När alla talar om att fokusera på kärnverksamheten har bolaget Arvid Svensson blivit spretigare än någonsin. Fredrik Svensson har varit VD i tolv år och har precis som tidigare generationer satsat på nya marknader.
Han är lite av en doldis inom fastighetsbranschen trots att bolaget, som han driver ihop med kusinen Rikard, är en viktig
stöttepelare i merparten av de nya fastighetsbolag som de senaste åren tagit plats på börsen. Bolaget är numera stor ägare i fyra noterade bolag.
– Vi ser olika karaktär på bolagen och skillnaderna är tydliga för oss. Nu när yield-gapet inte är lika stort som tidigare är det mer intressant att ägna sig åt projekt.
Det är till exempel orsaken till att bolaget lagt in fastigheter i börsens färskaste fastighetsbolag, projektbolaget Dagon.
I över hundra år höll sig bolaget Arvid Svensson borta från fastigheter. Först 1996, efter att Fredrik Svensson varit VD i ett år, inleddes en satsning. I en tid när alla fastighetsinvesterare satsade i storstäderna köpte man på sig ett 40-tal fastigheter i hemstaden Västerås. Fastigheterna såldes senare till Klövern för 900 miljoner kronor, till stor del ett inbyte mot aktier.
Då, efter IT-kraschen, sökte investerarna främst högavkastande fastigheter utanför storstäderna. Fredrik Svensson och hans bolag slog då istället till och fyndade på den svaga fastighetsmarknaden i huvudstaden.
– Vi gillar att gå mot strömmen. Vår affärsidé är att vara opportunister och att kunna slå till när vi ser affärsmöjligheter – även i branscher där vi inte finns idag. Att marknadsföra det som en aktie att investera i skulle nog vara svårt.
Nu är det knappast så att Arvid Svenssons siktar mot börsen. Bolaget har istället nobbat ett antal upplägg för börsintroduktion.
– Börsen är ju till för kapitalanskaffning och det behöver vi inte. Vi är ofta den som lånar ut pengar. Att vara utanför börsen gör att man kan agera långsiktigt.
Fastigheterna finns idag placerade i Klövern, Balder (Stockholmsbeståndet) samt Dagon och bolaget har dessutom investerat i Din Bostad (se ägarandel i faktarutan här bredvid). Hjärnan bakom samtliga affärer är Staffan Svensson på Catella.
– Det var till exempel han som förde ihop mig med Erik Selin. Jag gillar Erik och det uppstod snabbt en god personkemi mellan oss. Han är jordnära och skär igenom frågorna och det är så vi vill jobba.
Fredrik Svensson öser även lovord över Klöverns VD:
– Gustaf Hermelin är oerhört charmerande som människa och därmed en väldigt duktig uthyrare. Det har han bevisat gång efter gång.
Arvid Svenssons direktägda bestånd är idag lätt att överblicka. Friskis & Svettis-huset i Västerås är det ena. Mer spännande och lite unikt är Rocklundaområdet eftersom det är ett PPP-projekt. I februari 2005 blev Fredrik Svensson kontaktad av den lokale byggherren Per-Olof Pettersson som undrade vad han tyckte om fastighetsrenting.
Två dagar senare bildade de bolaget Arosmotet ihop och några månader senare hade de köpt flera idrottsanläggningar på Rocklundaområdet i Västerås från kommunen för 128 miljoner. Nu, med en investering på en kvarts miljard, pågår febril byggaktivitet på området, bland annat ska det bli en helt ny fotbollsarena, landets andra inomhushall för bandy och hockeyhallen får en rejäl uppfräschning. Parterna har ett 25-årigt hyreskontrakt med kommunen.
– Det var en kvinna från näringsdepartementet här och tittade och hon sade att det var bland det bästa de sett när det gäller PPP. Många säger att de håller på med PPP, trots att det kanske bara är en privatfinansiering. Här är det ett partnership där båda parter bidrar med olika saker.
Den fullständiga artikeln går att läsa i Fastighetsvärlden #4/2007.