Porträtt

”Jag gillar långsiktighet”

Nybyggare. Ulrika Hallengren har fått en fin start på nya jobbet som vd på Wihlborgs. Men resan mot toppen har varit lång och kantats av både leråkrar och stom­entreprenader.

Ulrika Hallengren

Född: 1970 i Västervik.

Bor: Lomma, utanför Malmö.

Utbildning: Högskoleingenjör bygg vid Lunds tekniska högskola.

Karriär: Projektör, bygg- och projektledare, fastig­hetsutvecklare och organisationsbyggare.

Aktuell: Vd på Wihlborgs Fastigheter.

Om branschen: ”Kort och koncist: Gillar.”

Karriären i korthet

1994: Börjar som projektör och byggledare på Bodab som sedan blir del av byggkonsultföretaget Tyréns.

1998: Avdelningschef Prefabutveckling Syd som jobbar med stomentreprenader.

2005: Avdelningschef och senare regionchef Tyréns Temaplan – som inriktar sig på konsulttjänster inom analys och projekt­ledning.

2010: Vd på Fastighets AB ML4 och bygger Max IV-anläggningen i Lund. ”Det blev fem år på en åker”.

2015: Projekt- och utvecklingschef på Wihlborgs.

2018: Efterträder Anders Jarl som vd på Wihlborgs.

Visa faktaruta

Från taket på Gängtappen, i Västra hamnen i Malmö, kan Ulrika Hallengren peka ut nästan hela sin karriär. Hon och det uppgraderade varvsområdet har följts åt ända sedan 90-talet. Bakom den gamla u-båtshallen, i Kranen 2, hade Lunds tekniska högskola sin filial – där blev Ulrika Hallengren färdig byggnadsingenjör 1994. Strax till höger har byggkonsultföretaget Tyréns sina lokaler – hit flyttade hon och den dåvarande arbetsgivaren 2002.

Det blev 16 år på Tyréns innan Wihlborgs och Peab värvade henne 2010. Då som vd för Fastighets AB ML4 som var i färd med att uppföra synkrotronljusanläggningen Max IV i Lund. Sveriges i särklass största infrastrukturprojekt inom forskning. ”Det blev fem år på en åker”, som Ulrika Hallengren själv uttrycker det, innan jätteprojektet var klart och hon fick komma tillbaka till Dockan-området, denna gång till Wihlborgs huvudkontor. Hennes förmåga att leda projektet, dessutom till en betydligt lägre kostnad än vad som estimerats, uppmärksammades av ledningen. Ulrika Hallengren avancerade till projekt- och utvecklingschef.

 

Vi höjer blicken från hamnområdet, där Wihlborgs utvecklat totalt 160.000 kvadratmeter kommersiella lokaler, och kisar norrut. Stränder kantar Lommabukten upp mot Barsebäck. Ett pärlband av villastäder radar upp sig bakom det gröna. Idyller som Bjärred, Habo Ljung och så Lomma där Ulrika Hallengren bor med sin familj sedan 19 år.

– Så länge har jag aldrig bott på en och samma plats tidigare. Nej, min familj var inte inom cirkusen, men vi flyttade runt en hel del. Mest Småland och Ångermanland, säger hon. Pappa var, och är fortfarande, snickare hemmahörande i Västervik där jag växte upp.

Det var Ulrika Hallengrens far som öppnade upp för byggintresset. Sedan gick föräldrarna skilda vägar och Sverigeresan fortsatte. Under resans gång blev hon storasyster till fyra syskon. En uppväxt som på många sätt formade ledaren Ulrika Hallengren.

– Det finns saker som är både är bra och mindre bra med det mesta som händer. Det var väldigt lärorikt att träffa nya människor och komma till nya platser och försöka förstå vad som är det speciella där, säger hon.

