Porträtt

På jakt efter den största affären

Från Lars Johanssons kontorsfönster i Rodamcos svenska huvudkontor ser man ett av landets mer framgångsrika köpcentrum, Täby Cent-rum, breda ut sig. I kontoret bredvid resi-derar mångårige kollegan Lars Söderblom som numera arbetar som ”senior advisor” åt Rodamco. Kollegorna är viktiga för Johansson.
– Man måste trivas med varandra för att ha kul på jobbet. Lasse är min bäste vän.
Lars Johansson presenterar sig själv som en riktig urstockholmare, uppväxt som han är i Årsta. Mamma var bibliotekarie i Årsta Centrum medan pappa hade ett mer ovanligt jobb. Han var dockmakare och tillverkade bland annat rekvisita åt filmindustrin i form av dockor av skådespelare, men även vanliga skyltdockor, allt gjutet i glasfiber.
– Pappa var nog ganska ensam om att kunna det här i Sverige. Jag kommer aldrig att glömma lukten av härdat glasfiber.
Efter avslutade studier vid naturvetenskapliga linjen i Brännkyrka gymnasium påbörjade han sina studier vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Lars Johansson är utbildad väg- och vatteningenjör. Under utbildningen tog han ett initiativ som sedan format hans öde.
Han skrev ett brev till Skanska, som på den tiden fortfarande hette Skånska cementgjuteriet. Lars Johansson föreslog att han skulle praktisera för att kunna återföra erfarenheter från arbetslivet under pågående utbildning, till nytta för både arbetsgivaren och högskolan.
– Inte sjutton kunde jag påverka utbildningen ett dyft, visade det sig, men Skanska gav mig ett fast jobb och jag hade tjänstledigt under mina sista två år på utbildningen. Det var Per Arne Lindquist som anställde mig och han blev senare en viktig mentor och en god vän.

När Lars Johansson tog examen 1978 var det bistra tider och anställningsstopp rådde. Men han hade ju redan sitt jobb på Skanska och fick omgående ett intressant uppdrag. Han blev platschef på ”Robygge”, ett av antroposofernas hus i Järna. Det är ritat av den världsberömde arkitekten Erik Asmundssen och helt och hållet byggt i naturmaterial.
– Det var ett väldigt kul och annorlunda bygge. Jag brukar fortfarande åka dit ibland och titta på huset. Det är vackert.
Efter Robygge fortsatte Johansson som platschef på olika av Skanskas byggen i Stockholm. Hans chefer hette Per Arne Lindquist och Lennart Daleke, mentorer och vänner. År 1983 kom ännu ett roligt jobb i hans väg, han blev avdelningschef för bygget av Bo 85 i Upplands Väsby. Det var kommunala Väsbyhem som stod för utställningen av vad som var sant banbrytande bostadsbyggande för sin tid.
– Ett spännande och svårt bygge och en rolig tid i livet.
År 1986 sökte han och fick jobbet som byggnadschef på Piren, som hade bildats av VBB 1982 och som börsnoterades 1986. Lars Söderblom hette VD:n och Piren hade ett jättelikt och epokgörande byggnadsprojekt, Solna Centrum, som bolaget förvärvat av Proventus 1985.
Det var då ett ökänt blåshål med ett minskande affärsutbud och kundunderlag. Centrumet glasades in och genomgick en mycket ambitiös ombyggnad. Förslaget till den stora ombyggnaden gjordes av VBB arkitekter genom arkitekt Ivar Krepp. Konstnärerna Ahlsén och Lindström fick i uppdrag att planera, inreda och färgsätta hus, torg och allmänna utrymmen. Ombyggnaden visade sig bli en succé.
– Jag lärde mig massor på det bygget, inte minst om att bygga om mitt bland affärsdrivande butiker.

Den fullständiga texten går att finna i Fastighetsvärlden #2/2007

Fler Porträtt

Porträtt

Redo för förnyelse

Pembrokes Nordenchef berättar om bolagets filosofi och det efterlängtade projektet i Stockholms city.

Porträtt

Sätter tydliga mål

Målmedvetet och med låg risk har Hans Eliasson byggt en av Sveriges största bygg- och fastighetskoncerner.

Porträtt

Fängslande uppdrag

Ökade behov. Bolaget hon leder är verkligen speciellt, som namnet antyder. Och tyvärr behöver det växa.

Porträtt

Samhällsbyggare utan långbänkar

FRAMÅT. Inte ens när Johanna Frelin som ny tv-chef såg sig själv på löpsedlarna blev hon avskräckt. Hon visste redan att det var just chef hon ville vara. Nu leder hon Riksbyggen med fokus på hållbarhet och digitalisering, och helst vill hon att allt ska hända så snabbt som möjligt.

Porträtt

Fokus på det bästa

Hufvudstadens nya vd Anders Nygren i en lång FV-intervju.

Porträtt

Helgläsning: Varumärket i fonden

NREP-grundaren Rickard S Dahlberg i stor intervju.

Porträtt

Offensivt, kaxigt och rosa

Croisettes vd Per Svensson vill snabbt framåt. Antalet anställda har fördubblats årligen och nu siktar han mot börsen.

Porträtt

Tryck i affärerna

Han är boktryckarlärlingen från Karlshamn som nått tre miljarder i fastighetsvärde. Doldisen Stefan Lindström gör ett allt större avtryck i branschen efter uppmärksammade köp.

Porträtt

Söker handelns vinnare

Framåt. När andra investerare flydde från handelsfastigheter gick Jan Björks Redito in och storköpte utvalda delar. Nu ger sig bolaget in i flera nya investeringar.
Porträtt

Caroline Arehults akademiska utmaning

För knappt två år sedan kom kallduschen, budet som innebar att hennes jobb försvann. Nu har Caroline Arehult funnit en ny utmaning som Akademiska Hus nya vd.

Porträtt

Långläsning: Gasen i botten

Det är alltid rallytempo. Ivar Tollefsen har byggt upp Heimstaden till 275 miljarder kronor. Men vem är han? Läs FV stora intervju från 2007. Alla galna äventyr Synen på svenskar  ”Ingen respekt och all respekt”.

Porträtt

Bygger tillit – i koja som slott

Kameleont. Från Mexico City till kontoret på Östermalm – via norra Botkyrka, Handels och London. Nils Styfs krokiga resa in i branschen har gett honom en ovärderlig superkraft.

Porträtt

Fångar idén i flykten

Otålig. Varför vänta till i morgon, låt oss göra det i dag. Med den devisen fortsätter Johan Ericsson att vara med och bygga fastighetsbolag.

Porträtt

Bygger nytt i högt tempo

Elias Georgiadis växte upp i miljonprogrammet och började jobba på ställningarna. Nu har han med sig Erik Selin och Mats Qviberg på ett expansivt bolagsbygge.

Tillbaka till förstasidan