Kvarteret Forskaren ska bli en central plats för life science, med både publika ytor och traditionella kontor.

Hagastadens nya kittel med kunskap i fokus

När Stockholms nya stadsdel står klar heter en av klenodfastigheterna Forskaren. Det är ägaren Vecturas ambition, när spaden nu sätts i backen.

Forskaren markerad på karta

Forskaren

Läge
Hagastaden

Historia
Fick markanvisning 2018.

Total yta (BTA)
24.000 kvm

Arkitekt
Den danska byrån 3XN.

Projektkostnad
430 miljoner

Byggherre
Vectura

Färdigställande/inflytt
Q4 2023

Hyregäst
Elekta, ett bolag inom strålbehandling hyr 5.700 kvm till sitt nya huvudkontor.

Visa faktaruta

(Texten publicerades ursprungligen i Fastighetsvärlden #1 2021).

2018 fick Vectura mark­anvisningen för kvarteret Forskaren, i centrala Hagastaden. Stadsdelen är och ska utgöra ett nav för forskning och vård, en vetenskapsstad i världsklass, samtidigt som den blandas med bostäder och handel. Vectura gjorde redan från början klart att fastigheten i kvarteret skulle bli något speciellt, en signatur­byggnad, med fokus på life science.

Den runda formen, med ett utskjutande tak kommer att synas och vara en central del av Hagaplan vid Norra Stationsgatan – mötesplatsen mitt i den nya stadsdelen. Vectura lanserade snabbt en arkitekttävling, där den danska arkitektbyrån 3XN:s förslag presenterades som vinnare, i januari förra året. Konkurrensen var tuff då även Dinell Johansson, White och Tengbom hade utarbetat förslag.

– Forskaren kommer att fungera som ett landmärke med sitt centrala läge, där det kommer att interagera med staden och skapa nya samarbetsmiljöer. Dessutom är hållbarhet i centrum, och byggnaden ger optimalt dagsljus, sociala zoner och gröna miljöer för dem som arbetar inom den, säger Jan Ammundsen, senior partner på 3XN.

Byggnaden kommer att vara tidsenligt snäll mot miljön eftersom den använder solenergi genom att ansluta takpanelen till byggsystem som ventilation, värme och kyla. Regnvattnet samlas upp och filtreras för att sedan användas för att vattna växter och spola toaletter, medan temperaturen under sommaren styrs av jorden, när marken under byggnaden lagrar termisk energi.

Ska bli hjärtat
Sedan det vinnande bidraget presenterades har Vectura och 3XN tillsammans arbetat med att göra den säregna gestaltningen som presenterades i januari till verklighet, och sedan mitten av november 2020 har man börjat arbeta praktiskt på platsen.

– Vi fullföljer gestaltningen och förfinar produkten interiört och exteriört. Vi tittar på hur byggnaden ska fungera utifrån målet vi har, säger Micael Averborg, affärsutvecklingschef på Vectura, till Fastighetsvärlden.

Så vad är då det där målet som bolaget har? Micael Averborg har bilden klar för sig.

– Det har hela tiden varit klart att det här ska vara hjärtat av Hagastaden, en sorts ambassad för stadsdelen, där näringsliv, vård och forskning ska mötas. Där man kan både se och uppleva svensk forskning. Man ska kunna ta del av life science och lära sig om livet och hälsan.

Publikt på flera sätt
Forskning och vård kommer att pågå i fastigheten, men den är på intet sätt stängd för allmänheten. Byggnaden är uppdelad i tre olika typer av ytor: publika, semipublika och traditionella privata kontor.

De gemensamma ytorna på bottenplan är helt öppna.

– Tekniska museet kommer att disponera hela planet, men det är inget permanent museum. Det ska variera vad som finns där. Vi har byggt in en flexibel lokal för alla möjliga aktiviteter, och Tekniska museet kommer att jobba med innehållet där fram tills öppningen i slutet av 2023, beättar Micael Averborg.

