Porträtt

Hon rustar Sverige

Tillväxt. Maria Bredberg Pettersson är högsta chef hos en av Sveriges största fastighetsägare, Fortifikationsverket, och har hyresgäster som Försvars­makten, Polismyndigheten och FOI.
– Vi är inte som andra fastighetsägare, vi har ett mycket speciellt uppdrag.

Maria Bredberg Pettersson har varit generaldirektör för Fortifikationsverket sedan 2018 och har fått uppdraget förlängt till 2027. Efter det hägrar bland annat fjällvärlden. Det är dit hon åker för att varva ner, för att sitta på ett renskinn med en kaffekopp i handen, vandra i naturen och se solnedgång, månen och norrsken – ibland alla tre samtidigt, vilket hände för några år sedan.

– Bortom Fortifikationsverkets horisont är jag stugvärd hos Svenska Turistföreningen någonstans i fjällvärlden. Jag är ofta däruppe och vandrar och åker skidor. När jag inte är där kanske det blir att jag börjar köra enduro igen. Och odlar potatis på kolonilotten.

Men fram till 2027 leder hon uppdraget att leverera robust och säker infrastruktur till totalförsvaret i en tid av försämrat säkerhetspolitiskt läge.

Maria Bredberg Pettersson har en rad chefsbefattningar i ryggen. Hon blev färdig jurist 1985 och började efter det på skatteförvaltningen i Stockholm för att sedan gå vidare till Skatteverket. 2006 blev hon departementsråd och chef för budgetsekretariatet på Näringsdepartementet. Två år efter det blev hon överdirektör vid Rikspolisstyrelsen.

Har det varit ett problem att du inte har en militär eller polisiär utbildning?

– Nej, det tycker jag inte. Det var kanske några som tyckte att det var ett problem inom polisen när jag var överdirektör där, men det viktiga för mig är att man gör ett bra arbete och kan bidra med olika perspektiv. Som i dag när jag arbetar tätt med Försvarsmakten och bidrar med fastighetsperspektivet.

När Maria Bredberg Pettersson skulle välja utbildning efter gymnasiet föll valet på juridik eftersom det är en bred utbildning – möjligheterna var stora till arbete inom i stort sett vilken yrkeskategori som helst. Yrkesvalet har alltså inte präglats av familjen eller föräldrarna, men hon tror däremot att hon kanske har chefat på merparten av jobben på grund av sin syskonroll.

– Jag är en typisk storasyster. Jag var ganska bossig mot mina bröder och berättade vad de skulle göra och inte göra, säger hon och skrattar.

Var det självklart att hoppa på jobbet som generaldirektör för Fortifikationsverket?

– Ja, det var det. Jag satt i styrelsen för Fortifikationsverket så det var verkligen inte en okänd myndighet för mig, men det var förstås mycket jag var tvungen att lära mig när jag klev in i rollen. Jag har varit chef på i stort alla arbetsplatser jag har varit på och jag kände att var redo för att bli generaldirektör.

Sedan 2018, när hon blev utsedd av regeringen att leda myndigheten, har det hänt mycket. Bara fem år tidigare lades förslaget om att skrota Fortifikationsverket ner.

2011 bestämde nämligen regeringen att myndigheten skulle läggas ner och slås samman med Statens fastighetsverk i en ny myndighet, men 2013 ändrade man sig. Fortifikationsverkets bestånd av fastigheter, anläggningar och mark minskade med 54 procent mellan åren 1997 och 2005. Men det är historia.

I dag handlar det enbart om tillväxt. Uppdraget från regeringen gör gällande att myndigheten ska möta totalförsvarets växande behov, och därför har man också investerat rejält de senaste åren. Bara under 2022 köpte Fortifikationsverket fastigheter och mark för 2,5 miljarder kronor – sju gånger mer än året före.

Den 24 februari 2022 gick Ryssland in i Ukraina och startade det krig som fortfarande skapar förödelse i landet, knappt 70 mil från Sveriges gräns.

På morgonen samma dag som Vladimir Putin bekräftade Rysslands anfall på Ukraina spelade Maria Bredberg Pettersson in en intern sändning till Fortifikationsverkets medarbetare. Hon gör det varje månad för att alla ska vara uppdaterade på vad som händer i och omkring myndigheten, men den här gången kändes det speciellt.

