Projekt

Gammal silo blir attraktiva bostäder

Silon, Nyköping

Läge:
Vid hamnen, gångavstånd från centrum.

Projektkostnad (ca):
100 mkr

Arkitekt:
Annika Palmborg, Sweco

Entreprenör:
Peab

Byggherre:
Brf Västra Skeppsbron 1 / Peab

Total yta BTA(kvm):
6900

Lägenheter:
44 lägenheter om 3–4 RoK, varav 2 etagelägenheter.

Projektstart:
2011

Inflyttning: 
Sommaren 2013

Visa faktaruta

I ett projekt för 100 miljoner kronor, som ska koppla det gamla till det nya, bygger Peab om den gamla silon i Nyköping till fräscha lägenheter med annorlunda form.

En kall lördagsmorgon i februari stod det ett tjugotal personer och köade för att få besöka det som kommer att bli Nyköpings nya profilfastighet.

Att folk faktiskt köade är i sig ovanligt i staden, men vad som kanske är mer ovanligt är formen på den nya byggnaden – det är resterna av en silo.

Många av de silos som finns i Sverige började läggas ned i och med att Lantmännen under 90-talet och framåt drev ett projekt för att minska kostnaderna och öka intäkterna. Platsen för det nya bostadshuset, i regi av Peab, är just en nedlagd silo som byggs om till bostäder.

Av de ursprungliga arton cylindrarna revs hälften ned med hjälp av norra Europas största betongtugg i fjol. Efter dammet lagt sig stod nio sammansatta cylindrar kvar som nu kommer att resultera i ett sjutton våningar högt hus med totalt 44 lägenheter och med en total höjd om cirka 51 meter. Från femtonde våningen i det halvfärdiga huset går det att se långt. Hamnen och skärgården åt ena hållet och staden åt det andra. Lagom till sommaren 2013 kommer byggnaden att vara färdig för inflyttning.

Tydliga krav
Annika Palmborg, Sweco Architects, har varit med i projektet från 2006 då Lantmännen fortfarande ägde silon. Vid den tiden var den fortfarande delvis i drift. Först var tanken att Lantmännen själva skulle utveckla området. Att riva silon och bygga ett nytt höghus var inte aktuellt då det inte hade gått igenom från kommunens sida.

– Vi fick uppdrag att skissa på förändringar av hela kvarteret och att göra en detaljplan tillsammans med Nyköpings kommun. I detaljplanen anges att del av silon inte får rivas. Peab köpte sedan tomten av Lantmännen och vi på Sweco fick fortsatt uppdrag att jobba vidare med Peab, berättar Palmborg.

Som det är idag har orten få höga byggnader. Det finns ett vattentorn som höjer sig högt över staden på kullen där det står. Dessutom två relativt nybyggda bostadshus, drygt 50 meter höga, som Peab också uppfört. Utöver det finns det inte mycket som sticker ut, förutom några enstaka fabriksskorstenar.

Att då använda sig av den redan existerande silon var ett sätt att behålla höjden, igenkänningsfaktorn och skapa liv
i området, vilket även är skälet till att de låtit behålla en ljus ton i fasaden. Men speciellt bibehåller det något som varit en del av Nyköping i åttio år.

– Silon ingår ju i Nyköpings historia och det är ett sätt att skapa en kontinuitet i en bygd, att man behåller istället för att bara riva, säger Annika Palmborg.

Komplicerade grunder
Det har dock inte varit helt utan problem som Peab har tagit itu med förändringen av Silon. Faktum är att det hade varit lättare att riva den och bygga ett nytt bostadshus från grunden – för att inte tala om mer ekonomiskt.

Ett av de problemen som insågs snabbt var att det krävdes mycket planering för att skära ut de fönster som ska finnas i varje lägenhet. För att cylindrarna ska kunna behålla stabiliteten har man fått arbeta efter en specifik plan för i vilken ordning fönstren öppnas, efter att man lagt betongen för golvet vid våningsplanen.

– Ingen bygger ju så här, berättar Jimmy Karlsson, projektledare på Peab, som varit med och drivit genom projektet.

Och det är där poängen ligger. Ingen hade fått för sig att bygga ett hus som består av nio cylindrar. Det är inte praktiskt. Det krävs att skelettet redan finns på plats för sådan idé, och därmed grunden för hela konceptet. Det är däremot unikt, skapar intresse och låter den gamla byggnaden delvis finnas kvar som stomme åt den nya, samtidigt som det resulterar i bostäder som – i Nyköpings nivåer mätt –
ligger på en högre prisnivå.

