Porträtt

Kalkylerar med växande index

Vid ett kontor intill Sergels Torg i Stockholm City basar Christina Gustafsson för ett hårt arbetande internationellt gäng som följer fastighetsmarknaden på nördnivå. Det är det internationella IPD:s Stockholmskontor, företaget som servar den nordiska marknaden med fastighetsindex och olika benchmarkingprodukter.

När Fastighetsvärlden träffar henne i början av januari sprudlar hon av energi.

– Det här är den roligaste perioden på året. Just nu får vi in massor av data från företagen som medverkar i indexet och det är en febril aktivitet, säger Christina Gustafsson.

Just nu pågår uppdatering av databasen, indata checkas så att alla siffror finns med, att de ligger på rimliga nivåer inom vissa intervall och att det är konsistent mot förra året och inte minst så att alla fastigheter finns med. De angivna marknadsvärdena kontrolleras också så att det finns en förklaring till varför förändringar skett av värdet. Det måste finnas rimliga förklaringar genom förändringar av yield, hyror och vakanser 
eller investeringar i fastigheten.

– Nu de närmaste veckorna återkommer vi till kunderna med kompletteringsfrågor, det är handfasta frågor som att till exempel motivera varför en fastighet har tappat 10 procent i värde samtidigt som yielden sänkts och hyrorna ökat.

Karriären fram till IPD har inte varit spikrak, utan vindlat sig fram och även bjudit på en rejäl återvändsgränd. Som många ledande inom fastighetsbranschen började den på KTH där Christina Gustafsson tog examen från Lantmäterilinjen 1976.

– Mina första arbetskamrater var Stellan Lundström och Hans Lind. Jag började redan under det fjärde året i ett projekt som handlade om värdering av lantbruksfastigheter som leddes av Erik Persson. Jag insåg väldigt snart att jag inte hade samma kapaciteten att skriva rapporter som till exempel Hans Lind. Det kändes inte som det bästa valet att fortsätta där.

Valet föll i stället på Vägverket och hantering av frågor kring inlösen av jord- och skogsbruksmark och där arbetade hon i fem års tid. Den senare delen tillbringade hon på KTH med att skriva anvisningar för Vägverket och LRF om hur man ska betala ersättning till lantbrukare. Det kändes kul att vara tillbaka i den miljön så av rena farten stannade hon och skrev en licentiatavhandling om arrondering av skogsmark – strukturekonomiska effekter i skogsmark.

– Jag arbetade med jord- och skogsfrågor i tio år. Det avslutades väldigt abrupt genom att det inte fanns intresse för den här typen av forskning längre eftersom hela lagstiftningen kring lant- och skogsbruk avreglerades 1987.

– Man ska inte ge sig in i den där typen av områden, sådana som styrs av politiker, för då kan man förlora sin kompetens. Det är ungefär som att det fanns ett antal konsulter mycket hårt nischade på räntebidrag, deras marknad försvann helt i början av 90-talet genom politiska beslut.

Christina Gustafsson är lantbrukardotter från Gotland och hon menar att det säkert spelade in på hennes ursprungliga yrkesinriktning. Hennes far sadlade senare om och blev fastighetsmäklare och har även gjort fastighetsvärderingar, exploaterat mark och liknande och de har därför alltid haft ett bra utbyte av erfarenheter även yrkesmässigt.

– Min far är 83 år och han håller fortfarande på att exploatera tomter. Vi har ett litet bolag tillsamman och i ett område nere vid Tofta har han fått ut 34 tomter de senaste 5 åren, och det finns 7 kvar just nu. Det där tror jag kanske att jag ska fortsätta med när jag går i pension. Och framför allt ska vi försöka att hitta mer mark att köpa.

När ”skogssidan” stängdes ringde Christina Gustafsson kamraterna, Tomas Ramälv, Jan Rosengren och Agneta Jakobsson på Värderingshuset, och sade att det där med skogsvärdering det kan man nog tillämpa även på kommersiella fastigheter. Samtalet ledde till ett jobb som värderare på det som senare utvecklades till DTZ.

Några år in på 90-talet när branschen i stort handlade om bankvärderingar fick hon ett erbjudande från Fastighetsägarna om att börja arbeta med fastighetsekonomiska frågor.

Det blev flera år med lobbyarbete kring bostadsmarknaden och då aktuella likviditetsproblem och finansieringsfrågor.

Den fullständiga artikeln går att läsa i Fastighetsvärlden #1/2010

Missa inte! Fastighetsdagen Uppsala 2024

Den 9 april är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Uppsala. Seminariet äger rum på Uppsala Konsert & Kongress, Uppsala.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Porträtt

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Porträtt

Långläsning: Frälser med affärer

Hon skulle bli präst. 20 år ­senare är Anna-Carin Telin vd för Outpoint.

Porträtt

Långläsning: Snabb tillväxt med lågpris

Få pratar om att växa inom fastigheter just nu. Men Fredrik Mässing är ett undantag. Nu leder han det nischade Prisma Properties som har en tydlig tillväxtagenda. Läs FV:s personporträtt – ur magasinet.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Porträtt

Långläsning: Omsorg i detaljerna

Dan T Sehlberg lämnade it- och mediesektorn för att satsa på socialt entreprenörskap, numera via bolaget Sehlhall.

Porträtt

Långläsning: 100-åringen och framtiden

Jubilaren om tvärniten, om värdegrunden och de nya utmaningarna.

Porträtt

Lång intervju: Oväntad vinnare på kuppen

Han hade inga planer på att bli fastighetsägare – i dag äger han ett miljardbestånd.

Porträtt

Redo att ta risk

Han gillar att ta kalkylerade risker och reser just nu Almas tredje fond.

Porträtt

Mer psykolog än ingenjör

FV-intervju. Under hans år som vd på Svefa har bolaget dubblats i storlek, och Mikael Lundström har gett sig den på att få till ytterligare en lika stor ökning.

Porträtt

Redo för förnyelse

Pembrokes Nordenchef berättar om bolagets filosofi och det efterlängtade projektet i Stockholms city.

Porträtt

Sätter tydliga mål

Målmedvetet och med låg risk har Hans Eliasson byggt en av Sveriges största bygg- och fastighetskoncerner.

Porträtt

Fängslande uppdrag

Ökade behov. Bolaget hon leder är verkligen speciellt, som namnet antyder. Och tyvärr behöver det växa.

Porträtt

Samhällsbyggare utan långbänkar

FRAMÅT. Inte ens när Johanna Frelin som ny tv-chef såg sig själv på löpsedlarna blev hon avskräckt. Hon visste redan att det var just chef hon ville vara. Nu leder hon Riksbyggen med fokus på hållbarhet och digitalisering, och helst vill hon att allt ska hända så snabbt som möjligt.

Porträtt

Fokus på det bästa

Hufvudstadens nya vd Anders Nygren i en lång FV-intervju.

Tillbaka till förstasidan