 

Ulrika Hallengrens intresse för bygg, i kombination med matematik, tog henne till branschen. Men all kunskap går, som bekant, inte att förvärva i skolan. Som att leda och handplocka rätt kompetenser för att lösa uppgifter som ingen har löst förut eller att koppla ekonomiska incitament till gemensamma mål – enligt filosofin ”plockar jag bort risker från leverantören så minskar priset för mig”.

– Redan på gymnasiet förstod jag att det fanns en massa motsättningar mellan olika kompetensområden. Som arkitekten och konstruktören som inte riktigt lirar. Jag tänkte att det måste finnas ett jobb där man samordnar spetskompetenser och får dem att sträva mot samma mål och känna engagemang. Sedan blev jag också bygg- och projektledare. En erfarenhet som jag har stor nytta av i dag som vd.

 

 

”Hur skulle du se på att bli börs-vd?” Dåvarande vd:n Anders Jarl, som suttit på posten i 13 år, ställde frågan till Ulrika Hallengren 2018. Först förstod hon inte riktigt frågan.

– Jag svarade att ”jag kan inte relatera till det, vad menar du?”. Att bli vd var inte något jag strävat efter eller hade på min karta. Jag kanske är så som person. När jag har en uppgift, som exempelvis projektledare, gör jag allt jag kan för att vara dedikerad den. Och jag gillar att lägga fokus på den uppgift som jag har att sköta.

Fokuset vittnar om stor arbetskapacitet. Ibland kanske för stor.

– Jag har, precis som många andra, varit på väg att jobba ihjäl mig. När jag träffade min man för över 20 år sedan, så hävdade jag att han räddade livet på mig. Han påminde mig om att det finns andra saker i livet än att bara försöka göra rätt saker på jobbet.

I dag hämtar hon lugnet i familjen, i cykelspåret (eventuellt blir det Cykelvasan nästa år) och i motorsporten. Ulrika Hallengren har tidigare kört mycket enduro ”men numera räcker tiden inte till”. Hemma i garaget står även en Ducati för landsvägskörning.

Som lagbyggare är hon allergisk mot protektionism och prestige. Att Wihlborgs, har avancerat till andra plats på börsbolagens jämställdhetslista, Allbright, är förmodligen ingen slump.

– Jag är övertygad om att när vi kan ta tillvara våra olikheter och våra olika kompetenser, det är då vi kan hitta de riktigt bra sakerna. Det är föränderligt där ute, kunderna förändras, och då är det viktigt att man inte är för likartad i sin egen struktur.

 

När Fastighetsvärlden frågar Ulrika Hallengren om hon kan sammanfatta sin nuvarande roll med en kort slagkraftig rubrik svarar hon blixtsnabbt ”regionsbyggare”. Wihlborgs är den största kommersiella aktören i Malmö, Lund och Helsingborg och har sedan börsintroduktionen 2005 varit Öresundsregionen troget. Idag är även Köpenhamn en stor och viktig marknad för Wihlborgs. Ulrika Hallengren menar att det inte finns någon anledning att blicka bortom regionen för att fortsätta växa. Åtminstone inte ännu.

– Det är bra att ha ett fokusområde. Jag gillar långsiktighet, att vara på en plats, se utvecklingspotentialen och möjligheterna där. Då blir man en långsiktig samhällsaktör, nästan i stil med en kommun. Fastighetsaffärer, områdesutveckling, stadsbyggnad och regionutveckling är något du bygger över lång tid. Det finns stora fördelar med att vara jätteengagerad på den ort man befinner sig.

– Vad som händer i det längre perspektivet vet man dock inte, säger hon och syftar på Fehmarn-Bält-tunnelns öppnande 2028. Då blir det tre timmars resa till Hamburg från Malmö.

 

Ulrika Hallengren tänker inte blicka bortom Öresundsregionen. ”Det är bra att ha ett fokusområde. Jag gillar långsiktighet. Att vara på en plats”.