– Nu i efterhand inser vi att vi nog hade kunnat ta ännu mer betalt för de främsta av lägenheterna i silon, berättar Karlsson.

Västra skeppsbron
Silon kommer att ha två ingångar och två hissar, den ena aningen större än den andra. Invändigt består våningarna av tre lägenheter per plan, med undantag för plan 16, ovanpå det som tidigare var silon. Där kommer två större etagelägenheter om två våningar vardera att byggas.

Den instinktiva reaktionen för många är att ifrågasätta den runda formen och hur det kommer att fungera på insidan för de boende. Men då lägenheterna alla är rymliga (mellan 3-4 ROK om cirka 100 kvm) ger det plats för att dra fler väggar inuti. Dessa ger tillgång till räta vinklar.

Till varje lägenhet finns det en tudelad balkong, där ena delen är inglasad och den andra öppen, med två separata dörrar in till lägenheterna.

För Peab är siloprojektet endast startskottet i området Västra Skeppsbron. Här planerar bolaget att i en andra etapp bygga fyra låga lägenhetshus kring Silon, mot kajen – även alla dessa med sjöutsikt. Men det är just den sjutton våningar höga fastigheten som kommer att synas allra bäst.

– Det är det bästa läget, alla kategorier, kommenterar Jimmy Karlsson.

Som en sista ögonblinkning till det gamla kommer en – med dagens mått mätt – antik kontrollpanel för silon, komplett med blinkande lampor, att monteras upp i entrén och välkomna de nya bostadsägarna när de anländer.

TEXT JOHANNES WREDENMARK

Fler Projekt

Projekt

Kvarteret som ska ­bygga ihop city

Rivningsarbetet är nästan avslutat. Pembroke vill med sitt nya projekt bygga ihop staden och göra kvarteret Hästen till navet i city.

Projekt

Äldreboende med forskningstouch

Om två år öppnar Goco Care, en litet inslag i det stora utvecklingsprojektet Goco Health Innovation City. Det blir ett ...
Projekt

Spektakulära torn med varvsrötter

Nu skrivs ännu ett kapitel i omdaningen av varvsområdet i Malmö. Där fartyg tidigare gick av stapeln reser sig snart ...
Projekt

”Extra allt” ska ge en ny dimension till kontoren

Är kombinationen kontor och hotell i samma byggnad en framgångsfaktor i framtiden? Det hoppas Platzer som tillsammans med NCC drar i gång slutspurten för höga Kineum i Göteborg.

Projekt

Träigt kontor med hållbarhet i fokus – "en profilbyggnad"

En iögonfallande skapelse sträcker sig mot Uppsalahimlen. Nära centralstationen börjar Vasakronans klenodfastighet Magasin X närma sig färdigställande.

Ordonnansen V
Projekt

Modernt mitt i 30-talsfunkisen

En ny årsring, i mitten. Bostadsprojektet Ordonnansen på Gärdet tränger in i 30- och 60-talsarkitekturen. Dessutom har en bensinmack försvunnit från platsen.

Projekt

Ny kittel med kunskap i fokus

Ska bi en signaturfastighet i nya stadsdelen.

Projekt

Delningsekonomi som vinnande koncept

Se bilder på unika projektet i Malmö.

Projekt

Högt så in i Norden – fokus på trevlighet

Ett Manhattan à la Göteborg. Blir klenod och även Nordens högsta kontorshus.

Projekt

Bilder: Följ med in i första kontoret som bara vill väl

Det var 2018 års största uthyrning. FV publicerar nu nya illustrationer.

Projekt

Bildspecial: Från gasproduktion till myllrande stadsliv

15 fabriksbyggnader omvandlas. Se de nya idéskisserna för fyramiljardersprojektet Gasverket.

Projekt

Nytt landmärke i syd när revanschen inleds

Den nya skrapan blir Stockholms näst högsta kontorshus efter Kista Science Tower. Högst upp blir det en öppen takterrass.

Projekt

Nytt landmärke när staden växer över älven

Göteborgs nya landmärke Platinan kommer att byggas vid brofästet till den nya Hisingsbron.

Projekt

Samnordiskt centrum satsar på vård och hälsa

Det är lätt att förledas att tro att det inte längre finns några vita fläckar på den svenska shoppingkartan. Men Adapta Fastigheter anser sig ha identifierat en, i nordvästra Storgöteborg.

Tillbaka till förstasidan