Porträtt

Med tydliga mål

Samtalet är försenat, trafiken har sinkat Lennart Sten. Jag väntar på GE Real Estates kontor i centrala Stockholm. Plötsligt står han framför mig. Men inte i den prydligt dubbel-knäppta kavaj som han brukar ha. Han har rutig arbetsskjorta på sig och i den ena nypan håller han ett par leriga stövlar.
– Du får ursäkta mig, jag kommer direkt från skogen. Jag stack hemifrån klockan fem i morse för att hinna mata vildsvinen.
Tio minuter senare har han tvättat av sig och vi har varsin kopp kaffe framför oss. Han rekapitulerar snabbt morgonens händ-elser. Som medlem i ett jaktlag ska han utfodra en koloni vildsvin i Sörmland en gång var tjugonde vecka. Vi fördjupar oss i vildsvinens utbredning under några minuter innan vi tar oss samman och börjar prata jobb.
Sedan många år är Lennart Sten  bosatt i Stockholm, men när han pratar så finns det spår kvar av uppväxten på västkusten. Han är född i Göteborg 1959.  Familjen var då bosatt i Partille men flyttade inom kort till Hisingen och senare vidare till Lindome. Hans mor var lärare och fadern sotare.
När Lennart Sten valde en annan bana än sotarens bröt han en tradition som hade levt kvar sedan någon gång kring 1850, i fem generationer.
Efter treårigt gymnasium, den ekonomiska linjen, var det dags att göra lumpen. Halvmesyrer är inget för Lennart Sten utan han satsade rejält. Det innebar att han flyttade till Stockholm och Sjökrigsskolan i Näsby Park, Täby. Han ryckte in samma sommar som han gick ut ur gymnasiet och det blev en lärorik treårsperiod för honom. Bland annat var han med på den näst sista av Älvsnabbens legendariska jorden-runt-resor. Han lärde sig hantera flertalet båttyper och även helikopterflygning.
När han var klar reservofficer 1981 blev han avtackad med den då rejäla utbildningspremien 28 000 kronor.

Lika målmedvetet satsade Lennart Sten sedan på juridikstudier. Han hade blivit antagen till juristlinjen på Stockholms universitet. Men tiden på universitet blev något längre än han hade tänkt sig ursprungligen. Han blev ordförande för juridiska föreningen där och under ett helt år ägnade han sig åt den uppgiften. Även om det inte var enligt den ursprungliga planen så har han inte ångrat extraåret.
– Man kan säga att jag då tog de första stapplande stegen i bygg- och fastighetsbranschen. Jag var med och drog igång en satsning på juristernas hus, ett slags kårhus för juridikstuderande ute i Frescati.
Lämpliga donatorer kontaktades, Djurgårdsförvaltningen och Byggnadsstyrelsen bearbetades och förslag på plats och byggnad togs fram i samarbete med Ralph Erskine. Genom den stödförening som bildades lyckades nära hälften av den totala investeringen finansieras.
När grundutbildningen var avklarad gick Lennart Sten tillbaka till försvaret i sju månader. Planen var att ”bränna av” 180 dagar av repetitionsutbildning som annars skulle störa yrkeskarriären. Han hamnade mitt uppe i den febrila ubåtsjakt som då pågick. Det var dag- och nattjänstgöring mest hela tiden. Och inte slapp han ifrån ytterligare tjänstgöring, året senare blev han åter inkallad för ”repmånad”.
Efter sitt halvår med försvaret påbörjade han sin tingstjänstgöring, först vid Riks-skatteverkets exekutionsjuridiska avdelning  och sedan vid Solna Tingsrätt. Efter full-gjorda 14 månader hoppade han av och började på en liten advokatbyrå.
Efter något år gick han vidare till Gedda & Ekdahl (numera Bird & Bird) där han blev delägare och stannade ända till 1996. Under de här åren såg han verkningarna av finans- och fastighetskrisen.
Han arbetade bland annat med omstruktureringen av Reso-koncernen. Det var långa hyresavtal som tecknades, hotellrörelser, fastigheter och bolag som skulle säljas med mera.
– Jag var med så pass mycket att jag vet hur snabbt värden kan försvinna.
Han fick också ta hand om många IT- och telekomrelaterade ärenden. Det ledde till att han fick en fråga från Baker McKenzie om att ta hand om motsvarande uppgifter hos dem. Han bytte byrå men såg fortfarande livet som advokat som en naturlig fortsättning på yrkeslivet.

Den fullständiga artikeln finns att läsa i Fastighetvärlden #10-06

Fler Porträtt

Porträtt

Tydlig framtidstro

Vecturas vd Joel Ambré om att bolaget måste bli större, det nya landmärket och om att bidra till Sveriges konkurrenskraft.

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Porträtt

Långläsning: Frälser med affärer

Hon skulle bli präst. 20 år ­senare är Anna-Carin Telin vd för Outpoint.

Porträtt

Långläsning: Snabb tillväxt med lågpris

Få pratar om att växa inom fastigheter just nu. Men Fredrik Mässing är ett undantag. Nu leder han det nischade Prisma Properties som har en tydlig tillväxtagenda. Läs FV:s personporträtt – ur magasinet.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Porträtt

Långläsning: Omsorg i detaljerna

Dan T Sehlberg lämnade it- och mediesektorn för att satsa på socialt entreprenörskap, numera via bolaget Sehlhall.

Porträtt

Långläsning: 100-åringen och framtiden

Jubilaren om tvärniten, om värdegrunden och de nya utmaningarna.

Porträtt

Lång intervju: Oväntad vinnare på kuppen

Han hade inga planer på att bli fastighetsägare – i dag äger han ett miljardbestånd.

Porträtt

Redo att ta risk

Han gillar att ta kalkylerade risker och reser just nu Almas tredje fond.

Porträtt

Mer psykolog än ingenjör

FV-intervju. Under hans år som vd på Svefa har bolaget dubblats i storlek, och Mikael Lundström har gett sig den på att få till ytterligare en lika stor ökning.

Porträtt

Redo för förnyelse

Pembrokes Nordenchef berättar om bolagets filosofi och det efterlängtade projektet i Stockholms city.

Porträtt

Sätter tydliga mål

Målmedvetet och med låg risk har Hans Eliasson byggt en av Sveriges största bygg- och fastighetskoncerner.

Porträtt

Fängslande uppdrag

Ökade behov. Bolaget hon leder är verkligen speciellt, som namnet antyder. Och tyvärr behöver det växa.

Porträtt

Samhällsbyggare utan långbänkar

FRAMÅT. Inte ens när Johanna Frelin som ny tv-chef såg sig själv på löpsedlarna blev hon avskräckt. Hon visste redan att det var just chef hon ville vara. Nu leder hon Riksbyggen med fokus på hållbarhet och digitalisering, och helst vill hon att allt ska hända så snabbt som möjligt.

Tillbaka till förstasidan