Efter 20 år på Skanska, varav de senaste tio i ledande positioner, valde Kupsu strax före årsskiftet att anta erbjudandet att bli VD vid Diligentia, Skandia Livs fastighetsbolag. Den 7 juni tillträdde han som VD i bolaget som under Per Uhléns ledning genomgick en rejäl omgörning och där till exempel förvaltningen åter plockades in och en egen organisation åter byggdes upp.
– Det är inget färdigt bolag, men det är ett välstrukturerat och välskött bolag. Det är inte längre ett omgörningsprojekt på något sätt och situationen är helt annorlunda jämfört med när Per klev in här. Då var det en styrelse som hade ändrat strategin.
Det mesta idag är stabilt, men han konstaterar samtidigt att marknaden och omvärlden förändras och att det därför alltid gäller att vara på tå.
De senaste åren har Diligentias fastighetsportfölj minskat. Flera fastigheter har avyttrats, allt från stora Sturegallerian för 4 miljarder kronor ner till mindre bostadsfastigheter. Bolaget har dock vid flera tillfällen funnits med i budkampen för förvärv, men inte nått hela vägen fram. Beståndet värderades vid årsskiftet till 26,7 miljarder kronor, vilket gör det till landets sjunde största. Fastigheterna i Diligentia utgör ungefär tio procent av tillgångarna i Skandia Liv.
– Det är en bra nivå, men vi har en god flexibilitet om vi skulle vilja köpa eller sälja. Vi kommer att fortsätta försöka göra bra affärer, det vill säga. köpa, sälja och utveckla fastigheter.
Diligentia har redovisat tre affärer sedan i somras, två försäljningar av kontorshus i centrala Stockholm för närmare en halv miljard kronor och förvärv av tre citygallerior runt om i landet för 1,4 miljarder kronor.
– Gemensamt för dessa tre gallerior är att de är störst och marknadsledande på sina respektive order och dessutom har vi en mycket stor kompetens inom köpcentrum som vi ville bygga vidare på. I diskussionerna med Boutbee kunde vi avsluta affären på ett snabbt och effektivt sätt och till en aptitlig avkastning.
Köpet är ett av de första på länge för Diligentia. Investeringarna har annars uteslutande hamnat i utvecklingsprojekt och bolaget har även idag en rejält laddad projektportfölj.
– Vi ska värdera projekten. Det handlar i första hand om tre stomprojekt som är väldigt stora, kv Bilen i Västra Hamnen i Malmö, fastigheten Träsket med Skandias före detta huvudkontor i Stockholm samt Mörby Centrum. Det finns alltid ett risktagande när man arbetar med projekt och det är viktigt att man utgår från fakta och inte känslor. Allt vi gör ska vi baseras på ett sunt risktagande och en rimlig ekonomisk bedömning.
Fastigheten Träsket på Sveavägen är sedan några månader tomställd och ska förvandlas till en fastighet med bredare innehåll än endast kontor. Jätteprojektet i Malmö handlar om 18 nya kvarter, efter bland annat Malmömässan, där området ska få ett helt nytt utseende och en ny fastighetsmix. När det gäller Mörby Centrum har många väntat på att Diligentia ska gasa för att försöka dra nytta av den starka köpkraften som finns i Danderyd. För närvarande ligger dock”pucken” hos kommunen innan något kan ske. Enbart dessa tre projekt summerar till en möjlig investering på cirka 5-7 miljarder kronor.
– Hur mycket vi gör själva i projekten återstår att se. Är det en bättre affär att sälja av delar kommer vi att göra det. Vi kommer att värdera projekten utifrån våra förutsättningar och den kompetens vi har.
Den fullständiga artikeln går att läsa i Fastighetsvärlden #7–8/2010