Porträtt

Globalt uppdrag

Med bas i Sverige driver Cecilia Fasth sedan några månader tillbaka Skanskas globala satsning inom det som kallas grönt byggande. Satsningen är inriktad på befintliga byggnader. Hon är nyss hemkommen efter en månads vistelse i USA, bolagets största marknad, där hon varit för att förstå den marknaden bättre och lära känna människorna där.  Där sker i princip all Skanskas nyproduktion med LEED-certifiering.

– Vi har kommit väldigt långt vad gäller nyproduktion, även om vi inte är vid vägs ände där. Men ändå är det en ganska begränsad del av Skanskas verksamhet. Det gäller att öka utbudet av gröna tjänster och vi känner att det finns oerhört mycket att göra i det befintliga beståndet. Det gäller att hitta nycklarna och möjligheterna att paketera och sälja de tjänsterna på ett bra sätt.

På 32:a våningen i Empire State Building har Skanska sitt New York-kontor. Cecilia Fasth använder det som exempel på att det verkligen går att åstadkomma mycket i det befintliga fastighetsbeståndet.

– Där har vi egentligen gått igenom allting. Vattenförbrukningen med snålspolande toaletter och sensorstyrda vattenkranar. Lågenergilampor i all belysning och den är sensorstyrd. Ventilationen i rummen drar igång när koldioxidhalten når en viss nivå, istället för att stå på hela tiden. Materialen som levererats kommer från lokala aktörer med ett återvinningsprogram. Listan på vad som gjorts är lång och det finns många åtgärder att göra, smått som stort, när man går in och gör en genomgripande förändring. Vi har uppnått den högsta standarden enligt LEED-systemet, platinum, så där har vi verkligen ansträngt oss.

Innan Cecilia Fasth strax före senaste årsskiftet blev utnämnd till Green Business Officer i Skanska hade hon en tretton år lång karriär inom Skanska Fastigheter bakom sig.
– Jag har hela tiden sedan jag var liten velat jobba i byggbranschen. Jag älskar byggnader och hus och älskar att gå i stan, hellre det än ute i skogen, och jag tycker att det är jättespännande.

Så när hon fyllde 18 flyttade hon från Vänersborg och flytten gick till Göteborg och studier på Chalmers Tekniska högskola.

– Det var tuffa tider i början av 90-talet och många tvingades att flytta för att skaffa sig en utbildning eller jobb. Jag har kvar mina föräldrar i Vänersborg och ett av mina syskon bor kvar där. Och allt som händer Saab följer jag noga eftersom jag vet att det har så oerhört stor inverkan på människorna i flera städer där. Genom att vara uppvuxen i en liten stad tror jag också jag fått med mig att alltid ”ha kvar bägge fötterna på jorden”.

Att det blev just Skanska som hon började på var något av en slump. Konjunkturen var riktigt bedrövligt när hon studerade och det dök knappt upp ett enda jobb hos byggbolagen och hon funderade lite på vart det skulle sluta egentligen. Men vältajmat dök då Skanskas helsidesannonser om traineetjänster för ungdomar upp samtidigt som hon var klar vid Chalmers 1996.

– Jag fick börja arbeta med främst det kommersiella beståndet. Lärde mig göra bokslut, lärde mig förvalta, identifiera utvecklingsbara fastigheter i tidiga skeden.

Efter en tid som förvaltare för det kommersiella beståndet i Västsverige utanför Göteborg fick hon vara med och hjälpa Claes Larsson när han drog igång Skanskas satsning på volymhandel under slutet av 1997 och 1998.

– Det var en väldigt rolig tid där något helt nytt byggdes upp helt från början. De största projekten vi genomförde var Barkarby och Länna i Stockholm, Knalleland i Borås och Kållered i Göteborg och i Väla i Helsingborg.

Den fullständiga artikeln går att läsa i Fastighetsvärlden #3/2010

Fler Porträtt

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Porträtt

Långläsning: Frälser med affärer

Hon skulle bli präst. 20 år ­senare är Anna-Carin Telin vd för Outpoint.

Porträtt

Långläsning: Snabb tillväxt med lågpris

Få pratar om att växa inom fastigheter just nu. Men Fredrik Mässing är ett undantag. Nu leder han det nischade Prisma Properties som har en tydlig tillväxtagenda. Läs FV:s personporträtt – ur magasinet.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Porträtt

Långläsning: Omsorg i detaljerna

Dan T Sehlberg lämnade it- och mediesektorn för att satsa på socialt entreprenörskap, numera via bolaget Sehlhall.

Porträtt

Långläsning: 100-åringen och framtiden

Jubilaren om tvärniten, om värdegrunden och de nya utmaningarna.

Porträtt

Lång intervju: Oväntad vinnare på kuppen

Han hade inga planer på att bli fastighetsägare – i dag äger han ett miljardbestånd.

Porträtt

Redo att ta risk

Han gillar att ta kalkylerade risker och reser just nu Almas tredje fond.

Porträtt

Mer psykolog än ingenjör

FV-intervju. Under hans år som vd på Svefa har bolaget dubblats i storlek, och Mikael Lundström har gett sig den på att få till ytterligare en lika stor ökning.

Porträtt

Redo för förnyelse

Pembrokes Nordenchef berättar om bolagets filosofi och det efterlängtade projektet i Stockholms city.

Porträtt

Sätter tydliga mål

Målmedvetet och med låg risk har Hans Eliasson byggt en av Sveriges största bygg- och fastighetskoncerner.

Porträtt

Fängslande uppdrag

Ökade behov. Bolaget hon leder är verkligen speciellt, som namnet antyder. Och tyvärr behöver det växa.

Porträtt

Samhällsbyggare utan långbänkar

FRAMÅT. Inte ens när Johanna Frelin som ny tv-chef såg sig själv på löpsedlarna blev hon avskräckt. Hon visste redan att det var just chef hon ville vara. Nu leder hon Riksbyggen med fokus på hållbarhet och digitalisering, och helst vill hon att allt ska hända så snabbt som möjligt.

Porträtt

Fokus på det bästa

Hufvudstadens nya vd Anders Nygren i en lång FV-intervju.

Tillbaka till förstasidan