Porträtt

Nyfiken på action

Det händer mycket kring Eva Eriksson som är Nordens enda kvinnliga börs-VD för ett fastighetsbolag. Knappt hade hon hunnit slå sig ner i VD-stolen förrän ett nystartat bolag med jätteplaner i mitten av augusti lade ett bud på hennes nya bolag och nu kanske hon är på väg att byta jobb – igen.
Det var en nedstämd Jan Petter Storetvedt, styrelseordförande Norgani, som i mars i nyhetsbrevet Fastighetsvärlden Idag konstaterade att Eva Eriksson inte var tillgänglig för VD-jobbet. Bolaget  hade då plötsligt gjort sig av med VD Kjell Sagstad eftersom styrelsen och Sagstad hade olika syn på hur bolaget skulle skötas. Storetvedt gav dock inte upp utan fortsatte att försöka övertala Eriksson att inta VD-stolen. Ett halvår tidigare hade han ju lyckats rekryterat henne till chief investment officer.
– Det handlade mycket om att jag inte var beredd att flytta från min familj i Stockholm för att bosätta mig i Oslo, vilket var det vi först diskuterade. Nu har vi löst det genom att jag arbetar hälften i Oslo och hälften från Stockholmskontoret, säger Eva Eriksson.
I mitten av juni kom beskedet att Eriksson och Norgani var överens och hon tog därmed över ett ungt bolag som växt oerhört snabbt och som är noterat vid Oslobörsen. Därmed är hon också unik – som Nord-ens enda kvinnliga VD för ett noterat fastighetsbolag.
– Det är ett väldigt spännande bolag med ambitionen att växa och som är nischat i en dynamisk del av fastighetsmarknaden.
Norgani äger idag 73 hotellfastigheter i Norden och har fem procent av regionens rumskapacitet. Bolaget grundades så sent som hösten 2005 och har hunnit bygga upp ett fastighetsbestånd om tio miljarder, vilket ger en femteplats bland hotellfastighetsbolagen i Europa. Eriksson konstaterar att bolaget ”jagar för att växa” och är redo att handla för ytterligare tre till fyra miljarder kommande år.
– Det är en marknad som på den senaste tiden blivit väldigt het, speciellt om man följer vad som händer ute i Europa. Det är många operatörer som säljer ut sina fastigheter, vilket skapar en renodling mellan operatörer och fastighetsägare. Det är en trend som påbörjades i USA för ganska länge sedan. I Norden finns dock inte finns lika mycket portföljer kvar att köpa som i resten av Europa.
– First har ett bestånd liksom Olav Thon. När det gäller Petter Stordalen har han de senaste åren fokuserat mer på operatörskapet än på fastighetsägandet och på att vidareutveckla Choice med dess tre varumärken till den störste operatören i Norden.
Norganis fokus idag är Norden men Eriksson utesluter inte att bolaget på sikt kan komma att expandera till att vara en aktör i hela norra Europa. Sedan tidigare undersöks även Baltikum.
Norgani är litet vid Oslobörsen och antalet aktieägare så få som 300. Men det kan snart bli ändring på det – och Eriksson mist-er då titeln som börs-VD. Det ännu yngre och snabbväxande Norwegian Propertys bud på hela Norgani gör troligen att Eriksson blir ansvarig för hotellsatsningen och
ledamot av koncernledningen inom bolaget som blir Nordens största börsnoterade fastighetsbolag. Den uttalade ambitionen är att satsa på hotell som är ett av de bästa segmenten på marknaden just nu så den svenska medarbetaren lär få fortsatt fullt upp.

Den fullständiga artikeln går att läsa i Fastighetsvärlden #7–8/2007.

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2022

Den 19 oktober är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Hotell & Fastigheter 2022. Det äger rum på Citykonferensen Ingenjörshuset i Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Porträtt

Porträtt

Fängslande uppdrag

Ökade behov. Bolaget hon leder är verkligen speciellt, som namnet antyder. Och tyvärr behöver det växa.

Porträtt

Samhällsbyggare utan långbänkar

FRAMÅT. Inte ens när Johanna Frelin som ny tv-chef såg sig själv på löpsedlarna blev hon avskräckt. Hon visste redan att det var just chef hon ville vara. Nu leder hon Riksbyggen med fokus på hållbarhet och digitalisering, och helst vill hon att allt ska hända så snabbt som möjligt.

Porträtt

Fokus på det bästa

Hufvudstadens nya vd Anders Nygren i en lång FV-intervju.

Porträtt

Helgläsning: Varumärket i fonden

NREP-grundaren Rickard S Dahlberg i stor intervju.

Porträtt

Offensivt, kaxigt och rosa

Croisettes vd Per Svensson vill snabbt framåt. Antalet anställda har fördubblats årligen och nu siktar han mot börsen.

Porträtt

Tryck i affärerna

Han är boktryckarlärlingen från Karlshamn som nått tre miljarder i fastighetsvärde. Doldisen Stefan Lindström gör ett allt större avtryck i branschen efter uppmärksammade köp.

Porträtt

Söker handelns vinnare

Framåt. När andra investerare flydde från handelsfastigheter gick Jan Björks Redito in och storköpte utvalda delar. Nu ger sig bolaget in i flera nya investeringar.
Porträtt

Caroline Arehults akademiska utmaning

För knappt två år sedan kom kallduschen, budet som innebar att hennes jobb försvann. Nu har Caroline Arehult funnit en ny utmaning som Akademiska Hus nya vd.

Porträtt

Långläsning: Gasen i botten

Det är alltid rallytempo. Ivar Tollefsen har byggt upp Heimstaden till 275 miljarder kronor. Men vem är han? Läs FV stora intervju från 2007. Alla galna äventyr Synen på svenskar  ”Ingen respekt och all respekt”.

Porträtt

Bygger tillit – i koja som slott

Kameleont. Från Mexico City till kontoret på Östermalm – via norra Botkyrka, Handels och London. Nils Styfs krokiga resa in i branschen har gett honom en ovärderlig superkraft.

Porträtt

Fångar idén i flykten

Otålig. Varför vänta till i morgon, låt oss göra det i dag. Med den devisen fortsätter Johan Ericsson att vara med och bygga fastighetsbolag.

Porträtt

Bygger nytt i högt tempo

Elias Georgiadis växte upp i miljonprogrammet och började jobba på ställningarna. Nu har han med sig Erik Selin och Mats Qviberg på ett expansivt bolagsbygge.

Porträtt

Långläsning: Den gröna vägen fram

Enkelt. Sedan Johan Knaust var med och grundade K2A har bolaget växt i stabil takt med sitt tydliga koncept: Miljövänliga hyresrätter byggda i trä.

Porträtt

Från utkant till centrum

Stabil. Från korvkiosken på idrottsplatsen till fastighetsbranchens epicentrum. Corems vd Eva Landén har gjort den resan. Nu ska hon leda bolaget in i ett nytt decennium.

Tillbaka till förstasidan