Porträtt

Nya idéer ska lyfta JLL

För två månader sedan tog Charlotte Strömberg steget över till fastighetsbranschen när hon tillträdde som Nordenchef för det globala konsultföretaget Jones Lang LaSalle (jll). Det är knappast ett dukat bord som Strömberg anländer till. 2005 var ett blandat år för konsultjätten som tappade ett jätteuppdrag och tvingades att varsla 70 anställda.
Huvudstyrelsen i London blev nervös och insåg att den måste vaska fram en ledare som kan tillföra något helt nytt. Den bestämde sig för att leta utanför den egna branschen och målet var en korsbefruktning, att hitta en person som kunde tillföra nytt blod från en näraliggande bransch.
En huvudjägare fick uppdraget och lyckades så småningom att övertala Charlotte Strömberg, med 20 års erfarenheter från den heta finansmarknaden och som haft flera tunga chefsposter på Alfred Berg och Carnegie, att tacka ja.

Charlotte Strömberg är tävlingsinriktad och har målsättningen klar.
– Vi ska bli nummer ett eller två inom alla affärsområden där vi har verksamhet.
Hon har träffat bolagets alla 130 medarbetare i små grupper och ödmjukt gjort klart för dem att hon inte kan så mycket om fastighetsmarknaden. Men hon har lång erfarenhet av att leverera strategisk rådgivning till likande kundgrupper så hon ser inte det som något problem.
– Mitt jobb är att lyfta fram och vidareutveckla den specialistkompetens som finns sedan tidigare. Jag vill att det ska vara högt i tak och att saker ska ifrågasättas.
Fastighetsvärlden träffar henne på fastighetsmässan i Cannes. Hon har under många år i tidigare jobb undrat vad det är som är så ”magiskt” med Mipim, som alla inom fastighetsbranschen brukar tala om varje vår. Hennes målsättning är densamma som alla andras – att knyta kontakter. Skillnaden för hennes del är det till stor del handlar om nya kontakter.
Strömberg konstaterar att det finns flera paralleller mellan fastighets- och finansbranschen. Hon jämför med sitt jobb på Alfred Berg som i början av 1990-talet var en mindre aktör på den svenska marknaden.
– Jag fick vara med och bygga upp det till en topposition. Det skedde på en marknad som professionaliserades i en väldigt hög grad i samband med valutaavregleringen 1992 som blev startskottet för det internationella intresset för den svenska marknaden. Där ser jag många paralleller till det explosionsartade intresset som fastighetsmarknaden nu får från internationella aktörer. Det finns otroligt många paralleller i form av trender, i termer av professionalisering och användande av rådgivare vilket man inte hade så mycket av på svensk finansmarknad i mitten av 80-talet. Det är precis det som sker nu inom fastighetsbranschen.

Den fullständiga artikeln går att läsa i Fastighetsvärlden nummer 3, 2006.

Fler Porträtt

Porträtt

Tydlig framtidstro

Vecturas vd Joel Ambré om att bolaget måste bli större, det nya landmärket och om att bidra till Sveriges konkurrenskraft.

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Porträtt

Långläsning: Frälser med affärer

Hon skulle bli präst. 20 år ­senare är Anna-Carin Telin vd för Outpoint.

Porträtt

Långläsning: Snabb tillväxt med lågpris

Få pratar om att växa inom fastigheter just nu. Men Fredrik Mässing är ett undantag. Nu leder han det nischade Prisma Properties som har en tydlig tillväxtagenda. Läs FV:s personporträtt – ur magasinet.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Porträtt

Långläsning: Omsorg i detaljerna

Dan T Sehlberg lämnade it- och mediesektorn för att satsa på socialt entreprenörskap, numera via bolaget Sehlhall.

Porträtt

Långläsning: 100-åringen och framtiden

Jubilaren om tvärniten, om värdegrunden och de nya utmaningarna.

Porträtt

Lång intervju: Oväntad vinnare på kuppen

Han hade inga planer på att bli fastighetsägare – i dag äger han ett miljardbestånd.

Porträtt

Redo att ta risk

Han gillar att ta kalkylerade risker och reser just nu Almas tredje fond.

Porträtt

Mer psykolog än ingenjör

FV-intervju. Under hans år som vd på Svefa har bolaget dubblats i storlek, och Mikael Lundström har gett sig den på att få till ytterligare en lika stor ökning.

Porträtt

Redo för förnyelse

Pembrokes Nordenchef berättar om bolagets filosofi och det efterlängtade projektet i Stockholms city.

Porträtt

Sätter tydliga mål

Målmedvetet och med låg risk har Hans Eliasson byggt en av Sveriges största bygg- och fastighetskoncerner.

Porträtt

Fängslande uppdrag

Ökade behov. Bolaget hon leder är verkligen speciellt, som namnet antyder. Och tyvärr behöver det växa.

Porträtt

Samhällsbyggare utan långbänkar

FRAMÅT. Inte ens när Johanna Frelin som ny tv-chef såg sig själv på löpsedlarna blev hon avskräckt. Hon visste redan att det var just chef hon ville vara. Nu leder hon Riksbyggen med fokus på hållbarhet och digitalisering, och helst vill hon att allt ska hända så snabbt som möjligt.

Tillbaka till förstasidan