Porträtt

Iskallt uppdrag i rysk häxkittel

Fastighetsvärlden träffar Thomas Lindeborg i S:t Petersburg och han tar oss med på en rundtur. När chauffören ska göra en u-sväng blir vi plötsligt stoppade av polisen och lite pallaver utbryter. Först ser polismannen bister ut, därefter verkar han le lite.

Chauffören berättar sedan att det inte endast var förbjudet att göra en u-sväng utan att det just nu var ett extra allvarligt brott eftersom den blivande presidenten Dmitrij Medvedev skulle passera inom en kvart. Men det fanns ändå en möjlighet att få göra en u-sväng – om vi betalade en bunt rubelsedlar. Chauffören kör vidare och vänder istället några kvarter längre fram.

– Det händer hela tiden. Speciellt i S:t Petersburg och Moskva handlar det mycket om mutor. Vi håller oss borta från det. Jag möter en helt annan attityd när jag besöker andra ryska miljonstäder, säger Lindeborg.

Det ryska äventyret började i slutet av 2004, drygt två år efter att London & Regional (L&R) anställt honom som ansvarig för att bygga upp en portfölj med nordiska fastigheter. Men Lindeborg och ägarbröderna Richard och Ian Livingstone siktade alltså snart på ännu högre avkastning än vad den svenska och nordiska fastighetsmarknaden genererade. Bolaget skulle in på en riktig tillväxtmarknad.

– Vi har tagit risk och tagit tjuren vid hornen. Vi har vågat. Det är jag riktigt stolt över.

L&R Ryssland, där Lindeborg är delägare, äger idag fastigheter i Ryssland för drygt sex miljarder kronor, och det till börsen avknoppade NEPR (Northern European Properties) äger hus för nästan tre miljarder i landet i öst. Dessutom har bolagen köpt stora mängder mark i attraktiva städer och projektbanken är stor. Bland annat planerar L&R att bygga 10–15 Hiltonhotell spridda över hela Ryssland de kommande fem åren, varav flera projekt är i gång. Bolaget ska även driva hotellen på franchisebasis åt den välkända kedjan.

Avkastningskraven i de två största städerna Moskva och S:t Petersburg har pressats ner rejält de senaste två åren och med ett risktillägg på en till två procent borträknat skiljer det snart inte så mycket från nivåerna i Stockholm. Detta har fått Lindeborg att söka sig till andra städer och han är i genomsnitt på resande fot tre dagar i veckan.

Upplevelserna är många och innehåller berättelser om fulla chaufförer på obefintliga vägar, piloter som chansat genom att flyga in i åskväder och medarbetare som tvingats att stanna över natten på en flygplats för att papperen inte varit helt i ordning och dessutom upptäckt att han blivit  rånad på alla värdesaker när han vaknat på morgonen.

– Det pratas väldigt mycket om kriminalitet, men jag har aldrig varit utsatt för något. Jag tycker egentligen inte att det är farligare här än i London eller Stockholm, säger Lindeborg som numera har den brittiska huvudstaden som utgångsort.

Men det finns saker som stör honom. Löften och tider hålls långt ifrån alltid och det finns inte så mycket att göra åt det.

Ett av NEPR:s första köp i Ryssland, för övrigt från L&R, var en hotellfastighet bara några minuters promenad från det kända Eremitaget på andra sidan Nevafloden. Det är idag det första Holiday Club utanför Norden och öppnade i mitten av januari.

– Det är ett halvår försenat, säger Lindeborg, för andra gången på kort tid, om det exklusiva spa som ska tillhöra det femstjärniga hotellet. Operatören gnäller på entreprenören.

Lindeborg upptäckte fastigheten när det bara fanns ett tomt fastighetsskal på tomten, men mest var det lera. Efter en tuff budgivning var några av de ryska oligarkerna besegrade och i sin vinst lovade Lindeborg den tidigare ägaren att få fortsätta entreprenaden, vilket var kravet för försäljning.

– Att vi dessutom tog in en operatör innan allt var klart kanske inte heller var helt bra.

Han kan inte låta bli att fnysa åt några gäster som sitter och bolmar i en av alla de sköna soffgrupperna som står utplacerade i den stora foajén. Tanken är ju faktiskt att det ska vara ett spa- och hälsohotell.

Den fullständiga artikeln går att läsa i Fastighetsvärlden #2/2008.

Fler Porträtt

Porträtt

Tydlig framtidstro

Vecturas vd Joel Ambré om att bolaget måste bli större, det nya landmärket och om att bidra till Sveriges konkurrenskraft.

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Porträtt

Långläsning: Frälser med affärer

Hon skulle bli präst. 20 år ­senare är Anna-Carin Telin vd för Outpoint.

Porträtt

Långläsning: Snabb tillväxt med lågpris

Få pratar om att växa inom fastigheter just nu. Men Fredrik Mässing är ett undantag. Nu leder han det nischade Prisma Properties som har en tydlig tillväxtagenda. Läs FV:s personporträtt – ur magasinet.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Porträtt

Långläsning: Omsorg i detaljerna

Dan T Sehlberg lämnade it- och mediesektorn för att satsa på socialt entreprenörskap, numera via bolaget Sehlhall.

Porträtt

Långläsning: 100-åringen och framtiden

Jubilaren om tvärniten, om värdegrunden och de nya utmaningarna.

Porträtt

Lång intervju: Oväntad vinnare på kuppen

Han hade inga planer på att bli fastighetsägare – i dag äger han ett miljardbestånd.

Porträtt

Redo att ta risk

Han gillar att ta kalkylerade risker och reser just nu Almas tredje fond.

Porträtt

Mer psykolog än ingenjör

FV-intervju. Under hans år som vd på Svefa har bolaget dubblats i storlek, och Mikael Lundström har gett sig den på att få till ytterligare en lika stor ökning.

Porträtt

Redo för förnyelse

Pembrokes Nordenchef berättar om bolagets filosofi och det efterlängtade projektet i Stockholms city.

Porträtt

Sätter tydliga mål

Målmedvetet och med låg risk har Hans Eliasson byggt en av Sveriges största bygg- och fastighetskoncerner.

Porträtt

Fängslande uppdrag

Ökade behov. Bolaget hon leder är verkligen speciellt, som namnet antyder. Och tyvärr behöver det växa.

Porträtt

Samhällsbyggare utan långbänkar

FRAMÅT. Inte ens när Johanna Frelin som ny tv-chef såg sig själv på löpsedlarna blev hon avskräckt. Hon visste redan att det var just chef hon ville vara. Nu leder hon Riksbyggen med fokus på hållbarhet och digitalisering, och helst vill hon att allt ska hända så snabbt som möjligt.

Tillbaka till förstasidan