Krönikor

Styrelser – här kommer ett tips

Lars Johnsson

Lars Johnsson var fastighetsdirektör i Folksamgruppen 2015–2023. Dessförinnan var han vice vd och chef för fastighetsinvesteringar vid Vasakronan. Han har även jobbat vid AP Fastigheter, Korbe och LE Lundbergs. Han har alltid gillar analyser och hockeylaget Rögle.

Visa faktaruta

För några veckor sedan var jag med och presenterade MSCIs fastighetsindex för 2024 och för ett par dagar sedan skickade Petter Widmark på Sedis en uppdaterad sammanställning över totalavkastningen för de svenska fastighetsbolagen. Det finns alltså nu massor med bra och färskt jämförelsematerial tillgängligt för att benchmarka sitt eget resultat och utvärdera hur effektiva de egna processerna är. Om man vill. Jag vet att man gör detta i många styrelser och bolag, men långt ifrån i alla.

Konkurrens och tävling driver utveckling. Därför gynnas hela branschen av ökad transparens och öppenhet. Att jämföra sig med andra bolag i branschen är nödvändigt, nyttigt och bra för alla som äger eller arbetar med fastigheter. Det ger också inspiration till att vässa sin verksamhet och bli ännu bättre.

I ett bolag är styrelsens viktigaste uppgift att leda affärsverksamheten på ett så framgångsrikt sätt som möjligt. För att kunna göra det menar jag att man måste veta hur verksamheten går i förhållande till liknande bolag. Inte bara i förhållande till uppställda mål eller förra årets resultat. En bedömning av hur kärnverksamheten går i ett fastighetsbolag börjar alltid med totalavkastningen på totalt kapital. Det är måttet som visar hur duktig man är på de två grundläggande processerna – allokering och värdeskapande. Många styrelser utvärderar organisationen och verksamheten på detta sätt, men jag vet samtidigt att det finns många andra som inte har en aning om hur det egna bolaget presterar relativt branschen i övrigt.

Jämförandet med övriga branschen bör man göra även på fastighetsnivå. Det ger en löpande medvetenhet om vilka objekt som går bra, vilka som går dåligt och vad det i så fall beror på. Utan den jämförelsen kan man inte veta att man vid varje tidpunkt realiserat fastigheternas fulla potential.

Sedis sammanställning av publika uppgifter av fastighetsbranschens prestation 2024 (nedan) visar hur några av de större fastighetsbolagen presterat under de senaste sju åren. I tabellen framgår vilken enorm skillnad det är på de olika fastighetsportföljernas prestation över tid.

I sammanställningen visas den ackumulerade totalavkastningen (CAGR) under de sju åren 2018 – 2024. Totalavkastningen på det totalt marknadsvärdet i portföljen är ett resultat av såväl allokering som aktiv förvaltning och värdeskapande. Måttet är oberoende av eventuell belåning och visar alltså hur skicklig man är på själva hanteringen av fastigheterna och portföljen.

Skillnaden på den bästa och sämsta fastighetsportföljen är enorm (av hänsyn till bolagen har jag här maskat den svagare delen). På en investerad miljard kronor den 1 jan 2018 skiljer det idag hela 670 mkr. Det är 67% av hela investeringen.

Bland toppskiktet noterar jag att Balder klättrat fyra placeringar jämfört med förra året och Hemsö tre (krönika FV 2024-09-12). Catena och Platzer ligger fortfarande i topp och nya på tio-i-topp är Diös och Wihlborgs. Grattis!

Att jämföra sin prestation med branschen är nödvändigt för att på riktigt kunna följa upp, utvärdera och förbättra både sin allokeringsstrategi och den dagliga förvaltningen. Det är en bra möjlighet för bolagen att ta vara på och till syvende och sist styrelsens ansvar att se till att det verkligen görs.

Annons

Fler Krönikor

Krönika

”Make Agoran Great Again!”

Mona Kjellberg om agoran – mötesplatsen för politik, kultur och ekonomi. En stadsutvecklares våta dröm.

Krönika

Öppna upp när avstånden ökar

”Plötsligt ser du mötesplatsen i stället för en öde stenöken.”

Krönika

Dags för en ny stadsbyggnadsmodell

”Svensk stadsbyggnad står inför ett vägskäl.”

Krönika

Släpp sargen!

Dag Klerfelt om bostadsmarknaden och konkreta åtgärder för att åstadkomma balans på kort tid.

Krönika

Mallorca en solig ”safe haven” i en orolig omvärld

Andreas Eneskjöld om Ivar Tollefsens La Foresta, om den något galna prisökningen på nyproduktion i Palma och om att ön är vinnare i Europa vad gäller prisökning för privatbostäder.

Krönika

Se till att kungen får åka fyrspår

”All byggverksamhet fördyras och försenas av alla motstridiga krav.”

Krönika

”Alla är ute efter vår lägenhet – även våra barn”

Viktoria Walldin om bostadsmarknadens obalans, om ensamhet och om hur ekonomiskt tillgängliga bostäder för äldre kan frigöra stora bostäder.

Krönika

Demografi och fastigheter – kan man tjäna pengar på det?

Samir Taha om risker och möjligheter – rätt tidpunkt för att vara motvalls?

Krönika

Nytt år och nya möjligheter?

Christina Nyman om ökad optimism och en mer mixad framtidsbild för byggindustrin.

Krönika

När hyresgästen lämnar – eller när anbudet försvinner i bruset

Klaus Hansen Vikström om att kavla upp ärmarna efter en dansk skalle.

Krönika

Trump har en poäng

”Trump är något på spåren när han kritiserar den globala handeln.”

Krönika

”L’architecture est une expression de la culture”

Yves Chantereau om att arkitekturens problem är så mycket mer än en stilfråga. ”Vi kan klistra på konstiga pilastrar på våra projekt, ­men det kommer bara att se ut som ett slags fejkat Disneyland.”

Krönika

Bostadsmarknad och framtiden: Missförstånd, behov och demografi

Mona Kjellberg är bekymrad över hur många som verkar tro att bostadsefterfrågan, och därmed bostadsbyggande, styrs av de enstaka få procent som föds eller flyttar.

Krönika

Vill vi att staden ska se ut så här?

Monica Bruvik ser ett stadsrum som allt mer belamras med olagliga affischer och frågar sig vad priset egentligen är för den sortens marknadsföring.

Tillbaka till förstasidan