Porträtt

Ny köpoffensiv

Under våren kom plötsligt beskedet att Jan-Erik Höjvall efter sju år lämnar VD-stolen i Akelius. Han berättade då att han skulle engagera sig i familjebolaget som bygger bostadsrätter i Åre, vilket utåt sett såg ut som en väl tidig pensionering för norrlänningen som ifjol fyllde 50 år.

Vid halvårsskiftet presenterades han som ny VD för bostadsbolaget Dombron som Vasakronan knoppat av under våren och som har ett fastighetsbestånd värt 5 miljarder kronor. Nästan omgående var Höjvall med och tog initiativet till den stora bytesaffär som planeras i Uppsala med allmännyttiga Uppsalahem, där Dombron byter till sig samtliga äldreboendefastigheter mot att bolaget säljer sitt stora bestånd studentbostäder.

– Studentbostäder i Uppsala är egentligen bra och har säkra hyresgäster eftersom universitet alltid kommer att finnas kvar. Men nischen äldreboenden passar oss bättre.

Tillväxtplanen för Dombron är omfat- tande, strategin är att inom fem år ha ett bestånd som är värt 20 miljarder kronor. Alltså en nettotillväxt om 3 miljarder kronor per år. En möjlig framtida fördelning är lika stor del bostäder som äldrebostäder. Geografisk har Dombron fokus på Mälarregionen samt Öresunds- och Göteborgsområdet.

– Om det kommer ett stort paket i ett annat område och om det är en tillväxtort så kommer vi att titta på även det, säger Höjvall som utesluter förvärv utomlands.

Men det handlar inte endast om transaktioner utan det kan även bli aktuellt med annat.

– Vi kommer nog att ge oss i kast med nyproduktion av både hyres- och bostadsrätter. Planen är att använda vinsterna från bostadsrätter till att finansiera hyresrätter som vi kan äga långsiktigt. Kommunerna behöver mångfald och vi hoppas kunna er- bjuda båda och det kan förhoppningsvis ge oss en bra förhandlingsposition.

Uppväxt i risudden, fyra mil norr om Haparanda, och med far och farbror som drev byggbolag så har fastighetsbranschen alltid funnits nära. I tonåren flyttade familjen till Luleå där fadern startade målerifirma. Efter att ha arbetat för SAS vid flygplatsen i Luleå i drygt ett år förde intresset för ekonomi och teknik honom till Stockholm och studier vid KTH. Därefter väntade första jobbet som blev på Skandia Fastigheter och med Dag Klerfeldt som chef.

– Det var en rolig tid och jag jobbade med analys och värderingar. Då hade man inte datorer och allt tog längre tid, men det blev mer noggranna analyser.

Därefter fortsatte karriären vid vad som numera åter har blivit hans arbetsgivare, AP-fonderna (Dombron ägs av Fjärde AP- fonden). AP-fonderna hade precis köpt bolaget Nisses med hus för fyra miljarder kronor och Höjvall var ägarrepresentant. Han var även den först anställde som endast arbetade med fastigheter inom AP.

– Jag fick nöjet att rekrytera min egen chef, vilket blev Bo Boestad, en legendarisk chef från Skanska. Därefter rekryterade jag bland andra Leif Andersson. Vi har idag flera anställda inom Dombron som jag tidigare varit med och rekryterat.

Under åren på AP medverkade Höjvall bland annat till några förvärv från Skanska som vid tidpunkten ”befann sig i trångmål”. Kort därefter, 1994, lockades Höjvall över till just Skanska av Mats Mared (som för övrigt nu är styrelseordförande i Dombron) och där blev han affärsutvecklingschef.
Den stora händelsen under tiden där var när Skanska gick ur Norrland genom en apportemission i Norrporten. Höjvall arbetade även, tillsammans med Ikano, med att ut- veckla Stockholm Quality Outlet, i Barkarby norr om Stockholm. Ett projekt som fick ett något kyligt mottagande.

– Problemet var att man från detaljhandelsledet inte ville släppa till för att varumärkena själva skulle få sälja sina produkter.

När Skanska knoppade av det helägda dotterbolaget Drott till börsen fortsatte Höjvall som affärsutvecklingschef där och arbetade då med känt branschfolk som Peter Wågström, Per Berggren och Daniel Skoghäll.

– Drott skulle växa kraftigt och vi köpte flera bolag och var i strid med andra. Vi tog över till exempel Balder och Näckebro. Drott växte från 10 till 40 miljarder kronor på snabb tid, från 1998 till 2002.

När aktiekursen sjönk i Drott ville ledningen ombilda en större mängd fastigheter till bostadsrätter för att visa att det fanns substans inom bolaget, men det blev nobben från styrelsen. Samma svar blev det när ett tyskt bolag ville köpa ett kontorsbestånd för ett pris som var tio procent över värderingen. ”Solklara” affärer, enligt Höjvall, men styrelsen sade åter nej.

– Det blev svårstyrt. Om man inte kan jobba enligt den ledstärna man har, och tror på, så blir det ganska omöjligt att jobba kvar.

Den fullständiga artikeln går att läsa i Fastighetsvärlden #10/2010

Fler Porträtt

Porträtt

Tydlig framtidstro

Vecturas vd Joel Ambré om att bolaget måste bli större, det nya landmärket och om att bidra till Sveriges konkurrenskraft.

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Porträtt

Långläsning: Frälser med affärer

Hon skulle bli präst. 20 år ­senare är Anna-Carin Telin vd för Outpoint.

Porträtt

Långläsning: Snabb tillväxt med lågpris

Få pratar om att växa inom fastigheter just nu. Men Fredrik Mässing är ett undantag. Nu leder han det nischade Prisma Properties som har en tydlig tillväxtagenda. Läs FV:s personporträtt – ur magasinet.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Porträtt

Långläsning: Omsorg i detaljerna

Dan T Sehlberg lämnade it- och mediesektorn för att satsa på socialt entreprenörskap, numera via bolaget Sehlhall.

Porträtt

Långläsning: 100-åringen och framtiden

Jubilaren om tvärniten, om värdegrunden och de nya utmaningarna.

Porträtt

Lång intervju: Oväntad vinnare på kuppen

Han hade inga planer på att bli fastighetsägare – i dag äger han ett miljardbestånd.

Porträtt

Redo att ta risk

Han gillar att ta kalkylerade risker och reser just nu Almas tredje fond.

Porträtt

Mer psykolog än ingenjör

FV-intervju. Under hans år som vd på Svefa har bolaget dubblats i storlek, och Mikael Lundström har gett sig den på att få till ytterligare en lika stor ökning.

Porträtt

Redo för förnyelse

Pembrokes Nordenchef berättar om bolagets filosofi och det efterlängtade projektet i Stockholms city.

Porträtt

Sätter tydliga mål

Målmedvetet och med låg risk har Hans Eliasson byggt en av Sveriges största bygg- och fastighetskoncerner.

Porträtt

Fängslande uppdrag

Ökade behov. Bolaget hon leder är verkligen speciellt, som namnet antyder. Och tyvärr behöver det växa.

Porträtt

Samhällsbyggare utan långbänkar

FRAMÅT. Inte ens när Johanna Frelin som ny tv-chef såg sig själv på löpsedlarna blev hon avskräckt. Hon visste redan att det var just chef hon ville vara. Nu leder hon Riksbyggen med fokus på hållbarhet och digitalisering, och helst vill hon att allt ska hända så snabbt som möjligt.

Tillbaka till förstasidan