– Jag och vår pressekreterare som intervjuar mig kunde inte ta in det. Det gick ju inte riktigt att förstå att Ryssland hade gått in i Ukraina. Att vi har fått ett krig och en fullskalig invasion i vårt närområde. Mitt budskap till medarbetarna blev bland annat att Fortifikationsverkets verksamhet är viktigare än på mycket länge.

Och den 7 mars i år blev Sverige som bekant med i Nato, vilket innebär att det i dag finns en Natoenhet på myndighetens huvudkontor i Eskilstuna.

– Fortifikationsverket har förändrats otroligt mycket sedan jag började 2018. Nu är tillväxt verklighet för oss, och vi växer snabbt. När jag började var vi cirka 600 anställda – nu är vi närmare 1 100 anställda. 2018 var det inte många som trodde, åtminstone inte jag, att vi skulle få ett krig i närområdet eller att vi skulle bli medlemmar i Nato.

I dag letar man fastigheter över hela Sverige. De senaste åren har man exempelvis köpt JM:s tilltänkta huvudkontor i närheten av Karlbergs slott i Stockholm och Suderbys herrgård nära Gotlands regemente för att ge värnpliktiga bostad i väntan på att nya kaserner byggs.

Vi har exempelvis flera hundra byggnader som är klassade som statliga byggnadsminnen, och örlogsbasen i Karlskrona är världsarv.

Fortifikationsverket har 400 investeringsprojekt i produktion och ytterligare cirka 800 i ett tidigt skede. 2023 utökades myndighetens bruttoarea med cirka 150 000 kvm och ligger på totalt 3,5 miljoner kvadratmeter bruttoarea.

– Fortifikationsverket är inte som andra fastighetsägare. Vi har krav på rådighet, robusthet, säkerhet och hållbarhet för alla våra fastigheter i Sverige. Vi är duktiga på alla de perspektiven och har unik kompetens inom fortifikatorisk utveckling. Ett konkret exempel på det är att vi utvecklar skyddsprodukter för både det militära och civila försvaret. Vi driftar och förvaltar i egen regi, har säkerhetsklassad och krigsplacerad personal samt säkra lokaler. Vi arbetar också aktivt med vårt eget säkerhetsskydd och genomför säkerhetsskyddade upphandlingar. Kort sagt, vi har ett mycket speciellt uppdrag och rustar oss hela tiden för det.

Fortifikationsverket köpte 2022 fastigheten Vapnet 1 av Stenvalvet för 265 miljoner. Flytten från nuvarande lokaler hos Stenvalvet går under 2026.

Är det viktigt att ni äger era fastigheter?

– Vårt mål är att äga fastigheterna som Försvarsmakten och våra andra partner använder, men det är inte alltid det går. Just nu är tillväxten så stor att det handlar om att bygga nytt och att förvärva fastigheter men också att tillfälligt göra förhyrningar hos andra fastighetsägare.

Kan ni hyra av utländska fastighetsägare?

– Nej, det vill vi inte.

2004 beslutade regeringen att regementen på sju orter skulle läggas ner.

Är det ett problem för er i dag att de lades ned?

– Nej, det är inga problem. I dag är det andra verksamheter i de regementen som har lagts ner, så vi äger dem inte längre och kan inte flytta tillbaka. Jag får ofta den frågan, men det är faktiskt inte några problem. Vi följde de politiska beslut som fattades då precis som vi följer de politiska besluten i dag. Nu har vi dessutom möjlighet att skapa mer ändamålsenliga lokaler för att möta Försvarsmaktens behov.

I dag är det precis tvärtom. I försvarsbeslutet 2020 beslutade riksdagen att återetablera regementen i Göteborg, Arvidsjaur, Uppsala, Kristinehamn, Falun, Östersund och Sollefteå. Och redan i försvarsbeslutet 2015 beslutades om återetableringen på Gotland där nu Fortifikationsverket bygger på andra etappen av ett modernt regementsområde.

