Porträtt

Styr från läktaren

När alla talar om att fokusera på kärnverksamheten har bolaget Arvid Svensson blivit spretigare än någonsin. Fredrik Svensson har varit VD i tolv år och har precis som tidigare generationer satsat på nya marknader.
Han är lite av en doldis inom fastighetsbranschen trots att bolaget, som han driver ihop med kusinen Rikard, är en viktig
stöttepelare i merparten av de nya fastighetsbolag som de senaste åren tagit plats på börsen. Bolaget är numera stor ägare i fyra noterade bolag.
– Vi ser olika karaktär på bolagen och skillnaderna är tydliga för oss. Nu när yield-gapet inte är lika stort som tidigare är det mer intressant att ägna sig åt projekt.
Det är till exempel orsaken till att bolaget lagt in fastigheter i börsens färskaste fastighetsbolag, projektbolaget Dagon.
I över hundra år höll sig bolaget Arvid Svensson borta från fastigheter. Först 1996, efter att Fredrik Svensson varit VD i ett år, inleddes en satsning. I en tid när alla fastighetsinvesterare satsade i storstäderna köpte man på sig ett 40-tal fastigheter i hemstaden Västerås. Fastigheterna såldes senare till Klövern för 900 miljoner kronor, till stor del ett inbyte mot aktier.
Då, efter IT-kraschen, sökte investerarna främst högavkastande fastigheter utanför storstäderna. Fredrik Svensson och hans bolag slog då istället till och fyndade på den svaga fastighetsmarknaden i huvudstaden.
– Vi gillar att gå mot strömmen. Vår affärsidé är att vara opportunister och att kunna slå till när vi ser affärsmöjligheter – även i branscher där vi inte finns idag. Att marknadsföra det som en aktie att investera i skulle nog vara svårt.
Nu är det knappast så att Arvid Svenssons siktar mot börsen. Bolaget har istället nobbat ett antal upplägg för börsintroduktion.
– Börsen är ju till för kapitalanskaffning och det behöver vi inte. Vi är ofta den som lånar ut pengar. Att vara utanför börsen gör att man kan agera långsiktigt.
Fastigheterna finns idag placerade i Klövern, Balder (Stockholmsbeståndet) samt Dagon och bolaget har dessutom investerat i Din Bostad (se ägarandel i faktarutan här bredvid). Hjärnan bakom samtliga affärer är Staffan Svensson på Catella.
– Det var till exempel han som förde ihop mig med Erik Selin. Jag gillar Erik och det uppstod snabbt en god personkemi mellan oss. Han är jordnära och skär igenom frågorna och det är så vi vill jobba.
Fredrik Svensson öser även lovord över Klöverns VD:
– Gustaf Hermelin är oerhört charmerande som människa och därmed en väldigt duktig uthyrare. Det har han bevisat gång efter gång.

Arvid Svenssons direktägda bestånd är idag lätt att överblicka. Friskis & Svettis-huset i Västerås är det ena. Mer spännande och lite unikt är Rocklundaområdet eftersom det är ett PPP-projekt. I februari 2005 blev Fredrik Svensson kontaktad av den lokale byggherren Per-Olof Pettersson som undrade vad han tyckte om fastighetsrenting.
Två dagar senare bildade de bolaget Arosmotet ihop och några månader senare hade de köpt flera idrottsanläggningar på Rocklundaområdet i Västerås från kommunen för 128 miljoner. Nu, med en investering på en kvarts miljard, pågår febril byggaktivitet på området, bland annat ska det bli en helt ny fotbollsarena, landets andra inomhushall för bandy och hockeyhallen får en rejäl uppfräschning. Parterna har ett 25-årigt hyreskontrakt med kommunen.
– Det var en kvinna från näringsdepartementet här och tittade och hon sade att det var bland det bästa de sett när det gäller PPP. Många säger att de håller på med PPP, trots att det kanske bara är en privatfinansiering. Här är det ett partnership där båda parter bidrar med olika saker.

Den fullständiga artikeln går att läsa i Fastighetsvärlden #4/2007.

Fler Porträtt

Porträtt

Långläsning: Snabb tillväxt med lågpris

Få pratar om att växa inom fastigheter just nu. Men Fredrik Mässing är ett undantag. Nu leder han det nischade Prisma Properties som har en tydlig tillväxtagenda. Läs FV:s personporträtt – ur magasinet.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Porträtt

Långläsning: Omsorg i detaljerna

Dan T Sehlberg lämnade it- och mediesektorn för att satsa på socialt entreprenörskap, numera via bolaget Sehlhall.

Porträtt

Långläsning: 100-åringen och framtiden

Jubilaren om tvärniten, om värdegrunden och de nya utmaningarna.

Porträtt

Lång intervju: Oväntad vinnare på kuppen

Han hade inga planer på att bli fastighetsägare – i dag äger han ett miljardbestånd.

Porträtt

Redo att ta risk

Han gillar att ta kalkylerade risker och reser just nu Almas tredje fond.

Porträtt

Mer psykolog än ingenjör

FV-intervju. Under hans år som vd på Svefa har bolaget dubblats i storlek, och Mikael Lundström har gett sig den på att få till ytterligare en lika stor ökning.

Porträtt

Redo för förnyelse

Pembrokes Nordenchef berättar om bolagets filosofi och det efterlängtade projektet i Stockholms city.

Porträtt

Sätter tydliga mål

Målmedvetet och med låg risk har Hans Eliasson byggt en av Sveriges största bygg- och fastighetskoncerner.

Porträtt

Fängslande uppdrag

Ökade behov. Bolaget hon leder är verkligen speciellt, som namnet antyder. Och tyvärr behöver det växa.

Porträtt

Samhällsbyggare utan långbänkar

FRAMÅT. Inte ens när Johanna Frelin som ny tv-chef såg sig själv på löpsedlarna blev hon avskräckt. Hon visste redan att det var just chef hon ville vara. Nu leder hon Riksbyggen med fokus på hållbarhet och digitalisering, och helst vill hon att allt ska hända så snabbt som möjligt.

Porträtt

Fokus på det bästa

Hufvudstadens nya vd Anders Nygren i en lång FV-intervju.

Porträtt

Helgläsning: Varumärket i fonden

NREP-grundaren Rickard S Dahlberg i stor intervju.

Porträtt

Offensivt, kaxigt och rosa

Croisettes vd Per Svensson vill snabbt framåt. Antalet anställda har fördubblats årligen och nu siktar han mot börsen.

Tillbaka till förstasidan