 

Det lokala engagemanget i Öresundsregionen, med fyra miljoner invånare och 800.000 arbetsplatser inom en timmes pendlingsavstånd, har fallit aktieägare och analytiker i smaken. Sedan 2018, när Ulrika Hallengren klev på som vd, har börsvärdet stigit med 50 procent – från 16 miljarder till 24 miljarder. Och aktien fortsätter att öka i värde. En gynnsam räntemarknad är en av förklaringarna. Men där finns även ett värde i framtidstron för bolaget som i dag har drygt 2.000 företag som kunder. Att förstå vikten av den enskilda kundens expansionsresa, föränderliga behov och få den att stanna kvar är vitalt för vd:n.

– Vi jobbar mycket med att bygga potential för framtiden, att odla bra lägen. Ett exempel är det unika gamla tullhuset i Nyhamnen på 1 000 kvadratmeter som vi nu totalrenoverar ”top notch” till en kund. Det bygger värden till området för framtiden. Det är viktigt att hela tiden hitta utvecklingsbar mark, nya affärsmöjligheter och planera långsiktigt.

Årligen investerar Wihlborgs drygt en miljard i nya projekt.

– Hittills i år har vi investerat 800 miljoner, så man kan misstänka att det för helåret nu blir lite mer. Men vi investerar i takt med att det finns en efterfrågan. Vi har flera marknader som vi kan välja att investera på. Kommer vi inte fram på ett ställe så kanske vi bygger mer på ett annat. Man måste förstås kunna marknaden, veta var det är bäst att investera, känna orten, universiteten och vilka bolag man kan koppla ihop för att stötta dem.

”Vi har flera marknader som vi kan välja att investera på. Kommer vi inte fram på ett ställe så kanske vi bygger mer på ett annat.”

Ulrika Hallengren ser också coworkingytor som ett bra sätt att stötta regionens entreprenörer. Wihlborgs har cirka 20–25.000 kvadratmeter företags- och kontorshotell i beståndet – bland annat Media Evolution city som koncentrerar sig på mediebolag.

– Jag tror att om du kan erbjuda ett sammanhang där du har människor runt omkring dig som kan hjälpa dig att utveckla din affär så är den dragningskraften stor. Det gäller att pussla ihop rätt företag. Jag gillar att den här typen av koncept växer. Allt vi kan göra för att stötta entreprenörskap och ge utrymme för innovativa affärer är bra.

 

Vissa kritiker menar att Öresundsregionen inte är en så bra plats för ekonomisk tillväxt som det kommuniceras utåt. Ulrika Hallengren håller inte med. Man måste sätta sig in i statistiken för att förstå tillväxtkraften som finns i regionen och ju mer analytikerna tittar på regionen så ökar deras förståelse, menar hon.

– Ibland när man mäter vår region så tittar man på Skåne. Men Skåne är inte representativt för hur regionen utvecklas. Det är väldigt stor skillnad på ekonomisk tillväxtkraft för olika delar av Skåne och Öresundsregionen. Det är viktigt att förstå. Och alla de som jobbar i Köpenhamn räknas som noll-inkomsttagare i Sverige. Men de har ändå mat på bordet, för de tjänar ganska bra i Köpenhamn.

Wihlborgs har ett bestånd på över 590.000 kvadratmeter på andra sidan sundet. Men medan man på den svenska sidan erbjuder citynära lägen befinner man sig utanför centrum i Köpenhamn. Varför?

– Vi har bra lägen här i Sverige men så är det faktiskt i Danmark också. Ur ett arbetsplatsperspektiv har vi riktigt bra lägen där. Både Herlev och Ballerup har bra infrastruktur där många företag kan samverka och utvecklas. Det är också glädjande att flera områdena är på väg in i en stadsutveckling där och man blandar bostäder och kommersiella lokaler i olika framtidsplaner.

 

Strax innan intervjutiden är slut ringer Ulrika Hallengrens telefon. Det är Anders Jarl, ex-vd:n.

– Nu är Anders utanför. Vi ska åka iväg på ett gemensamt möte. Han ska introducera mig för en person som han känner sedan tidigare, som inte jag känner.

