet från kommunala Förvaltaren Lokaler, på grund av ekonomiska problem inte kunnat fullfölja sin projektidé (Lorry).

Då handlade det om en 23 000 kvadratmeter stor shopping- och nöjesgalleria samt ett stort parkeringsgarage i ett bergrum. Prislapp: 1,5 miljarder kronor. Nu är budgeten ungefär hälften.

Mycket av den tidigare bebyggelsen bevaras och några nya byggnader tillkommer. Den stora innegården bryts av på mitten med en tvärställd byggnad och därmed skapas två torg.

– Tanken är att dra in besökare till de båda torgen där ingångarna till butikerna och restaurangerna finns. Vi vill skapa en naturlig passage från entrén vid torget utanför till en av de andra entréerna vid Esplanaden, säger Ghersinich.

Starkt och lågt
Sundbyberg är till ytan Sveriges minsta kommun men staden ligger i toppen, tack vare ambitiösa byggplaner, när det gäller prognoser för befolkningstillväxt.

Handelsindex för Sundbyberg var för 2011 riktigt låga 45 för sällanköpsvaror, så ett utrymme för Signalfabriken finns uppenbarligen.

Alecta och Newsec planerar för 10–15 butiker. Bland hyresgästerna finns H&M och Lindex och i början av februari återstod 1 200 kvm för butiker, restauranger och kaféer att hyra ut.

Gymkedjan Sats har beslutat sig för att flytta sitt huvudkontor till Signalfabriken och har hyrt
1 950 kvadratmeter kontorslokaler samt även 3 000 kvadratmeter för ett gym.

I huslängan längs järnvägsspåren finns endast kommersiella lokaler, som fungerar som en ”bullervall” för bostäderna som finns på andra sidan och i den nya tvärgånde byggnaden.

– Vi hade ett tag förhoppningar om att kunna bygga bostäder
även längs järnvägsspåren med tanke på planerna att gräva ner spåren i en tunnel, men vi valde att inte gå vidare med den idén, säger Peter Liderås.

Utmärkt infrastruktur
Signalfabriken innehåller 120 nya bostäder, alla bostadsrätter, fördelade på två föreningar. I början av februari var 50 sålda, främst mindre lägenheter.

Stora delar av bostäderna finns i ett nybyggt högre hus, som är nästan som är en pendang till det högre kontorshuset som ligger i mitten längs spårsidan.

I närheten av Esplanaden skapas det även bostäder i äldre existerande byggnader.

Centrala Sundbyberg lyfts ofta fram för det goda läget och kommunikationsmöjligheterna var ett starkt skäl till att Swedbank i stark konkurrens med andra områden valde att lägga sitt huvudkontor här (flyttar in årsskiftet 2013/2014).

– Det är ett fantastiskt läge med utmärkt infrastruktur, konstaterar Danor Ghersinich.

Det finns tunnelbana, pendeltåg och fjärrtåg bara runt hörnet från Signalfabriken och till sommaren blir det ännu bättre när Tvärbanan invigs i juni och spårvagnen får en hållplats precis utanför.

En annan känd byggnad i Signalfabriken som får ett nytt innehåll är det gamla kommunhuset som ska bli hotell åt Story Hotell. Om- och tillbyggnad ger 83 rum och hyreskontraktet är på totalt 3 000 kvadratmeter.

I kvarteret ingår även en hörnfastighet med bostäder och butiker som ägs av Frälsningsarmen samt en telestation som ägs av Telia. Frälsningsarmen ska rusta upp sin fastighet.

Signalfabriken slår upp portarna i september/oktober.

TEXT FREDRIK ENGSTRÖM

Fler Projekt

Projekt

Kvarteret som ska ­bygga ihop city

Rivningsarbetet är nästan avslutat. Pembroke vill med sitt nya projekt bygga ihop staden och göra kvarteret Hästen till navet i city.

Projekt

Äldreboende med forskningstouch

Om två år öppnar Goco Care, en litet inslag i det stora utvecklingsprojektet Goco Health Innovation City. Det blir ett ...
Projekt

Spektakulära torn med varvsrötter

Nu skrivs ännu ett kapitel i omdaningen av varvsområdet i Malmö. Där fartyg tidigare gick av stapeln reser sig snart ...
Projekt

”Extra allt” ska ge en ny dimension till kontoren

Är kombinationen kontor och hotell i samma byggnad en framgångsfaktor i framtiden? Det hoppas Platzer som tillsammans med NCC drar i gång slutspurten för höga Kineum i Göteborg.

Projekt

Träigt kontor med hållbarhet i fokus – "en profilbyggnad"

En iögonfallande skapelse sträcker sig mot Uppsalahimlen. Nära centralstationen börjar Vasakronans klenodfastighet Magasin X närma sig färdigställande.

Ordonnansen V
Projekt

Modernt mitt i 30-talsfunkisen

En ny årsring, i mitten. Bostadsprojektet Ordonnansen på Gärdet tränger in i 30- och 60-talsarkitekturen. Dessutom har en bensinmack försvunnit från platsen.

Projekt

Ny kittel med kunskap i fokus

Ska bi en signaturfastighet i nya stadsdelen.

Projekt

Delningsekonomi som vinnande koncept

Se bilder på unika projektet i Malmö.

Projekt

Högt så in i Norden – fokus på trevlighet

Ett Manhattan à la Göteborg. Blir klenod och även Nordens högsta kontorshus.

Projekt

Bilder: Följ med in i första kontoret som bara vill väl

Det var 2018 års största uthyrning. FV publicerar nu nya illustrationer.

Projekt

Bildspecial: Från gasproduktion till myllrande stadsliv

15 fabriksbyggnader omvandlas. Se de nya idéskisserna för fyramiljardersprojektet Gasverket.

Projekt

Nytt landmärke i syd när revanschen inleds

Den nya skrapan blir Stockholms näst högsta kontorshus efter Kista Science Tower. Högst upp blir det en öppen takterrass.

Projekt

Nytt landmärke när staden växer över älven

Göteborgs nya landmärke Platinan kommer att byggas vid brofästet till den nya Hisingsbron.

Projekt

Samnordiskt centrum satsar på vård och hälsa

Det är lätt att förledas att tro att det inte längre finns några vita fläckar på den svenska shoppingkartan. Men Adapta Fastigheter anser sig ha identifierat en, i nordvästra Storgöteborg.

Tillbaka till förstasidan