Porträtt

Hon säljer fastigheter med rätt personal

Christel Armstrong Darvik har haft ett intensivt första år som vd på Tornet. Den nya strategin inleddes strax efter hennes ankomst och innebar en kontrakurs jämfört med vad som gällde när hon tillsattes. Tornets nya ägare, Ratos- och Lehman Brotherskontrollerade lrt, antog 2003 en ny strategi som innebar att belåningen ökades och att hela beståndet skall säljas ut. Med tanke på den substansrabatt som rådde på fastighetsaktier för att par år sedan blir aktieägarnas vinst mycket hög. Avyttringsfasen skall enligt planerna vara avslutad inom sex år.
Vid starten uppgick värdet totalt till omkring 22 miljarder. Under 2004 såldes fastigheter till ett värde av fem miljarder, hittills under 2005 har försäljningar för ytterligare tre miljarder genomförts.
– Det som gör jobbet intressant är att man aldrig vet vad som kommer att hända. Därför blir det aldrig tråkigt att arbeta i fastighetsbranschen, säger Christel Armstrong Darvik.
Tur är väl det, för hon gillar inte att ha tråkigt. I snitt har hon hittills stannat i fem år på samma jobb. De första två-tre åren brukar vara intensiva, då genomför hon alla nödvändiga förändringar. Fjärde året brukar gå på räls, och det femte börjar Christel Armstrong Darvik se sig om efter ett annat jobb. Men det är inte nödvändigt att byta företag, huvudsaken är att utmaningarna är nya.

Det första året på Tornet har inneburit oväntad skjuts i affärerna, men har samtidigt krävt en hel del skicklighet när det gäller att skapa konkurrenskraft. Tornets fastighetsbestånd utgörs av bostads- och kontorsfastigheter samt köpcentra i hela landet. Efterfrågan på bostadsfastigheter och köpcentra har varit – och är – mycket stort. Däremot är marknaden för kontorsfastigheter betydligt trögare. Det gäller för Christer Armstrong Darvik att anpassa strategierna.
– Just nu har vi en mycket stor efterfrågan på fastigheter. Det ska vi utnyttja, men det gäller att sälja rätt typ av objekt till rätt köpare. Hittills har det gått förvånansvärt lätt. Tornets nya strategi var därför ovanligt vältajmad, menar hon.
Och hon tror att efterfrågan fortsätter att vara hög ett tag framöver. Ett av skälen är att den räntehöjning många trodde skulle komma i höstas inte blev verklighet – tvärtom sänktes räntan och eldade på en redan het fastighetsmarknad. Men Christel Armstrong Darvik är inte orolig för någon bubbla.
– Än så länge läggs buden utifrån en kassaflödesmodell. Därför kan man inte likna situationen vid det som gällde i början av 90-talet, då en fastighetsbubbla blåstes upp och sprack. Nu finns verkliga siffror bakom värdena, säger hon.
Men hon medger att bankerna på senare tid har ökat utlåningsgraden, vilket på sikt kan innebära en fara.
– Det är viktigt att bankerna har kontroll på sin utlåning.

En annan faktor som dämpar oron för en bubbla är att den svenska fastighetsmarknaden fungerar ovanligt väl. Det är ett skäl till det stora intresset från utländska aktörer. Den svenska marknaden är enkel att arbeta på, den är transparent och ganska likvid. Den som gör förvärv här kan vara säker på att objektet går att sälja om fem år.
– Dessutom har marknaden på senare tid stärkts ytterligare av att företrädare för en del fastighetsbolag, exempelvis Kungsleden, har offentliggjort att de vill köpa mer, påminner Christel Armstrong Darvik.
Just nu är hon i färd med att sälja så mycket som möjligt av Tornets bostadsfastigheter. De flesta säljs till bostadsrättsföreningar. Ombildningsvågen kan i det närmaste anses vara över i Stockholm, men i Göteborg och Malmö är den i full gång. I Västerås har dock Tornet gjort ett undantag och sålt till Akelius.

Den fullständiga artikeln går att finna i Fastighetsvärlden nummer 5/6, 2005

Fler Porträtt

Porträtt

Tydlig framtidstro

Vecturas vd Joel Ambré om att bolaget måste bli större, det nya landmärket och om att bidra till Sveriges konkurrenskraft.

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Porträtt

Långläsning: Frälser med affärer

Hon skulle bli präst. 20 år ­senare är Anna-Carin Telin vd för Outpoint.

Porträtt

Långläsning: Snabb tillväxt med lågpris

Få pratar om att växa inom fastigheter just nu. Men Fredrik Mässing är ett undantag. Nu leder han det nischade Prisma Properties som har en tydlig tillväxtagenda. Läs FV:s personporträtt – ur magasinet.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Porträtt

Långläsning: Omsorg i detaljerna

Dan T Sehlberg lämnade it- och mediesektorn för att satsa på socialt entreprenörskap, numera via bolaget Sehlhall.

Porträtt

Långläsning: 100-åringen och framtiden

Jubilaren om tvärniten, om värdegrunden och de nya utmaningarna.

Porträtt

Lång intervju: Oväntad vinnare på kuppen

Han hade inga planer på att bli fastighetsägare – i dag äger han ett miljardbestånd.

Porträtt

Redo att ta risk

Han gillar att ta kalkylerade risker och reser just nu Almas tredje fond.

Porträtt

Mer psykolog än ingenjör

FV-intervju. Under hans år som vd på Svefa har bolaget dubblats i storlek, och Mikael Lundström har gett sig den på att få till ytterligare en lika stor ökning.

Porträtt

Redo för förnyelse

Pembrokes Nordenchef berättar om bolagets filosofi och det efterlängtade projektet i Stockholms city.

Porträtt

Sätter tydliga mål

Målmedvetet och med låg risk har Hans Eliasson byggt en av Sveriges största bygg- och fastighetskoncerner.

Porträtt

Fängslande uppdrag

Ökade behov. Bolaget hon leder är verkligen speciellt, som namnet antyder. Och tyvärr behöver det växa.

Porträtt

Samhällsbyggare utan långbänkar

FRAMÅT. Inte ens när Johanna Frelin som ny tv-chef såg sig själv på löpsedlarna blev hon avskräckt. Hon visste redan att det var just chef hon ville vara. Nu leder hon Riksbyggen med fokus på hållbarhet och digitalisering, och helst vill hon att allt ska hända så snabbt som möjligt.

Tillbaka till förstasidan