Bottenvåningen ska kunna öppna sig mot boende i området genom sin restaurang.

Nära fastigheten finns Norra Stationsparken som leder mot Hagaparken och Brunnsviken.

Kravet från Vectura är dessutom att de aktörer som hyr ytor i huset ska bidra till den publika delen på olika sätt.

Går man upp en en våning finns den semipublika delen, det vill säga coworking och en inkubator. Där kommer också hyresgästerna som hyr eget att ha tillgång till att hyra till exempel tillfälliga konferensrum.

Atriet som fungerar som lounge på plan 2,

Stort intresse
Gällande de privata kontorsytorna finns en stor uthyrning redan på plats, där vårdbolaget Elekta hyr cirka 5 700 kvadratmeter, vilket är drygt 20 procent av totalen. Som det ser ut kommer den uthyrningen bli den största i projektet.

– Som det ser ut just nu så tror jag att vi ser ett tiotal hyresgäster med egna kontor i fastigheten.Min uppfattning är att de hyresgästernas ytor kommer att variera mellan 600 och 2.000 kvadratmeter, säger Micael Averborg.

Någon negativ covideffekt gällande intresset för att hyra lokaler har man inte märkt av. Och Vectura är benhårda när det kommer till vilka som får ta plats i Forskaren. Life science-profilen ruckar man inte på.

– Vi har fått många förfrågningar från bolag som tycker att det är ett bra kommunikativt läge och häftiga kontor. Men där har vi varit tydliga med vårt löfte om vilken profil det här kvarteret har. Och vi kommer aldrig att släppa det. Det är viktigt för oss att hyresgästen visar att man vill samverka med Hagastaden i övrigt, säger Micael Averborg.

Hagastaden har kommit en bit på väg och växer så det knakar. När Forskaren står färdig, i slutet av 2023, är är allt färdigt i det centrala området.

Sedan fortsätter Hagastaden att byggas västerut i en ny detaljplan, men just den här delen kommer att krönas med Forskaren.

– De boende som flyttar hit känner en stolthet över det som sker i området, och det börjar bli en stark community här, där vi kommer bli en integrerad del, säger Micael Averborg.

Fler Nyheter från förstasidan

Lars Göran Bäckvall avliden

Medgrundaren till NP3 och tillika styrelseledamoten i bolaget och i Emilshus har avlidit.

Stor jätte ännu osåld

Försäljningsplan gick inte i mål. 57.000 kvm omtyckt handel – men med minst ett stort frågetecken.

Lämnar Rikshem – blir vd för stor allmännytta

Äger cirka 10.000 bostäder.

Skiftar Selin-bolag som motpart i affär om 440 mkr

”Vi är mycket glada över att ha förvärvat denna fastighet”.

Bolagen som höjer hyrorna mest 2023

Snittet för hyreshöjningarna landar på 4,12 procent.

”Ingen ljusning i sikte under resten av 2020-talet”

Ny marknadsrapport för bostadsmarknaden.

Cibus nyemission växte

Ökades på med 130 mkr under torsdagskvällen – med rabatt om 10 procent mot börskursen. Ska lösa obligationslån.

Snabb affär nära Östermalmstorg

Från start till full betalning tog processen endast 15 dagar.

Vill sälja klassisk arena

FV berättar om fastighetsägandet runt om i landet.

Miljardaffär med köpcentrum

Två välkända handelsanläggningar byter ägare.

Köparens 7:e och 8:e köpcentrum

Proppen ur. FV summerar att 16 välkända anläggningar bytt ägare sedan 2020.

Realplay

En säsong med återbruk – och obligationer

Det senaste året har Realplay producerat ett 30-tal program, några av dem väckte extra intresse och FV listar här dessa godbitar.

JM säljer för 676 miljoner

Plötsligt en stor bostadsaffär. FV berättar om köparen.

Bostäder i clinch med stigande räntor

De ”säkra” intäkterna räcker inte för att försvara aktiekurserna.

Tillbaka till förstasidan