Porträtt

Räknar med nya lösningar

Efter 20 år på Skanska, varav de senaste tio i ledande positioner, valde Kupsu strax före årsskiftet att anta erbjudandet att bli VD vid Diligentia, Skandia Livs fastighetsbolag. Den 7 juni tillträdde han som VD i bolaget som under Per Uhléns ledning genomgick en rejäl omgörning och där till exempel förvaltningen åter plockades in och en egen organisation åter byggdes upp.

– Det är inget färdigt bolag, men det är ett välstrukturerat och välskött bolag. Det är inte längre ett omgörningsprojekt på något sätt och situationen är helt annorlunda jämfört med när Per klev in här. Då var det en styrelse som hade ändrat strategin.

Det mesta idag är stabilt, men han konstaterar samtidigt att marknaden och omvärlden förändras och att det därför alltid gäller att vara på tå.

De senaste åren har Diligentias fastighetsportfölj minskat. Flera fastigheter har avyttrats, allt från stora Sturegallerian för 4 miljarder kronor ner till mindre bostadsfastigheter. Bolaget har dock vid flera tillfällen funnits med i budkampen för förvärv, men inte nått hela vägen fram. Beståndet värderades vid årsskiftet till 26,7 miljarder kronor, vilket gör det till landets sjunde största. Fastigheterna i Diligentia utgör ungefär tio procent av tillgångarna i Skandia Liv.

– Det är en bra nivå, men vi har en god flexibilitet om vi skulle vilja köpa eller sälja. Vi kommer att fortsätta försöka göra bra affärer, det vill säga. köpa, sälja och utveckla fastigheter.

Diligentia har redovisat tre affärer sedan i somras, två försäljningar av kontorshus i centrala Stockholm för närmare en halv miljard kronor och förvärv av tre citygallerior runt om i landet för 1,4 miljarder kronor.

– Gemensamt för dessa tre gallerior är att de är störst och marknadsledande på sina respektive order och dessutom har vi en mycket stor kompetens inom köpcentrum som vi ville bygga vidare på. I diskussionerna med Boutbee kunde vi avsluta affären på ett snabbt och effektivt sätt och till en aptitlig avkastning.

Köpet är ett av de första på länge för Diligentia. Investeringarna har annars uteslutande hamnat i utvecklingsprojekt och bolaget har även idag en rejält laddad projektportfölj.

– Vi ska värdera projekten. Det handlar i första hand om tre stomprojekt som är väldigt stora, kv Bilen i Västra Hamnen i Malmö, fastigheten Träsket med Skandias före detta huvudkontor i Stockholm samt Mörby Centrum. Det finns alltid ett risktagande när man arbetar med projekt och det är viktigt att man utgår från fakta och inte känslor. Allt vi gör ska vi baseras på ett sunt risktagande och en rimlig ekonomisk bedömning.

Fastigheten Träsket på Sveavägen är sedan några månader tomställd och ska förvandlas till en fastighet med bredare innehåll än endast kontor. Jätteprojektet i Malmö handlar om 18 nya kvarter, efter bland annat Malmömässan, där området ska få ett helt nytt utseende och en ny fastighetsmix. När det gäller Mörby Centrum har många väntat på att Diligentia ska gasa för att försöka dra nytta av den starka köpkraften som finns i Danderyd. För närvarande ligger dock”pucken” hos kommunen innan något kan ske. Enbart dessa tre projekt summerar till en möjlig investering på cirka 5-7 miljarder kronor.

– Hur mycket vi gör själva i projekten återstår att se. Är det en bättre affär att sälja av delar kommer vi att göra det. Vi kommer att värdera projekten utifrån våra förutsättningar och den kompetens vi har.

Den fullständiga artikeln går att läsa i Fastighetsvärlden #7–8/2010

Fler Porträtt

Porträtt

Redo för förnyelse

Pembrokes Nordenchef berättar om bolagets filosofi och det efterlängtade projektet i Stockholms city.

Porträtt

Sätter tydliga mål

Målmedvetet och med låg risk har Hans Eliasson byggt en av Sveriges största bygg- och fastighetskoncerner.

Porträtt

Fängslande uppdrag

Ökade behov. Bolaget hon leder är verkligen speciellt, som namnet antyder. Och tyvärr behöver det växa.

Porträtt

Samhällsbyggare utan långbänkar

FRAMÅT. Inte ens när Johanna Frelin som ny tv-chef såg sig själv på löpsedlarna blev hon avskräckt. Hon visste redan att det var just chef hon ville vara. Nu leder hon Riksbyggen med fokus på hållbarhet och digitalisering, och helst vill hon att allt ska hända så snabbt som möjligt.

Porträtt

Fokus på det bästa

Hufvudstadens nya vd Anders Nygren i en lång FV-intervju.

Porträtt

Helgläsning: Varumärket i fonden

NREP-grundaren Rickard S Dahlberg i stor intervju.

Porträtt

Offensivt, kaxigt och rosa

Croisettes vd Per Svensson vill snabbt framåt. Antalet anställda har fördubblats årligen och nu siktar han mot börsen.

Porträtt

Tryck i affärerna

Han är boktryckarlärlingen från Karlshamn som nått tre miljarder i fastighetsvärde. Doldisen Stefan Lindström gör ett allt större avtryck i branschen efter uppmärksammade köp.

Porträtt

Söker handelns vinnare

Framåt. När andra investerare flydde från handelsfastigheter gick Jan Björks Redito in och storköpte utvalda delar. Nu ger sig bolaget in i flera nya investeringar.
Porträtt

Caroline Arehults akademiska utmaning

För knappt två år sedan kom kallduschen, budet som innebar att hennes jobb försvann. Nu har Caroline Arehult funnit en ny utmaning som Akademiska Hus nya vd.

Porträtt

Långläsning: Gasen i botten

Det är alltid rallytempo. Ivar Tollefsen har byggt upp Heimstaden till 275 miljarder kronor. Men vem är han? Läs FV stora intervju från 2007. Alla galna äventyr Synen på svenskar  ”Ingen respekt och all respekt”.

Porträtt

Bygger tillit – i koja som slott

Kameleont. Från Mexico City till kontoret på Östermalm – via norra Botkyrka, Handels och London. Nils Styfs krokiga resa in i branschen har gett honom en ovärderlig superkraft.

Porträtt

Fångar idén i flykten

Otålig. Varför vänta till i morgon, låt oss göra det i dag. Med den devisen fortsätter Johan Ericsson att vara med och bygga fastighetsbolag.

Porträtt

Bygger nytt i högt tempo

Elias Georgiadis växte upp i miljonprogrammet och började jobba på ställningarna. Nu har han med sig Erik Selin och Mats Qviberg på ett expansivt bolagsbygge.

Tillbaka till förstasidan