Krisen har börjat tugga sig in på fastighetsmarknaden. Per Berggren tror inte på en snabb vändning utan på tuffa villkor på marknaden under ganska många år framåt.
– Vi kommer att få se en sättning på lokalhyresmarknaden under tre till fem år, säger han. Vakanserna kommer att vara höga, vilket sätter hyror och värden under press. Det gäller att sitta med rätt fastigheter de närmaste åren. Moderna och centrala fastigheter kommer att vara vinnare
Även Jernhusen har fått känna av den svagare efterfrågan på marknaden. Till exempel har uthyrningen av det nya Kungsbrohuset gått trögare än beräknat. Berggren har trots detta inga planer att slå av på projekttempot. Jernhusen står inför en stor expansion de närmaste åren.
– Vi är långsiktiga med allting och står inför stora projekt. Vi har många intressanta kommersiella fastigheter som vi vill utveckla. Dessutom är vår uppgift att underlätta för resenärerna. Mer än 50 procent av alla våra investeringar rör infrastruktur.
Det faktum att järnvägsverksamhet avregleras för hela nätet, alltså även för de populära linjerna, från och med i sommar kommer att kräva stora investeringar när flera operatörer skall konkurrera.
Sverige står också inför enorma investeringar i höghastighetståg. Den politiska viljan är stor. Till exempel har regeringen tillsatt en snabbutredning för utbyggnaden av snabbjärnväg mellan Stockholm, Göteborg och Malmö.
– Sverige var på 1800-talet före andra länder när det gäller utbyggnaden av järnvägsnätet. Idag ligger vi långt efter. Jag är förvånad över att det fortfarande är så pass få som insett vilka stora affärsmöjligheter det här öppnar. En stor del av utbyggnaden skall finansieras med privat kapital.
Per Berggren är född 1959 i Boden men är uppväxt i Örnsköldsvik och Gävle. Hans far var VD och delägare på Thurfjells arkitektkontor och startade flera nya kontor åt företaget i Norrland, varför familjen flyttade mycket.
Han tog examen från teknisk linje på Polhemsskolan och fortsatte sedan studierna till civilingenjör inom Väg och Vatten på KTH i Stockholm. Han kompletterade ingenjörsutbildningen med en ekonomiutbildning.
År 1984 såg han en annons om att Atlas Copco erbjöd internationella traineeutbildningar. Det verkade spännande och snart sålde han entreprenadmaskiner runt om i Europa. Nästa karriärsteg kom 1988 då han började på byggföretaget BPA.
– Då fick jag jobba med på stora projekt i Stockholm där jag bland annat var arbetsledare. Så småningom blev jag också platschef. Jag ville bredda mig och det var precis vad som skedde. Det var en oerhört nyttig skola.
En dag 1994 ringde Mats Wäppling från Skanska upp och erbjöd anställning som förvaltare. Per Berggren nappade men snart tog saker och ting en annan vändning. Skanska knoppade 1998 av och börsnoterade sitt stora fastighetsbestånd i dotterbolaget Drott där han blev VD för kontorsfastigheter.
Det blev ganska dramatiska år. Drott blev börsens största fastighetsbolag och var mycket expansivt. På sin färd svalde bolaget bland annat två andra börsnoterade fastighetsbolag, Näckebro och Balder (ett helt annat bolag än dagens börsnoterade). Som mest var kontorsfastigheterna som Berggren basade över värda cirka 25 miljarder kronor.
Den fullständiga artikeln går att läsa i Fastighetsvärlden #7–8/2009