Krönikor

”L’architecture est une expression de la culture”

Yves Chantereau, krönikör

Yves Chantereau är partner och arkitekt på Equator. Han flyttade till Sverige från Frankrike för att hjälpa Equator med ett projekt i slutet av 80-talet. I dag är han del av företagets styrelse och engagerad i frågor som rör byggemenskaper och äldreboenden.

Visa faktaruta

Den tröttsamma debatten om stilar som drivs av arkitektupproret och som anammats av vissa politiker är återigen aktuell. Man kan inte annat än att förvånas av den aningslöshet och den okunskap som präglar debatten. Men så har Sverige heller aldrig betraktat arkitektur som mer än en mindre viktig ingenjörskonst.

Vid middagsbjudningar hos vänner möter jag som arkitekt ofta en berättigad kritik rörande dagens byggnadsproduktion. Inte sällan uttrycks en längtan efter någon form av klassicism, den som vurmas för av arkitektupproret och som utgår från drömmen om att det var bättre för. Men var det verkligen det? Och för vem?

Historiskt sett var det lätt att bygga överdådiga byggnader. Tusen extremt kunniga byggmästare jobbade näst intill gratis mot ett löfte om evigt liv. Arkitektur är ingen fri konst utan produceras på beställning vilket gör att man kan läsa av ett samhällets tillstånd genom att titta på dess arkitektur. Vem hade makten, vilka sociala förhållanden, trender, ambitioner, värderingar och ekonomiska parametrar gällde? Hur var byggandet organiserat, vilken kompetens hade arbetskraften och så vidare. Tillsammans utgör dessa parametrar ett samhälles kultur och präglar dess byggnadsverk. Just därför kan man inte ta arkitektoniska stilar utanför sitt historiska sammanhang.

Hur är läget nu?

Sveriges byggande lider. Och det gör det på grund av en taskig plan- och bygglag samt en lång rad problem vid den administrativa hanteringen och planering av våra städer. Inte dålig smak. Arkitekturens kvalitet är offer för en obefintlig bostadspolitik, ett alldeles för stort inflytande av juridik, svåra finansieringsfrågor för byggande, ett byggföretags-oligopol, en ständig jakt på ökad vinst, dålig hantverkskunskap, dyra materialkostnader, konstig struktur på byggarbetsplatserna och en märklig förvaltning av vår gemensamma livsmiljö med markanvisningar av för stora kvarter till orimliga priser.

Vi kan klistra på konstiga pilastrar på våra projekt, ­men det kommer bara att se ut som ett slags fejkat Disneyland. Det löser inte problemet, utan kommer bara göra den torftiga verkligheten ännu tydligare.

Arkitekturens problem är så mycket mer än en stilfråga. I stället för att drömma om spröjs och pilastrar vore det vore nyttigt att öka förståelsen för arkitektur och dess utövares villkor, samt att inse att vi alla är gemensamt ansvariga för att arkitekturens konst har reducerats till en själlös byggnadsprocess.

Jag återkommer ofta till Frankrike men det är svårt att låta bli. Frankrike har en arkitekturlag som lite kaxigt hänvisar till att ”L’architecture est une expression de la culture” vilket innebär att arkitekturen alltid uttrycker de krafter som formar vår livsmiljö. I den svenska plan- och bygglagen nämns inte ordet arkitektur överhuvudtaget trots att lagen reglerar något så viktigt för vår gemensamma livsmiljö. Och debatten blir därefter – torftigt och helt utan verkshöjd.

Annons

Fler Krönikor

Krönika

Trump har en poäng

”Trump är något på spåren när han kritiserar den globala handeln.”

Krönika

Bostadsmarknad och framtiden: Missförstånd, behov och demografi

Mona Kjellberg är bekymrad över hur många som verkar tro att bostadsefterfrågan, och därmed bostadsbyggande, styrs av de enstaka få procent som föds eller flyttar.

Krönika

Vill vi att staden ska se ut så här?

Monica Bruvik ser ett stadsrum som allt mer belamras med olagliga affischer och frågar sig vad priset egentligen är för den sortens marknadsföring.

Krönika

Med facit i hand…

Transaktionsräven Lars Johnsson har genom åren gjort prognoser och bedömningar av framtida avkastningar. ”Tänk om vi haft tillgång till facit då. Det har vi nu”, skriver han i en FV-krönika.

Krönika

Rivningens dyrköpta lockelse: När vi glömmer värdet i det välbyggda

Karolina Keyzer om hur lätt det är att kasta ut barnet med badvattnet när det ska byggas nytt.

Krönika

Sluta gnälla om tuffa tider – lösningar finns…

Klaus Hansen Vikström om hur du måste skaka av dig bortförklaringarna och tänka kreativt.

Krönika

”Jag vågar inte gå till centrum – man kan bli skjuten”

Viktoria Walldin om ett samtal med en 11-åring och om att det är fastighetsförvaltaren som aktivt måste ta hatten som välfärdssamhällets förman.

Krönika

Det krävs mod att vara motvalls – är det dags att investera nu?

Samir Taha om förhållandet mellan ekonomi och psykologi. Hur kopplas detta till fastigheter?

Krönika

Nöjeslivet lyfter utdömd sektor

”Det är såååå viktigt att ha roligt och njuta. Visitismen regerar.”

Krönika

Cityutveckling kan lyfta en hel stad

Monica Bruvik om vad Stockholm kan lära av den innovativa konst- och kulturstaden Borås.

Krönika

Mer viktigt än någonsin att lyssna på kunderna

Klaus Hansen Vikström om relationer med hyresgäster. ”Efter pandemin är kontorshyresgäster ungefär lika sällsynta som en dansk som säger nej till en snaps. De dyker upp sporadiskt för att hämta något. Så vad gör vi?”

Krönika

Simsalabim – recept för 2.000 nya bostäder i innerstaden

Anna-Carin Telin gör trolleritrick för att skapa nya och attraktiva bostäder.

Krönika

Så bra är bolagen på att ta hand om sina fastigheter

Lars Johnsson om det enda riktigt relevanta måttet i fastighetsaffärer.

Krönika

Avsaknad av logik kring bostäderna

”Men visst finns det lägenheter som inte borde ha kök.”

Tillbaka till förstasidan