Som en av Sveriges största fastighetsägare är Fortifikationsverket förmodligen också den fastighetsägare med störst bredd på portföljen som bland annat innehåller kaserner, kontorshus, hamnar, flygfält, bergrum, lager, verkstäder och mark för exempelvis militära övningar. Och myndigheten finns i hela Sverige – nordligaste fastigheten finns vid Treriksröset och den sydligaste vid Ystad.

Vilka är era mest udda fastigheter?

– Vi äger en gammal gruva, bunkrar och andra underjordiska fastigheter, men jag kan inte säga att någon är häftigare än en annan. Jag reser mycket i arbetet och besöker våra olika fastigheter, och det är otroligt roligt att åka runt och se dem och att träffa mina fantastiska medarbetare. Vi har exempelvis flera hundra byggnader som är klassade som statliga byggnadsminnen, och örlogsbasen i Karlskrona är världsarv. Det är vi stolta över.

Sker det någon avveckling över huvud taget i dag?

– Vi avvecklar inte alls. Nu handlar det om tillväxt och investeringar. Men det ska erkännas att det finns några ruckel runt omkring i Sverige som faktiskt borde rivas.

Med tanke på tillväxten – har det varit rejäl tillväxt på budgeten också?

– Vi har en nollbudget. Vår finansiering kommer från hyresintäkter, alltså är vi avgiftsfinansierade. Till det har vi stora lån i Riksgälden. Hur stora de blir beror på vad våra hyresgäster har för behov och vad vi som myndighet behöver för att kunna ta hand om vårt fastighetsbestånd. Självklart kostar tillväxten mycket pengar men vi har ett stort ansvar att växa balanserat samt att bygga och förvalta tids- och kostnadseffektivt.

Vad är du mest stolt över i din karriär?

– Det är att jag har vågat. Att jag hela tiden har tänkt att jag kan klara de utmaningar och de roller jag fått. Och jag bidrar, tillsammans med hela Fortifikationsverket, till Sveriges ökade försvarsförmåga. Det känns stort och förpliktigande i dagens oroliga omvärldsläge.

Fler Porträtt

Porträtt

Ständig förändring

Osentimental. Einar Janson lever inte i det förflutna utan vill hela tiden utveckla verksamheten. Som grundare och vd på Titania söker han möjligheter där andra bara ser problem.

Porträtt

Tydlig framtidstro

Vecturas vd Joel Ambré om att bolaget måste bli större, det nya landmärket och om att bidra till Sveriges konkurrenskraft.

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Porträtt

Långläsning: Frälser med affärer

Hon skulle bli präst. 20 år ­senare är Anna-Carin Telin vd för Outpoint.

Porträtt

Långläsning: Snabb tillväxt med lågpris

Få pratar om att växa inom fastigheter just nu. Men Fredrik Mässing är ett undantag. Nu leder han det nischade Prisma Properties som har en tydlig tillväxtagenda. Läs FV:s personporträtt – ur magasinet.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Porträtt

Långläsning: Omsorg i detaljerna

Dan T Sehlberg lämnade it- och mediesektorn för att satsa på socialt entreprenörskap, numera via bolaget Sehlhall.

Porträtt

Långläsning: 100-åringen och framtiden

Jubilaren om tvärniten, om värdegrunden och de nya utmaningarna.

Porträtt

Lång intervju: Oväntad vinnare på kuppen

Han hade inga planer på att bli fastighetsägare – i dag äger han ett miljardbestånd.

Porträtt

Redo att ta risk

Han gillar att ta kalkylerade risker och reser just nu Almas tredje fond.

Porträtt

Mer psykolog än ingenjör

FV-intervju. Under hans år som vd på Svefa har bolaget dubblats i storlek, och Mikael Lundström har gett sig den på att få till ytterligare en lika stor ökning.

Porträtt

Redo för förnyelse

Pembrokes Nordenchef berättar om bolagets filosofi och det efterlängtade projektet i Stockholms city.

Porträtt

Sätter tydliga mål

Målmedvetet och med låg risk har Hans Eliasson byggt en av Sveriges största bygg- och fastighetskoncerner.

Porträtt

Fängslande uppdrag

Ökade behov. Bolaget hon leder är verkligen speciellt, som namnet antyder. Och tyvärr behöver det växa.

Tillbaka till förstasidan