Porträtt

Skogsjämten blev finansman

Maths O Sundqvist har ett finger med i det mesta som händer inom affärslivet i Östersund, ja, i hela Jämtland. Här är han känd som en lokal skogs- och fastighetsman. Han är sannolikt Jämtlands rikaste privatperson. Bland de mer uppseendeväckande tillgångarna finns Högfors slott och 10 000 hektar stora egendomen Henvålen i Härjedalen. Slottet används endast för representation.
– Jag brukar bada bastu där, konstaterar Sundqvist, själv bor jag på en bondgård i byn Österåsen.
I umgängeslivet förekommer det att Mats O Sundqvist brister ut i klingande sång. Han har en skolad stämma. 1998 tog han ett sabbatsår från sina plikter för att studera klassisk sång på Birka folkhögskola strax utanför Östersund. Han uppträder ofta i kyrkor.

Sundqvist har samlat sitt innehav i koncernen Skrindan. Skogs- och trärörelsen Jämtlamell är omsättningsmässigt störst med en försäljning på runt en halv miljard kronor De flesta fastigheterna ligger i Fabös, Fastighetsaktiebolaget Östersund-Storsjön. Det bokförda värdet på fastigheterna är runt en halv miljard kronor. Sedan 2004 ingår också lokaltidningen Länstidningen med en omsättning på cirka 70 miljoner kronor i koncernen.
Urjämten Maths O Sundqvist har ena benet i Stockholm. I verkstadskoncernen Hexagon är Sundqvist med 17 procent av aktierna näst största ägare efter Melker Schörling och vice styrelseordförande.
I investmentbolaget Öresund är han med tio procent av aktierna näst största aktieägare efter finansduon Sven Hagströmer och Mats Qviberg. Han äger drygt två procent av aktierna i Fabege direkt, men kontrollerar mer genom sina innehav i Öresund och Brinova.
Dessutom äger Mats O Sundqvist även mindre aktieposter i flera andra börsbolag. Totalt är hans aktieportfölj idag värd flera miljarder.
Det var dock långifrån självklart att det skulle bli någon industri- och finansman av Mats O Sundqvist. Som ung man ville han bli polis, brandman eller soldat.
– Jag har misslyckats, konstaterar han.

Maths O Sundqvist föddes 1950 i Kaxås i Offerdal, sex mil väster om Östersund. Han var inte särskilt intresserad av skolan och i studierna firade han inga större triumfer. Däremot visade han tidigt intresse för affärer.
– Vi grabbar gjorde mycket affärer med varandra mellan byarna, minns Sundqvist. Vi köpte och sålde mopeder och andra saker
År 1966 sökte han värvning direkt efter grundskolan. Han utbildade sig till underbefäl och avancerade till furir på A4. I samband med att hans far blev sjuk var han dock tvungen att efter några år åka hem och ta över familjeföretaget Olle Sundqvist Omnibus AB. Något han lovat sig själv att aldrig göra.
Det visade sig att bli inledningen till en snabb expansion av bussföretaget. När Mats Sundqvist tog över hade bolaget tre bussar och en lastbil. Efter tio år fanns 28 tunga fordon i vagnsparken. Då, 1980, tog Maths O. Sundqvist beslutet att sälja bussföretaget.
De 8,7 miljoner kronor han fick när han sålde familjens bussbolag till Östersunds kommun blev grundplåten till en ny omfattande verksamhet. Han beslöt att satsa pengarna på tre verksamhetsgrenar: fastigheter, rörelsedrivande bolag och värdepapper.
Maths O Sundqvist köpte två affärsfastigheter i Östersund, ett sågverk och en bilfirma som dessutom ägde ett centralt kvarter i Östersund. Han började också att bygga upp en börsportfölj som idag är värd miljarder.
– Jag satsade på aktier som kostade högst 100 kronor och gav god avkastning, minns Sundqvist.

Den fullständiga artikeln går att finna i Fastighetsvärlden nummer 1, 2006

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2024

Den 16 oktober är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Hotell & Fastigheter. Seminariet äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Porträtt

Porträtt

Leder ny offensiv

Folksamsgruppens nya fastighetsdirektör Jonas Bjuggren laddar för nya affärer och berättar om sitt ledarskap. Lång intervju ur Fastighetsvärlden nr 5/2024.

Porträtt

Hon rustar Sverige

Maria Bredberg Pettersson är högsta chef hos en av Sveriges största fastighetsägare, Fortifikationsverket, och har hyresgäster som Försvars­makten, Polismyndigheten och FOI.

Porträtt

Ständig förändring

Osentimental. Einar Janson lever inte i det förflutna utan vill hela tiden utveckla verksamheten. Som grundare och vd på Titania söker han möjligheter där andra bara ser problem.

Porträtt

Tydlig framtidstro

Vecturas vd Joel Ambré om att bolaget måste bli större, det nya landmärket och om att bidra till Sveriges konkurrenskraft.

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Porträtt

Långläsning: Frälser med affärer

Hon skulle bli präst. 20 år ­senare är Anna-Carin Telin vd för Outpoint.

Porträtt

Långläsning: Snabb tillväxt med lågpris

Få pratar om att växa inom fastigheter just nu. Men Fredrik Mässing är ett undantag. Nu leder han det nischade Prisma Properties som har en tydlig tillväxtagenda. Läs FV:s personporträtt – ur magasinet.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Porträtt

Långläsning: Omsorg i detaljerna

Dan T Sehlberg lämnade it- och mediesektorn för att satsa på socialt entreprenörskap, numera via bolaget Sehlhall.

Porträtt

Långläsning: 100-åringen och framtiden

Jubilaren om tvärniten, om värdegrunden och de nya utmaningarna.

Porträtt

Lång intervju: Oväntad vinnare på kuppen

Han hade inga planer på att bli fastighetsägare – i dag äger han ett miljardbestånd.

Porträtt

Redo att ta risk

Han gillar att ta kalkylerade risker och reser just nu Almas tredje fond.

Porträtt

Mer psykolog än ingenjör

FV-intervju. Under hans år som vd på Svefa har bolaget dubblats i storlek, och Mikael Lundström har gett sig den på att få till ytterligare en lika stor ökning.

Porträtt

Redo för förnyelse

Pembrokes Nordenchef berättar om bolagets filosofi och det efterlängtade projektet i Stockholms city.

Tillbaka till förstasidan