Porträtt

Hon säljer fastigheter med rätt personal

Christel Armstrong Darvik har haft ett intensivt första år som vd på Tornet. Den nya strategin inleddes strax efter hennes ankomst och innebar en kontrakurs jämfört med vad som gällde när hon tillsattes. Tornets nya ägare, Ratos- och Lehman Brotherskontrollerade lrt, antog 2003 en ny strategi som innebar att belåningen ökades och att hela beståndet skall säljas ut. Med tanke på den substansrabatt som rådde på fastighetsaktier för att par år sedan blir aktieägarnas vinst mycket hög. Avyttringsfasen skall enligt planerna vara avslutad inom sex år.
Vid starten uppgick värdet totalt till omkring 22 miljarder. Under 2004 såldes fastigheter till ett värde av fem miljarder, hittills under 2005 har försäljningar för ytterligare tre miljarder genomförts.
– Det som gör jobbet intressant är att man aldrig vet vad som kommer att hända. Därför blir det aldrig tråkigt att arbeta i fastighetsbranschen, säger Christel Armstrong Darvik.
Tur är väl det, för hon gillar inte att ha tråkigt. I snitt har hon hittills stannat i fem år på samma jobb. De första två-tre åren brukar vara intensiva, då genomför hon alla nödvändiga förändringar. Fjärde året brukar gå på räls, och det femte börjar Christel Armstrong Darvik se sig om efter ett annat jobb. Men det är inte nödvändigt att byta företag, huvudsaken är att utmaningarna är nya.

Det första året på Tornet har inneburit oväntad skjuts i affärerna, men har samtidigt krävt en hel del skicklighet när det gäller att skapa konkurrenskraft. Tornets fastighetsbestånd utgörs av bostads- och kontorsfastigheter samt köpcentra i hela landet. Efterfrågan på bostadsfastigheter och köpcentra har varit – och är – mycket stort. Däremot är marknaden för kontorsfastigheter betydligt trögare. Det gäller för Christer Armstrong Darvik att anpassa strategierna.
– Just nu har vi en mycket stor efterfrågan på fastigheter. Det ska vi utnyttja, men det gäller att sälja rätt typ av objekt till rätt köpare. Hittills har det gått förvånansvärt lätt. Tornets nya strategi var därför ovanligt vältajmad, menar hon.
Och hon tror att efterfrågan fortsätter att vara hög ett tag framöver. Ett av skälen är att den räntehöjning många trodde skulle komma i höstas inte blev verklighet – tvärtom sänktes räntan och eldade på en redan het fastighetsmarknad. Men Christel Armstrong Darvik är inte orolig för någon bubbla.
– Än så länge läggs buden utifrån en kassaflödesmodell. Därför kan man inte likna situationen vid det som gällde i början av 90-talet, då en fastighetsbubbla blåstes upp och sprack. Nu finns verkliga siffror bakom värdena, säger hon.
Men hon medger att bankerna på senare tid har ökat utlåningsgraden, vilket på sikt kan innebära en fara.
– Det är viktigt att bankerna har kontroll på sin utlåning.

En annan faktor som dämpar oron för en bubbla är att den svenska fastighetsmarknaden fungerar ovanligt väl. Det är ett skäl till det stora intresset från utländska aktörer. Den svenska marknaden är enkel att arbeta på, den är transparent och ganska likvid. Den som gör förvärv här kan vara säker på att objektet går att sälja om fem år.
– Dessutom har marknaden på senare tid stärkts ytterligare av att företrädare för en del fastighetsbolag, exempelvis Kungsleden, har offentliggjort att de vill köpa mer, påminner Christel Armstrong Darvik.
Just nu är hon i färd med att sälja så mycket som möjligt av Tornets bostadsfastigheter. De flesta säljs till bostadsrättsföreningar. Ombildningsvågen kan i det närmaste anses vara över i Stockholm, men i Göteborg och Malmö är den i full gång. I Västerås har dock Tornet gjort ett undantag och sålt till Akelius.

Den fullständiga artikeln går att finna i Fastighetsvärlden nummer 5/6, 2005

Missa inte! Fastighetsdagen Göteborg

Den 27 april är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Göteborg. Det äger rum på Radisson Blu Scandinavia Hotel, Göteborg.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Porträtt

Porträtt

Redo att ta risk

Han gillar att ta kalkylerade risker och reser just nu Almas tredje fond.

Porträtt

Mer psykolog än ingenjör

FV-intervju. Under hans år som vd på Svefa har bolaget dubblats i storlek, och Mikael Lundström har gett sig den på att få till ytterligare en lika stor ökning.

Porträtt

Redo för förnyelse

Pembrokes Nordenchef berättar om bolagets filosofi och det efterlängtade projektet i Stockholms city.

Porträtt

Sätter tydliga mål

Målmedvetet och med låg risk har Hans Eliasson byggt en av Sveriges största bygg- och fastighetskoncerner.

Porträtt

Fängslande uppdrag

Ökade behov. Bolaget hon leder är verkligen speciellt, som namnet antyder. Och tyvärr behöver det växa.

Porträtt

Samhällsbyggare utan långbänkar

FRAMÅT. Inte ens när Johanna Frelin som ny tv-chef såg sig själv på löpsedlarna blev hon avskräckt. Hon visste redan att det var just chef hon ville vara. Nu leder hon Riksbyggen med fokus på hållbarhet och digitalisering, och helst vill hon att allt ska hända så snabbt som möjligt.

Porträtt

Fokus på det bästa

Hufvudstadens nya vd Anders Nygren i en lång FV-intervju.

Porträtt

Helgläsning: Varumärket i fonden

NREP-grundaren Rickard S Dahlberg i stor intervju.

Porträtt

Offensivt, kaxigt och rosa

Croisettes vd Per Svensson vill snabbt framåt. Antalet anställda har fördubblats årligen och nu siktar han mot börsen.

Porträtt

Tryck i affärerna

Han är boktryckarlärlingen från Karlshamn som nått tre miljarder i fastighetsvärde. Doldisen Stefan Lindström gör ett allt större avtryck i branschen efter uppmärksammade köp.

Porträtt

Söker handelns vinnare

Framåt. När andra investerare flydde från handelsfastigheter gick Jan Björks Redito in och storköpte utvalda delar. Nu ger sig bolaget in i flera nya investeringar.
Porträtt

Caroline Arehults akademiska utmaning

För knappt två år sedan kom kallduschen, budet som innebar att hennes jobb försvann. Nu har Caroline Arehult funnit en ny utmaning som Akademiska Hus nya vd.

Porträtt

Långläsning: Gasen i botten

Det är alltid rallytempo. Ivar Tollefsen har byggt upp Heimstaden till 275 miljarder kronor. Men vem är han? Läs FV stora intervju från 2007. Alla galna äventyr Synen på svenskar  ”Ingen respekt och all respekt”.

Porträtt

Bygger tillit – i koja som slott

Kameleont. Från Mexico City till kontoret på Östermalm – via norra Botkyrka, Handels och London. Nils Styfs krokiga resa in i branschen har gett honom en ovärderlig superkraft.

Tillbaka till förstasidan