Anders Jarl sitter inte längre kvar på kontoret men är styrelseordförande i bolaget. Som styrelseordförande kan han stanna i minst tio år till, har han själv uttryckt.
Lägger sig Anders i den dagliga verksamheten mycket?

– Lägger sig i är ett väldigt speciellt begrepp. Han och jag har samma målsättning. Vi är ett framgångsrikt bolag och ska bli ännu mer framgångsrikt. Det finns ingen motsättning i det. Det är ett supportande samarbete.

– Men, tillägger hon, vi hade inte kunnat göra det här skiftet om han hade suttit kvar på kontoret. Hur skicklig han än har varit under årens lopp, säger Ulrika Hallengren.

Fler Porträtt

Porträtt

Fängslande uppdrag

Ökade behov. Bolaget hon leder är verkligen speciellt, som namnet antyder. Och tyvärr behöver det växa.

Porträtt

Samhällsbyggare utan långbänkar

FRAMÅT. Inte ens när Johanna Frelin som ny tv-chef såg sig själv på löpsedlarna blev hon avskräckt. Hon visste redan att det var just chef hon ville vara. Nu leder hon Riksbyggen med fokus på hållbarhet och digitalisering, och helst vill hon att allt ska hända så snabbt som möjligt.

Porträtt

Fokus på det bästa

Hufvudstadens nya vd Anders Nygren i en lång FV-intervju.

Porträtt

Helgläsning: Varumärket i fonden

NREP-grundaren Rickard S Dahlberg i stor intervju.

Porträtt

Offensivt, kaxigt och rosa

Croisettes vd Per Svensson vill snabbt framåt. Antalet anställda har fördubblats årligen och nu siktar han mot börsen.

Porträtt

Tryck i affärerna

Han är boktryckarlärlingen från Karlshamn som nått tre miljarder i fastighetsvärde. Doldisen Stefan Lindström gör ett allt större avtryck i branschen efter uppmärksammade köp.

Porträtt

Söker handelns vinnare

Framåt. När andra investerare flydde från handelsfastigheter gick Jan Björks Redito in och storköpte utvalda delar. Nu ger sig bolaget in i flera nya investeringar.
Porträtt

Caroline Arehults akademiska utmaning

För knappt två år sedan kom kallduschen, budet som innebar att hennes jobb försvann. Nu har Caroline Arehult funnit en ny utmaning som Akademiska Hus nya vd.

Porträtt

Långläsning: Gasen i botten

Det är alltid rallytempo. Ivar Tollefsen har byggt upp Heimstaden till 275 miljarder kronor. Men vem är han? Läs FV stora intervju från 2007. Alla galna äventyr Synen på svenskar  ”Ingen respekt och all respekt”.

Porträtt

Bygger tillit – i koja som slott

Kameleont. Från Mexico City till kontoret på Östermalm – via norra Botkyrka, Handels och London. Nils Styfs krokiga resa in i branschen har gett honom en ovärderlig superkraft.

Porträtt

Fångar idén i flykten

Otålig. Varför vänta till i morgon, låt oss göra det i dag. Med den devisen fortsätter Johan Ericsson att vara med och bygga fastighetsbolag.

Porträtt

Bygger nytt i högt tempo

Elias Georgiadis växte upp i miljonprogrammet och började jobba på ställningarna. Nu har han med sig Erik Selin och Mats Qviberg på ett expansivt bolagsbygge.

Porträtt

Långläsning: Den gröna vägen fram

Enkelt. Sedan Johan Knaust var med och grundade K2A har bolaget växt i stabil takt med sitt tydliga koncept: Miljövänliga hyresrätter byggda i trä.

Porträtt

Från utkant till centrum

Stabil. Från korvkiosken på idrottsplatsen till fastighetsbranchens epicentrum. Corems vd Eva Landén har gjort den resan. Nu ska hon leda bolaget in i ett nytt decennium.

Tillbaka till förstasidan