Krönikor

Simsalabim – recept för 2.000 nya bostäder i innerstaden

Under en tid har en tilltagande vakans bland kontorslokaler i innerstaden diskuterats. En del av vakanserna återfinns i fastigheter där kontorslokalerna faktiskt från början var just bostäder men som ställdes om i takt med en stigande hyra och självklart, dito efterfrågan på kontorslokaler. Nu är situationen annorlunda och vad skulle då passa bättre än att just återställa till tidigare ändamål och därmed skapa kanske 2.000 nya bostäder.

Om vi tittar på kostnaden för att återskapa så pratar vi om allt mellan 9.000-25.000 kr per kvadratmeter beroende på om det är ytskikt som ska renoveras eller större åtgärder så som att skapa nya lägenheter med lägenhetsavskiljande väggar etc. Variationen i uppskattningen kan ju möjligen förvåna några i läsarskaran men låt mig då säga att övervägande andel av omställningsbara kvadratmeter befinner sig i det lägre spannet. Min tro är iallafall att många fastighetsägare som tittade närmare på en omställningskalkyl skulle bli positivt överraskade, särskilt om även den kompletteras med en intäktskalkyl och ännu hellre en värdering efter genomfört projekt.

I de allra flesta fallen som jag tittat närmare på är det befintliga detaljplaner som medger både såväl bostäder som kontor vilket såklart gör processen snabbare då det i många fall skulle det röra sig om ett bygglov för att nå i mål med omställningen. I andra fall skulle en planändring vara nödvändig och då kan det självklart ta längre tid men även där borde det vara värt resan eftersom vakansen för bostäder i centrala Stockholm är och har under lång tid varit mycket låg, i synnerhet nu om det jämförs med kontor.

Så, hur många kvadratmeter skulle det kunna röra sig om? Svaret är uppskattningsvis 130.000 kvadratmeter i form av lågt hängande frukt. Drar vi det något längre med ändring av detaljplan så rör det sig om mycket mer. Om vi håller oss till de 130.000 kvadratmetrarna så skulle det innebära drygt 2.000 lägenheter om antagandet är att de i snitt är ca 65 kvadratmeter stora. Inget dåligt tillskott och mycket välkommet!

Det är här enligt mig ett förträffligt sätt att tillskapa bostäder i centrala delarna av vår huvudstad utan att behöva bygga nytt. Det är dessutom också svårt att skapa fler nya byggrätter utan att tulla på existerande och uppskattad stadsmiljö. En stor bonus är att förslaget ligger i linje med tesen att de hus som redan finns ska nyttjas på bästa sätt utefter den tid och efterfrågan som råder. Dessutom skulle det gå snabbt att skapa dessa bostäder eftersom det inte finns någon direkt byggtid att prata om jämfört med nyproduktion.

Simsalabim – här har ni ett recept för (minst) 2.000 nya lägenheter i Stockholms innerstad!

Fler Krönikor

Krönika

Cityutveckling kan lyfta en hel stad

Monica Bruvik om vad Stockholm kan lära av den innovativa konst- och kulturstaden Borås.

Krönika

Mer viktigt än någonsin att lyssna på kunderna

Klaus Hansen Vikström om relationer med hyresgäster. ”Efter pandemin är kontorshyresgäster ungefär lika sällsynta som en dansk som säger nej till en snaps. De dyker upp sporadiskt för att hämta något. Så vad gör vi?”

Krönika

Så bra är bolagen på att ta hand om sina fastigheter

Lars Johnsson om det enda riktigt relevanta måttet i fastighetsaffärer.

Krönika

Avsaknad av logik kring bostäderna

”Men visst finns det lägenheter som inte borde ha kök.”

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Krönika

Det går inte ihop!

Anna-Carin Telin idkar självstudier, läs om hennes problem.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Medelmåttornas tyranni är här

Det mediokra blir det nya normala. Sverige ett land på dekis.

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Krönika

Storebror ser dig

”Bara för att något är möjligt behöver det inte vara lämpligt.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Krönika

Dyrt att vara åldersfixerad

”Självfallet ska det finnas LSS-bostäder och särskilda boenden för äldre.”

Krönika

Räkna med apan

”Bolagen utsätts för risken att skandaliseras som följd av usla aktieval.”

Tillbaka till förstasidan