Porträtt

Fann guld i norr

Under det dryga decennium han lett Norrporten har det gått igenom många faser, och från fastigheter för 800 miljoner till ett bestånd värt 15 miljarder. Kännetecknade är att bolaget gärna gått i bräschen för nya tag och ibland valt annorlunda inriktning än den förhärskande bland marknadens aktörer. Bolaget var det första som kom till börsen som en rest ur havererade fastighetskrediter. Det satsade på stora förvärv i utvalda Norrlandsorter när andra aktörer inte såg längre än till ”tullarna” i Stockholm. Han har varit med och köpt ut bolaget från börsen. Med nya ägare har bolaget expanderat till övriga Sverige och numera även till Köpenhamn.
Men som sagt, det var inte fastigheter Wiklander inriktade sig på i sitt tidiga yrkesliv. Han är född i Sundsvall i mitten av 50-talet och efter gymnasiestudier arbetade han ett par år som revisorassistent på en redovisningsbyrå. Det var en lämplig plats eftersom han hade läst ekonomilinjen på gymnasiet.
Efter ett par år kunde han assistentrollen och ville vidare. Han sökte han till Hand-elshögskolan i Stockholm och flyttade från hemstaden Sundsvall. Bostadsfrågan löstes först med en lägenhet på Rinkebysvängen i Rinkeby, studentbostäder som endast hade några år på nacken.
– Men redan efter några månader fick jag ett rum på ett studenthotell vid Tegnérlunden,  på krypavstånd från Handels, det var ju toppen!

Det blev några riktigt bra och intensiva studieår i Stockholm och 1979 var han klar med dessa. Samtidigt som han klev ut med sin nya examen slumpade det sig att SCA sökte medarbetare till sin finansavdelning i Sundsvall. Det passade Wiklander förträffligt. Penningmarknaden var inne i en stark utveckling och växte kraftigt under dessa år. SCA var en stor aktör med många och stora valutatransaktioner, det blev fyra spännande och lärorika år.
Då, 1984, erbjöds han en ny utmaning och den krävde att han åter begav sig till Stockholm. Sundsvallsbanken behövde nya krafter för att bygga upp sin kapitalmarknadsenhet. Flytten var knappt genomförd då nästa fusion drog igång, Sundsvallsbanken och Uplandsbanken gick samman och Nordbanken bildades 1986. Wiklander fick ansvar för rörelsegrenen Merchant Bank och blev direktionsledamot i den nya koncernen. Efter ett halvår valde han dock att tillsammans med några kollegor från banken och några finansdirektörer från industriföretag att starta Finactor, inriktat på likviditets- och förmögenhetsförvaltning. Verksamheten gick bra men allt för många av medarbetarna kom nära sina kunder och erbjöds välbetalda jobb där istället.
Anders Wiklander fick en förfrågan från sin tidigare arbetsgivare SCA om att bli VD för nystartade SCA Finans i Sundsvall. Åter gick flyttlasset till hemstaden och under hans ledning byggdes verksamheten ut till att omfatta ett 25-tal anställda. Ännu en gång ingrep ödet med ett strukturgrepp. SCA beslutade att flytta huvudkontor med stabsfunktioner till Stockholm. Av familjeskäl valde han att hoppa av och stannade i Sundsvall när företagsflytten genomfördes.

Finans- och fastighetskrisen hade ungefär samtidigt tagit sitt strupgrepp på bankerna. Hur trist det än var så innebar det en ny öppning för Anders Wiklander. Han hade ju tidigare jobbat en kort tid
i banken och hade därmed kontakter samtidigt som han inte var belastad med dålig kreditgivning. Han erbjöds jobb i Securum, det bolag som hade till uppgift att ta över och reda ut  Nordbankens trassligheter. Lars H Thunell var VD för bolaget och ville få saker gjorda, snabbt.
”Du får köra det här från Sundsvall då,  Wiklander”, sa Thunell. Det var ett klart definierat projekt som gällde avveckling av Securums norrländska fastighetspanter. Wiklanders enhet arbetade snabbt med att gå igenom panterna och ta in fastigheterna, det mesta klarades av redan under 1993.
Volymen fastigheter var överkomlig och man konstaterade att där fanns många bra fastigheter med tydlig potential. Wiklander och Thunell beslutade att man skulle försöka sig på en börsintroduktion.
Därför kom det sig att Norrporten blev det första bolaget med rötter ur fastighetskrisen som börsnoterades och det skedde redan sommaren 1994.

Läs den fullständiga artikeln i Fastighetsvärlden #7–8/06.

Fler Porträtt

Porträtt

Tydlig framtidstro

Vecturas vd Joel Ambré om att bolaget måste bli större, det nya landmärket och om att bidra till Sveriges konkurrenskraft.

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Porträtt

Långläsning: Frälser med affärer

Hon skulle bli präst. 20 år ­senare är Anna-Carin Telin vd för Outpoint.

Porträtt

Långläsning: Snabb tillväxt med lågpris

Få pratar om att växa inom fastigheter just nu. Men Fredrik Mässing är ett undantag. Nu leder han det nischade Prisma Properties som har en tydlig tillväxtagenda. Läs FV:s personporträtt – ur magasinet.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Porträtt

Långläsning: Omsorg i detaljerna

Dan T Sehlberg lämnade it- och mediesektorn för att satsa på socialt entreprenörskap, numera via bolaget Sehlhall.

Porträtt

Långläsning: 100-åringen och framtiden

Jubilaren om tvärniten, om värdegrunden och de nya utmaningarna.

Porträtt

Lång intervju: Oväntad vinnare på kuppen

Han hade inga planer på att bli fastighetsägare – i dag äger han ett miljardbestånd.

Porträtt

Redo att ta risk

Han gillar att ta kalkylerade risker och reser just nu Almas tredje fond.

Porträtt

Mer psykolog än ingenjör

FV-intervju. Under hans år som vd på Svefa har bolaget dubblats i storlek, och Mikael Lundström har gett sig den på att få till ytterligare en lika stor ökning.

Porträtt

Redo för förnyelse

Pembrokes Nordenchef berättar om bolagets filosofi och det efterlängtade projektet i Stockholms city.

Porträtt

Sätter tydliga mål

Målmedvetet och med låg risk har Hans Eliasson byggt en av Sveriges största bygg- och fastighetskoncerner.

Porträtt

Fängslande uppdrag

Ökade behov. Bolaget hon leder är verkligen speciellt, som namnet antyder. Och tyvärr behöver det växa.

Porträtt

Samhällsbyggare utan långbänkar

FRAMÅT. Inte ens när Johanna Frelin som ny tv-chef såg sig själv på löpsedlarna blev hon avskräckt. Hon visste redan att det var just chef hon ville vara. Nu leder hon Riksbyggen med fokus på hållbarhet och digitalisering, och helst vill hon att allt ska hända så snabbt som möjligt.

Tillbaka till förstasidan